Stirile Zilei
Marti, 2 iunie 2009
Stirile TVA aici
  • Conducta Arad-Szeged va functiona de la 1 ianuarie 2010

Lucrarile la conducta de gaz Arad-Szeged vor fi finalizate in luna septembrieConducta de interconectare cu Ungaria, Arad-Szeged, va fi pusa in functiune la 1 ianuarie 2010.
Potrivit conducerii Transgaz, desi lucrarile vor fi finalizate in luna septembrie a acestui an, aceasta va functiona doar de la 1 ianuarie 2010, conform conventiei din contracte. Pe site-ul Transgaz se arata deja ca patru societati de profil - E.ON Gaz Romania, Distrigaz Sud SA, Gas SRL si MOL Energy Trade Ltd. au rezervat o capacitate insumata de 140.662 mc/h pe partea romaneasca a conductei. De asemenea, alte cinci companii au rezervat capacitate de gaze pe partea ungara a conductei Szeged-Arad. Este vorba despre GdF Suez, MOL Energiakereskedo Kft., E.ON Földgáz Trade Zrt., EconGas GmbH si Global NRG Zrt., conducerile acestora solicitand o rezervare a capacitatii pe termen lung pentru punctul de frontiera de la Csanadpalota ce insumeaza 160.662 m3/h.
Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged -Arad a fost semnat la 1 iulie 2008 intre cele doua companii: SNTGN Transgaz SA Medias - Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria.
Reamintim ca lungimea totala a conductei va fi de 109 km si va avea un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km, intre punctul de conectare Horia si punctul de frontiera Nadlac. Conducta de gaze va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Stam cu salvarile in garaj

Ambulantele pentru consult la domiciliu nu prezinta interes pentru mediciServiciul Judetean de Ambulanta Arad are trei salvari pe care nu le poate folosi.
Cazul ambulantelor de tip Fiat, pentru consult la domiciliu, a facut furori la nivel national. Insa, foarte putine masini dintre cele achizitionate sunt si folosite. Majoritatea autoturismelor cumparate de Ministerul Sanatatii la preturi astronomice zac in garajele Serviciilor Judetene de Ambulanta, de ani de zile. Acest lucru se intampla si la Arad unde, din cele sase salvari Fiat, de care dispunem, sunt folosite numai trei. Din declaratiile managerului serviciului aradean, Roberto Schill, nimeni nu a vrut sa le foloseasca. „Momentan, din cele sase ambulante de tip Fiat folosim doar trei: doua in Arad si una in Sebis. Pe aceste masini pot lucra medici si asistenti, fiind dotate cu aparatura ultra-moderna. Datorita lipsei de interes, masinile stau in garaj, de cand le-am primit”, declara Schill.

Lipsa de interes
Acesta acuza medicii de la fostele centre de permanenta ca nu si-au dat interesul pentru a dispune de o astfel de salvare. „Le-am spus medicilor care asigurau permanenta in aceste centre ca le punem la dispozitia lor gratuit, numai sa le foloseasca. Noi urma sa ne ocupam si de alimentarea cu carburant si de reparatiile autoturismelor, in cazul in care acestea se defectau. Nimeni nu a dorit o astfel de autospeciala”, adauga Schill. Aceste ambulante puteau fi folosite de catre serviciu si in municipiu, insa personalul medical este insuficient.
„Nu avem medici destui pentru a pune in functiune si salvarile de consult la domiciliu. Si asta, cu toate ca scoatem in fiecare an posturi la concurs. Nu exista niciun interes din partea medicilor pentru a lucra in cadrul Serviciului de Ambulanta, iar una dintre cauze este programul de lucru, destul de incomod”, povesteste managerul de la Ambulanta.

Intra in uz?
Deputatul aradean Claudia Boghicevici a anuntat, in urma cu o saptamana, ca reinfiintarea centrelor de permanenta medicala a fost avizata de catre Comisia de Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor. Daca aceste centre vor reintra in circuitul medical, exista o sansa ca ambulantele pentru control la domiciliu sa fie folosite si nu sa rugineasca in garajele Serviciului de Ambulanta a Judetului Arad.

A. G. - Jurnal aradean

  • Baloane colorate, jucarii si dulciuri: de toate acestea au avut parte copiii de ziua lor

Copiii si-au sarbatorit ziua si in parcul lorDe ziua copilului, Primaria Arad, Casa de Cultura a Municipiului Arad, Centrul Cultural Judetean si Inspectoratul Scolar Judetean Arad au organizat o actiune speciala. Inca de dimineata, cei mai nerabdatori dintre micuti au venit in Parcul Copiilor, unde au sarbatorit impreuna. Costumati in printi si printese, in zane sau zmei sau in diferite personaje din desenele animate, copiii s-au bucurat de aceasta zi. Spectacolul a avut loc in aer liber, iar copiii au defilat pe rand pe scena special amenajata pentru ei. Nici parintii nu au stat deoparte. Si-au sustinut copiii de pe marginea scenei si i-au aplaudat cu drag.
S-a cantat, s-a dansat si s-au recitat poezii, iar copiii au fost rasplatiti cu premii constand in pachete, dulciuri, baloane si jucarii. Au participat copiii de la 8 gradinite din Arad. Este vorba despre PP 13, PP16, PP 15, PP 14, PN 15, PP 18, PP 20 si PP Vinga. Si cei mai mari au sarbatorit Ziua Internationala a Copilului. Imediat dupa ce s-a incheiat programul celor mici, au continuat elevii de la mai multe scoli din Arad, care, la randul lor si-au prezentat calitatile artistice.
„Au fost organizate mai multe spectacole, in mai multe locuri, dar aici, in Parcul Copiilor, au venit cei mai buni dintre cei mai buni. Am tinut neaparat sa fiu prezenta la eveniment, iar copii s-au pregatit cu dansuri: dans popular romanesc, dans maghiar si dans bulgaresc, avem si un grup vocal si o gramada de surprize”, ne-a declarat Maria Lacusa, inspector scolar. Cu totii s-au aratat incantati de evenimentul care a avut loc ieri in Parcul Copiilor, in special cei mici care s-au pregatit intens alaturi de educatoarele lor pentru aceasta zi.
Andreea Beatrice Bendö: „Ne pregatim de foarte mult timp pentru acest spectacol si am pregatit un dans popular maghiar sub indrumarea doamnei noastre educatoare. Am emotii, dar sper sa ne descurcam bine pe scena si sa incantam publicul”.
Timeea Safar: „Eu am 6 ani si fac parte din echipa de dans de la PP 16. Am venit impreuna cu parintii, care ma sustin si cu colegii mei. Ne-am straduit mult pe parcursul lunii precedente sa invatam acest dans, iar acum suntem mandri ca participam la acest spectacol dedicat Zilei Internationale a Copilului”.
Tomi Szimcsak: „Impreuna cu partenera mea de dans si cu ceilalti colegi vom prezenta un dans popular maghiar, avem si o tinuta adecvata si ne-am pregatit intens. In tot acest timp am avut si o expozitie de pictura la gradinita, am participat si la realizarea desenelor pe asfalt si in prezent ne pregatim pentru o serbare”.
Bianca Mogosan: „Eu fac parte din trupa de dansuri a Gradinitei PP 13 si impreuna cu colegele mele si cu doamna educatoare am invatat sa dansam can-can. Costumatia ne-a asigurat-o doamna educatoare, care a avut grija sa ne asigure toate necesare pentru spectacol”.
Oana Gancea: „Eu sunt la grupa pregatitoare si de aproximativ 2 sau 3 saptamani ma pregatesc pentru spectacolul dedicat tuturor copiilor. Mi-a placut cum au dansat ceilalti copii si astept cu nerabdare sa ne vina si noua randul”.
Maria Lorena: „Am venit impreuna cu parintii mei, care ma sustin si imi place foarte mult aici. Avem o costumatie deosebita si abia astept sa urcam pe scena”.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Simulare de accidente in Piata Avram Iancu

Politistii aradeni, alaturi de colegii lor maghiari, au invitat trecatorii sa testeze un simulator de accidenteZeci de aradeni isi pierd viata pe soselele nationale, implicati in accidente rutiere.
Pentru a veni in ajutorul soferilor, politistii aradeni, impreuna cu colegii maghiari, au organizat, ieri, o simulare. Soferii depistati in trafic fara centuri au fost expusi unui soc, la o viteza de cca. 10 km/ora, pentru a constientiza importanta purtarii centurii de siguranta.
Sub deviza „Doar printr-un singur Click, purtand centura, va protejati viata!”, Piata Avram Iancu a fost ieri scena unui experiement oferit tuturor cetatenilor aradeni interesati. Astfel, fie ca au fost opriti in trafic pentru ca nu purtau centuri de siguranta, fie simpli trecatori, aradenii au fost invitati sa testeze un simulator de accidente, pentru a constientiza prin practica importanta purtarii centurii de siguranta.
Vizibil marcati de experienta prin care au trecut, soferii supusi testului de impact cu centura de siguranta au decis ca de azi inainte sa nu mai conduca fara acest mijloc de protectie. Se pare ca efectul simulatorului a fost unul benefic pentru toti cei care l-au incercat. „Nu mi-am imaginat niciodata ca poate fi atat de vitala centura de siguranta. A fost o experienta, sa speram, unica, pentru ca am simtit pe pielea mea ce s-ar putea intampla in cazul unui accident. De acum sunt sigur ca nu o sa mai urc la volan fara ca sa imi pun centura”, a povestit Florin M., unul dintre soferii opriti in trafic si invitat sa incerce aparatul.
„Politia Rutiera Arad, prin aceasta demonstratie, este multumita, datorita numarului mare de conducatori auto care au incercat acest sistem si care au spus ca vor purta intotdeauna centura de siguranta, mesaj pe care il adresez tuturor conducatorilor auto, deoarece centura de siguranta va poate salva viata. Speram ca aceste actiuni sa putem sa le organizam si in celelalte orase din judetul nos-tru pentru a scadea numarul victimelor in accidentele de circulatie”, a declarat subinspector Razvan Meszar, Serviciul Politiei Rutiere Arad.
Politistii aradeni vor face demersuri pentru ca astfel de simulatoare, de altfel extrem de banale ca si functionalitate, sa fie achizitionate si de autoritatile romane.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Groapa de gunoi de la Petris trebuie inchisa in iulie, iar luna aceasta comuna intra in proces de salubrizare generala

Primarul Burza-Han Zian are planuri importante pentru comuna PetrisPrimarul comunei Petris, Burza-Han Zian, are planuri importante pentru comuna la carma careia se afla dar si pentru cele sase sate apartinatoare: Petris - sat resedinta de comuna situat la o distanta de 106 km fata de municipiul Arad, Corbesti, Ilteu, Obarsia, Rosia Noua si Seliste.

Extinderea scolii, drumurile asfaltate si reteaua electrica-planurile de viitor ale primarului din Petris
Un proiect pentru extinderea scolii, cu un laborator, o arhiva si o mica sala pentru diverse alte activitati in valoare de 4,4 miliarde de lei este pe lista de prioritati pentru anul 2009 alaturi de altele, la fel de importante, despre care am stat de vorba cu Burza-Han Zian, primarul comunei Petris. Conform spuselor acestuia, mai exista alta lucrare inceputa si neterminata, tot la scoala, in ceea ce priveste forarea de apa, pe care Primaria Petris o are in vedere pentru viitorul apropiat. De asemenea, trebuie mentionat ca mai exista un proiect a carui realizare se doreste pentru anul acesta, si anume, o gradinita noua, „daca vom primi ajutor din partea celor de la SC Proiectari”. Exista deja bani pentru extinderea retelei electrice in toate satele, pentru ca nu toate beneficiaza de electricitate, in valoare de 1 miliard 140 de milioane, care va fi finalizat cat de curand. In ceea ce priveste caminele culturale, pentru reabilitarea acestora a fost alocata suma de 1 miliard. „Anul viitor, daca prindem niste bani, reabilitam Primaria si vrem sa asfaltam DC 75 si DC 76”, a spus primarul Petrisului. Tot el ne-a mai declarat ca Primaria are in plan sa curete si sa desece cele doua vai, de la Ildesti si Silistea. „Am dori, de asemenea, daca cei de la Consiliul Judetean vor sa ne ajute sa realizam proiectul „Drumul” pentru DJ 707, care face legatura cu Vata, pana unde sunt 22,7 km, pe care speram sa il incepem anul acesta”, a continuat Burza-Han Zian.
Referitor la scoli este important de mentionat ca exista apa curenta, tamplariile au fost schimbate in toate scolile, atat cele din Petris cat si din satele apartinatoare, si caminele culturale au acum geamuri termopan dar vor continua lucrarile de modernizare si pe viitor. „Daca cei dinaintea noastra faceau numai pe un sfert era bine dar nu condamnam pe nimeni pentru ca la fel de bine ne pot condamna altii pe noi”, a declarat primarul comunei Petris. „Din fondurile primariei am realizat 12 statii de autobuz in valoare de 180 de milioane. Acum mai trebuie sa ne ingrijim sa facem canalizare...”, a continuat primarul din Petris.
In ceea ce priveste salubritatea, primarul Petrisului ne-a explicat ca groapa de gunoi de la Petris trebuie inchisa, pana in 17 iulie, ceea ce inseamna ca in luna iunie trebuie facuta salubrizarea. In ceea ce priveste salubritatea pe viitor, Petrisul este inclus intr-un masterplan care va intra in vigoare abia in primavara. Pana atunci insa, Primaria trebuie sa se descurce cum poate pentru a realiza salubrizarea si a gasi o metoda de a arunca gunoaiele undeva, unde sa nu afecteze pe nimeni. „Poate vom sapa o groapa foarte adanca, o vom blinda, sa nu arunce toata lumea in ea si vom duce acolo gunoaiele, pana la primavara...”, a spus primarul Burza-Han Zian.

Centrul De Recuperare si Reabilitare neuropsihica din Petris-dotat la standarde europene
La Petris a fost inaugurat un centru de recuperare si reabilitare neuropsihica ultramodern, dotat dupa normele europene, ai carui beneficiari sunt persoanele adulte cu probleme neuropsihice usoare, de pe raza judetului Arad, integrate in diferite programe individuale sau colective de recuperare. Centrul vine in sprijinul comunitatii din Petris pentru ca dincolo de beneficiarii care au nevoie de ajutorul oferit in cadrul institutiei trebuie mentionat ca localnicii beneficiaza de locuri de munca, rezolvandu-se astfel si o problema sociala a comunei. Cladirea care acum este un bloc cu doua etaje era ruina unui vechi castel pana acum trei ani cand a luat fiinta proiectul si primarul a fost de acord sa „ofere” cladirea in acest scop. Centrul are 22 de camere, cu tot cu cele de zi, pentru una sau doua persoane si o capacitate de 36 de locuri.
Persoanele care doresc sa beneficieze de serviciile centrului trebuie sa depuna un dosar la DGASP din Arad, unde o comisie va studia dosarul si in functie de probleme se aleg beneficiarii, care trebuie sa fie persoane adulte cu handicap neuropsihic. Vechiul sediu al centrulu era intr-o cladire care a fost retrocedata si asa s-a ajuns la acest nou centru. „Vreau sa multumesc Celui de Sus ca ruina care era inainte aceasta cladire s-a transformat in acest centru ultramodern. De asemenea vreau sa multumesc Consiliului Judetean, Ministerului Muncii si Solidaritatii, Centrului de Asistenta Sociala si tuturor forurilor conducatoare care ne-au fost alaturi pentru a finaliza acest proiect”, a declarat Burza-Han Zian, primarul comunei Petris.

Corina Hutan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]