Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 30 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Dascalii si-au primit portia electorala

Liderii sindicatelor din invatamantul aradean Maria Buruc si Danut Ienesescu au incredere in hotararea ParlamentuluiDesi toata lumea credea ca cele doua promisiuni ale guvernului referitoare la majorarile salariale din invatamant vor fi doar simple "gogosi" de campanie, se pare ca totusi dascalii vor avea noroc.
Deputatii au adoptat ieri, Ordonanta Guvernului privind cresterile salariale pentru cadrele didactice.
Au trecut inclusiv amendamentele pesedistilor privind majorarea salariilor cu 50 la suta.
Reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare au anuntat, in prezenta liderilor de sindicat din invatamant, ca voteaza in favoarea Ordonantei.
Sindicatele din educatie au trimis de altfel o scrisoare fiecarui parlamentar, in care cereau sustinerea pentru votarea legii de majorare a salariilor profesorilor universitari cu 74 la suta si a celor preuniversitari cu 54 la suta.
Votul final la acest proiect urmeaza sa fie dat in sedinta de plen a Camerei Deputatilor de astazi.
Sindicatele au cerut o lege a salarizarii pentru invatamant
Majorarile salariale mult mediatizate si laudate de catre parlamentari se pare ca vor avea loc.
Dascalii au obtinut in urma cu ceva vreme o marire a retributiei cu noua la suta, in urma insistentelor sindicatelor din invatamant, promitandu-li-se inca o crestere a salariului cu 50 la suta.
Satui de atatea promisiuni, despre care nu credeau ca vor fi onorate, ieri, liderii de sindicat au solicitat promulgarea unei legi privind sistemul de salarizare a dascalilor.
"Au incetat de mult sa ne mai entuziasmeze aceste promisiuni pur electorale. Mai mult ne-ar bucura o lege a salarizarii pentru invatamant, care ne-a fost promisa de atatea guverne. Aceste pomeni electorale le vom vedea in buzunarele noastre, care raman in continuare tot goale", a declarat Maria Buruc, presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Aradean.
Danut Ienesescu, presedintele celuilalt sindicat din invatamant, SDIA, a fost insa mai optimist: "Maine (n.n. astazi) se va discuta in Parlament, unde voi fi si eu prezent, proiectul de lege prin care se doreste marirea salariilor profesorilor cu 50%. In functie de ce se va hotari, vom decide ce masuri vom lua pe mai departe".
Se pare ca liderii de sindicat nu vor mai trebui sa recurga la nici o masura extrema, deoarece in sedinta de plen a Camerei Deputatilor de astazi, dupa cum au promis reprezentantii tuturor gruparilor parlamentare, ordonanta de Guvern va fi adoptata.
Salariile mici ale dascalilor vor ramane istorie
Pana acum, un debutant in invatamantul preuniversitar beneficia de un salariu de 700 de lei net.
Acestuia i se mai putea adauga un spor de zece la suta, doar in cazul in care primea o clasa de dirigentie.
Dupa trei ani, profesorul isi putea da definitivatul, salariul ridicandu-i-se cu 10 lei.
Gradul II il putea obtine printr-un examen, dar numai dupa cinci ani de la desavarsirea definitivatului.
Salariul unui profesor de gradul II era pana acum de 900 de lei.
Profesorii se pare ca vor avea salariile marite substantial Dupa alti cinci ani de experienta, un cadru didactic putea atinge treapta maxima, si anume gradul I.
Astfel, dupa aproximativ 15 ani de munca si cu toate examenele efectuate, salariul unui profesor putea atinge suma maxima de 1.200 de  lei.
Daca votul va decurge asa cum au promis guvernantii, salariile mici ale dascalilor vor ramane istorie.
Cadrele din invatamantul preuniversitar se vor putea bucura de o crestere salariala cu 54 la suta, iar profesorii universitari de o majorare a lefei cu 74 la suta. 
Angajatii din sectorul administrativ – cu buzele umflate
Majorarea salariilor din invatamant nu va multumi, cu siguranta, pe toata lumea.
Daca dascalii vor rasufla usurati, nu acelasi lucru se poate spune despre angajatii din sectorul administrativ, care raman cu buzele umflate.
Chiar daca si acestia vor avea parte de o crestere salariala, aceasta va fi doar de cateva procente.
De exemplu, debutantii, mai precis angajatii din administratie cu cel mai mic grad, cu toate ca au studii superioare, vor primi salarii cu care abia pot sa isi achite cheltuielile lunare si apoi sa traiasca de pe o zi pe alta.
In functie de sectorul de specializare, acestia vor castiga intre 595 si 699 lei.
Dintre angajatii sectorului administrativ, cel mai mare venit lunar il au in acest moment secretarii unitatilor administrative, care sunt platiti cu suma de 3.076 lei.
Functionarii mai primesc anual doua prime una de Paste, iar alta de Craciun.
La ultimele sarbatori, angajatii din administratie au primit cate 1.500 lei, impozabili.
De asemenea, functionarii publici beneficiaza si de un spor de vechime in munca de pana la 25%, calculat in functie de salariul de baza corespunzator timpului lucrat in program normal de lucru.
Astfel:  intre 3 si 5 ani sporul este de 5%, de la 5 la 10 ani - 10%, de la 10 la 15 ani - 15%,  de la 15 la 20 de ani - 20% si peste 20 de ani 25% .
Salarii "la secret"
De cele mai bune salarii dintre bugetari se bucura angajatii institutiilor din subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
Cu toate ca veniturile lunare a celor care ne apara sau ne sanctioneaza, atunci cand incalcam regulile, sau ne salveaza de nenumarate ori vietile au, din punct de vedere legal, regim de secret de serviciu, am reusit sa aflam cateva ceva.
Un debutant, de exemplu un agent de politie, care se afla la inceputul carierei, primeste lunar salariul de incadrare plus sporuri, care in timp, creste etapizat in functie de inaintarile in grad sau cresterea in functie.
Astfel ca pentru inceput un agent de politie, jandarm, politist de frontiera sau pompier castiga lunar aproximativ 1.100 RON.
***
Asadar parlamentarii, aflati in febra alegerilor electorale care urmeaza, s-au gandit – si bine au facut – ca au sanse mai mari sa nu cada de pe scaune daca ii vor multumi pe profesori.
Dascalii au avut norocul ca sindicalistii din invatamant au fost indeajuns de isteti incat sa porneasca scandalul taman in pragul alegerilor.
Si cum dacalii sunt multi la numar, guvernantii s-au gandit ca ar fi bine sa le faca o bucurie, ca si acestia, la randul lor, sa-i rasplateasca cu cate un vot.

Nadia Bodran, Claudia Untaru, Adrian Cotuna, Anca Barbura - Glasul aradului

  • Discovery Channel a venit la Arad sa filmeze meloterapia cu ajutorul... clopoteilor, aplicata unor copii cu dizabilitati

Linda Elkan a venit din America ca sa ii invete pe copiii cu dizabilitati sa canteCopiii cu dizabilitati de la centrul educativ "Raza de soare" invata sa cante la chimes, la initiativa unei voluntare din SUA
Inceput de an scolar plin de surprize  pentru copiii cu dizabilitati din cadrul centrului educational "Raza de Soare" ce apartine de Fundatia Crestina RCR "Speranta Copiilor".
Saptamana aceasta au primit vizita unor oameni cu totul speciali care si-au propus sa-i inveseleasca pe micutii cu care soarta nu a fost deloc blanda.
Este vorba despre o profesoara pasionata de muzica si o echipa care lucreaza la un documentar ce va fi difuzat pe vestitul canal de televiziune Discovery Channel.
Linda Elkan este din S.U.A., dintr-o localitate din apropiere de Washington si se afla in Romania pentru a-i invata pe copiii de la "Raza de soare" sa cante la chimes - niste instrumente muzicale apropiate de clopoteii de mana.
Este vorba de meloterapie sau terapia prin muzica si, timp de 5 zile, atat personalul educativ de la centru, cat si copiii cu dizabilitati vor descoperi muzica prin intermediul acestor instrumente.
Primul contact al Lindei cu centrul Raza de Soare a fost  iarna trecuta, cand o fetita cu dizabilitati infiata din cadrul fundatiei a ajuns in America pentru o strangere de fonduri, impresionand o biserica intreaga cantand la flaut "Oda bucuriei"
Linda, care de  5 ani de zile aduce zambet si daruieste incredere in sine copiilor cu dizabilitati prin intermediul chimes-urilor, spune ca "auzind-o cantand pe Nicoleta mi-am spus ca daca jumatate sau macar un sfert din copiii din centrul de unde provine sunt la fel ca ea as putea face ceva invatandu-i sa cante la chimes."
Asa ca mama a trei copii, care nu ar fi crezut vreodata ca o sa colinde lumea ajutand copiii speciali doar pentru ca Dumnezeu a vrut asta pentru ea, Linda a venit la Arad insotita de cateva cantece pe care urmeaza sa le invete si copiii de la "Raza de Soare".
Ea s-a oferit sa stranga fonduri si pentru un set de instrumente care ar fi costat aproximativ 1000 de dolari.
Doar ca cineva sau ceva are grija ca totul sa mearga ca pe roate si corul bisericii din care ea face parte a daruit in urma cu mai multi ani un astfel de set unei biserici din Sofronea, pe care le-a imprumutat copiilor.
Astfel, ieri personalul educativ din cadrul centrului a avut parte de primul instructaj in ceea ce priveste manuirea maiestuoasa a asa-zisilor clopotei de mana, urmand ca elevii sa invete si ei acelasi lucru.
La prima vedere nu pare greu, insa pentru micuti ar fi o adevarata performanta ca din manutele lor sa iasa sunetele melodioase.
Fiecare nota muzicala este reprezentata de un numar si fiecare copil va primi un chimes notificat cu numararul notei pe care o reprezinta.
Melodia este asternuta pe un panou sub forma de numere si nu de note muzicale.
Instructorul va arata numarul cu o bagheta,  iar copilul care detine clopotelul cu numarul respectiv va "suna", in acest fel, sunet cu sunet, copil cu copil vor canta  melodia.
Linda asteapta ca prin acest proiect de meloterapie "educatorii sa faca treaba buna si  copiii sa reuseasca sa cante in acest fel dobandind o parere buna despre ei constientizand ca pot canta atat de frumos impreuna cu grupul. Totodata cei din jur care ii vor asculta si care nu se asteptau la asta vor intelege ca toti suntem la fel indiferent daca suntem mai puternici sau mai  slabi.   Si cred ca prin acest fel vor reusi sa dezvolte o relatie deosebita cu Dumnezeu".
Firul povestii continua si din coincidenta sau nu, o echipa din San Francisco, producatoare de documentare, care in prezent colinda lumea pentru a reconstitui evolutia clopoteilor de mana a auzit despre Linda si vizita sa in Romania.
Astfel Eric Thiermann, director al "The Impact Media Group" a venit la Arad pentru a imortaliza etapele in care copiii de la "Raza de Soare"  invata sa cante la chimes.
Documentarul va fi impartit in 16 episoade, filmate in mai multe tari in care istoria ineditului instrument si-a lasat amprenta cum ar fi: Ungaria, Austria, Londra si chiar China si Coreea, iar in unul dintre episoade va aparea si Aradul.
Documentarul va fi difuzat  anul viitor pe mai multe canale de televiziune, cel mai cunoscut fiind Discovery Channel.
Saptamana viitoare Linda se va intoarce acasa in S.U.A, iar echipa de filmare isi va continua drumul in lume pe urmele clopoteilor.
In acest timp copiii de la "Raza de Soare" se vor pregati de serbarea de Craciun, cand vor interpreta  doua cantece cu ajutorul chimes-urilor.
Toti cei care au participat la evenimentele de care a avut parte in ultimele zile centrul educational aradean sunt de parere ca aceasta poveste este rezultatul unui lung sir de coincidente si mai cred ca "aceste coincidente sunt minuni mai mici in care Dumnezeu vrea sa ramana anonim".

Ana Maria Cantea - Observator

  • Bugetele municipiilor noi, folosite electoral

Poli de dezvoltareUE si guvernul aloca 1,4 miliarde de euro pentru 13 poli de dezvoltare urbana.
Dupa o perioada indelungata in care s-au discutat si s-au "clocit" planuri si proiecte, s-au incins spiritele in tara, guvernul a emis, acum doua saptamani, un act normativ prin care si-a asumat directionarea preferentiala a banilor europeni si a fondurilor bugetare inspre 13 municipii, denumite "poli de dezvoltare urbana".
Arad, Baia-Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu-Mare, Sibiu, Suceava si Targu-Mures sunt orasele din cele sapte regiuni de dezvoltare ale Romaniei, cu exceptia Bucurestiului.
Acestea vor avea rolul de "liant" intre "polii de crestere", respectiv municipiile Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara.
Binele suprem promis consta in diminuarea migrarii tinerilor spre marile orase si "crearea unei structuri spatiale care sa impulsioneze dezvoltarea economica echilibrata teritorial".
Ceea ce reporterii "Evenimentului zilei" au descoperit in toate cele 20 de municipii este ca edilii au profitat de moment ca sa promita rezolvarea eternelor probleme preelectorale: strazi, centre sociale, investitii in educatie si crearea zonelor metropolitane.
Aradul avea de gand sa dea in judecata guvernul daca nu devenea centru de dezvoltare urbana.
"Daca nu ar fi hotarat ei de buna-voie, impreuna cu alte orase din Romania, aveam de gand sa dam guvernul in judecata si sa atacam in contencios administrativ hotararea cu Timisoara, pentru ca nu era corect sa ne excluda. Principalul avantaj este ca nu mai ia Timisoara toti banii din regiune", spune primarul de Arad, Gheorghe Falca.

Madalina Prunea & Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • CJA: parcare de milioane

Parcare importanta pe strada Vicentiu BabesE gata stabilit. Nu mai ramane decat sa se treaca la munca.
Imobilul situat pe Vicentiu Babes va avea, in sfarsit parcare, iar problemele din trafic de pe aceasta strada vor fi rezolvate, in parte.
Consilierii judeteni au votat vineri pentru modificarea unei suprafete de teren data in administrarea directa a Directiei generale pentru asistenta sociala si protectia copilului  si a Directiei judetene de evidenta a persoanelor.
Scopul modificarii vizeaza "amenajarea parcarilor" pe Vicentiu Babes nr. 11- 13, in vederea reglementarii "accesului facil al populatiei la serviciile publice comunitare" (evidenta populatiei, pasapoarte, regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor).
Studiul parcarilor fusese aprobat anterior de consilierii judeteni, acum alesii votand doar majorarea suprafetei  aflate in administrarea serviciilor comunitare cu peste 800 mp.
Pentru realizarea celor 40 de parcari, executantul va trebui sa treaca, potrivit lui Nicolae Iotcu, presedintele CJA, la demolarea unor magazii si soproane, valoarea lucrarii de amenajare a parcarilor din spatele cladirii si a drumului de acces fiind stabilita la nu mai putin de 330.000 lei.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Razie prin barurile aradene - Elevi la taclale in timpul orelor de scoala

Razie prin barurile aradeneIeri, in jurul orei 11.00, mai multi agenti de politie de proximitate au pornit in razie prin barurile de langa liceele aradene, pentru a urmari indeaproape absenteismul la elevi.
Departe de a descoperi o masa de elevi care prefera sa stea prin baruri decat la ore, politistii s-au multumit cu cei prinsi asupra faptului, le-au luat datele personale, si de aici... fiecare scoala cu regulamentul ei.
Doar 12 elevi au fost depistati in baruri in timpul orelor de curs si acest lucru pentru ca, spun unii, e doar luni.
Intr-o zi de vineri, altfel ar sta treaba.
Lunea, nici iarba nu creste
"Pai bine, normal ca nu au gasit multi elevi la un suc sau o cafea, ca e doar luni. Daca ar merge zi de zi, poate ca ar fi surprinsi. Joia si vinerea e teroare. Si ce daca ii prinde, ce le face? Dirigintele se face ca uita si asa mai departe. Sa fim seriosi, de chiulit, tot se chiuleste", ne declara un liceean razvratit, pe numele sau Sergiu S.
Intr-un bar din centrul orasului, cinci tinere majore in clasa a XII-a se respectau la ora pranzului cu o cafea sau suc natural, fara sa acorde vreo importanta faptului ca, in timp ce ele stau de vorba la un suc/cafea/apa minerala, colegii lor se pregatesc pentru examenul de bacalaureat.
Fara nici un pic de regret, tinerele le-au dat agentilor de politie datele personale, liceul la care studiaza, iar alte explicatii ar fi fost de prisos.
Nici nu au asteptat ca domnii politistii sa paraseasca localul, ci au izbucnit in hohote de ras, convinse ca acest episod reprezinta un motiv de mandrie pentru viata lor sociala.
Chiulangita cronica "rasplatita" cu sanctiuni
Escapada le-ar putea costa chiar si scaderea mediei la purtare.
Insa aceasta decizie o ia doar comitetul director din scolile pe care le frecventeaza cei ce au fost prinsi chiulind.
"Lista cu cei ce au fost prinsi in baruri va fi inaintata cu adresa Inspectoratului Scolar Judetean, iar de acolo va ajunge la scolile de care apartin acesti elevi. Inspectoratul Scolar Judetean si directiunea scolilor de care apartin elevii vor lua masurile impotriva celor ce au absentat de la cursurile scolare", Alexandru Herczog, agent sef Compartiment Proximitate, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean.

Andrea Dorotovics - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]