Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 30 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • InCET- inCET ne ducem de rapa!

Situatia CET-ului se afla in crizaIn acceptiunea sindicalistilor de la SC CET SA, viitorul societatii producatoare de energie termica pentru 100.000 de aradeni arata mai sumbru decat norii de cenusa degajati din cosurile mamutului energetic. 
Argumentele lor sunt, insa, contrazise de reprezentantii Consiliului de Administratie si de cei ai Adunarii Generale a Actionarilor, care spun ca au solutii si ca singura problema a salariatilor sunt... propriile salarii
Liderii sindicali au vorbit, asadar, liberi in fata presei despre trei subiecte pe cat de importante, pe atat de litigioase: investitii, tarife si salarii - toate privite printr-o prisma poate mai pesimista decat oricand. 
Traian Deliman, unul dintre cei mai vechi si cunoscuti sindicalisti din Arad, s-a axat, in discursul sau, pe politica parsiva pe care actuala administratie o face vizavi de cele trei constante, referindu-se la pozitia primarului Aradului, care nu accepta sa alinieze pretul de productie al gigacaloriei la cel al pietei, ca la un dumping politic. 
"Noi suntem o societate falimentara, asa cum ne tot aminteste Primaria ori de cate ori are ocazia, pentru ca vindem energia termica produsa sub pretul ei de cost. De la 1 septembrie, anul trecut, urmare a unui proces castigat in instanta, ni s-au marit salariile – numai ca astazi nu despre cuantumurile salariilor noastre am venit sa va vorbim, ci despre lipsa oricarei coerente in domeniul investitiilor care e obligatoriu sa fie facute la SC CET SA! Ceea ce ni se arunca in ochi, respectiv protejarea bugetului local, e, de fapt, o jonglerie ilegala cu banii publici, o manevra electorala din care actuala putere sa iasa frumos..."
- acuza Traian Deliman. 
Despre procedura de calcul a gigacaloriei ati putut citi suficient, inclusiv in ziarul nostru, asa incat nu vom mai detalia toate amanuntele. 
Este suficient sa il citam pe acelasi Traian Deliman, care informeaza ca "a fost primit avizul de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC – pe site-ul careia, cititorii nostri interesati de amanunte si de legislatie pot gasi toate amanuntele – n.red.), urmare a calculului trimis de noi, dar Consiliul Local Municipal spune ca-i mai trebuie o luna de stat la transparenta. Daca ne gandim ca pretul gigacaloriei se va aproba in martie, probabil, daca se va aproba, ne si ia groaza cand ne gandim din ce ne vom acoperi datoriile, cheltuielile curente, salariile!... Autoritatile se fac ca nu stiu, sau ca au uitat, sau cine stie ce, ca vorbim de un pret de cost pana la gardul intreprinderii si de un altul, la producator, dat de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Energiei (ANRE). Sa le informam, macar pe aceasta cale, ca pretul de cost, deci cel de la gard incolo, este dat de ANRSC si il aproba CLM – iar din octombrie anul trecut, de cand am calculat acest pret, nu s-a stabilit si aprobat nimic... Ne apuca primavara! Tocmai din cauza unor asemenea necorelari – pretul de cost al Gcal. si cel la care a fost vandut,, in ultimii ani am inregistrat pierderi de 19 5 milioane de lei (in 2005), 16,3 milioane lei (in 2006) si, cea mai dezastruoasa, 22 de milioane de lei (in 2007). S-au incercat tot felul de deturnari, prin care populatiei sa i se induca ideea ca recorelarile ar duce la cresterea salariilor lucratorilor de la CET – pierderile, insa, va asigur, sunt mai mari decat fondurile de salarii."
Angajatii SC CET SA au calculat, dimpreuna cu conducerea societatii, ca, dupa ultimele scumpiri la combustibil, pentru a ajunge la zero pierderi, gigacaloria ar trebui sa fie vanduta cu 300 lei, de la 242 lei cat platim acum. 
Analiza lor este cat se poate de dura si exprimata in termeni lipsiti de echivocitate: "Totul se petrece astfel pentru a se proteja bugetul local – si, cand criticam aceasta politica nu ne referim la pretul pe care-l suporta populatia saraca, pentru ca acesta, la o adica, ar putea fi suportat din alte resurse bugetare. Puneti mai putine borduri, domnilor, si injumatatiti pretul! Investiti in CET, pentru ca de 5 ani nu ati mai investit nimic in sectorul de productie!" – reclama ei. 
Traian Deliman - liderul sindicalistilor de la CET Arad considera situatia sumbra In schimb, CET se plange ca plateste taxa de redeventa pentru retelele aflate pe (de fapt, sub) domeniul public, evaluata cam la 14 miliarde de lei vechi pe an. 
Ca la CET au fost operate reduceri de personal de care au suferit peste 500 de angajati. 
"Ne confruntam cu o situatie fara precedent – e pusa in pericol existenta societatii si, implicit, orasul! Nu ne putem plati carbunele, gazul si, se pare, nici salariile. Daca se va ajunge aici, vom asista la drame! Responsabile de situatia asta sunt AGA, CA si, bineinteles, Primaria, care sugereaza mereu ca societatea e falimentara si, probabil, trebuie inchisa – de aceea nu se investeste. Si cum sa se investeasca, atunci cand noi trimitem 120 de miliarde de lei inapoi, la Guvern, ca nu suntem in stare sa-i directionam unde trebuie?! Se putea foarte bine ca acesti bani sa ramana in Arad: se declarau nu ajutoare, ci returnari de TVA, sau subventii. Timisoara, cu aceiasi bani, a construit un grup de 16 Megawati! In 2-3 ani, daca nu se asigura cerintele prevazute de UE, prin respectarea normelor de mediu, lasam orasul fara caldura si apa calda! In aceste conditii, sigur ca vom ajunge, iarasi, la masuri de protest" – ameninta viceliderul Doru Lebada, subliniind ca populatia nu trebuie sa se lase convinsa ca producerea energiei termice pe baza de carbuni este compromisa, ea fiind cea mai ieftina fie si datorita faptului ca avem materie prima in tara, dar, mai ales, ca gazul e o problema deja internationala.
Caseta
"Lucrurile nu stau exact asa cum le prezinta domnii sindicalisti!"
Am ales, pentru a echilibra articolul, sa o interpelam pe Viorica Graur, in calitatea sa de reprezentanta a Consiliului de Administratie a CET si, alaturi de presedintele acestui for, Corneliu Neamtiu, cel mai contestat personaj din conducerea SC CET SA. 
"Sunt contestata de conducerea CET pentru ca m-am opus, vehement, unor cheltuieli nejustificate, inclusiv vizand salariile. Lucrurile nu stau exact asa cum le prezinta domnii sindicalisti. De fapt, inapoi la Bucuresti au fost trimise 50 de miliarde, nu 120, fiindca pentru restul nu exista baza legala pentru a fi cheltuite si pentru ca trebuie respectate anumite proceduri legale. Nu exista baza legala pentru investitii la Grupul II, care se afla inclus in capitalul social al CET. Divergente pe tema asta, de altfel, au existat intre directorii CET – cel economic si cel general, si s-a decis ca nu se putea investi acolo pentru ca grupul nu se putea trece in patrimoniul societatii. Este adevarat ca suntem, ca si Consiliul Local, actionari majoritari, dar capitalul social nu este integral al nostru. In privinta redeventelor pe care le plateste, CET fiind atat distribuitor unic catre populatie, cat si agent economic, conform legilor trebuie sa plateasca anumiti indicatori dupa anumiti indici. Mai departe: din documentele pe care CET le-a trimis la ANRSC, rezulta ca pretul pe care l-au cerut ei a fost nu de 300, ci de 342 lei pe gigacalorie. Ei bine, li s-a aprobat 261,73. Iar salariul mediu lunar, sa stiti asta, nu e de 1500 de lei, ci mult mai mult, mai ales daca e sa includem aici o sumedenie de avantaje, pe care angajatul... de rand nu le are, si asupra carora vom reveni cand veti considera ca e cazul. Ca mesaj final, as vrea sa le transmit aradenilor ca nu e cazul sa se teama: nu vom ramane nici fara caldura, nici fara CET!"

Lucian Valeriu - Observator

  • Dezbatere europeana

Dezbaterea tinerilor privind viitorul european- Tu ce fel de European iti doresti pentru tine, copiii si nepotii  tai? 
- Ce rol vrei sa joci in Europa viitorului apropiat? 
- Care sunt visele tale de cetatean european? 
- Ce intrebare i-ati adresa presedintelui Comisiei europene JOSE MANUEL BAROSO daca ati avea sansa sa-l intalniti? 
- In total sunt 13 intrebari la care au rapuns, astazi functionari publici, jurnalisti, elevi, studenti si reprezentanti ai ONG-urilor din 30 de orase ale tarii. 
Proiectul se deruleaza  si in Arad prin itnermediul Consiliul local prin Directia de asistenta comunitara si este finantat de reprezentanta Comisiei europene in Romania. 
"Tu ce fel de Europa iti doresti?"
este titlul proiectului si in acelasi timp una dintre intrebarile  pe care Consiliul local al municipiului Arad, prin Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara si Centrul de Informare Europa Arad, in colaborare cu Asociatia Centrelor Europa  a adresat-o  in cadrul dezbaterii publice la care au participat functionari publici, jurnalisti, elevi, studenti si ONG-uri. 
Dezbaterile  publice pe teme de actualitate europeana au avut loc in vederea obtinerii unui raspuns la intrebarea lansata in cadrul proiectului, si a  identificarii primelor 10 intrebari pe care cetatenii le-ar adresa instantelor Uniunii Europene, intrebari despre Europa, intrebari pentru Europa. 
Parerile participantilor la dezbaterile publice din cele 30 de orase, printre care si a aradenilor  vor ajunge la reprezentanta Comisiei europene in Romania de la Bucuresti si vor  contribui la orientarea strategiei de comunicare pentru Romania urmatorilor ani.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Sarbatorirea Sfantului Sava

Sarbii aradeni l-au praznuit pe Sfantul SavaSarbii aradenii si prietenii lor l- au praznuit cum se cuvine pe primul lor arhiepiscop.
Duminica seara, in Sala Festiva a Colegiului National "Moise Nicoara", organizatia aradeana a Uniunii Sarbilor din Romania, l-a sarbatorit pe Sfantul Sava, crestinatorul poporului sarb la inceputul secolului al XIII-lea.
Sfantul Sava a fost fiu de domnitor si, deoarece era cel mai varstnic dintre frati, se cuvenea, prin traditie, sa devina el insusi rege.
Viitorul arhiepiscop a preferat insa lumea credintei crestine, mergand chiar in doua randuri in pelerinaj la locurile sfinte si in cele din urma murind pentru cauza careia i- a dedicat intreaga viata.
Duminica, sala liceului aradean s-a dovedit neincapatoare fata de numarul mare al sarbilor s al oaspetilor lor, care au tinut sa fie prezenti la praznicul inchinat sfantului.
Pe langa Dragomir Radencovici, Consulul general al Serbiei la Timisoara si liderii locali ai sarbilor aradeni, a fost prezent si Gheorghe Falca, primarul Aradului si presedintele organizatiei municipale PSD, Dorel Caprar.
Pe scena au evoluat patru ansambluri artistice, publicul aplaudand intens dansatorii de pe langa Biserica "Sava Techelia" sau orchestra de coarde din Sannicolaul Mare. 
Seara manifestarii s-a incheiat tarziu cu un bal, cantece si dansuri traditionale la restaurantul "Perla", de pe malul Muresului, rau de- a lungul caruia sarbii au vietuit de veacuri in buna intelegere cu romanii.
"Pentru noi Sfantul Sava este un exemplu de comportament de sarb, de cel care s-a sacrificat pentru sarbi, caci a si murit la intoarcerea dintr-un pelerinaj", a precizat cu mandrie porfesorul Jarco Simion.

V.S. - Adevarul

  • Prinsi la granita

Moldoveni transfugi au incercat din nou vigilenta Politiei de FrontieraPolitistii de frontiera de la Varsand au descoperit, in noaptea de vineri spre sambata, 12 cetateni din Republica Moldova care voiau sa treaca ilegal granita.
Doi dintre ei au incercat sa ajunga in Italia ascunsi intr-un TIR care transporta lingouri de zinc. 
Transfugii sustin ca i-au dat soferului 450 de euro pentru a-i lasa in camion. 
Ceilalti zece au fost descoperiti, cateva ore mai tarziu, intr-un TIR ce transporta ata de cusut in Germania. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Multe oficialitati prezente - Scoala are fata noua

Elevii din Varfurile invata intr-o scoala complet refacutaOficialitati locale, judetene, parlamentari au participat la finele saptamanii, in comuna Varfurile, la sfintirea mai multor obiective scolare.
Scoala Generala din Varfurile si gradinita cu program normal din satul Avram Iancu – au fost sfintite de un sobor de preoti, in cursul zilei de vineri. 
Pe langa primarul Radu Giurgelea, parlamentarii Mihaita Calimente si Titu Georghiof, presedintele CJA – Iosif Matula si consilierii judeteni Vasii Vasile si Ionel Giurgelea au fost prezenti la eveniment si inspectorul general al ISJ – Marius Gondor, si Tiberiu Novac, directorul Casei Corpului Didactic. 
Lucrarile incepute aici, in cursul anului trecut au insemnat gresierea, tencuirea interioara si exterioara, refacerea acoperisului, montarea grupurilor sociale.
"Lucrarile de la Scoala Generala din Varfurile au fost complexe, au existat lucrari si de interior, cat si de exterior. Este important ca cei ce se formeaza aici, cei ce reprezinta viitorul pentru comuna noastra – sa beneficieze de conditii cat mai bune de studiu. Doar asa putem avea asteptari de la generatiile ce ne vor urma" – spune Radu Giurgelea, primarul comunei Varfurile. 
Mai adaugam ca valoarea totala a lucrarilor a fost de 3,3 miliarde de lei vechi, iar conditiile pe care le au acum cei ce trec zilnic pregul scolii sunt comparabile cu cele pe care le au mult mai titratele licee aradene. 
De asemenea, au fost sfintite lucrarile de la gradinita din satul apartinator, Avram Iancu, unde s-au efectuat lucrari din bugetul local al primariei, in valoare de peste 330 de milioane de lei vechi.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]