Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 30 august 2008
Stirile TVA aici
  • Primul din Romania

Presedintele CJA - Nicolae Iotcu a participat la Conferinta Regiunilor si Oraselor EuropeneAradul este primul judet din Romania care va fi membru al Institutului Regiunilor Europei.
In premiera pentru tara, judetul nostru va deveni, din anul 2009, membru al Institulului Regiunilor Europei, veste facuta publica de presedintele Cosiliului Judetean Arad. 
Nicolae Iotcu a participat, la invitatia Institutului Regiunilor Europei, la cea de-a IV-a Conferinta a Regiunilor si Oraselor Europene, care a avut loc la Salzburg, in perioada 24 – 26 august.
La conferinta au participat inalti demnitari ai tarii gazda, personalitati politice ale Uniunii Europene, reprezentanti alesi ai oraselor si regiunilor, banci, firme si societati financiare. 
Conferinta a avut ca tema  "Economia intalneste politica – cresterea importantei economice a regiunilor si oraselor din Europa" si a fost structurata pe grupe de lucru, cu teme precum modele actuale de finantare a proiectelor de infrastructura locala si regionala, turismul in regiunile si orasele europene, energie, apa si deseuri in regiuni si orase etc.
A doua zi a conferintei a fost dedicata regionalismului si descentralizarii in Europa centrala si de sud- est. Ca urmare a evaluarii beneficiilor prezentei la aceasta conferinta, presedintele CJA a acceptat invitatia ca judetul Arad sa devina membru al Institutului Regiunilor Europei cu incepere din anul 2009.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Indiferent de pretul cimentului, Aradenii respecta sezonul constructiilor

Aradenii isi modernizeaza caselePreturile la materialele de constructii, majorate simtitor fata de anul trecut, nu ii sperie pe aradenii hotarati sa construiasca o casa sau sa-si renoveze locuintele. 
Persoane fizice sau companii specializate, aradenii respecta traditia conform careia vara este, indiferent de preturi, sezonul dedicat constructiilor. 
Ce ar trebui, totusi, sa le ridice santieristilor semne de  intrebare, este faptul ca, in Ungaria, pretul sacului de ciment este net inferior celui autohton. 
Ironia face ca, produsul finit care poate fi cumparat din tara vecina, vine din fabricile romanesti de profil.
Preturi mai mari, constructii mai multe
Paradoxal, odata cu majorarea preturilor la materialele de constructii, vanzarile din depozitele aradene specializate au crescut fata de anul precedent. 
Nu putem vorbi despre o crestere semnificativa a vanzarilor fata de 2007, dar este clar ca se construieste mai mult in Arad fata de anul trecut. 
"Probabil ca oamenii au economisit suficient ca sa isi permita sa faca lucrarile pe care si le-au propus si nu isi mai fac probleme in legatura cu pretul materialelor de constructii ", spune Gheorghe Plesa, angajat al unuia dintre depozitele de materiale de constructii din oras.
Lucram pentru Ungaria
Faptul ca un sac de ciment se poate cumpara mult mai ieftin din tara vecina are si o explicatie. 
Maghiarii trimit la prelucrat materia prima, piatra, in fabricile romanesti de unde aceasta se intoarce in Ungaria sub forma de ciment. 
Altfel spus, maghiarii nu investesc nimic in costurile de productie permitandu-si astfel sa vanda sacul de ciment de 50 de kilograme la preturi cuprinse intre17 si 20 de lei. 
Aceasta in conditiile in care pretul practicat in depozitele aradene de materiale de constructii era de 23 pana la 26 de lei in 2007 iar in acest an s-a ajuns la 26 pana la 30 de lei pentru achizitionarea unui sac de ciment de 50 de kilograme, in functie de calitate.
Se cumpara tot din oras
Posibilitatea de a cumpara cimentul mai ieftin din Ungaria nu ii tenteaza pe aradenii care s-au apucat de construit. 
Ei spun ca prefera sa apeleze la depozitele din oras pentru a economisi timp, chiar daca in acest fel nu economisesc bani ci, dimpotriva, trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar. 
"Nu are rost sa pierdem vremea mergand in Ungaria sa ne cumparam cimentul, asa ca ne-am hotarat ca e mai bine sa ne aprovizionam de la depozit. Este ceva mai scump, e adevarat, dar daca mai adaugam si banii dati pe benzina pentru a merge la unguri cred ca ajungem la acelasi pret. Oricum, cand am inceput santierul ne-am stabilit bugetul in asa fel incat diferenta de pret sa nu ne afecteze", marturiseste Cristian Marcu, unul dintre aradenii care construiesc in aceasta vara in oras.
Ciment "la negru"
                                    
O varianta profitabila pentru  cei care construiesc o reprezinta  achizitionarea cimentului de pe piata neagra a Aradului. 
In aceste conditii, pretul unui metru cub de ciment gata prelucrat ajunge la poarta clientului la 100, maxim 120 de lei. 
Profitabila din toate punctele de vedere, aceasta din urma varianta si-a castigat cei mai multi adepti in randul concitadinilor. 
Indiferent de calea de aprovizionare cu ciment pe care se decid sa o aleaga atunci cand s-au decis sa inceapa santierul, e util ca aradenii sa ia aminte la toate optiunile posibile.

 Monica Tulcan - Glasul aradului

  • Permis auto de 1.700 euro

La Vama Nadlac un roman a incercat vigilenta politieiUn roman de 22 de ani a fost prins, la Vama Nadlac, cand incerca sa iasa din tara avand permis de conducere fals, eliberat in Spania.
Politistii de frontiera au verificat documentul si au descoperit ca autoritatile spaniole nu au eliberat permisul cu pricina. 
In final, tanarul a recunoscut ca a obtinut permisul de conducere in Spania, contra sumei de 1.700 de euro. 
Politistii i-au intocmit dosar penal.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Interviu Iustin Cionca, primarul orasului Pecica: "Este o solutie mult mai buna sa trimiti primarii unor centre zonale din judet sa candideze pentru Parlament, decat sa iti aduci candidati de la Bucuresti"

Interviu cu Iustin Cionca - primarul orasului Pecica- Domnule Cionca, veti candida din partea Partidului Democrat-Liberal la Parlament. Oarecum surprinzatoare aceasta veste, la cateva luni dupa ce ati castigat primaria cu aproape 60% din voturile pecicanilor. Cum credeti ca vor percepe oamenii aceasta schimbare de directie?
- Nu consider ca este o schimbare de directie. Am candidat la functia de primar pentru a-i reprezenta pe cetatenii orasului Pecica, iar acum candidez la functia de parlamentar pentru a-i reprezenta pe cetatenii din colegiul de vest (desi oficial, din motive pe care eu nu le inteleg, se numeste Colgiul de Sud) al judetului Arad. Pot reprezenta mai bine interesele pecicanilor de la acest nivel. Din discutiile cu cetatenii, acestia s-au simtit onorati ca PD-L s-a gandit sa promoveze un pecican in functia de deputat. Experienta acumulata in cei aproape noua ani de cand sunt primar al orasului Pecica este un atu pe care il pot valorifica. Am creat o echipa in administratia locala – PD-L are acum zece consilieri locali si viceprimar, care vor asigura continuitatea proiectelor incepute de mine.
- Demisionati din functia de primar, inaintea campaniei electorale pentru alegerile generale?
- Nu demisionez. Eu ma duc acolo unde ma trimit alegatorii. Daca voi fi ales parlamentar de catre oameni, inseamna ca aceasta este pozitia lor – de ce as demisiona? Daca totusi se va adopta o lege prin care actualul Guvern va decide ca primarii sa demisioneze si aceasta lege se va dovedi constitutionala, voi respecta legea. Totusi, nu cred ca se va da o astfel de lege, pentru ca nici ministrii din Guvern nu au demisionat cand au candidat la alegerile locale.
- Ce puteti face ca parlamentar pentru aceasta regiune, dintre lucrurile pe care nu le-ati putut realiza ca primar?
-  In primul rand, vreau sa ajut la adoptarea unor legi mai simple, mai pe intelesul oamenilor si mai usor de aplicat. De asemenea, voi lupta pentru cateva proiecte de interes regional si in primul rand pentru descentralizare si autonomie locala.
- Care sunt prioritatile administrative ale zonei pe care ar urma sa o reprezentati in Parlament, daca veti fi ales deputat?
- Din momentul anuntarii candidaturii mele, am avut deja mai multe intalniri in zona pe care doresc sa o reprezint, cu primarii acestor localitati si cu organizatiile PD-L, cu scopul de a stabili prioritatile administrative ale regiunii. Vom lupta, de exemplu, pentru modificarea unor legi de baza, cum ar fi Legea Constructiilor, care prevede ca un cetatean trebuie sa cheltuiasca mii de euro numai pentru documentatia necesara in vederea construirii unei banale anexe gospodaresti. Pe de alta parte, majoritatea primarilor ar dori ca finantarea proiectelor sa se faca mai aproape de comunitatea pe care ei o reprezinta, fie prin Consiliul Judetean, fie prin regiunea de care apartin, pentru a nu mai fi siliti sa mearga la ministere, unde sunt umiliti. Pentru locuitorii din regiunea noastra, prioritatea zero este infrastructura: drum, apa-canal, gaz. Un accent important il vom pune pe educatie: investitii in scoli si gradinite, reabilitare, modernizare, conditii cat mai bune pentru actul educational. In sanatate, probleme sunt cu asigurarea urgentelor si cu lipsa spitalelor. Primarul Cionca candideaza si pe un post de parlamentarO tema foarte importanta este agricultura. Sunt foarte multi oameni afectati de problema subventiilor si cred ca si aceasta este o prioritate administrativa a zonei, pe care voi incerca sa o gestionez. Foarte important pentru zona noastra ar fi realizarea podului peste Mures, dintre Pecica si Secusigiu, pentru reducerea distantei dintre doua zone ale judetului. Am discutat cu presedintele Consiliului Judetean si agreeaza aceasta idee.
- Credeti ca un deputat are forta sa rezolve aceste probleme, dincolo de a le sesiza?
- Cred ca votul uninominal va da o alta responsabilitate parlamentarului.
- Dar va da si o alta putere?
- Odata cu constituirea noului parlament, noii alesi vor reprezenta mult mai bine interesele cetateanului, in detrimentul interesului partidului. Pana acum, ales pe lista, parlamentarul era mai interesat sa corespunda pretentiilor liderului de partid, decat pretentiilor cetateanului.
- Prin promovarea pe listele electorale a primarilor unor orase credeti ca PD-L incearca sa trimita tehnocrati in parlament sau pur si simplu sa evite absenteismul de la alegerile generale?
- In judetul Arad, PD-L a decis sa trimita doi primari in Parlament, la solicitarea celorlalti primari din judet, care au considerat ca ei trebuie sa fie reprezentati de oameni care cunosc problemele administratiei locale, si eu si Gheorghe Feies fiind primari cu multi ani de vechime. Eu sunt convins ca exemplul nostru de la Arad va fi preluat de PD-L si in restul tarii si acest lucru cred ca va avea o implicatie si in ceea ce priveste numarul de alegatori care vor fi prezenti la vot. Noi am fost alesi pentru experienta pe care o avem, dar avem sanse si sa atragem mai multi oameni la vot. Oricum, este o solutie mult mai buna sa trimiti primarii unor centre zonale din judet sa candideze, decat sa iti aduci candidati de la Bucuresti.
- Care este opinia Dumneavoastra: la aceste alegeri uninominale electoratul va vota candidatii sau partidele care promoveaza candidatii?
- Cetatenii au cerut masiv votul uninominal, deci consider ca se vor uita la oamenii pe care ii trimit in parlament. Vor tine cont de calitatea fiecarui candidat. In mod sigur, in judetul nostru rezultatele pe care le-am avut la alegerile locale, unde PD-L a avut majoritati clare in multe zone, va conta. Cetatenii s-au convins ca avem oameni profesionisti, ca PD-L este un partid serios, preocupat in primul rand de comunitate. 
- Ca sa ajungeti cu certitudine deputat, trebuie sa obtineti 51% in colegiul in care candidati. Este un colegiu locuit de un numar mare de maghiari, rromi, slovaci, un colegiu in care si PNL a obtinut rezultate bune (la Zadareni). Credeti ca, in conditiile unei concurente serioase, veti putea obtine cele 51 de procente in primul tur de scrutin?
- Avand in vedere faptul ca toate cele trei orase din colegiul meu, 9 din 15 localitati, sunt reprezentate de primari PD-L, partidul luand un scor foarte mare, cu mult peste 50%, avem sanse foarte mari sa castigam, cu implicarea serioasa a organizatiilor si a primarilor. Mai mult, celelalte partide nu au avansat inca nici o propunere, semn ca pentru zona aceasta nu au solutii. Indiferent de concurenta celorlalte partide, eu as vrea sa am o campanie electorala pozitiva, unde sa nu conteze culoarea politica. Ii asigur pe oameni ca voi fi deputatul tuturor.

Andrei Ando - Observator

  • Ultima poveste la "Animaliter"

Bata - tabara de creatieCei zece tineri aflati in Tabara de creatie de la Bata, tabara ce face parte din proiectul european "Animaliter" au ajuns astazi la ilustrarea ultimei povesti "Cocosul si vulpea", poveste populara ceha.
In fiecare zi tinerii artisti participanti la Tabara de creatie de la Bata au avut de ilustrat cate un fragment din cate o poveste populara din cele opt tari participante la proiect: Franta, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Slovacia, Spania, Cehia.
Toate povestile au fost traduse in limba romana si in engleza, iar fragmentul aferent fiecarui ilustrator a fost stabilit prin tragere la sorti.
De mentionat ca povestea romaneasca "Sarpele mosului" a fost ilustrata marti.
Pe toata perioada sederii lor, tinerii ilustratori au beneficiat de indrumarea artistilor Adrian Sandu, Aculina Stasnei Popa din Arad si a artistei Sherley Freudenreich din Strasbourg.
Pentru perfectionarea stilului de desen plasticiana Aculina Strasnei Popa a propus chiar realizarea unui curs de crochiuri pe perioada taberei. 
"Inca n-am reusit sa aflu care a fost povestea preferata a ilustratorilor prezenti, insa sper ca lucrul acesta sa fie evidentiat in expozitia ce va cuprinde lucrarile realizate aici, expozitie ce va fi vernisata pe data de 15 septembrie" a marturisit Florin Didilescu, coordonatorul proiectului.
De mentionat ca finantarea Taberei de la Bata a fost suportata de Consiliul Judetean Arad, invitatiile ilustratorilor si ale coordonatorilor au fost realizate de Biblioteca Judeteana A.D.Xenopol, iar decontarea cheltuielilor de transport in ce ii priveste pe artistii invitati s-a facut din bugetul proiectului european "Animaliter".

C.L. - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]