Stirile Zilei
Miercuri, 3 iunie 2009
Stirile TVA aici
  • Premierul Boc si ministrul Berceanu au inaugurat DN7

Premierul, Emil Boc, si Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au inaugurat lucrarile de reabilitare a DN7 pe tronsonul Arad-NadlacSeful Guvernului a promis ca Aradul va avea centura completa pana in 2011
Lucrarile de reabilitare a Drumului National 7, pe tronsonul Sebes-Nadlac in lungime de peste 150 de kilometri, vor fi finalizate in intregime anul acesta, chiar inainte cu cateva luni de termenul datat in contract, iar derularea proiectului privind tronsonul de autostrada Arad-Timisoara ar putea incepe anul acesta, avand in vedere ca societatea care a castigat licitatia efectueaza pregatirile de santier. Asigurarile au fost facute de prim-ministrul Romaniei, Emil Boc, si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, aflati intr-o vizita de lucru la Arad, pentru inaugurarea lucrarilor de modernizare a tronsonului din DN 7, Arad-Nadlac. Oficierile au avut loc in Vama Nadlac, unde Boc si Berceanu au fost intampinati in spirit traditional cu paine, sare si tuica, de catre tinerii din localitate imbracati in portul popular, dar si cu claxoane indelungi din partea soferilor de TIR care doreau sa atraga atentia asupra faptului ca, de 48 de ore, stau la cozi kilometrice asteptand sa iasa din tara.

Sa vina domnul ministru sa vada ce se intampla la vama!...
Anuntata la orele 11,00, vizita celor doi oficiali la Arad a fost intarziata cu mai bine de 40 de minute. Din cauza ploilor, avionul in care se aflau acestia a decolat mai tarziu cu aproximativ o ora. Astfel, coloana oficiala a ajuns la Vama Nadlac in jurul orei 12,00. Inainte ca Emil Boc si Radu Berceanu sa-si faca aparitia, soferii de TIR, anuntati ca acestia urmeaza sa soseasca, s-au gandit ca e un bun prilej de a-si manifesta vechea nemultumire, cauzata de faptul ca, de cele mai multe ori, sunt nevoiti sa astepte zeci de ore la iesirea din Vama Nadlac din cauza autoritatilor maghiare. Astfel ca au inceput sa faca galagie, claxonand in continuu, pentru a atrage atentia. „Sa vina domnul ministru sa vada ce se intampla in vama. Sa-i intrebe pe unguri ce vor de la noi, de la soferii romani. E normal sa stam 48 de ore ca noi avem diagrame? Trebuie sa respectam diagrama, dar nu putem, pentru ca stam de 48 de ore aici pentru ca la unguri nu se lucreaza. Vrem si noi ca domnul ministru al Transporturilor sa ne spuna ce vor de la noi. In orice vama, in toata Europa nu exista asa ceva, decat in Vama Nadlac. Numai in Romania se poate intampla asa ceva. Stam pe drum, blocam un sens de mers ca nu avem pe unde trece. Stam de 48 de ore. Uitati-va la diagrama mea...”, ne-a spus Marinel Parvu, un sofer de tir vizibil suparat.

80 la suta din drumurile nationale din Arad - reabilitate
Premierul Emil Boc si ministrul Radu Berceanu au fost asteptati in vama de presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu, primarul Aradului, Gheorghe Falca, primarul Nadlacului, Vasile Ciceac, primarul Pecicai, Petru Antal, dar si de cativa parlamentari aradeni: Iustin Cionca, Contantin Igas si Marius Gondor. Cei doi oficiali au fost intampinati de tineri imbracati in straie populare care le-au oferit, in stilul traditional, paine, sare si tuica.
Primul care a luat cuvantul, facand prezentarea tehnica a investitiei, a fost Ioan Malita, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri. Acesta a declarat ca, din cei 370 de kilometri de drum national pe care Directia ii are in administrare in judetul Arad, 300 vor fi reabilitati in totalitate dupa finalizarea lucrarilor la DN 7, in luna iunie a acestui an, ramanand doar 70 de kilometri de sosea pentru a fi modernizata anul viitor. „In momentul de fata, putem spune ca din cei 370 de kilometri, 300 sunt terminati la sfarsitul lunii iunie. In urmatorii 2009-2010, se va lucra la modernizarea DN 79 Arad-Oradea si a portiunii 77 din Muntii Apuseni, aferenta judetului Arad”, a declarat Ioan Malita.
Directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri a mai anuntat, de asemenea, ca in doua saptamani vor fi finalizate si lucrarile la soseaua de ocolire a Aradului. „Astazi punem in functiune, tronsonul Arad-Nadlac, din DN 7, care face legatura dintre Sebes si Nadlac, urmand ca in doua saptamani sa punem in functiune si varianta de ocolire a Aradului”, a mai adaugat Malita. Potrivit acestuia, valoarea totala a lucrarii, care s-a derulat pe o lungime de 267 de kilometri in judetul Arad, este de 435 de milioane de lei.

Investitiile in infrastructura - cele mai importante pentru Romania
Premierul Emil Boc a declarat ca investitiile in infrastructura sunt o prioritate a Guvernului pe care il conduce. Acesta a mai continuat spunand ca prin finalizarea acestor lucrari demonstreaza ca reabilitarea infrastructurii nu este numai o prioritate pe hartie a guvernului. „In primul rand suntem aici pentru ca vrem sa ne tinem de cuvant. Am spus ca investitiile vor fi o prioritate pentru Guvernul pe care il conduc si am trecut de la faza vorbelor la faza faptelor. Ministrul Berceanu din primul moment al mandatului mi-a spus ca facem ceea ce am promis. Azi este aici cu mine tinandu-si promisiunea ca acest tronson Arad-Nadlac va fi gata si promisiunea ca intreg tronsonul de la Sebes la Nadlac va fi finalizat inainte de octombrie. Asa cum am contractat cu constructorul, in luna iulie va fi finalizat intreg tronsonul de la Sebes la Nadlac, ca o dovada a faptului ca infrastructura nu este pentru noi doar o prioritate pe hartie, ci este o prioritate si in fapte”, a declarat prim-ministrul. Emil Boc a mai precizat ca, in momentul de fata, pentru Romania cea mai importanta infrastructura care trebuie modernizata cu prioritate este cea rutiera. „Infrastructura rutiera este poate cea mai importanta investitie pe care Romania trebuie s-o faca in momentul de fata, avand in vedere si nevoile pe care le avem in acest domeniu, dar si nevoile pentru tara pe care le avem de a finaliza autostrazile, centurile ocolitoare si alte lucrari de acest fel. Pe de alta parte pentru prima data punem banii europeni la investitiile de care au nevoie romanii si investim in infrastructura, aducand in Romania acele resurse financiare de care tara are nevoie”, a mai spus oficialul.

Parcare pentru eliminarea cozilor de tiruri la Nadlac
Vizavi de problemele pe care le intampina soferii de tiruri la iesirea din tara prin Vama Nadlac, premierul a declarat ca va discuta cu omologii maghiari pentru a incerca deblocarea situatiei. „Am vazut si coada de tiruri cand am venit. E o situatie pe care trebuie sa o rezolvam pe cale amiabila cu autoritatile maghiare. O sa sesizez si ministrul Afacerilor Externe pentru o discutie prealabila. Daca-i sarbatoare nu inseamna ca trebuie sa stea lumea pe loc si sa creeze atatea disfunctionalitati si cozi pe aproape cinci kilometri. Asa ca e bine ca am fost aici si vom incerca sa gasim si o solutie pentru aceasta problema”, a mai spus Emil Boc.
Si ministrul Transporturilor a promis ca va lua masuri pentru a rezolva problemele soferilor de tiruri, insa singura solutie reala ar fi intrarea Romaniei in Spatiul Schengen. „Camioanele stau la coada pentru ca oficialitatile maghiare realizeaza controlul pentru intrarea in tara. E adevarat ca, dupa parerea mea, il realizeaza foarte foarte incet si deosebit de minutios. Asta ne face sa asteptam cu mai mult interes intrarea Romaniei in Schengen”, a spus Berceanu.
Ministrul a mai adaugat ca totusi pana atunci s-a gandit la o rezolvare provizorie: amenajarea unei parcari pentru soferii de tiruri, care ar putea fi amplasata pe un teren al Ministerului Transporturilor sau pe un teren al primariei orasului Nadlac. Berceanu este sigura ca, prin acest proiect ar rezolva si problemele soferilor de tiruri care intampina probleme pentru ca nu respecta diagrama de odihna, dar si a localinicilor pentru ca drumurile nu ar mai fi blocate. „Noi am discutat o solutie pentru perioada cat va mai fi coada aici. Si anume: ori facem o parcare foarte mare, undeva ceva mai departe unde avem noi un teren si atunci toate camioanele vor sta acolo si politia de frontiera pe parcurs le va da drumul ori alta varianta ar fi ca, impreuna cu domnul primar de aici de la Nadlac, sa gasim aici o prortiune de teren. Daca dansul are o portiune de teren, noi realizam parcarea. Mai mult, se pot realiza acolo si niste activitati comerciale, iar soferii au avantajul ca, atunci cand stau in parcare, acea perioada de timp nu se pune ca traseu. Aici cat stau la coada si pornesc motorul si mai fac vreo 10-15 metri e considerata perioada in care conduc si imediat ce trec pe partea cealalta trebuie sa opreasca pentru a respecta cele opt ore”, a mai aspus Berceanu.
Acesta s-a angajat ca parcarea va fi finalizata chiar in aceasta vara, declarand ca totusi va discuta si cu autoritatile maghiare pentru a gasi o solutie pentru ca si controlul sa se desfasoare mai rapid.

Intreaga sosea de centura a Aradului - finalizata pana in 2011
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a mai vorbit despre modul in care a gestionat plata lucrarilor, incepute pe DN 7 anul trecut, fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban. Berceanu a afirmat ca Ludovic Orban a schimbat modul de finantare, mergand pe o varianta de plata de 12 luni, astfel incat, desi o parte a lucrarilor s-au finalizat anul trecut, achitarea investitiei i-a revenit actualei conduceri a ministerului. „Deci, cu alte cuvinte, ce s-a lucrat anul trecut platesc eu anul acesta. Intreaga lucrare se plateste de la inceputul acestui an si o sa mai avem de platit inca o perioada de timp pentru ca la 12 luni facturile trebuie incasate. Anul trecut s-au finalizat cam 140 de kilometri, iar anul acesta finalizam ceilalti 130 de kilometri”, a punctat ministrul Transporturilor.
Radu Berceanu a mai vorbit si despre lucrarile la centura Aradului, spunand ca, in timp ce se vor realiza acestea, traficul va fi mutat in municipiu pe o portiune de drum ce va fi preluata de Ministerul Transporturilor. Insa pentru ca soseaua din interiorul municipiului, ce va fi folosita pana la finalizarea lucrarilor la centura sa nu ramana deteriorata, aceasta va fi reabilitata inainte de a fi redata din nou municipalitatii.
Potrivit premierului Emil Boc, in perioada imediat urmatoare, se va finaliza si o parte din soseaua de centura de ocolire a Aradului, urmand ca, pana in 2011, intreaga sosea de centura sa fie finalizata: „In perioada imediat urmatoare se va finaliza o parte a centurii ocolitoare, care face parte integranta din inelul de circulatie al Aradului, urmand ca pana in 2011, sub coordonarea Ministerului Transporturilor, in parteneriat cu autoritatile locale, sa incheiem si celalalt tronson al inelului de circulatie, astfel incat in 2011 centura ocolitoare in intregime sub forma de inel practic sa fie finalizata. Si tot in 2011 va fi finalizata, in regim de autostrada, si Arad-Timisoara, o lucrare pe care ministerul Transporturilor deja a contractat-o si pe care se va lucra astfel incat termenul sa fie respectat.”
Prim-ministrul Emil Boc a mai anuntat, de asemenea, si ca in Arad se va deschide si un part IT, printr-un parteneriat pe care primaria il are cu Ministerul Telecomunicatiilor. Totodata, acesta a mai spus ca printr-un parteneriat cu ministerul Turismului vor fi sustinute doua proiecte de investitii, printre care si un put de forare pentru apa termala. Un alt proiect de investitii amintit de premier a fost construirea unui campus scolar, in colaborare cu Ministerul Educatiei.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Cea de-a doua grupa de beneficiari ai biletelor de tratament vor pleca in statiune pe 15 iunie

Mihaela Vasil anunta ca incepand cu 15 iunie vor pleca in statiuni beneficiarii biletelor de tratamentAnul acesta se vor bucura de bilete de tratament aproape 6000 de persoane, dintre care vor beneficia gratuit doar 608 dintre acestia. Chiar si asa oamenii s-au inghesuit la ghisee sa-si depuna cererile de inscriere.
Ca si in ceilalti ani, s-a tinut cont ca biletele sa fie primite in primul rand de cei care nu au beneficiat de bilet de tratament in ultimii ani. Cei care nu s-au incadrat in numarul biletelor, vor trebui sa plateasca jumatate din pret. Abonatii care au sub salariul minim vor plati tot jumatate din bilet, iar cei care au peste salariul minim vor trebui sa plateasca biletul integral.
Pentru a se evita agitatia de la ghisee beneficiarii biletelor au fost programati zilnic in grupe de cate 25-30 de persoane. „Incepand cu data de 15 iunie se pregateste pentru plecarea in statiune cea de-a doua grupa. Pentru ca sunt destul de multi cei care vor pleca sunt rugati sa vina la Camera 2 in functie de programare, dupa urmatorul program: dimineata intre orele 8 si 12. Cei care nu se pot prezenta cand au programarea pot veni a doua zi dupa ora 12”, ne-a spus Mihaela Vasil, directoarea Casei Judetene de Pensii.
Cele mai solicitate statiuni sunt anul acesta Moneasa, Felix si Sovata, iar spre surprinderea tuturor, cele mai putine cereri sunt la mare. Solutionarea numarului de cereri se va face in functie de numarul de inregistrare si de profilul de tratament.
Pentru beneficiarii biletelor de tratament care au parasit statiunea inainte de expirarea sejurului si se prezinta pentru recuperarea serviciilor neefectuate de catre statiune, acestia vor prezenta o adeverinta tip eliberata de conducerea societatii comerciale de servicii pentru care a avut eliberat biletul sau de catre organele administratiei locale: Primarie, Prefectura, Politie in cazul in care prestatorul refuza eliberarea adeverintei solicitate.
Programul de acordare a serviciilor de cazare in statiuni este astfel: pentru statiunile de pe litoral cazarea se face la ora 18 a zilei de intrare, iar pentru statiunile din tara, cazarea se face dupa ora 12 a zilei de intrare inscrisa pe bilet, conform Ordinului 516/2005 pentru aprobarea contractului de comercializare al pachetelor de servicii turistice.
De asemenea, un element de noutate il constituie faptul ca toti pensionarii vor trebui sa vina cu o adeverinta medicala noua de la medicul de familie, pe care o vor preda in momentul in care vor primi biletul.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Aproape 10% din firmele aradene sunt declarate inactive

Calin Arusti prezinta modul in care firmele ajung sa fie declarate inactiveResponsabilii DGFP sustin ca tranzactiile contribuabililor declarati inactivi nu pot fi luate in considerare
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF) Sorin Blejnar, cu privire la aprobarea listei contribuabililor declarati inactivi a intrat, ieri, in vigoare. Conform Ordinului 1167 din 29 mai 2009 lista contribuabililor declarati inactivi se publica pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice - portalul ANAF.
Trebuie spus ca, articolul 11 din Codul Fiscal, prevede ca inscrierea unui contribuabil in lista contribuabililor declarati inactivi prin ordin al presedintelui ANAF permite autoritatilor fiscale sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata fie cu un contribuabil declarat inactiv, fie de catre un contribuabil declarat inactiv. De asemenea, potrivit prevederilor articolului 153 alin.(8) din Codul Fiscal, pentru contribuabilii inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi inregistrarea in scopuri de TVA va fi anulata, din oficiu.

Sanctionati pentru indisciplina
In judetul Arad, din cei 27.000 de contribuabili, nu mai putin de 2.700 au fost declarati inactivi. „Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica sunt declarati inactivi daca nu isi indeplinesc pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege; se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia sau organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat”, a declarat Calin Arusti, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Arad.
Declararea contribuabililor inactivi se face incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi. „Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca li s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare sau si-au indeplinit toate obligatiile declarative. Reactivarea contribuabililor declarati inactivi se face incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivati”, a tinut sa precizeze Arusti.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • „Maibaumfest” - la Santana

La Santana a avut loc manisfestarea culturala "Maibaumfest"Scoala Generala „Sfanta Ana” din Santana se implica in pastrarea traditiilor populare germane.
„Maibaumfest” a devenit eveniment intercultural de amploare europeana la care, in afara minoritatii germane din Santana, participa formatii artistice din regiunea Banat: Ansamblul „Busuiocul”, al Caminului Cultural Santana si Caporal Alexa, formatia de dansuri germane „Banat Ja” din Aradul Nou, insumand in peste 50 de perechi de dansatori. A fost implicata intreaga comunitate a Santanei, reprezentantii Forumului German din Santana, Arad, Timisoara, reprezentantii Consiliului Local din Santana, ai Consiliului Judetean Arad, ISJ Arad.
In acest an la aceasta manifestarea culturala, desfasurata recent, pe langa fanfara de la Nadlac, a participat si fanfara din Germania Jugend-Blas-Orchester din Neumarkt i.d.OPf, cu 40 de tineri, in cadrul unui turneu cultural organizat de Asociatia Culturala Valores, din Germania. Ei au dansat si cantat brat la brat cu localnicii si au sustinut un concert de fanfara care a delectat publicul.
„Ne-au onorat cu prezenta cadre didactice impreuna cu directorul Scolii din Elek, Ungaria. Manifestarea s-a finalizat in curtea domnului Johann Henger, care a castigat licitatia pomului si mielului, dupa datina. Scoala Generala „Sfanta Ana” Santana a preluat organizarea acestui eveniment intercultural de peste 10 ani, in cadrul unui proiect in parteneriat cu «Asociatia Prietenii Scolii», cu sprijinul financiar din partea Centrului Cultural Judetean Arad”, ne-a spus prof. Ana Honiges, directorul scolii.

V. F. - Jurnal Aradean

  • Secusigiu - Munca din plin, binecuvantata de lumina celor 10 biserici!

Biserica Catolica din SecusigiuSecusigiu este comuna care nu a avut sansa unor primari gospodari, multa vreme dupa revolutie incoace. Chiar daca actualul primar nu ar fi punctat acest fapt, fiu al comunei fiind - lucrurile, intr-adevar, asa stau, dovada ca de ani de zile acest loc s-a adancit intr-o prafuire si amortire nemeritata. In fond, asa cum ni s-a spus, „fiecare generatie trebuie sa aduca schimbare si lumina in locul in care s-a nascut!”. Dinamismul primarului Chesa, un om tanar si foarte pus pe treaba „razbuna” prin munca sustinuta, toata aceasta indelunga stare de inertie, alaturi de intreaga echipa de administratie locala.

Proiecte pentru drumuri, scoli si camine culturale
Secusigiu - o comuna care prinde viata prin planurile si proiectele dezbatute in primarie. Ilie Chesa, primarul comunei e inca sub „vraja” recentei sarbatori a satului. „Nu m-am asteptat sa vina atata lume! M-am ocupat personal de toata manifestarea si a fost foarte frumos! Avem deja doua trupe de dansatori, in total 80 de copii care au ridicat scena in aer, revigorand din nou „Dansul de Secusigiu”. Sunt incredintat ca vor deveni un ansamblu profesionist de renume. Avem si un grup coral, asa ca folclorul autentic se afla pe maini bune.”
Ne intoarcem la agenda de lucru a primarului. „Ne-am dorit sa avem parte de un proiect amplu, pe masura 3.2.2 - de larg interes pentru toti, apa-canalizare, drumuri, dar, din pacate avem probleme cu proprietatile, motiv pentru care, deocamdata, proiectul a cazut. Continuam cu infrastructura - avand ca obiectiv asfaltarea a 9,5 km de drum, construirea unui after school si realizarea unui festival folcloric. Punctajul acestui proiect este bun, asa ca avem toate sansele sa obtinem finantare, dupa ce-l vom depune la Bucuresti. Am mai facut SF-ul pentru toate unitatile de invatamant scolar si prescolar (5 scoli si 3 gradinite), proiect pe care l-am depus la ministerul invatamantului prin ISJ si acum asteptam venirea fondurilor. Privitor la caminele culturale, avem depus pentru aprobare la Centrul National de Investitii proiectul tehnic pentru reabilitarea caminului cultural din Secusigiu, un alt proiect pentru construirea unui camin cultural nou la Sanpetru German (fonduri guvernamentale) si, totodata, am facut un memoriu pentru construirea unei sali de sport. Pentru aceasta va fi defalcata o bucata din pasune, astfel ca aici vor fi construite sala de sport, un PECO si un after school.”

S-a infiintat politia comunitara
Ziua Copilului debuteaza aici prin infiintarea politiei comunitare - ni se spune. Deocamdata sectia functioneaza cu 5 politisti comunitari, urmand ca numarul acestora sa creasca. Problemele de fond funciar sunt aproape finalizate. De remarcat insa procesul primariei cu partea sarba a manastirii Bezdin care revendica 1200 ha teren „in mod nejustificat” - adauga primarul. Un alt proces se indreapta catre firma care a realizat piata din comuna - dar care nu a respectat intru totul proiectul de constructie. Chiar daca drumurile nu sunt inca asfaltate, etapa premergatoare inseamna pietruiri peste tot. „Daca e sa ma mandresc cu ceva, atunci pot sa spun ca iluminatul economic e primul lucru pe care l-am realizat in totalitate. Privitor la apa-canalizare, suntem inclusi in master plan si asteptam ca lucrurile sa se miste si pentru noi. Avem in atentie problemele proprietatilor - in sensul ca vrem sa intabulam toate terenurile de pe langa localitatile comunei - motiv pentru care acum nu putem intra pe proiectul apa-canalizare.” O alta problema a locuitorilor este transportul, multi dintre acestia avand locurile de munca in Arad. „Linia de cale ferata pe ruta Arad - Periam s-a privatizat, deocamdata nu se poate calatori decat cu trenul. Oamenii se grupeaza si merg cu mai multe masini la Arad, dar trebuie rezolvat transportul in comun, asa e normal”.

Comuna cu cele mai multe biserici
Secusigiu este comuna cu cele mai multe lacasuri de cult, un spatiu in care credinta, indiferent de confesiune se manifesta in plenitudinea ei. „Avem 10 biserici si pentru toate au venit bani de la consiliul judetean, plus ce am alocat si noi din bugetul local - toate avand astfel posibilitatea sa-si faca reparatiile necesare.” Intr-adevar, in Secusigiu isi inalta turlele 4 biserici ortodoxe romane, 2 biserici ortodoxe sarbe, 4 biserici romano-catolice, acum fiind in constructie a 11-a biserica, reformata. La acestea se adauga si casele de adunare neoprotestante. „Pentru bisericile ortodoxe romane consiliul local a alocat bani pentru ridicarea unor cruci luminiscente care pe timp de noapte lumineaza superb...”. Din punct de vedere turistic, Secusigiu se inscrie pe linia celor mai frumoase zone cu posibilitati maxime de agroturism. Motiveaza acest fapt splendida Lunca a Muresului, spatiul stravechi al Manastirii Bezdin, rezervatia Prundu Mare - un loc special si izolat de meditatie, lacul cu nuferi, Biserica Sf. Petru si Pavel din Sanpetru German, una dintre cele mai vechi biserici din Arad, fantana vacilor, pietrele de hotar. Investitorii se arata, deocamdata, prin asociatiile agricole - dar pe masura dezvoltarii accelerate a zonei, agroturismul va fi cel care va deschide cu adevarat portile unei localitati ce ascunde perle naturale si spirituale de invidiat.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]