Stirile Zilei
Marti, 5 februarie 2009
Stirile TVA aici
  • Semafoare pentru 14 intersectii din municipiu

Specialistii din cadrul Primariei au identificat 14 intersectii care necesita semaforizareIn scopul cresterii fluentei traficului rutier si pietonal si pentru reducerea numarului de accidente si ambuteiaje, dar si pentru scaderea poluarii cauzate de stationarile prelungite ale vehiculelor la traversarea intersectiilor, specialistii din primarie au cazut de acord ca se impune semaforizarea fiecarei intersectii din cele patrusprezece importante. Acest lucru a fost discutat la sfarsitul anului trecut in cadrul Consiliului Local Municipal, respectiv in cadrul obiectivului de investitie „Extindere sistem de semaforizare in municipiul Arad”, care va costa peste 7.500.000 de lei, adica aproape 2.100.000 de euro.
Unele dintre intersectii au fost deja semaforizate, altele urmeaza sa fie, in cursul acestui an, respectiv anul viitor. Cele 14 intersectii sunt: legatura rutiera Aradul Nou, str. Voinicilor intersectie cu str. Zalau si Pasunii, str. Kogalniceanu intersectie cu str. Andrei Saguna, str. Condurasilor intersectie cu Episcop R. Ciorogariu, str. Padurii intersectie cu str. Condurasilor, Padurii intersectie cu str. Bodrogului, Abatorului intersectie cu str. Padurii, Poetului intersectie cu str. Tribunu Corches, Poetului intersectie cu str. Bumbacului, Timisorii intersectie cu str. Ana Ipatescu, Petru Rares intersectie cu str. Buciumului, Constantin Brancusi intersectie cu str. Constantin Brancoveanu, Episcopiei intersectie cu str. Horia, Soseaua de Centura intersectie cu str. Dunarii.
Lucrarile la drumuri si semnalizarea rutiera costa 480.000 de lei (peste 130.000 de euro), iar lucrarile la semaforizare - peste 5.800.000 de lei (aproximativ 1.600.000 de euro). Durata de realizare a investitiei este prevazuta pentru 24 de luni. Odata cu stabilirea bugetului pentru municipiu vom vedea daca si in ce fel va fi afectata aceasta investitie de reducerile de cheltuieli la care municipiul este nevoit sa recurga.

D. M. - Observator

  • Liste de asteptare la internarea in spitale

Multi dintre pacientii care se prezinta la spital pentru internare nu prezinta cazuri de urgentaToate sectiile Spitalului Clinic Judetean Arad sunt pline. Numai la Unitatea de Primire Urgente s-au inregistrat in luna ianuarie 3.500 de cazuri.
La Pediatrie, numarul internarilor depaseste cu mult capacitatea sectiei. La cardiologie si neurologie locurile sunt ocupate de asemenea la maxim. Conducerea spitalului incearca din rasputeri sa faca fata numarului tot mai mare de internari prin adoptarea unor solutii de urgenta precum suplimentarea numarului de paturi sau externarea pacientilor a caror stare nu prezinta urgenta.
Una dintre cauzele principale ale supraaglomerarii spitalelor o constituie proasta organizare a sistemului. „Nu este normal ca un parinte sa se prezinte cu copilul la spital pentru ca acesta stranuta de doua ori. Aceasta problema ar trebui rezolvata de medicul de familie. Analizele se pot face si in alta parte decat la spital. In nici o alta tara occidentala, spitalele nu interneaza decat cazurile care intr-adevar necesita urgenta“, declara prof. dr. Dorin Lazar, seful sectiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean.
Sectia pe care o conduce are 46 de paturi, iar la ora actuala toate sunt pline. Sunt insa zile cand sunt internati si cate 70 de copii. Cele mai multe internari au loc la sfarsit de saptamana. Motivul ne este expus de catre o angajata a sectiei UPU- Pediatrie: „In aceste zile au parintii timp liber si isi aduc copiii la consult. Nu conteaza daca trebuie sau nu. Ei nu inteleg ca serviciul de urgenta se refera doar la cazurile grave, nu la consultari. Vin insa aici pentru ca se termina repede si pot pleca acasa linistiti. Avem peste o suta de cazuri zilnic“. Angajatii se mira de ce medicii de familie nu fac nimic si lasa totul in seama spitalului.

3.500 de cazuri intr-o singura luna
Din cele 3.500 de cazuri pe care le-a avut sectia UPU a Spitalului Judetean Arad, mai putin de un sfert au reprezentat cazuri intr-adevar grave. „Oamenii vin aici si pentru ca ii doare maseaua. Odata am intrebat un pacient de cand are dureri de burta. Mi-a raspuns ca de patru ani. Cu asa ceva nu ar trebui sa se vina la urgente“, spune un asistent.
Managerul spitalului, dr. Mirandolina Prisca, considera ca si virozele respiratorii au o parte din vina pentru aglomeratia din sectii. „De obicei, Spitalul Judetean este aproape tot timpul plin. Dar acum, odata cu virozele, este la capacitate maxima. Noi nu putem refuza nici un pacient daca vine sa se interneze. Avem insa o lista de asteptare pentru cei care nu necesita urgenta“, sustine managerul spitalului.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Teapa de 9 000 de lei la schimb valutar!

Unele case de schimb valutar continua sa profite de neatentia clientilorAutoritatile ridica din umeri, in fata unei situatii in care oameni de buna credinta, chiar daca neatenti, sunt spoliati
Zi de cosmar pentru Liliana Covaci, o femeie de buna credinta, care a vrut sa preschimbe in lei peste 12 000 de euro. Teapa pe care a primit-o e, deja, clasica. Casa de schimb valutar din centrul orasului, in apropierea Teatrului, are un afisaj care seduce si... inseala. Femeia a crezut ca vede cursul de schimb, de 4,3 lei. In realitate, mic si aproape ilizibil, scrie ca e vorba despre cecuri de calatorie. Asa ca a intrat. A intrebat daca e corect cursul afisat si i s-a raspuns, printr-un clatinat din cap, afirmativ. Greseala cea mare este ca a semnat bonul de casa, cu o suma cu 9 000 de lei mai mica decat cea scontata! „Casierita mi-a strecurat hartia intr-un spatiu stramt, pe o tavita, scrisul e foarte sters! Nu am vazut nimic si am semnat, dar cand am vazut suma, am cerut imediat sa mi se restituie banii. Chiar am intrebat inainte, se poate vedea si pe camera de luat vederi, daca e corect cursul de schimb la 4,3 lei, daca nu mi se trage niciun comision” spune, in culmea disperarii, Liliana Covaci.
In spatele pagubitei, la rand astepta Madlena Prus. De buna credinta, aceasta s-a solidarizat imediat cu victima, nu a bagat capul in pamant ca strutul si a cerut sa se faca dreptate. A insotit-o pe femeie peste tot, inclusiv la redactia Observator. „Tot ce spune doamna este adevarat! A fost pacalita! A intrebat inainte care sunt conditiile si nu a fost informata corect, a fost indusa in eroare. Scrie acolo ca a fost informata in scris si verbal, dar nu este adevarat. Este posibil in Romania ca oamenii sa fie pacaliti asa si sa nu se ia nicio masura?” acuza aceasta.
La fata locului au fost chemate Politia si Protectia Consumatorului. Autoritatile au ridicat din umeri, fapt care le-a nemultumit profund pe cele doua doamne. „Desi programul era pana la ora 17, la ora 15 casiera a inchis schimbul valutar si a plecat, ajutata de reprezentantul Politiei, domnul Abrudan. Acesta a spus ca nu poate ajuta cu nimic. Si de la Protectia Consumatorului, acelasi raspuns. Dar nu este normal ca oamenii corecti sa nu fie protejati de nimeni” spune Madlena Prus. Pagubita este hotarata sa faca plangeri in scris autoritatilor competente si sa se adreseze instantei de judecata, pentru a i se face dreptate.
Lectia principala care trebuie retinuta din patania doamnei Covaci este, desigur, ca oamenii sa fie foarte atenti in ce fel de locuri intra si mai ales ce hartii semneaza. Sa nu lase banii din mana pana ce nu se conving ca tranzactia este corecta. Totusi, ideea ca oamenii, clientii, pot fi trasi pe sfoara, cu acte pretinse in regula, pentru un moment de neatentie, este inacceptabila. Ca dovada, sunt cazuri in care oamenii inselati, care au fost insistenti si s-au batut pentru a li se face dreptate, au primit banii inapoi.
In fond, autoritatile trebuie sa demonstreze, in astfel de cazuri, ca sunt de partea care trebuie: sa arate ca fac tot ceea ce se poate pentru a aplica spiritul, nu doar litera legii. Trebuie sa faca demersuri, inclusiv pentru modificarea legislatiei, in asa fel incat regulile sa fie facute in favoarea oamenilor, chiar si a celor mai putin atenti si informati, si nu in favoarea celor care vor sa le dea tepe. Altfel, buna lor credinta pica sub semnul intrebarii.

Flavius Ghender - Observator

  • Viziunea gresita asupra step by step-ului

Programul "step by step" este apreciat atat de catre elevi cat si de catre parintiFoarte multa lume, din necunostinta de cauza, considera sistemul de predare „step by step“ ca fiind pentru copii cu handicap sau scoala ajutatoare. Nimic mai fals.
Step by Step este o alternativa educationala creata si implementata in invatamantul prescolar si primar, ca un raspuns la schimbarile care au loc in societate. Astfel, la sfarsitul ciclului primar copiii trebuie sa fie capabili sa faca conexiuni intre cunostintele dobandite si cele noi, sa creeze solutii la obstacolele care se vor ivi in cale si in viata, sa-si exprime liber propriile pareri si opinii , sa-si planifice propriul studiu, sa-si asume responsabilitatea pentru propriile decizii, sa coopereze si sa tina seama de parerea celorlalti, sa aiba incredere in cei din jur.

Programul este acreditat ca alternativa de catre Ministerul Educatiei Nationale inca din 1995.
In Arad a aparut in anul 1997. Step by step nu este un program care sa induca o stare de repulsie fata de scoala. Majoritatea activitatilor se deruleaza in raport cu capacitatea individuala a fiecarui copil. Mobilierul din sala de clasa este aranjat in functie de sursa de lumina, de posibilitatea ca dascalii sa poata supraveghea intreaga activitate, astfel incat sa fie posibil ca educarea elevilor sa se desfasoare in grupuri mici, individual sau in grupuri mari. Acesta este confortabil si adaptat varstei copiilor. Clasa este aranjata astfel incat acestia sa se poata misca liber de la un centru la altul si sa aiba suficient spatiu de lucru. „Clasa este impartita in centre de activitate, etichetate, copiii lucrand simultan la activitati diferite. In sala de clasa este un loc pentru ca fiecare copil sa-si poata expune lucrarile in centrele de activitate, in care le-au realizat. Centrele esentiale pentru o clasa de ciclul primar includ: un centru de citire; un centru de scriere; un centru de matematica; un centru de stiinte; un centru de arte si un centru de constructii“, ne informeaza prof. Daniel Tocoianu, directorul Scolii Generale „Aron Cotrus“.

Centrele
Centrul de citire cuprinde dictionare, carti, afise, alfabetare, reviste, poezii tiparite pe foi mari, carioci, creioane colorate, foarfeci, hartie colorata, coli de xerox, jocuri etc. Centrul de scriere detine instrumente de scris (creioane graffit, creioane colorate, carioci, stilouri), caiete, hartie de scris, diferite tipuri de foi, dosare, folii, lipici sau banda scotch, capsatoare, capse, perforatoare, sfoara, sarma, rezerve pentru stilouri etc. Centrul de matematica: instrumente de scris, betisoare, numaratori, abacuri, cuburi unifix, figuri geometrice, ceasuri, zale, stampile, clepsidra, puzzle, zaruri, piese de domino, rigle, cantare sau alte instrumente de masura, jocuri (din comert sau confectionate) etc. Centrul de arte: acuarele, pensule, plastilina, plansete pentru prelucrarea plastilinei, hartie, sevalet, instrumente de scris si desenat, albume de arta. Centrul de stiinte: plante, lupe, microscop, magneti, cantare, roci, scoici sau alte materiale naturale, harti, atlase zoologice si botanice, reviste si carti de specialitate. Centrul de constructii: cuburi tridimensionale din lemn de fag, de dimensiuni standard si de forme diferite ansamblate formand un paralelipiped perfect, animale si masinute din plastic, jocuri - mozaic, puzzle, lego, cuburi unifix, etc. Programul unei zile in alternativa Step by Step se desfasoara pe parcursul a opt ore de curs.

Scaunul autorului
In clasele Step by Step un instrument de evaluare este „Scaunul Autorului”. „Pe scaunul autorului, elevul prezinta colegilor tema efectuata de el sau de grupul de la centrul la care a lucrat. Scaunul Autorului este locul din care fiecare copil isi expune rezolvarile, experientele si ideile proprii in fata colegilor, facandu-l responsabil in fata celorlalti copii, dar si acordandu-i atentia si respectul cuvenit. Astfel, la sfarsitul programului, la Scaunul Autorului, fiecare copil devine personajul principal, isi prezinta ideile, rezolvarile sarcinilor de la centre si se supune confruntarii cu ceilalti, observatiilor si sugestiilor lor“, sustine prof. Tocoianu. Completarile, intrebarile, intelesurile celorlalti si intrebarile conducatoare ale invatatorului il vor face pe copil sa-si inteleaga corectitudinea sau incorectitudinea demersului.

Lipseste catalogul
Caietul de evaluare este instrumentul care inlocuieste traditionalul catalog. Acest caiet inventariaza competentele achizitionate de elev si la rubrica observatii, descrie atunci cand este cazul, specificul individual al nivelului de achizitie, fara folosirea calificativelor.
Invatatorii transmit parintilor sinteze care sa cuprinda ce si-a propus sa predea, ce a invatat copilul, in ce directii are succes si usurinta in rezolvare si care sunt aspectele in care necesita inca ajutor la care parintii trebuie sa contrubuie. „Aceste note scrise pot fi transmise saptamanal sau lunar si pot cuprinde informatii cu privire la capitolele parcurse pe o perioada de timp, capacitatile formate, ceea ce trebuie sa se mai aprofundeze, invitatii la intalnirile cu parintii, la serbari scolare sau alte evenimente din viata clasei sau a scolii“, incheie prof. Tocoianu.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Orasul care sfideaza criza

Primaria Pancota se straduieste sa realizeze o infrastructura pe masura statutului de orasLa Pancota, unde somajul este aproape inexistent, infrastructura este o prioritate.
La cei 8300 de locuitori, cat numara acum, impreuna cu satul apartinator, Maderat, Pancota este un oras mic si cu o viata linistita. Starea de liniste a pancotanilor este probata si de faptul ca printre ei nu sunt decat vreo 15 someri. Lucrurile la fabrica de cabluri din localitate, merg inca bine, in sensul ca acolo nu au fost concedieri. „Amanuntul” nu este lipsit de importanta, in conditiile in care in fabrica lucreaza peste 1000 de oameni.
Alti pancotani lucreaza in cele patru asociatii agricole. Una dintre ele este a unui italian, care detine in jur de 300 hectare de vie, pe care desfasoara o importanta investitie, inclusiv in directia plantarii unor soiuri de vita de vie compatibile cu cerintele impuse de Uniunea Europeana. Desigur, sunt numerosi pancotani angajati in sfera serviciilor, in alte unitati de productie, dar si unii care lucreaza la o mare fabrica din Ineu.
Asa stand lucrurile nu ne mira faptul ca la Pancota doar 64 de persoane primesc ajutor social, dintre care 60 sunt femei cu copii sau bolnavi. Fireste, odata ce am ajuns la Primarie, ne-am interesat despre preocuparile edililor, ale Consiliului Local pentru a imbunatati calitatea vietii contribuabililor, a tuturor cetatenilor.
Cum primarul Iosif Retter a fost atat de ocupat incat n-a izbutit nici macar sa ne dea „Buna ziua!”, am profitat de amabilitatea viceprimarului Ioan Pancotan. „De anul trecut, din mai 2008, avem apa potabila pe toate strazile, iar in zilele urmatoare, mai precis pana in 15 februarie, acelasi lucru il vom putea spune si despre Maderat. Vorbim, precizeaza viceprimarul, de retelele stradale. Iar bransarile pot incepe imediat dupa data anuntata si vor fi efectuate de Compania de apa din Arad”.
Cum civilizatia impune ca unde este apa sa fie si canal - iar in Pancota reteaua de canalizare cuprinde acum doar 40% din necesar - edilii au reusit sa includa localitatea in programul judetean de canalizare, care garanteaza si construirea unei statii noi de epurare. „Speram ca pana la sfrarsitul anului, sau la inceputul lui 2010, sa demaram lucrarea care va duce la canalizarea intregului oras”, adauga Ioan Pancotan.
O problema neplacuta este absenta gazului metan din casele oamenilor, din oras, in general. Este adevarat, reteaua stradala este introdusa in proportie de 80%, si lucrarile continua, insa mai ramane de realizat bransamentul cu Santana, prin construirea unei magistrale de 17 kilometri. Conductele sunt deja pe traseu, iar sapaturile pot incepe imediat ce timpul va permite. Finantarea este asigurata de Transgaz Medias si n-ar trebui ca lucrarile sa dureze mai mult de sase luni. Introducerea gazului in Pancota va fi benefica si pentru Seleus, Galsa, Moroda si alte localitati din zona, pentru ca aceste se vor putea conecta la reteaua care va ajunge la Pancota.
Daca luam in considerare si faptul ca in Pancota mai este de asfaltat ceva mai putin de un kilometru de carosabil, putem conchide ca localitatea este aproape de a-si asigura o infrastructura pe masura statutului de oras. Marea incercare va fi insa grabirea canalizarii, care nu se va incheia in mai putin de doi ani.

Tristan Mihuta - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]