Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 29 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Bugetul ramane inca la dospit

Consilierii CLM nu vor vota bugetul local in prima sedinta ordinaraConsilierii nu vor vota bugetul Aradului in prima sedinta ordinara CLM din acest an. 
Consilierii locali nu vor avea de lucru cu bugetul general al municipiului Arad in prima sedinta ordinara CLM, convocata pentru joi, 31 ianuarie. 
Pe ordinea de zi a sedintei se gasesc nu mai putin de 19 proiecte de hotarare, dar niciunul nu vorbeste de bugetul orasului pentru 2008, in pofida faptului ca executivul spera ca, odata votat bugetul judetului, cel al municipiului va fi dezbatut de alesi pe 31 ianuarie.
Potrivit, insa, primarului Gheorghe Falca, proiectul de buget nu si- a gasit loc in sedinta din aceasta luna, pentru ca acesta nu a stat suficient la transparenta decizionala, iar votarea lui inainte de scurgerea celor 30 de zile ar fi facut posibil atacul acestei hotarari in justitie.
Ca atare, Aradul va avea buget cel mai probabil doar la mijlocul lunii februarie. 
In absenta celui mai important proiect din acest an, alesii municipali sunt chemati sa voteze o serie de alte proiecte mai mici, dar destul de importante.
Alte propuneri
Printre acestea se numara, de pilda, un proiect privind modificarea hotararii privind taxele si impozitele locale din 2008, un proiect prin care Universitatea Aurel Vlaicu urmeaza sa primeasca in folosinta gratuita un teren de la Primarie, regulamentul de organizare a locurilor de joaca din municipiu, sau un proiect tehnic privind inchiderea rampei de deseuri de pe Campul Linistii.
La acestea se adauga si un proiect care vorbeste de una dintre cele mai mari investitii din acest an, studiul de fezabilitate privind reamenajarea zonei de agrement Padurice, un proiect (initiat de mai multi consilieri locali) ce face referire la modificarea contractului de concesiune privind salubrizarea menajera a Aradului, privind dezinsectia, dezinfectia, deratizara, dar si a contractului de concesiune privind salubrizarea stradala a municipiului etc.
Un proiect cu scandal
Unul dintre actele care s- ar putea sa iste discutii in contradictoriu in cadrul sedintei CLM este cel privind modificarea taxelor locale, proiect care a mai fost pe ordinea de zi a unei sedinte de la finele anului trecut, dar care nu a trecut de vot.
Proiectul face referire la taxele pe care le au de platit cei a caror terenuri au fost trecute din extravilan in intravilan. 
Sumele sunt in multe cazuri extrem de mari, iar parerile consilierilor sunt impartite aici: unii sustin ca, absenta votarii proiectului, ar insemna ca se face protectie afaceristilor cu terenuri, altii ca, chiar daca actul este impus de Codul Fiscal, aplicarea prevederii ar lovi tot in oamenii saraci ai Aradului, care au si ei cate unul, doua hectare de teren agricol de pe urma carora oricum nu castiga nimic.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Falca, direct la Curtea Constitutionala

Dosarul Gheorghe Falca va merge la Curtea ConstitutionalaCurtea de Apel Timisoara a respins ieri recursul formulat de procurorii aradeni in dosarul primarului de Arad, Gheorghe Falca. 
In hotararea Tribunalului Arad, atacata de procurorii aradeni, dosarul in care este cercetat finul presedintelui Traian Basescu pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte grave are exceptii de neconstitutionalitate. 
Curtea Constitutionala va trebui sa primeasca punctele de vedere ale parlamentului, presedintiei, Ministerului Justitiei si Avocatului Poporului.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Radio Arad - un radio pe gustul a 350.000 de ascultatori

Seful departamentului tehnic al Radio Arad - Cristian RusAradenii pot asculta postul de radio care poarta numele orasului inca din anul 1994. 
Radio Arad emite pe frecventa 99,1 MHz si are o arie de acperire teritoriala de aproximativ 80 kilometri radial de municipiu. 
De-a lungul timpului s-a afiliat cu diverse posturi de radio nationale, dar incepand din 25 decembrie 2003 postul local de radio face parte din reteaua nationala Radio Romantic. 
In momentul de fata, Radio Arad inseamna muzica retro din ani '60 pana in 2000 si mai inseamna Madalina Ortodi, Marcel Haica, Ciprian Rus, adica oamenii care in fiecare zi se asigura ca totul este pe gustul celor aproximativ 350.000 de ascultatori. 
Acestia au parte de luni pana vineri de "Pulsul zilei" intre orele 10:00 si 13:00, de patru buletine de stiri locale, precum si de emisiunea de muzica "Siesta" intre orele 15:00 si 18:00, iar saptamanal de topurile muzicale recunoscute pe plan national. 
In programul zilnic se preiau emisiunile in limba romana emise de radiourile internationale Radio Deutsche Welle din Köln si Radio France International, din Paris. 
In zilele de duminica se transmite slujba religioasa din diverse biserici. 
Studioul este dotat cu aparatura performanta care face posibila o emitere cat mai de calitate catre ascultatori.
Madalina Ortodi este director de programe si spune ca : "Radio Arad inseamna o etapa importanta din viata mea. M-am alaturat echipei din septembrie 2001. Acest post de radio a incercat prin programele sale sa fie aproape de ascultatorii sai prin informatiile utile si muzica care o transmitem, chiar daca nu putem sa fim pe gusturile tuturor." 
Cristian Rus, seful departamentului tehnic, a ales acest poat de radio pentru "genul de muzica care mie imi place foarte mult si pentru echipa impreuna cu care incercam sa facem un radio pe gustul aradenilor."

Ana Maria Cantea - Observator

  • Antispaga, o sperietoare intr-o lume a spagii

Guvernul lanseaza campania antispagaNu cred ca spaga e ceva de speriat intr-o tara in care escrocheria e la ea acasa si produce averi ilicite, care devin licite prin artificii la umbra legii. 
Daca Guvernul lanseaza campanii impotriva spagii e semn ca n-o va putea stopa niciodata. 
Lipsa de sanatate a mentalitatilor nu poate fi stopata prin gargara guvernamentala. 
Daca medicii ori profesorii sunt dati ca exemple ale spagii nationale, e semn de bascalie guvernamentala. 
Medicii lucreaza zi lumina, iar salariile sunt de mizerie. Dascalii asijderea. 
Pai daca Tariceanu si ai lui doresc profesori si doctori imaculati nu-i bai sa le dea lefuri ca-n Franta ori Germania e simplu. 
Se va castiga si demnitatea demult pierduta a acestor profesii. 
Cum sa acuzi doctori de smecherii aflate in zona spagii cand salariile lor nu asigura minimum de trai inspre propriile familii. 
Doctorii isi vad odraslele jinduind dupa diverse obiecte ori deplasari firesti in lumea tinerei generatii si n-au cum spune da cererilor familiale. 
Ramane spaga ca forma de completare a salariului. Sunt multe de scris despre marlaniile aruncate pe piata si puse in carca medicilor. 
Dar cum intotdeauna in tara asta cei nevinovati platesc oalele sparte, campania antispaga este pornita din lumea civilizata sa loveasca doar unde nu-i cazul.
Din aceasta dilema... doar umorul ne poate salva. 
Romania e tara in care s-a inventat sloganul... "cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gandeste"... cred ca natiunea a raspuns mai coerent decat putem raspunde noi unor acuze ce bantuie in lumea pseudocivilizata din Romania. 
Imi amintesc ca am ajuns la un doctor cunoscut si bun amic cu o sticla de palinca in semn de pretuire pentru ceea ce a facut intr-un caz anume. 
Am stat la taclale si la o cafea. Am plecat cu zece sticle de palinca in geanta. 
E aici vorba de spaga? E acest text un autodenunt? Da de unde! Spaga e cu totul in alta parte... 
Guvernantii n-au insa ochi s-o vada si n-au nici  macar cel mai mic interes.

Marian Ilea - Glasul Aradului

  • Aradul muzical – Filonul spaniol

Filonul spaniol pe scena FilarmoniciiRevenirea dirijorului Cristian George Neagu dupa o absenta resimtita de publicul statornic al Filarmonicii, a dat satisfactie celor prezenti la concertul de joia trecuta.
Avandu-l ca solist pe Gabriel Croitoru, orchestra a avut ca prim numar "Simfonia spaniola" pentru vioara si orchestra de Eduard Lalo, dedicata celebrului violinist Pablo Sarasate.
Solistul, laureat a sapte concursuri internationale, a valorificat expresivitatea inspiratelor melodii, a ritmurilor vii si avantate, orchestra relevand claritatea armonica si bogatia timbrala, pentru ca ansamblul solist –orchestra sa reuseasca trasmiterea caldurii si fortei emotionale a lucrarii.
A doua parte a concertului a inceput cu Uvertura "Carnavalul roman" a lui Hector Berlioz, una dintre cele mai reprezentative lucrari de acest gen.
Orchestra dirijata C.G. Neagu a redat robustetea si lirismul intrinsec, optimismul degajat de acest "manifest umanist in spirit classic" conceput de un mare romantic, a carei cantabilitate vocala si paleta coloristica poate atrage mereu.
Cu "Capriciul spaniol" op. 34 de Nikolai Rimski Korsakov ne-am intosrs la filonul initial, cel spaniol.
Publicul a aplaudat cu insufletire bogatia melodica si coloristic-timbrala a suitei care incanta lumea muzicala de 120 de ani incoace.
Ingrijorare
Sala mare a Filarmonicii aradene, destinata special concertelor simfonice (1913), pare a suferi schimbari tinute sub obroc.
Timisoara, Clujul, Brasovul s.a., puternice centre culturale, nu au un asemenea tezaur cum este aceasta minunata sala.
Scaunele tip fotoliu au disparut, inlocuite cu scaune simple, al caror numar variaza in functie de cel al spectatorilor (?), conform unor reguli pompieresti (!).
Ingrijorarea multora se refera la faptul ca ar incepe niste lucrari care pot afecta acustica acestui spatiu, despre care marele pianist Valentin Gheorgiu spunea ca daca ar avea roti, demult ne-ar fi fost rapit.
El, dar si alti solisti si dirijori, veneau la Arad tocmai de dragul minunatei acustici, pe care putine sali de acest gen ale sud-estului Europei o aveau.
In aceasta privinta ar fi necesara asa numita transparenta care pe la noi e mereu opaca.
Noi ne asteptam ca schimbarea conducerii institutiei sa aduca dupa sine umplerea a cel de doua ori a salii pentru acelasi program, cum se intampla cu 3 – 4 decenii in urma.
Ca sa nu mai vorbim de perioada activitatii inimosului profesor, organist, compozitor Peter Kleckner de la Lipova care initiase stagiuni ale Filarmonicii aradene si in orasul respectiv.
Iata insa ca se anunta un lung rastimp in care concertele vor fi tinute in alte spatii, "locatii" cum suna un neoidiotism anglofon, chiar in sali de numai 200 de locuri, datorita unor lucrari, despre care nu stim de ce natura sunt si daca vor fi benefice pentru cultura.
Cu alte cuvinte, activitatea Filarmonicii se disperseaza in loc sa se concentreze, iar numarul spectatorilor in loc creasca, va scadea.
Din presa aflam ca la conferinta de zilele trecute (unde noi nu am fost invitati) s-au auzit laude referitoare la concertul in aer liber din Piata Reconcilierii si s-a inteles ca asemenea manifestari vor mai avea loc.
Noi ne-am expus parerea, finut, la vremea respectiva (ea ar trebui sa si fie receptata!): marea muzica nu se impaca cu atmosfera de balci si huruitul de motoare. Acel spatiu nu este propice unor manifestari de acest gen.
Este criminala actiunea tovariscilor care au daramat cu ani in urma vechiul Teatru de vara, ca sa faca loc unei mari crasme, mare si mai de soi, ce e drept.
Misterioasele lucrari de la Filarmonica vor costa niste bani cu care s-ar putea cumpara niscaiva instrumente, ar putea spori numarul de instrumentisti si coristi, ar imbogati  zestrea bibliotecii institutiei, etc.
Avand in amintire bunul obicei instaurat pe vremea directoratului dirijorului Jan Hugo Huss, de a intruni cel putin o data pe an muzicienii orasului, intre care profesori de specialitate, dar mai ales auditori pasionati, pentru consultari, sau anii sefiei lui Eliodor Rau care a numit in CeOMe-ul Filarmonicii (Comitetul Oamenior Muncii) si un profesor de muzica pentru consultanta specifica, un grup de initiativa face o propunere.
Sa se infiinteze o asociatie a iubitorilor de muzica, asociatie care sa fie chemata la consfatuiri in privinta aspectelor esentiale ale activitatii Filarmonicii, intre care si reorganizarea si neaparat regandirea concertelor educative, care vizeaza viitorul institutiei.
De asemenea, asociatia trebuie sa militeze pentru pastrarea destinatiei salii mari a Palatului Cultural, care este si trebuie sa ramana sala de concert si conferinte de inalta tinuta, ca si pana acum, pastrandu-se calitatea ei esentiala, acustica.
Asa numitul multifunctionalism poate degenera, asa cum nu demult primaria  intentiona sa aduca in sala mica alaiuri de nunta.
Una e sa se cante in sala de concerte minunatul vals "Vin, femei si cantec" de Johann Strauss si alta sa faci din sala respectiva un local de consum si dans.
Asociatia iubitorilor de muzica ce ar urma sa se infiinteze nu ar fi ceva totalmente nou la noi, caci la Arad a existat in anii '80 un Cenaclu al muzicienilor care promova la propriu lucrari ale compozitorilor locali, iar in 1936 Palatul Cultural gazduia si sediul unei  mai vechi asociatii de acest gen.
Asadar, ar fi multe altele de facut pentru realul bun mers al treburilor acestui sector al culturii aradene, nicidecum sa ne jucam cu scaunele, sa depunem eforturi si sa facem cheltuieli pentru a darama ce au construit altii.
Suntem raspunzatori in fata inimosilor initiatori ai Conservatorului aradean (1834), a celor ce au infiintat Societatea Filarmonica in 1890, a celor din Societatea "Kolcsey" care au construit cu truda si cheltuiala mare Palatul Cultural in 1913, a celor ce au institutionalizat Filarmonica in 1948 si, zicem vorbe mari dar cu greutate, suntem raspuzatori in fata  viitorimii, pentru pastrarea bunurilor de pret lasate in grija si folosinta noastra de mai batranii aradeni.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad
***
Programul concertului din 31 ianuarie 2008, ora 19,
dirijat de Petre Sbarcea si avandu-o ca solista pe Camelia Clavac,
va cuprinde: Arii si coruri din opere semnate:
Mozart, Beethoven, Weber, Wagner, Verdi, Smetana


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]