Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 30 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Adio drum expres Arad-Oradea

Ministrul Radu Berceanu a renuntat la constructia drumurilor expres, intre acestea fiind si Arad-OradeaMinistrul Radu Berceanu renunta la drumurile expres gandite de Ludovic Orban.
Moda promisiunilor neonorate e departe de a apune. Aradul pierde, din nou, un proiect de infrastructura a carui realizare ar fi trebuit sa inceapa in 2009, iar despre constructia autostrazii Arad-Timisoara nimeni nu se grabeste sa mai spuna un cuvant. De curand, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, i-a instiintat pe romani ca va renunta la constructia celor 12 drumuri expres prevazute in proiectele ministerului, printre care face parte si drumul expres Arad-Oradea, pentru care lucrarile de executie erau planificate sa inceapa in 2009. Berceanu a sustinut doar faptul ca in locul unora dintre drumurile expres taiate de pe lista vor fi facute autostrazi. Dintre drumurile expres care se vor tranforma in autostrazi, oficialul a amintit doar tronsonul Craiova-Pitesti, care se va intersecta cu autostrada Pitesti-Bucuresti.
Cat priveste alte 11 drumuri expres sterse de le lista, Berceanu a declarat ca „se va renunta si la celelalte drumuri expres, in sensul ca unele vor fi transformate in autostrazi, iar altele vor fi de genul drumurilor rapide pe patru benzi. Este vorba de drumurile care vor face legatura intre autostrazi. Spre exemplu, intre Autostrada Transilvania si Culoarul 4, in zona Sebes, se poate face o strapungere cu un drum pe patru benzi. Problema este sa facem noi autostrazile si culoarele ca apoi vom face si drumurile de legatura dintre ele".

Nu sunt o solutie
Ba mai mult, Berceanu a declarat ca drumurile expres nu reprezinta o solutie pentru trafic, iar faptul a iesit la iveala dupa o consultare cu omologii sai din statele Uniunii Europene, care i-au spus „sa nu facem drumuri expres pentru ca au costuri la fel de ridicate ca si autostrazile si nu au aceleasi caracteristici”.

Au fost 12
Pe site-ul oficial al Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale sunt nominalizate cele 12 drumuri expres: Arad - Oradea, Braila - Galati, Braila - Ramnicu Sarat, Drumul Nordului, Legatura drumului expres Arad - Oradea la DN1, Legatura rapida cu Drumul Nordului, Litoral Nord - Delta, Petea - Satu Mare - Baia Mare, Craiova - Pitesti, Ploiesti - Targoviste - Gaiesti - A1, Sebes - Turda si Sibiu - Fagaras.

A. B. - Jurnal aradean

  • Jumatate de tona de cafea, confiscata de Garda

Cafeaua confiscata va fi valorificataDe Craciun, comisarii Garzii Financiare au confiscat 500 de kilograme de cafea vrac, de la o societate ce isi desfasura activitatea in neregularitate, facand tranzactii ilegale de produse. Astfel, in Punctul de Trecere a Frontierei Turnul, o echipa a Garzii Financiare Arad a efectuat un control la un transportator care avea de livrat, 500 de kilograme de cafea.
Persoana insarcinata cu transportul marfii a declarat ca trebuie sa livreze cafeaua la doua societati din Deva insa, la prezentarea actelor, s-a putut constata ca, de fapt, societatea nu are autorizatie de operator inregistrat pentru produse accizabile nearmonizate, cum este cafeaua.
„Pentru lipsa autorizatiei de operator inregistrat s-a procedat la confiscarea intregii cantitati de 500 de kilograme de cafea. Marfa a fost distribuita Compartimentului de valori si sume, iar venitul rezultat din valorificarea acesteia va fi transformat in venit la bugetul consolidat al statului“, a declarat Sorin Cirti, comisarul sef al Garzii Financiare Arad. Ca masura complementara, societatii i-a fost aplicata o amenda de 20.000 lei.

Sandra Stoler - Glasul Aradulu

  • A fugit din Romania din calea nazistilor si a devenit primul politist evreu din Israel

Avraham Ben-Shalom a adus politistilor aradeni si cateva suveniruriZilele acestea Inspectoratul Judetean de Politie Arad a avut parte de un oaspete deosebit. Un aradean care acum mai bine de jumatate de veac a fugit din tara pentru a nu ajunge pe mainile nazistilor si care se numara printre cei care au pus bazele politiei israeliene si a Asociatiei Internationale a Politistilor. Este vorba de loc. col. in rezerva Avraham Ben-Shalom, ajuns la venerabila varsta de 86 de ani.
Nascut in 1922, Avraham a urmat cursurile Scolii Regelui Mihai I, datorita tatalui sau, director al fabricilor UTA, care a fost transferat la Bucuresti in cadrul celebrei fabrici Adesco. Acolo tanarul aradean de origine evreiasca, constrans de conjunctura istorica a devenit unul din membrii importanti ai organizatiei clandestine a comunitatii sale. Pe parcursul anilor a fost retinut de mai multe ori de catre Siguranta Nationala, pentru a fi trimis in lagare, insa declara ca „soldatii romani ne-au salvat viata de fiecare data.”
A avut noroc si a scapat de lagarul de la Auswitz, insa a ajuns in Transnistria de unde s-a intors in Romania. Doi ani mai tarziu a reusit sa fuga din tara ajungand in Israel. Acolo, dupa ce a participat la razboiul impotriva arabilor, a devenit primul politist evreu, indeplinind cele doua criterii de baza, inaltimea si cunoasterea limbii ebraice scris si citit. Practic, aradeanul in varsta de doar 26 de ani, refugiat din tara a fost cel care a preluat bastonul politistilor englezi, ca un simbol al infiintarii politiei israeliene. Din acel moment cariera sa a fost mereu in ascensiune, a urmat un masterat in sociologie si s-a specializat in criminalistica. Intre timp a lucrat ca ofiter de politie activ timp de 32 de ani, si a activat in Garda Civila pana la varsta de 80 de ani, iar timp de 8 ani a fost comandantul scolii de ofiteri de politie din Israel. Se considera o persoana foarte norocoasa pentru ca este in viata dupa ce a luptat in nu mai putin de cinci razboaie.
Dupa revolutie a revenit in Romania de mai multe ori, aducandu-si si cei doi copii pentru a-si cunoaste originile.
Despre felul cum a simtit criza financiara care afecteaza Romania, Avraham face haz de necaz spunand ca „nu am simtit nimic pentru ca Israelul este afectat de „criza” de zeci de ani”. Cunoaste indeaproape si situatia dificila din Fasia Gaza spunand ca „totul a fost pus la cale Iran, care de doi ani de zile trimite rachete prin Sinai spre Fasia Gaza, Siria si Nordul Israelului”.
Nu a venit cu mana goala din tara in care traieste acum, ci plin cu suveniruri, de la tricouri inscriptionate cu IPA (Asociatia Internationala a Politistilor) pana la insigne si obiecte de cult aduse din tara sfanta. Cel mai de pret suvenir, daruit presedintelui IPA, a fost bastonul pe care in 1948 l-a primit de la un politist englez. In plus, a „pus o caramida” asa cum el si-a numit gestul, donand o suma de bani pentru infiintarea casei de odihna IPA de la Lipova.
Nici reprezentantii IJP Arad nu au ramas datori si i-au oferit drept multumire, mai multe obiecte care sa-i aminteasca de tara.

A. M. C.- Observator

  • Adapostul de noapte, o sansa pentru sarmani

Adapostul de noapte este o sansa pentru sarmaniLipsa unui acoperis deasupra capului si gerul de afara i-a determinat pe multi nevoiasi sa apeleze la Adapostul de Noapte al Directiei de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Arad. Pe timp de iarna, numarul beneficiarilor centrului creste simtitor, adeseori locurile disponibile fiind ocupate in totalitate. In aceasta perioada, peste 40 de suflete si-au gasit salas in adapost, loc in care primesc mancare, ingrijiri medicale si atentie, lucruri la care multi dintre ei nu au mai indraznit sa viseze.
Cu toate ca sistemul de servicii oferite prin intermediul centrului ii despovareaza de o parte din griji, beneficiarii trebuie sa isi pastreze simtul responsabilitatii fiind nevoiti sa munceasca. De sarbatori, apartinatorii au avut parte nu doar de adapost ci si de mese traditionale, caldura si cadouri, oferind in schimb colinde, cu sufletele deschise si cu sperante de mai bine.

Nevoia te invata sa lupti
Institutiile prestatoare de servicii pentru persoanele dezavantajate din punct de vedere social se confrunta adeseori cu incapatanarea, deznadejdea si resemnarea multora dintre nevoiasi. Necazul ii aspreste si, abandonand speranta de mai bine, refuza sa fie ajutati, complacandu-se in situatia in care traiesc. Daca incapatanarea le este un dusman de care nu sunt constienti, conditiile vitrege din timpul iernii, lipsa unui confort minim, a hranei si a unor ingrijiri medicale ii determina sa se supuna regulilor. Acest sistem ii determina sa fie responsabili, sa isi controleze frustrarile, motivandu-i sa lupte pentru un trai mai bun. Astfel, oameni care hoinareau strazile isi gasesc acoperis la acest Adapost de Noapte, muncesc, se autoeduca supunandu-se altor rigori decat ale „strazii“, rigori ce ii invata sa mearga mai departe. Multi dintre ei isi refac viata, isi pun bazele unui inceput mai prosper, serviciile oferite constituind o noua rampa pentru imbunatatirea calitatii vietii. „Am avut cazuri in care, dupa o perioada indelungata in care au locuit la adapost, familiile au reusit sa obsina propria locuinta de la autoritati, realizare pentru care au luptat. Au existat situatii in care nu am fost siguri de simtul responsabilitatii unora, insa, prin straduinta de care au dat dovada, ne-au aratat contrariul“, sustine Dorina Szepleky, asistent social in cadrul Adapostului de Noapte. Pe parcursul sezonului rece, multe persoane apeleaza la adapost, iar responsabilii institutiei incearca sa ofere cazare pentru cat mai multi oameni, chiar daca se depaseste numarul de locuri disponibile. „Iarna vin mai multi decat in restul anului. Capacitatea adapostului este de 50 de locuri insa, in cazul in care ni se solicita ajutorul, incercam sa il oferim, chiar daca capacitatea este usor depasita. In principiu, orice persoana a apelat la noi a primit adapost. In prezent, in adapost sunt peste 40 de persoane si exista posibilitatea ca numarul acestora sa creasca“, adauga aceasta.

Salas pentru peste 40 de suflete
Beneficiarii, cu varste cuprinse intre 26 si 82 de ani au parte de conditii decente, avand posibilitatea de a-si face menajul, beneficiind de masa, in conditii bune. Responsabilii institutiei au grija ca locatarilor sa le fie cald si sa se respecte un program strict. Intrega locatiei este igienizata frecvent, iar camerele in care oamenii isi petrec timpul sunt modeste dar primitoare, intr-o atmosfera ce concura la imbunatatirea calitatii vietii acestora. Locatarii in varsta se intretin din pensie, neavand parte de ajutor din partea celor apropiati. Cei care muncesc, se intretin din venitul castigat, asigurandu-si cele necesare, in afara serviciilor si obiectelor puse la dispozitie de adapost. Muncind invata sa se simta demni si isi slefuiesc personalitatea, adesea stirbita de greutatile prin care au trecut. Pentru cei varstnici, Adapostul de Noapte reprezinta un loc in care batranetea nu este la fel de grea precum ar fi in singuratate. Mana de ajutor intinsa pentru ei este mangaiere, in conditiile in care, pe majoritatea nu ii viziteaza nimeni. „Sunt multumita de conditii insa sunt trista pentru ca dupa o viata intrega nu am parte de grija din partea celor apropiati, ci din partea strainilor“, spune cu glas stins Olga Oros, una dintre cele mai varstnice locatare ale centrului.

Conduita buna si respectarea programului, conditiile impuse
Pentru a beneficia de conditiile puse la dispozitie de adapost, cei fara adapost trebuie sa aiba o conduita buna si sa se supuna unor reguli sanatoase, care sa le confere siguranta unui acoperis deasupra capului. „Persoanele ce doresc sa beneficieze de aceste servicii nu trebuie sa fie sub influenta alcoolului, a substantelor haluginogene in general. Ca beneficiari trebuie sa se supuna unui program, sa isi faca menajul, sa fie curati si sa aiba grija de sanatatea lor“, ne spune Etelka Nagy, directorul Directiei de Asistenta Comunitara.
Cei peste 40 de oameni din Adapostul de Noapte respecta un program impus, nedepasind orele de intrare in centru. Beneficiarilor li se ofera asistenta medicala periodica si de cate ori este necesar. Traind in comun, multi au invatat sa fie mai buni, mai amabili si sa comunice cu aproapele.

Au simtit spiritul sarbatorilor
Parfumul fermecatoarelor sarbatori si-a facut simtita prezenta si la Adapostul de Noapte unde, cei peste 40 de locatari au asteptat cu sufletul deschis seara Ajunului de Craciun. Acestia au primit cadouri din partea Fundatiei Alpema si a Fundatiei Malteze. „Pentru bunastarea celor din adapost, masa de Craciun si cea de Revelion sunt oferite de parintele Ioan Popa, de la Catedrala ortodoxa veche“, a declarat Etelka Nagy, directorul Directiei de Asistenta Comunitara. Institutia mai pregateste o serie de evenimente persoanelor din Adapostul de Noapte.
In data de 6 ianuarie va fi organizat Revelionul centrelor din subordinea Directiei, cand toti beneficiarii se vor bucura de o masa imbelsugata.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Judet cu buget sarac: doar focuri de artificii si un pahar de sampanie pentru cetateni!

Manifestarile organizate de primariile din judet de Revelion nu vor mai avea amploarea celor din anii trecuti...si totusi, indiferent de vreme sau de posibilitatile de cheltuiala, sarbatorile se cer a fi... sarbatorite. Asa-i romanul in preajma sfarsitului de an, cand nu concepe sa nu aiba brad impodobit si proaspata carne de porc pe masa. Daca in oras s-a dat navala la cumparaturi prin toate magazinele si hipermarketurile - la tara, socotelile s-au incheiat cu bine doar pentru aceia care au avut in cotet grasuni zdraveni. In rest, primariile rurale s-au ingrijit, dupa cum le-a dictat vistieria - aproape peste tot, goala! - sa ofere distractii publice de Revelion.
Chisineu-Cris - Primarul orasului, Gheorghe Burdan a fost extrem de concis la intrebarea noastra legata de... cheful de sfarsit de an organizat de primarie. „Nu vom face nimic pentru ca nu se mai aduna decat foarte putini oameni, atat in localuri cat si la caminul cultural. Cei mai multi prefera sa-si faca sarbatorile in Ungaria, acolo e si mai ieftin, iar serviciile sunt mai de calitate!”. Iata si parerea celui care a organizat distractiile si revelioanele pana acum, directorul casei orasenesti de cultura, Lucian Birta: „am organizat revelioanele trei ani la rand, pe langa alte evenimente si manifestari, dar anul acesta pare cel mai sarac. Am ramas uimit sa constat ca in acest an foarte putini tineri au de gand sa vina la noi, deci nu are rost sa mai facem ceva. Explicatia e foarte clara, nu sunt bani! Din pacate sunt multi parinti in somaj tehnic, astfel ca nu-si mai permit sa-si trimita copiii cu un milion sau doua la ei pentru revelion -intr-un local public. Nici la discoteca nu mai vin decat vreo 20-30 de tineri, fata de ce era pana anul trecut... Avem restaurante in oras, dar nici acolo salile nu sunt pline, asa cum au fost. Lumea prefera sa stea acasa sau sa faca revelionul in cadru restrans, tocmai pentru ca buzunarul este sarac! Si cum previziunile anului ce sta sa vina sunt sumbre...”
Curtici
- N-am reusit sa discutam cu nimeni din conducerea primariei, primarul, vicele, secretarul - fiind plecati cu treburi urgente. Totusi, am aflat ca in ultima zi a anului se va organiza un scurt program artistic in centrul orasului, iar la ora 24.00 un foc de artificii va inaugura noul an. Curticenii prezenti la manifestare vor ciocni un pahar de sampanie si vor avea prilejul sa-si faca urari, inclusiv edililor localitatii.
Sebis - Nici Sebisul nu va incheia anul nesarbatorit de cetateni. „Chiar daca nu vor avea loc manifestari de amploare, cetatenii prezenti pe platoul din fata primariei, vor avea ocazia sa ciocneasca un pahar de sampanie la ora 24.00 in fata unui imens foc de artificii!” - ne asigura primarul Gheorghe Feies care va fi, evident, prezent, la cumpana dintre ani alaturi de sebiseni.
Ineu - „Noi am organizat un spectacol frumos de colinde, ca in fiecare an, de Craciun. De revelion, fiecare se organizeaza pe cont propriu. Totusi, in ultima zi vom avea un foc de artificii in centrul orasului, se va ciocni un pahar de sampanie, toti care vom fi prezenti - spune primarul Nicolae Mehelean. In general, nu consider ca trebuie sa cheltuim banii pe astfel de manifestari, revelionul fiind un eveniment pentru care fiecare si-a facut deja un program”.
Lipova - Noul primar Marius Jurca nu are bani de cheltuit pentru un revelion public, dar spune ca „pe data de 31 decembrie vom face un foc de artificii in centrul orasului, in Piata noua, iar luminile vor tasni spre cer la ora 24.00. Vom servi un pahar de sampanie cu toata lumea, bineinteles ca va fi prezenta toata echipa de conducere a primariei. In general, lumea e plecata la Arad sau fiecare unde si-a organizat revelionul, de aceea nu are rost sa cheltuim mai mult. De fapt, nici bugetul nu permite acest lucru.”
Nadlac - Cunoscutul oras de granita va intra in sarbatoarea anului nou cu buget restrans. Primarul Vasile Ciceac spune ca „avem bani foarte putini si treburi multe si importante. Chiar si acum, la sfarsit de an, lucram la un proiect transfrontalier deosebit de important pentru localitate. Totusi, ultimul gong al anului ne va gasi in centrul orasului, unde ne vom bucura impreuna de un foc de artificii si o cupa de sampanie!”
Pecica - Orasul tine la evenimentele traditionale ale sarbatorilor de sfarsit de an. Viceprimarul Petru Antal ne face cunoscut programul ultimei zile a anului: „pe data de 31 decembrie, la ora 21.00 vom organiza un spectacol in aer liber cu pastratorii traditiei stramosesti - formatie de muzica populara, dupa care va urma o alta formatie, de limba maghiara - Buzavirág. In jurul orei 22 vom fi din nou incantati de prezenta umoristului Radu Mos si fetele din Oradea, apoi, la 22.50 vom asculta muzica usoara si populara cu formatia „Vasi Star” si solistii Tina si Gabi. Cuvantul oficialitatilor se va face auzit cu un sfert de ora inainte de final, iar la ora 24, spectacolul de artificii va marca sosirea noului an.”
Pancota - Viceprimarul Ioan-Monel Pancotan este binedispus pentru ca „anul s-a incheiat cu bine si fara datorii. Am avut mult de lucru in acest an, banii s-au cheltuit pe proiecte importante asa ca nu am avut loc si pentru cheltuieli sarbatoresti. In fond, fiecare isi face revelionul asa cum si l-a programat. Asteptam bugetul pe anul 2009!”
Santana - Orasul va sarbatori venirea noului an printr-un frumos foc de artificii care va avea loc in centrul urbei. „In ultima zi a anului vom fi prezenti, la ora 24.00 in fata luminii artificiilor si ne vom ura, toti cei prezenti, un an nou cu sanatate si prosperitate, si, bineinteles, vom inchina un pahar de sampanie!” - spune primarul Viorel Enache.
* * * Daca in orasele judetului primariile vor organiza focuri de artificii la venirea noului an, singura manifestare publica de Revelion - in cele cateva comune pe care le-am ales, treburile sarbatoresti nu sunt deloc mai prejos.
Moneasa - „Frumoasa noastra localitate-statiune este in plina sarbatoare - afirma primarul Terentie Condea. Nu am unde sa mai organizez revelion public, pentru ca toata statiunea este deja inchiriata. Aici este un fluviu de revelioane, toate localurile si pensiunile fiind deja ocupate. Toata manifestarea depaseste populatia satului!” - glumeste edilul sef al localitatii.
Vladimirescu - „De Craciun am avut, ca de obicei, un frumos program de colinzi, dar, ca in fiecare an, primaria pune la dispozitia tinerilor, caminul cultural, acolo unde isi vor petrece si in acest an, revelionul. Bugetul nostru nu permite organizarea unui eveniment public, fiecare isi petrece sarbatorile asa cum doreste. Lumea, in general e plecata la Arad sau sta acasa, iar tinerii nostri se pot bucura de venirea noului an petrecand intr-o sala moderna si spatioasa. In rest, pentru toata lumea, multa sanatate si un an bun!” - ureaza primarul Ioan Crisan.
Zarand - „Zarandenii vor fi prezenti cu mic cu mare - spune primarul Ioan Florin Mot - in noaptea dintre ani, pe soseaua principala, acolo unde vom organiza un joc de artificii, sarbatorind asa cum se cuvine venirea anului nou. La ora 24.00, in lumina artificiilor vom ciocni o cupa de sampanie si ne vom ura unii altora, un an bun. Personal, voi ciocni cu fiecare cetatean, pentru ca ei sunt aceia care vor munci in continuare pentru bunastarea si prosperitatea comunei”.
Olari - Desi framantata de multe probleme in ultimii ani, localitatea a inceput sa iasa la lumina. „E mai multa liniste si intelegere acum in primarie - afirma primarul Stefan Musca. Noul an ne va gasi in biserica, eu spun ca asa se cuvine si asa am facut de fiecare data. La noi se face slujba noului an chiar la miezul noptii, dupa care, evident, vom bea o cupa de sampanie, toti cei prezenti. Tuturor le uram un an linistit si bun!”
Fantanele
- O comuna ambitioasa, asa cum ne-am obisnuit: „asa am procedat de fiecare data si asa vom face si acum. La cantina fostului IAS, acolo unde ne tinem noi manifestarile, fiind deosebit de spatioasa - vom organiza si petrecerea de sfarsit de an. Deocamdata sunt inscrise 170 de persoane (din 220 de locuri disponibile) iar inscrierile nu s-au terminat inca. Intotdeauna am fost de parere ca suntem o echipa unita si intelegem sa fim alaturi de cetateni si in aceste clipe unice de trecere in noul an!” - spune primarul Emil Otlacan.

Felicia R.Gheorghe - Obsrevator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]