Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 29 august 2008
Stirile TVA aici
  • Aradul, in "haine" de epoca

Aradul s-a imbracat in haine de epocaCantece, gustari, dar si concursuri inedite, se organizeaza sambata in Piata Avram Iancu.
Atmosfera perioadei interbelice va pune stapanire in acest week- end pe orasul nostru. 
Sambata, de la ora 15.30 aradenii sunt asteptati in Piata Avram Iancu pentru a lua parte la o mare petrecere si un mare ospat.
Cantecele de buna dispozitie, dar si romantele vor avea menirea de a le reaminti aradenilor de perioada interbelica, de poate cei mai frumosi ani, nelipsite fiind si gustarile de targ si pertrecere.
Targul orasenesc le va oferi aradenilor si posibilitatea de a participa la concursuri mai mult sau mai putin cunoscute, printre acestea numarandu- se cel de scanderberg si un de tras cu flinta. Organizatorii au pregatit premii speciale, dar si multe alte surprize pentru a reinvia povestea de epoca a Aradului.
Compact in concert
Cu siguranta unul dintre punctele de atractie a Marelui Targ Orasenesc va fi spectacolul oferit de trupa Compact, „un concert ca- n zilele bune”, dupa cum precizeaza organizatorii.
„Fiecare oras are o poveste, iar despre vremile in care birjarii duceau petrecaretii obositi acasa se mai vorbeste si acum”, isi argumenteaza organizatorii decizia de a readuce in prim plan perioada interbelica.
Expozitie
Contribuie la povestea orasului! Vin- o sambata la Targul Orasenesc cu orice fel de poze din perioada interbelica, iar fotografiile vor face parte dintr- o expozitie speciala.

A.P.- Jurnal aradean

  • Aradenii sunt dezinteresati de problemele de mediu pe care le poate genera autostrada

 Dezbatere pe tema constructiei autostrazii in judetul nostruSingurele lor intrebari sunt "cat?" si "cand?"
Miercuri a avut loc in sala 70 a Palatului Administrativ, o dezbatere publica avand ca tema posibilele probleme de mediu generate de construirea autostrazii Nadlac-Arad. 
Au fost prezenti reprezentanti ai consortiului international DIWI, in calitate de proiectant, dar si Sorin Lucaci, director adjunct al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri, precum si directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului, Dana Danoiu. 
Persoanele fizice din sala insa aveau un singur scop: sa afle cati bani vor primi pentru terenurile de pe traseul autostrazii si cand se va intampla asta. 
De fapt, dupa ce li s-a explicat ca nu se va discuta cu aceasta ocazie decat despre probleme de mediu, cativa cetateni au parasit sala indignati, imputinand publicul si asa putin numeros.
Probleme importante de mediu nu par a fi, daca  dam crezare studiului prezentat audientei, insa Dana Danoiu a ridicat si de aceasta data problema deseurilor inerte. 
Daca in cazul tronsonului Arad-Timisoara se cunoaste cantitatea exacta (1.700.000 mc), in acest caz proiectantul nu realizase un asemenea calcul si nu a venit nici macar cu o solutie pentru depozitarea acestora, problema existenta si pentru celalalt tronson. 
Este vorba atat despre solul vegetal, care ar putea fi folosit pe terenurile agricole, dar si despre solul provenit in urma sapaturilor profunde. 
Proiectantul nu a putut oferi nici macar informatia referitoare la adancimea la care se va sapa. 
Conform directorului APM, aceste "resturi" ar putea fi folosite ca umplutura (in functie de calitatea lor) sau ar putea fi depozitate in rampe speciale. 
Un aspect alarmant in opinia Danei Danoiu este faptul ca numarul balastierelor si al carierelor de piatra creste necontrolat in perspectiva folosirii acestora ca surse de materie prima pentru construirea autostrazii. "Daca se va continua in acest ritm, se va schimba geografia locurilor. Fiecare munte din zona este deja afectat de extractii, iar unele firme au contracte cu constructorii din Ungaria, asa ca se lucreaza intens, iar odata cu demararea constructiei la aceasta autostrada, lucrurile se vor agrava si ne vom confrunta cu o grava problema de mediu", spune directorul.
In momentul de fata, proiectul se afla in stadiul de finalizare a studiului de fezabilitate in vederea realizarii proiectului tehnic si pregatirea documentatiei de licitatie. 
Se pare ca nu s-a realizat deocamdata decat identificarea partiala a tronsonului. 
Se stie insa cu siguranta ca acesta va avea o lungime de 38 de kilometri si 3 iesiri: la Nadlac, Pecica si Arad. 
De-a lungul autostrazii sunt prevazute spatii pentru parcare si zone de servicii, o traversare a canalului Muresul Mort, traversari peste drumuri judetene sau locale, terenuri agricole si pentru animale, dar si panouri fonoabsorbante in dreptul padurilor Ceala si Terzat, dar si pentru constructiile aflate la o distanta mai mica de 500 de metri fata de autostrada. 
Aceste contructii sunt fie ferme, fie hale industriale sau chiar un grup de cinci case care se afla foarte aproape de acest traseu, adica la 25-50 de metri. 
In cazul padurilor, panourile vor avea inaltimea de 5,5 metri, pentru a proteja animale dar si pentru a impiedica pasarile sa ajunga in calea autovehiculelor.
Una dintre restrictiile impuse de autoritatea de mediu este faptul ca va fi interzisa amplasarea santierelor in paduri sau in apropierea raurilor. 
Vor fi de asemenea instalate doua decantoare care vor avea rolul unor separatoare petroliere, iar apele pluviale vor fi directionate catre acestea, dupa care acestea vor merge catre cele doua rauri si catre canalele ANIF. 
Intre cele patru benzi (cate doua pentru fiecare sens) vor fi amplasate panouri de beton.
Daca tronsonul Arad-Timisoara centura de ocolire a municipiului  se afla intr-o faza mai avansata, Nadlac-Arad mai are de recuperat. 
Conform proiectantului, daca totul merge conform celor trasate de el, aceasta bucata a autostrazii, de 38 de kilometri, va fi gata in 2012.
In ceea ce priveste tronsonul Arad-Timisoara, licitatia de executie s-a incheiat in 23 august, iar acum se deschid ofertele, iar pentru centura se afla an curs procedura de depunere a ofertelor.

Dana Mirea - Observator

  • KFC Romania da tare din aripioare

KFC va deschide restaurant si in AradCele 30 de restaurante deschise in tara vand zilnic 6,7 tone de preparate din pui, aripioarele picante numarandu-se printre preferintele clientilor.
Aproximativ 35.000 de oameni calca zilnic intr- unul dintre cele 30 de restaurante Kentucky Fried Chicken (KFC) din tara, iar cele mai vandute meniuri sunt Crispy Strips si aripioarele picante, sustin reprezentantii companiei care au dat ieri publicitatii rezultatele inregistrate la jumatatea acestui an.
In medie, pe zi, in toate cele 30 de KFC-uri se vand aproximativ 1,7 tone de aripioare picante, peste 3 tone de Crispy Strips si peste 2 tone de bucati de pui.
In primele sase luni ale anului, restaurantele KFC din Romania au realizat o cifra de afaceri de 18 milioane de euro, vanzarile vizand in mare parte puiul si cartofii prajiti.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentantii companiei raporteaza o crestere de peste 49%.
Rezultatele financiare anuntate ieri de oficialii companiei se datoreaza in mare parte strategiei agresive de dezvoltare in tara, care s-a materializat prin lansari in Constanta, Craiova, Suceava, Targu- Mures si Arad.
In ultimul an, au fost deschise sapte noi restaurante.
Principalul concurent al celor de la KFC pe piata romaneasca a restaurantelor cu servire rapida este lantul McDonald’s, care detinea la finele anului trecut 51 de restaurante in intreaga tara.
Anul trecut, cei doi competitori au terminat umar la umar, raportand o crestere de 15%.
Bonul mediu: 20 de lei
Retorica anti fast-food prinde teren si in Romania.
Cine si cand mai merge, insa, la KFC?
Reprezentantii companiei spun ca persoanele active, cu varste intre 19 si 40 ani si care obisnuiesc sa manance in oras sunt clientii cei mai fideli.
70% dintre ei merg in timpul saptamanii si platesc un bon mediu de 20 de lei pe consumatie.
"Ca medie, vinerea este cea mai aglomerata zi din saptamana, insa depinde de sezon si de pozitionarea restaurantului", spun oficialii companiei.
Restaurantele KFC sunt prezente pe piata din Romania din 1996, iar franciza detinuta de US Food Network este una dintre cele mai scumpe de pe piata.
Deschiderea unui restaurant nou poate costa intre 300.000 si 1 milion de euro.

Ana Jitarita - Evenimentul Zilei

  • Olimpicele Aradului, din nou acasa

Olimpicele aradene au ajuns acasa fiind primite cu entuziasmDana Dodean si Lucia Mihalache, reprezentantele Aradului la J.O. de la Beijing, s-au intors ieri acasa, fiind intampinate la aeroport de rude si prieteni.
Chiar daca nu au obtinut medalii, prezenta in sine la cea mai importanta competitie sportiva a anului a reprezentat o performanta si o experienta utila, in cazul Danei Dodean, aflata la prima participare la J.O.
Ea are sanse reale de a reprezenta Aradul si la Londra, in 2012, in vreme ce "Pusa" Mihalache si-a incununat practic excelenta cariera sportiva la Beijing, ultima editie a J.O. la care a participat.
Astazi, la sediul DSJ Arad va avea loc si o conferinta de presa a celor doua sportive, ambele urmand a impartasi din experienta traita in China.

Glasul aradului

  • Inspectorii O.J.P.C. urmaresc consumul de carburant si emisiile de CO2 ale autoturismelor noi

La Registrul Auto se face verificarea consumului de carburant si emisiei de CO2In aceasta luna, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat – la nivel national si prin Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului in Arad – modul de respectare a prevederilor HG 343/2004 privind furnizarea informatiilor referitoare la consumul de carburant si emisiile de CO2, la comercializarea autoturismelor noi.
Inspectorii OJPC au in vedere mai multe prevederi ce trebuiesc respectate si totodata ofera consumatorilor cateva sfaturi importante de care sa tina cont.
Conform prevederilor legale, introducerea pe piata a autoturismelor noi se admite numai daca acestea sunt insotite de informatii cuprinse in eticheta privind consumul de carburant si emisiile de CO2.
Dimensiunile etichetei trebuie sa fie de 297 mm x 210 mm iar informatiile cuprinse trebuie sa se refere la: marca autoturismului, modelul autoturismului, tipul autoturismului, varianta autoturismului - daca este cazul; versiunea autoturismului - daca este cazul; tipul carburantului; consumul oficial de carburant exprimat in l/100 km sau km/l (cu o precizie de o zecimala); emisiile specifice oficiale de CO2 in g/km (valoare rotunjita la numarul intreg cel mai apropiat).
De asemenea, eticheta poate fi aplicata pe autoturism sau afisata alaturi, intr-un mod vizibil.
In ceea ce ii priveste pe distribuitorii de autoturisme noi, acestia au obligatia de a pune la indemana cumparatorilor, gratuit – la cerere, un ghid al consumului de carburant si al emisiilor de CO2.
Regia Autonoma Registrul Auto Roman asigura elaborarea, sub forma de brosura, a unui ghid privind consumul de carburant si emisiile de CO2.
Ghidul trebuie sa contina o lista anuala, cu toate modelele de autoturisme noi disponibile la vanzare, grupate in functie de marca in ordine alfabetica; tipul de carburant, valoarea numerica a consumului oficial de carburant si a emisiilor specifice oficiale de CO2, pentru fiecare model prezentat in ghid.
Aceasta lista trebuie sa evidentieze zece modele de autoturisme noi, cele mai performante din punct de vedere al randamentului energetic, clasificate in ordine crescatoare, in functie de emisiile de CO2 pentru fiecare tip de carburant.
Ghidul trebuie sa mai contina sfaturi destinate conducatorilor auto, in care sa se precizeze ca o buna utilizare si o intretinere periodica a autoturismului, precum si un anumit comportament la volan, reduc consumul de carburant si emisiile specifice de CO2 ale autoturismului.
Inspectorii OJPC urmaresc emisiile de gaze la autoturisme Tot in acest ghid vor exista explicatii referitoare la consecintele emisiilor de gaze cu efect de sera respectiv, potentialul acestora de a determina schimbari climatice.
Pentru fiecare marca de autoturism trebuie sa existe un afis sau un alt mod de afisare care sa contina o lista cu date privind consumul oficial de carburant si emisiile specifice oficiale de CO2 ale tuturor modelelor de autoturisme noi expuse sau oferite spre vanzare ori achizitionare in sistem leasing, la punctul respectiv de vanzare.
Aceste date trebuie sa fie afisate intr-un mod vizibil, informatiile sa fie usor de citit, iar daca sunt afisate pe un ecran electronic, acesta trebuie sa aiba dimensiunea de cel putin 25 cm x 32 cm (ecran 17 inch).
Modelele noi de autoturisme trebuie sa fie grupate si prezentate separat, in functie de tipul de carburant pe care il utilizeaza (benzina sau motorina).
Pentru fiecare tip de carburant, modelele trebuie sa fie clasificate in ordinea crescatoare a emisiilor de CO2, modelul al carui consum oficial de carburant este cel mai scazut figurand primul pe lista.
Pentru fiecare model de autoturism de pe lista se precizeaza marca, valoarea numerica a consumului oficial de carburant si a emisiilor specifice de CO2.
Afisul trebuie sa contina urmatorul text: "Un ghid privind consumul de carburant si emisiile de CO2 pentru toate modelele de autoturisme noi poate fi obtinut gratuit, in toate punctele de vanzare. Consumul de carburant si emisiile de CO2 ale unui autoturism depind nu doar de randamentul sau energetic ci si de comportamentul la volan si de alti factori care nu tin de tehnic. Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera responsabil pentru incalzirea planetei".
Lista afisata trebuie reactualizata in intregime cel putin o data la 6 luni iar in cazul afisarii electronice, reactualizarea trebuie facuta cel putin la un interval de 3 luni.

Simina Roz - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]