Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 30 iulie 2008
Stirile TVA aici
  • Primarul a pus gand rau chioscurilor de ziare din Arad: le demoleaza!

In zona Podgoria vor fi desfiintate mai multe chioscuri de ziareSe pare ca este vorba despre o dorinta mai veche a primarului, care considera ca vanzarea de ziare si reviste in chioscurile de pe trotuar este o forma necivilizata de comert. 
Asa spun reprezentantii firmelor care sunt somate ca in 15 zile sa-si demoleze constructiile de pe spatiul public din toate zonele orasului si care au luat cunostinta de intentiile edilului-sef inca de acum doi ani.
Purtatorul de cuvant al Primariei spune ca in somatie este vorba despre 30 de zile si numai in zona Podgoria, acolo unde, sub pretextul proiectului BERD, urmeaza sa fie desfiintate gheretele si "remodelata circulatia pietonala".
Distribuitorii de presa scrisa sunt sfatuiti sa-si gaseasca spatii in interiorul magazinelor, doar ca acolo metrul patrat este foarte scump: "Ar trebui sa platim unui magazin din centru intre 800 si 1.200 de euro lunar", spune Iosif Sebeszta, reprezentantul firmei "Sebal".
Foarte multi oameni vor ramane fara slujba, iar cetatenii fara un loc de unde sa-si procure presa. 
Am putea spune ca se urmareste astfel descurajarea cumpararii si citirii presei, ceea ce nu poate fi decat o forma de cenzura. 
Autoritatile, in loc sa invete din greseala facuta la Fortuna, atunci cand oamenii au reclamat lipsa chioscurilor, se pare ca isi vor continua proiectul pana la distrugerea unei forme de civilizatie, am putea sa-i spunem. 
Tot Primaria este cea care s-a opus ani de zile deschiderii unor puncte de desfacere a presei in Gradiste si Aradul Nou, acolo unde nu exista asa ceva.
Ramane de vazut in urma intalnirii de astazi pe care o vor avea firmele, care este forma prin care ar putea sa se apere de aceasta masura abuziva si care pare a nu lasa nicun drept de apel.
Vanzatorii de la gheretele de ziare au avut ieri o zi agitata: s-a raspandit vestea ca Primaria vrea sa demoleze aceste puncte de vanzare. 
Iar zvonurile nu au fost deloc departe de adevar. 
Primaria, prin purtatorul de cuvant, ne asigura ca doar chioscurile din zona Podgoria sunt vizate. 
"Ghiseele de la Podgoria au primit somatii ca in 30 de zile sa elibereze locul, pentru ca in cadrul proiectului BERD este prevazuta reamenajarea zonei. Consiliul Local Municipal va hotari ulterior daca si ce fel de chioscuri vor fi construite pe locurile respective", ne-a declarat Corina Draghici.
Pavel Ilica, directorul "Rodipet" Arad, spune ca toata reteaua agentiei din Arad a primit astfel de somatii: doua chioscuri la Podgoria, unul la Tricoul Rosu si unul la UTA. 
"Colegii de la Simetria am inteles ca au primit si ei pentru chioscurile de la Gara si UTA. Nu ni s-a dat nicio explicatie, doar ca suntem somati ca dupa 15 zile vor fi desfiintate constructiile". 
Distribuitorilor li s-a adus la cunostinta ca va fi remodelata circulatia auto si pietonala, dar si calea de rulare pentru tramvai.
Domnul Ilica ne-a spus ca acum doi ani, intr-o intrevedere cu primarul Gheorghe Falca, edilul i-a spus ca va lua exemplul din Viena si Budapesta in cazul comertului cu presa, adica va face in asa fel incat aceasta sa fie vanduta doar in interiorul magazinelor si la parterul blocurilor, sau in tutungerii, care la noi nu exista.
"Se pare ca asa vor primarul si arhitectul-sef al Aradului, Mirela Szasz. Dar eu in Budapesta si Viena am vazut chioscuri de ziare! Profita de proiectul BERD ca sa ne execute!", spune Ilica.
Au fost informati si sefii de la Bucuresti ai agentiei, iar astazi va avea loc o intalnire cu reprezentantii Primariei si juristii distribuitorilor.
"De aceea nu ne-au fost prelungite contractele pe centru, pentru ca planuiau acest lucru", a incheiat directorul.
Am luat legatura si cu "Imprim", care nu a primit inca nicio citatie, dar era la curent cu ce se intampla, dar si cu reprezentantul "Sebal", Iosif Sebeszta, care a confirmat faptul ca a primit somatie deocamdata doar pentru chioscul de la UTA. 
"Este doar inceputul, urmeaza ca toate sa fie demolate. Ni s-a transmis din partea primarului si a arhitectului-sef ca se vrea un comert curat, civilizat si ca solutia ar fi sa vindem in magazine. Numai ca in magazinele de pe centru ni se cere lunar intre 800 si 1.200 de euro pentru un spatiu de doi metri patrati. Maine la ora 10 (n.r. astazi) vom avea o intalnire toate firmele de difuzare si vom incerca sa ne aparam. De 16 ani ne ocupam cu asta si au facut bani frumosi de pe urma noastra. De doi ani am incercat sa deschid puncte si in Gradiste si Aradul Nou, unde nu exista niciun chiosc de ziare si nu au vrut sa-mi dea aprobare. Trebuie sa se gandeasca ca vor ramane multi oameni fara slujba", a mentionat domnul Szebeszta.
Astazi asadar firmele de difuzare a presei se vor intalni pentru a hotari cum se pot apara impotriva vointei primarului si a arhitectului-sef. 
Am incercat ieri sa-l contactam telefonic si pe Gheorghe Falca, insa acesta nu a raspuns apelurilor noastre.

Dana Mirea - Observator

  • A plecat "in vacanta"

Profesorul Biro Bela a plecat intr-o vacanta fara sfarsitIn urma profesorului Biro Bela au ramas amintirile ce-l leaga de malul Muresului.
"Profesorul Biro este cunoscut de toti cei care se plimba pe mal. Pentru ca atrage atentia. El a curatat bec o bucata din malul Muresului, lunga cat un teren de fotbal. Fostul profesor de educatie fizica, acum pensionar, a smuls buruienile de pe 120 de metri din aleea cea mai apropiata de rau si a indepartat cu propriile-i maini pamantul si vegetatia ce acopereau patru randuri de trepte (de aceeasi lungime) care coboara spre apa.
Pe portiunea ramasa de la scari pana la Mures si-a incropit o mica «gradina de legume» in care seamana patrunjel, morcovi, mazare, fasole, loboda si... flori. "Stiti ce placut e aici? N-aveti idee!"
-marturisea, in urma cu patru ani, profesorul Biro Bela.
La 17 iulie 2004, ziarul nostru publica un articol despre Bela-bacsi si micul sau "sat de vacanta" de pe Malul Muresului. 
La 17 iulie 2008 - trista coincidenta! - , Biro Bela "si-a dat nobilul suflet in mainile creatorului, dupa o scurta suferinta"
Este mesajul pe care orice trecator il poate citi pe obituarul agatat de "gardul" ce imprejmuieste gradina amenajata de Bela-bacsi.
"Satul de vacanta" al lui Biro Bela arata, acum, ca un loc parasit. 
Dar va ramane, pentru toti cei care l-au cunoscut, un loc plin de amintiri frumoase.

D.D. - Jurnal aradean

  • Tipuri de pensie cu propriile reguli - Pensia de boala e cea de invaliditate

Casele de pensii au fost luate cu asalt de varstniciLa ora pranzului, Casa de Pensii din Arad a fost luata cu asalt de batrani.
Acestia s-au prezentat macinati de anumite dileme si probleme.
Ba nu inteleg ce inseamna pensia de invaliditate, ba cu cereri pentru bilete de tratament, sau pur si simplu cu cerere de informatii despre marirea pensiilor.
Explicatiile angajatilor s-au dovedit si de aceasta data utile, astfel incat fetele batranilor pareau mai linistite.
Despre sistemul de pensii, in cele ce urmeaza...
Regula e simpla... Persoane specializate in domeniu evalueaza cazul fiecarui batran in parte (si nu numai), pentru a-i incadra in anumite tipuri de pensie.
Astfel, conform legii pensiilor, vorbim despre limita de varsta, in care persoana a ajuns la finalul varstei de activitate prevazuta de lege.
Pensia anticipata sau partial anticipata presupune ca persoana sa depuna cererea de pensionare cu cinci ani inainte de varsta standard, iar cea anticipata fara penalitati este cu zece ani dupa indeplinirea stagiului stabilit de lege.
Pensia de urmas se atribuie sotului/sotiei supravietuitor si copiilor ramasi orfani.
Cea mai problematica pensie (in fond, gresit perceputa) e cea de invaliditate.
De fapt, denumirea acesteia e cea care incurca.
Majoritatea pensionarilor nu cunosc regulile pe care ar trebui sa le indeplineasca, pentru a se incadra in tiparele pensiei de boala (denumirea uzuala).
Din cauza neintelegerilor, au aparut si numeroase probleme.
"In momentul de fata, ne ocupam de persoanele care au avut si alte surse de venit, in paralel cu pensia de invaliditate primita. Ceea ce nu inteleg aradenii e faptul ca daca detin acest tip de pensie, nu mai au dreptul si la alte surse de venit", declara Mihaela Vasil, directorul Casei Judetene de Pensii Arad.
Prin urmare, acest tip de pensie se acorda in functie de gravitatea bolii.
"Gradul 1 se acorda persoanelor care si-au pierdut total capacitatea de munca si au nevoie de insotitor. Aici se pot incadra si persoanele cu dializa. Gradul 2 e pentru cei cu incapacitate totala de munca, dar care nu au nevoie de insotitor iar la gradul 3 se incadreaza cei care si-au pierdut doar partial capacitatea de munca", mai spune Mihaela Vasil.
Pensionarii cu acest tip de pensie care au, in paralel, si o asociatie familiala sau afacere incadrata pe persoana fizica trebuie sa se gandeasca la ce doresc sa pastreze.
Pentru ca cei care nu declara si alte surse de venit, vor fi nevoiti sa restituie sumele primite din fondurile de pensii.

Elena Rusu - Glasul aradului

  • Datornicii nu primesc certificat de deces

Rau platnicii au greutati in obtinerea actelor la primaria IneuUrmasii unei femei decedate din Ineu nu au primit certificat de deces decβt dupa ce au chemat presa.
Familia avea o datorie de 2.300 lei la bugetul local pentru impozitul pe casa. 
"Daca nu anuntam presa pentru a vedea aberatiile astea, eram nevoita sa stau cu mama moarta ξn casa", povesteste Florica Furtuna, fata decedatei. 
"De pe 28 iulie, datornicii la buget nu mai primesc adeverinte si alte acte solicitate la primarie. Este un ordin intern luat dupa un control al Curtii de Conturi", a spus primarul Ineului, Nicolae Mehelean.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • O saptamana de vacanta in Grecia costa 85 de euro iar 26 de zile in Maroc – 1.250 de euro

Multi aradeni isi petrec concediile peste hotareCea mai cautata destinatie turistica din aceasta vara este pentru aradeni Antalya, Turcia. Totusi si ofertele Agentiilor de Voiaj pentru  Grecia, Croatia, Egipt sau Tunisia nu au ramas fara clienti.
Preturile variaza si ele in functie de locul de cazare si de serviciile incluse. 
Ofertele pentru turismul in strainatate variaza, fiecare putand opta pentru ceea ce crede mai convenabil, in functie de buget.
Astfel calatoriile individuale incep de la 7 euro pentru o zi putand depasi 70-80 de euro.
Cel mai rentabil, conform Agentiilor de voiaj este o excursie individuala in Italia unde tarifele incep de la sapte euro pentru o zi, urmand apoi Grecia de la zece euro, Croatia 12 euro, Spania de la 15 euro, Franta de la 33 de euro / zi. Agentiile de specialitate va pot da o serie de informatii si indicatii cu privire la locul de cazare, confortul si serviciile de care puteti beneficia.
Sejururile sunt insa mai cautate in acest an mai ales in Turcia, Grecia sau Tunisia.
Daca preferati sa porniti in calatorie cu autocarul, cu plecare din Arad locuri libere mai puteti gasi pentru Grecia, Halkidiki sau Croatia.
In Grecia pentru un sejur de sapte zile preturile incep de la 85 de euro pentru o persoana si cresc pana la trei-patru sute de euro in functie de hotelul ales.
In Halkidiki  pentru o persoana ofertele incep de la 99 de euro pentru o saptamana depasind si aici cateva sute de euro.
Vacanta in Croatia este destul de scumpa mai ales daca plecati cu toata familia – cele mai mici preturi sunt in jurul a 230 de euro de persoana.
Daca optati pentru avion plecarea se face din Timisoara, Cluj, Bucuresti sau Budapesta, in functie de destinatia aleasa.
Cele mai costisitoare sejururi sunt cele din Cipru – pretul porneste de la 460 de euro pentru o persoana.
In Corfu un sejur porneste de la 185 de euro, pentru Grecia de la 190 de euro, Tunisia – 160 de euro, Malta – 250 de euro, Bulgaria – 250 de euro, Tenerife – 440 euro, Egipt – 280 de euro, Mallorca – 350 de euro. 
Multa lume prefera circuitele
Pentru a vizita mai multe locuri intr-o singura excursie multi turisti recurg la circuite.
Vara aceasta agentiile au pus la dispozitie o gama variata de posibilitati. 
Pentru Spania circuitul ar fi – Spania – Costa Brava – Coasta de Azur (Monaco, Nisa, Cannes) – Nordul Italiei (Verona, Milano) – Viena – Budapesta – Elvetia – Vaduz – Barcelona – Madrid – Andora.
Circuitul dureaza 13 zile din care in sase zile se poate face baie in Marea Mediterana.
Cazarea se face la hotel de doua stele iar pretul variaza intre 520 si 620 de euro in functie de perioada in care plecati.
Grupul minim trebuie sa fie de 25 de turisti.
Pretul include doua excursii suplimentare, servicii ghid roman, transport cu autocar de doua stele, sapte cazari cu sapte demipensiuni plus bufet suedez in Spania, iar in tranzit cinci cazari cu mic dejun la hotel de doua stele.
Pretul nu va include biletele de intrare pentru vizitarea obiectivelor turistice si nici ghizii pentru acestea.
Pentru cei care au vacanta sau concediu mai mare o alegere rentabila ar fi circuitul care cuprinde si Marocul.
Pretul se ridica intr-adevar la 1.250 de euro dar circuitul dureaza 26 de zile si cuprinde: Maroc (Casablanca – Marrakech – Rabat – Fes – Meknes) – Portugalia (Lisabona – Porto – Estoril – Fatima) – Spania (Madrid – Cordoba – Toledo – Aranjuez – El Escorial – Valencia – Alicante – Granada – Costa del Sol – Sevilla – Barcelona – Zaragoza) – Elvetia (Zurich – Berna – Geneva) – Vaduz – Andorra – Coasta de Azur (Monaco – Nisa – Cannes), Nordul Italiei (Venetia – Verona – Milano – San Remo) – Gibraltar – Avignon – Marsilia – Pestera Postojna – Viena – Lacul Balaton.
Pretul include transportul cu autocar de doua stele 25 de cazari in hoteluri de doua si de trei stele, mic dejun, cinci mese de seara, servicii de ghid roman si biltetele de intrare la obiectivele turistice din Maroc.
Pentru vizitarea celorlalte obiective din Europa si ghizii pentru acestea fiecare vizitator trebuie sa isi achite singur tarifele.    
Bineinteles ca lista ofertelor este mult mai variata fiecare persoana putand alege destinatia preferata insa sfatul nostru este sa va grabiti deoarece s-ar putea sa nu mai prindeti locuri.

Simina Roz - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]