Stirile Zilei
Luni, 1 iunie 2009
Stirile TVA aici
  • Uniformizarea pensiilor provoaca nemultumiri

Magistratii din Arad sustin ca noua lege unica a salarizarii nu va rezolva problemeleIntentia Guvernului de a uniformiza sistemul de pensii este privita cu neincredere la Arad.
Politistii, magistratii si fostii parlamentari sustin ca orice lege a pensiilor ar trebui sa tina cont de contributiile platite si nu poate in niciun caz sa aiba efect retroactiv.
Radu Botas, presedintele Sindicatului Politistilor din Arad afirma ca in Politie exista pensie speciala, pentru ca s-a constituit un fond, la care cotizeaza toti angajatii, inca dinainte de Revolutie. „Eu personal cotizez de 19 ani. Ce vom face acum? Vom lua fondul si-l vom reduce la jumatate. Nu se poate asa ceva. Sindicatul pe care-l reprezint nu vrea sa afecteze activitatea manageriala a institutiei, urmarind doar sa se respecte drepturile politistilor, conform legilor in vigoare. Acele pensii mari, umflate, pe care le-a vehiculat presa nu au fost niciodata la Arad. Trebuie avut in vedere si faptul ca anumite avantaje pe care le-au avut politistii au fost acordate tocmai pentru a-i feri de coruptie. Pe vremea lui Ceausescu sporurile erau mult mai mari. Oricum suntem functionari publici, iar oriunde in lume functionarii publici constituie clasa de mijloc”, ne-a declarat Botas.
Liderul sindicatului din Politie consider ca la stabilirea pensiei ar trebui sa se aiba in vedere cat a contribuit fiecare, dar si conditiile in care un angajat si-a desfasurat activitatea. „Ar trebui sa se tina cont si de restrictiile pe care le presupune o anumita meserie. Si nu ma gandesc acum doar la politisti. Autoritatile vor trebui sa fie foarte atente atunci cand adopta o lege a pensiilor, pentru ca daca aceasta nu va fi dreapta nimeni nu va mai vrea sa intre in Politie si in Armata. Si atunci cu cine vom mai lucra, cu chinezii?”, se intreaba sindicalistul. Acesta mai spune ca in iunie, va avea loc la Bucuresti Congresul National al Sindicatului, ocazie cu care se va discuta si despre legea pensiilor propusa de Guvern.

„Magistratii nu vor accepta o lege inechitabila”
La randul sau, fostul deputat Gheorghe Chiper ne-a declarat ca in principiu nu este impotriva aparitiei unei legi unice a pensiilor, dar acuza faptul ca actul normativ ar putea avea efecte retroactive. „De la inceput trebuie sa va spun ca diferenta intre pensia mea pe Legea 19 si pensia de parlamentar e mica, asa ca nu voi fi foarte afectat de disparitia pensiilor speciale. Nu mi se pare normal insa ca o lege sa dispuna retroactiv. Ar mai trebui totusi sa se tina cont si de faptul ca un politist, un militar, are un serviciu nenormat, sa se tina cont de importanta activitatii pe care a avut-o fiecare. Iar contributia la un fond de pensii special trebuie avuta in vedere la calcularea veniturilor ce-i vor reveni persoanei retrase din activitate, chiar daca fondul cu pricina a fost cu circuit inchis. Printre cei care vor fi cu siguranta nemultumiti vor fi si magistratii. Ei vor judeca aces-te cazuri si nu altcineva”, afirma Chiper.

Judecatorul Vlad e sceptic
In ceea ce-l priveste, judecatorul Florentin Vlad, presedintele Asociatiei Magistratilor din Arad a declarat ca proiectul noii legi a pensiilor nu a fost facut inca public, astfel incat in necunostinta de cauza nu-si poate da cu parerea. „Nimeni nu a vazut acest proiect de lege, astfel inat nu pot sa imi formez un punct de vedere. Nu stim in ce masura vor fi afectati magistratii si in orice caz, pensile de peste 10.000 de lei nu au fost facute in Romania pentru magistrati. Daca vrem sa testam reactia publicului cu privire la acest subiect, nu e nici locul, nici momentul potrivit. Avem foarte multa treaba. Dupa aparitia legii, vom organiza o adunare generala a asociatiei profesionale, ne vom consulta si cu alte asociatii profesionale din tara si vom comunica un punct de vedere”, sustine judecatorul.
Vlad se arata a fi insa sceptic in legatura cu fiabilitatea unor legi unice ale pensiei sau ale salarizarii. „Despre legea unica a salarizarii s-a spus ca va rezolva problemele din acest domeniu. Parerea mea este ca nu e asa. Am inteles ca pentru BNR se va face o lege de salarizare speciala... Atunci, daca nu va fi o lege unica, probabil ca vor mai fi si alte categorii profesionale care vor solicita legi speciale”, a incheiat presedintele Asociatiei Magistratilor din Arad.

O lege retroactiva
Conform unui proiect de lege, de la 1 ianuarie 2010 vor fi desfiintate toate pensile de serviciu, existand informatii ca pensionarii care au lucrat in armata, politie, justitie vor ramane cu un sfert din veniturile pe care le au in momentul de fata. Trebuie spus ca noul act normativ urmeaza se se aplice atat celor care vor iesi la pensie anul viitor, cat si celor care sunt deja pensionari, incalcandu-se astfel un principiu de drept conform caruia orice lege are efect doar pe viitor, cu exceptia legii penale cele mai favorabile.
Guvernul a adoptat deja sapte din cele opt principii ale Legii pensiilor, principiul ocupational, care permitea unei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii, fiind eliminat pentru a nu se crea o „bresa” pentru reintroducerea pensiilor speciale.
Principiile acceptate de Executiv sunt: principiul unicitatii - care propune existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care au venituri din castigurile salariale. Pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata in care s-a contribuit la sistemul public de pensii; principiul obligativitatii - persoanele fizice si juridice au obligatia sa participe la sistemul public, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor; principiul contributivitatii - fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice, participante la sistemul public; principiul egalitatii, care va asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege. Acest principiu sustine ideea ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii; principiul repartitiei, conform caruia fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public; principiul solidaritatii sociale, care stabileste ca participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale si principiul autonomiei, care se bazeaza pe administrarea de sine statatoare a sistemului public.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Second hand de 32.000 de euro

Comertul cu masini din Piata Auto da semne de revenireComertul cu masini la mana a doua din Piata Auto da semne de revenire.
Piata Auto a inceput sa (re)devina un punct de atractie al aradenilor. Fie ca oamenii sunt interesati de autoturisme, de mancare, de haine sau de parfumuri, toti isi pot gasi produsele cautate in piata. Desi criza financiara este pe buzele tuturor, comertul cu masini la mana a doua incepe sa isi revina. „Nu se poate vorbi de vanzari ca in aceeasi perioada a anului trecut, dar, oricum, se simte o crestere a numarului de persoane interesate sa cumpere o masina, si, implicit, a vanzarilor”, a declarat un comerciant din piata. Cei mai castigati din aceasta criza ies posibilii clienti, tinand cont ca, in prezent, un autoturism inmatriculat este mai ieftin decat costa unul neinmatriculat anul trecut. „Oferta mare si cererea mica ne-au facut sa scadem mult preturile, pentru a nu ramane cu banii blocati. La unele masini, nu castig mai nimic, dar trebuie sa le vand, deoarece stau cu ele de 3-4 luni”, a declarat Ionel Popovici, un alt comerciant.

De toate pentru toti
Piata Auto a devenit un spatiu comercial polivalent. Comertul cu autoturisme a scazut drastic in ultimul timp, dar vanzatorii nu accepta sa plece din piata fara profit. Asa ca expun pentru vanzare de toate pentru toti. Produse alimentare din Ungaria, accesorii pentru autoturisme, haine de firma, parfumuri contrafacute, cauciucuri si jenti noi sau uzate, toate sunt de vanzare. „Venim cu marfa in piata de masini pentru ca este vizitata de multa lume, asa ca sansele sa vindem ceva sunt mult mai mari. Trebuie sa scoatem si noi un profit, macar sa acoperim ce cheltuim in piata”, spune un vanzator.

Reduceri importante
Preturile autoturismelor au coborat vertiginos in ultimele sase luni. Daca un BMW 320, din 1995, neinmatriculat, se vindea in vara trecuta cu 3.500 de euro, aceasta masina poate fi cumparata in prezent cu 2.500. La pretul de 3.500 de euro poate fi cumparata aceeasi masina, dar inmatriculata. Preturile din piata variaza intre 900 de euro si... 32.000 de euro, cat costa un Audi A4, din 2008, full options. Cea mai intalnita marca de autoturisme din piata este Opel, „Daciile nemtilor”, dupa cum spunea un comerciant. Raportul pret/calitate le indica a fi cele mai cautate masini, asa ca vanzatorii incearca sa le ofere posibililor clienti toate modelele, in toate variantele de motorizare si de culoare.

Micii, la cautare
Foarte multi aradeni merg la Piata Auto doar pentru a lua masa. Micii, costitele la gratar sau puii la rotisor sunt printre cele mai cautate produse. Terasele improvizate de comercianti sunt mereu pline, iar cozile de la gherete sunt formate din zeci de oameni.

A. G. - Jurnal aradean

  • Concursul “Impreuna pentru viitor” a reunit la Arad copii cu deficiente si voluntari, din 19 judete

Baroneasa Emma Nicholson felicitand copii cu deficiente care au participat la concursIn acest weekend Aradul a fost gazda etapei nationale a concursului de dans „Impreuna pentru viitor” din cadrul Strategiei Nationale de Actiune Comunitara (SNAC).
La cele doua sectiuni ale concursului, dans traditional si dans modern, au participat echipele care s-au calificat la faza regionala, cele opt regiuni ale tarii fiind reprezentate de aproape 300 de elevi din 19 judete. Aradul a obtinut premiul al III-lea la sectiunea dans modern prin echipa formata din elevi de la Colegiul National „E.G. Birta” si de la Scoala Generala „St. C. Pop” si mentiune speciala la dans traditional prin echipa Liceului „Vasile Goldis” si Complexul „Curcubeul”.
Festivitatea de deschidere a avut loc sambata, in sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, fiind urmata de intrarea in competitie a echipelor alcatuite din voluntari si beneficiari, copii provenind din invatamantul de masa si copii sau tineri cu dizabilitati din invatamantul special, sistemul de protectie sociala sau din medii sociale defavorizate.
La acest concurs, Aradul a fost reprezentat de mai multe echipe. La sectiunea dans traditional au fost alcatuite urmatoarele echipe: Grup Scolar „Francisc Neuman” Arad (profesor coordonator Maria Sinaci) + Centrul Scolar Arad (profesor coordonator Lucia Bacos); Liceul Teoretic „Vasile Goldis” Arad (profesor coordonator Mihaela Bocaniciu; Floarea Pantea; Geta Vasilescu) + Complexul Social Intercultural „Curcubeul” Arad (coordonator Dorina Ciorba); Scoala Generala „Sfanta Ana” Santana (profesor coordonator Melania Vuin) + Compartiment Case de Tip Familial Santana (coordonator Violeta Bustea).
Pentru sectiunea de dans modern au participat: Colegiul National „Elena Ghiba Birta” Arad (profesor coordonator Gabriela Lucaci) + Scoala Generala „Stefan Cicio-Pop” Arad (profesor coordonator Mariana Nicola si Luminita Uritescu); Colegiul National „Elena Ghiba Birta” Arad (profesor coordonator Gabriela Lucaci) + Scoala Speciala Arad (profesor coordonator Silvia Iercosan); Liceul de Arta „Sabin Dragoi” Arad (profesor coordonator Dorina Trandafir) + Scoala Speciala Arad (profesor coordonator Silvia Iercosan ).
Festivitatea de premiere a avut loc ieri, tot la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad fiind precedata de un spectacol de gala in care au evoluat echipe ale unitatilor de invatamant care desfasoara activitati in cadrul SNAC, fara a fi participante la competitie. Spectacolul sustinut s-a dovedit a fi foarte impresionant, spectatorii fiind incantati de prestatia copiilor.

Baroneasa Emma Nicholson a fost prezenta la concurs
La eveniment au participat o serie de personalitati marcante, care au initiat acest proiect: Emma Nicholson, baroneasa de Winterbourne, Diana Tascu, directorul asociatiei Children’s High Level, John Muir Potter, consilier personal al baronesei Emma Nicholson, reprezentanti ai Ministerului Educatiei precum si oficialitati ale municipiului si judetului Arad.

Simina Roz - Observator

  • Bebelusul nascut in sectia de politie a primit botezul crestin

Politisti l-au nasit pe copilasul care s-a nascut la ei in sectiePolitistii l-au nasit, ieri, pe copilasul care in urma cu mai bine de doua luni de zile a venit pe lume tocmai intr-o sectie de Politie, mosit de doi agenti.
Andrei Dian a fost botezat la Catedrala „Sfanta Treime“ de Camelia Tuduce, purtator de cuvant al inspectoratului aradean de politie, si cei doi agenti care au ajutat-o pe mama sa-l aduca pe lume.
Extrem de cuminte si atent la tot ce s-a intamplat in jur, bebelusul a parut ca se simte in largul lui in bratele politistilor. Un pic mai in spate s-a aflat femeia care joaca rolul de mama in absenta celei care i-a dat viata. Mama naturala nu s-a mai interesat de starea copilasului ei, iar responsabilii de la Protectia Copilului au decis ca micutul sa fie ingrijit de o asistenta maternala. „Am decis sa fim noi nasii copilului. A fost foarte cuminte si curajos pe durata slujbei crestine. Il vom sustine si ajuta de acum inainte pe cat de mult posibil vom putea. Cine stie, poate va deveni si el politist”, a declarat Camelia Tuduce, nasa micutului Andrei.
Aceasta si-a manifestat dorinta de a deveni parintele spiritual al copilului imediat dupa mult mediatizata nastere din holul Sectiei de Politie nr. 1, Aurel Vlaicu. „A fost un moment emotionant. Ne bucuram ca am putut sa ii fim nasi si o sa fim alaturi de el, sa il sprijinim pe tot parcursul vietii”, a declarat agentul sef Robert Alexandru, unul dintre nasi.
In urma cu aproape trei luni de zile, Andrei Dian a venit pe lume pe neasteptate. Mama sa, cunoscuta de oamenii legii pentru ca traieste pe strada, a intra in sectia de politie, cerand ajutor pentru ca se afla in travaliu. Doi agenti de politie care se aflau in tura au fost nevoiti sa o asiste pe femeia care abia se mai tinea pe picoare din cauza durerilor nasterii. Astfel, imediat ce a venit pe lume, Andrei Dian a fost inconjurat de camerele de luat vederi si a devenit vedeta. Chiar daca soarta nu ii era favorabila (mai are patru frati care se afla in sistemul de stat, fiind parasiti si ei de mama), Andrei a avut mai mult noroc. Cei care l-au ajutat sa vina pe lume se vor interesa de situatia sa si asa cum au promis vor face tot posibilul ca micutului sa nu-i lipseasca nimic.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Proiecte pe termen scurt la Chisindia: asfaltarea strazii principale, sala de sport, retea de apa, camin cultural si gradinita, o primarie noua si parcuri!

Primarul Ionel Pasca prezinta proiectele de reabilitare a localitatii ChisindiaComuna Chisindia este asezata la 92 de kilometri distanta de Arad, in apropierea orasului Sebis si are in administrare satele Vasoaia si Paiuseni. O comuna cu aproximativ 1.500 de locuitori, insa cu mari planuri de dezvoltare. Primarul Ionel Pasca, aflat la primul mandat, a realizat deja o serie de proiecte pe care doreste sa le duca la indeplinire cat mai repede posibil. Printre cele mai importante dar si mai necesare ar fi reabilitarea strazii principale a localitatii Chisindia dar si introducerea canalizarii si reabilitarea unor drumuri comunale.
„Am realizat mai multe proiecte pentru care asteptam finantare sau aprobare de la Guvern. Sunt multe de facut in localitate dar si in satele apartinatoare, dar pe rand speram sa le ducem la bun sfarsit”, ne spune Ionel Pasca, primarul comunei.

Scoala generala moderna la Chisindia
Inca de la inceputul mandatului, Ionel Pasca a avut in atentie situatia scolii generale din localitate. Pentru a nu fi probleme in cazul obtinerii avizului sanitar, scoala a fost modernizata, prin renovarea interiorului - coridorul si salile de clasa, dar si prin construirea unor grupuri sanitare dupa standardele europene. De asemenea in scoala functioneaza o centrala termica. Primarul spera ca anul viitor sa obtina fonduri si pentru refacerea fatadei imobilului.
Tot pentru tineri se va amenaja si o sala de sport tip II, pentru care a fost depus proiectul inca de anul trecut iar acum se asteapta finantarea. Valoarea acestuia se ridica la aproximativ sapte miliarde de lei vechi.

Modernizarea strazii principale, aductiune de apa, reabilitari de drumuri
In zilele urmatoare vor incepe lucrarile de asfaltare a strazii principale din Chisindia, Primaria incheind deja contractul cu firma care va executa lucrarile necesare, acum fiind perioada contestatiilor. Valoarea totala a proiectului ajunge la 17 miliarde de lei vechi, cinci miliarde fiind deja acordati de catre Guvern - „Este o lucrare importanta si am obtinut deja o parte din finantare, de la Guvern. Este mult de lucru dar speram ca pana la toamna sa fie gata”, spune Pasca.
De asemenea se lucreaza la realizarea studiului de fezabilitate pentru aductiunea de apa in comuna ce va servi localitatii Chisindia dar si comunei vecine, Buteni - „S-au facut deja probe si analize pentru apa, masuratorile necesare. Totul este in regula doar sa realizam proiectul si sa primim finantare in acest sens”, ne explica primarul.
Si reabilitarea drumurilor comunale a intrat in atentia primarului. Astfel, drumul care face legatura intre Chisindia si Paiuseni urmeaza sa fie asfaltat, pe o suprafata de 4,5 kilometri. Dar si repararea drumului Chisindia - Vasoaia este o prioritate pentru administratie - „Imi voi indrepta atentia si spre satele apartinatoare de Chisindia. Drumurile sunt destul de degradate si vreau sa le reparam. Am in vedere si reabilitarea Caminului Cultural din Paiuseni, in aceasta perioada lucrandu-se la realizarea studiului de fezabilitate.”

Camin cultural si Gradinita pentru comuna
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta comuna este neexistenta unei cladiri proprii pentru gradinita. Pentru rezolvarea acesteia, Primaria a facut un proiect, iar cladirea se va ridica pe actualul spatiu de joaca, care va fi mutat. „Avem destul de multi copii in comuna si in acest sens am realizat un proiect pentru construirea unei Gradinite, care acum se afla pe masa dezbaterilor. Ar fi foarte folositoare pentru noi”, spune primarul.
Tot in acest an va avea loc si reabilitarea si modernizarea Caminelor culturale din Chisindia si Paiuseni. La Chisindia se prevede realizarea unui corp separat unde vor functiona: o bucatarie utilata, magazie, vestiare si grupuri sanitare. Caminul va avea o capacitate de 300 de persoane, locuitorii de aici putand desfasura diferite evenimente precum nunti sau botezuri - „Intentionam sa amenajam caminul astfel incat sa fie cat mai util pentru cetateni. Aici vor putea organiza diferite evenimente, pentru care nu au spatii suficient de mari acasa.”

Primarie noua si spatii verzi
Pentru viitor primarul intentioneaza sa intocmeasca un proiect pentru construirea unei noi primarii, deoarece aceasta este cam mica si foarte veche - „Birourile sunt foarte mici si putine. Angajatii sunt destul de inghesuiti acum. Interiorul a fost amenajat si avem si incalzire centrala insa spatiul este mic. Am avea destul loc sa construim un imobil nou, in curte, in spatele actualei prmarii. Pe locul acesteia m-am gandit ca ar fi frumos sa amenajam un parculet.”
Deoarece in localitate nu exista prea multe parculete pentru recreere, primarul considera ca ar trebui amenajate pentru ca tinerii sa aiba unde se plimba - „As vrea sa fac si parcuri pentru tineri. Vreau sa fac proiecte pentru spatii verzi, punctele in care sa le amenajez le-am gasit deja.”

Palinca de Chisindia - la targul de produse traditionale
In acest weekend s-a desfasurat la Arad, la Strandul Neptun, Targul de Produse si Preparate Traditionale unde Chisindia a avut si ea un stand. Produsul traditional cu care s-au prezentat la targ a fost „Palinca de Chisindia” foarte renumit pentru cunoscatori. Palinca a fost ambalata in sticle si frumos etichetata pentru a atrage privirile vizitatorilor.

Simina Roz - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]