Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 28 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Autostrada, prin aeroport!

Centura noii autostrazi ar putea trece si pe terenul AeroportuluiConsilierii judeteni sunt chemati astazi sa-si dea avizul de principiu pentru transferul unui teren din domeniul public al judetului Arad in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Transporturilor.
Transferul a fost cerut de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si vizeaza 43.214 mp necesari realizarii variantei de ocolire a Aradului, din cadrul proiectului autostrazii Arad – Timisoara. Nimic deosebit pana aici, daca amintim faptul ca zeci de alte terenuri au fost deja cedate ministerului pentru autostrada. De curand, Primaria Arad a cedat aceluiasi minister peste 14 hectare de teren. Numai ca, in cazul prezentat acum, suprafata in cauza face parte din domeniul public al judetului concesionat catre Companiei de Apa, teren pe care se afla amplasata... statia de epurare a municipiului. Ba mai mult, centura autostrazii nu trece doar pe la statia de epurare, ci si prin Aeroportul International Arad! In proiectul care va fi supus votului alesilor se mentioneaza faptul ca autostrada si centura vor afecta activitatea acestora si se indica si modul in care cele doua societati vor avea de suferit.
Date peste cap
La Compania de Apa va fi perturbat proiectul ISPA de reabilitare a statiei de epurare si va fi necesara realocarea bazinului de retentie a apelor pluviale, dar si a canalului de deversare spre canalul Muresel. Situatia e si mai tragica la aeroport, acolo unde autostrada scurteaza la 420 m sistemul de balizaj pe directia 27. Investitia de aici va duce la complicatii in operarea aeronavelor in conditii de vizibilitate redusa pe aceeasi directie (27) si la introducerea unor perturbatii in functionarea sistemului electronic automat de aterizare (ILS).
Compromisuri, pe bani
Totusi, avand in vedere importanta realizarii autostrazii, conducerea CJA le propune alesilor sa elibereze acordul de principiu pentru transferul terenului. CJA pune insa conditii. Printre acestea se numara contactarea de urgenta de catre Compania nationala de autostrazi a consultantului proiectului ISPA, in vederea comandarii proiectului si a lucrarilor necesare relocarii bazinului de retentie si canalului de deversare spre canalul Muresel, astfel incat sa nu se depaseasca termenul limita de implementare a proiectului (31.12.2009), sau suportarea de catre companie a tuturor costurilor suplimentare pentru reproiectare si reautorizare in vederea relocarii bazinului si a canalului, consturile de constructie aferente acestora, penalitatile de intarziere datorate relocarii lor (in cazul neacordarii unei extinderi de timp).
Ce facem cu pista?
In cazul Aeroportului, Compania va trebui sa comande proiectul si lucrarile necesare pentru inlaturarea efectelor negative asupra operarii aeroportului, sa suporte toate costurilor care deriva din acestea. Plus toate costurile pentru proiectarea si executia lucrarilor necesare de prelungire a pistei de decolare/aterizare pe directia 09 vest cu cel putin 1.000 metri, pentru decalarea pragului 27 si refacerea procedurilor de aterizare, reconfigurarea intregul sistem de balizaj pe directia 27 est etc.
CJA face mentiune si asupra faptului ca CNADNR va suporta costurile suplimentare neprevazute, cauzate de realizarea autostrazii.

A. B. - Jurnal aradean

  • Societatea civila castiga teren - Peste 300 de ONG–uri la care aradenii pot apela

Etelka Nagy explica presei ca o mare parte din ONG-uri actioneaza in domeniul socialOrganizatiile non-guvernamentale, una dintre valorile de baza ale oricarei societati democratice, isi fac simtita tot mai frecvent prezenta si in judetul Arad. Dupa aproape 20 de ani de la prabusirea comunismului, cand exista un adevarat cult pentru suprimarea societatii civile, lucrurile arata altfel. Cu privire la acest aspect, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile precizeaza ca sectorul organizatiilor non-guvernamentale din Romania s-a maturizat, atrage fonduri internationale, contribuie la dezvoltarea economica, ofera expertiza si bune practici sectorului public si, nu in ultimul rand, ofera locuri de munca, atragand specialisti din toate domeniile.
Din cele peste 50.000 de ONG - uri cate exista pe plan national, in jur de 300 functioneaza la nivelul judetului Arad, in domenii variate de activitate, de la sanatate, cultura si culte si pana la educatie si devoltare economica. Intre acestea, „sfera cea mai pronuntata de preocupare este cea sociala, o mare parte dintre ONG-uri actionand in acest domeniu”, ne-a explicat Etelca Nagy, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara.
Majoritatea organizatiilor non-guvernamentale o reprezinta asociatiile, intrucat acestea presupun o forma mai accesibila de infiintare. „Pentru infiintarea unei asociatii e suficienta existenta a trei membri care pun in comun munca si capacitatea lor creativa, fondurile banesti fiind minime. In schimb, pentru a infiinta o fundatie este mai dificil. Acestea functioneaza pe baza fondurilor depuse de catre membrii fondatori, a caror valoare este de cel putin 100 de salarii minime pe economie”, ne-a mai spus Etelca Nagy.
Totusi, fata de alte alte tari cu lungi traditii democratice, numarul organizatiilor non-guvernamentate din Arad, cat si participarea lor la viata comunitatii, este inca firava. Pentru imbunatatirea eficientei ONG-urilor care actioneaza pe plan local, precum si pentru cresterea gradului de popularizare a activitatii acestora si a facilitarii cooperarii la nivel local si regional, in ceea ce priveste organizatiile non-profit, din anul 1998, in cadrul Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara functioneaza Centrul de consultanta si colaborare intre Administratia Publica Locala si organizatiile non-guvernamentale. Intre serviciile oferite de Centru, alaturi de medierea intre autoritatile locale si ONG-uri, se remarca cele privind intocmirea proiectelor de finantare, organizarea de cursuri si seminarii pe diferite teme si mai ales a targurilor de prezentare a organizatiilor non-guvernamentale si de recrutare de voluntari.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Strazi inchise de alegeri

Pe perioada alegerilor vor fi instituite restrictii de trafic auto in municipiul AradPrimaria Arad anunta faptul ca, pentru buna desfasurare a activitatilor din cadrul procesului electoral, in acest week-end vor fi instituite unele restrictii de trafic auto in municipiul Arad.
Astfel, in zona Primariei: se inchide strada Romul Veliciu, de vineri, 28 noiembrie, ora 17.00, pana luni, 1 decembrie, ora 8.00, zona fiind rezervata autovehiculele care transporta buletinele de vot de la Sala de Casatorii catre sectiile de votare, dar si altor activitati privind organizarea alegerilor.
In plus, in zona Palatului de Justitie (de la Palatul Cultural pana la strada N. Grigorescu, respectiv intre malul Muresului si Bulevardul Milea) stationarea autovehiculelor va fi interzisa de sambata, ora 17.00, pana luni, ora 8.00 (zona fiind rezervata pentru transportul buletinelor de vot de la sectiile de votare la judecatorie).
In zona Bazinului de inot „Delfinul” (Aleea Rasaritului- strada Praporgescu) , unde se afla sediul Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 2 Arad, se interzice circulatia si stationarea autovehiculelor tot incepand de sambata, ora 17.00, pana luni, ora 11.00.
Posesorii de autovehiculor stationate in aceste zone vor fi instiintati anterior despre restrictii pentru a evita ridicarea masinilor, iar perimetrele vizate vor fi marcate prin instalarea de balize, anunta primaria.

A. B. - Jurnal aradean

  • Peste 160 de masini au fost ridicate in noiembrie pentru parcare neregulamentara

Masinile parcate ilegal sunt ridicate de catre lucratorii Serviciului Administrare ParcariVanatoarea de masini parcate neregulamentar da rezultate impresionante, nu atat in randul soferilor nedisciplinati care parcheaza pe unde apuca fara sa tina cont de vreo regula fie ea de circulatie sau de bun simt, cat in randul masinilor ridicate. Doar in luna noiembrie au fost ridicate de lucratorii Serviciului Administrare Parcari din cadrul primariei in colaborare cu politistii de la rutiera aproximativ 162 de masini parcate neregulamentar, cele mai multe pe trecerile de pietoni. Media acestora este de sase masini ridicate pe zi. Se pare ca numarul lor este constant pentru ca situatia a fost asemanatoare Si luna trecuta neinregistrandu-se cresteri sau scaderi considerabile.
Flavius Stanis, reprezentant al Serviciului Administrare Parcari spune ca „in momentul in care lucratorii serviciului nostru depisteaza un autoturism parcat in loc interzis acestia anunta politia prin apel la 112. Masina respectiva este ridicata in prezenta politiei, care pe baza datelor masinii identifica proprietarul care este anuntat despre ce s-a intamplat cu autoturismul lui. Masinile ridicate sunt depozitate pe strada Dosoftei de unde proprietarul o poate ridica atunci cand doreste, orarul de functionare fiind de la ora 8 dimineata la 17, insa de multe ori proprietarii ne gasesc acolo si dupa program”.
Detinatorul masinii nu scapa atat de usor insa. Acesta este obligat sa plateasca suma de 180 RON, dintre care 100 de lei reprezentand taxa pentru ridicarea vehiculului si 80 de lei taxa pentru transportul acestuia. La acesti bani se mai adauga si taxa perceputa pentru depozitarea autoturismului care se ridica la 4,16 lei pe ora sau 100 de lei pe 24 de ore. Pe deasupra acestia sunt sanctionati si de politistii rutieristi care in timpul ridicarii autovehiculului intocmesc procesul verbal dupa care ii aplica proprietarului o amenda de 50 de lei pentru parcare neregulamentara.

A. M. C. - Observator

  • Sacrificarea porcilor se face doar dupa norme stricte

DSVSA aduce o serie de norme care trebuiesc respectate la sacrificarea porcilorDirectia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor aduce o serie de masuri si recomandari, destinate atat societatilor care se ocupa cu sacrificarea si comercializarea carnii de porc cat si proprietarilor care se pregatesc de taierea porcului. Astfel, pentru a evita infestarea cu Trichinella spiralis, cetatenii sunt obligati sa efectueze examenul trichineloscopic.
Proprietarii trebuie sa anunte medicii veterinari cand hotarasc sa sacrifice porcul si au obligatia de a preda acestora marca metalica de recunoastere. Comercializarea carnii este interzisa proprietarilor. Porcii vor putea fi comercializati numai din gospodaria vanzatorului in gospodaria cumparatorului, iar miscarea animalului se va face numai pe baza unei fise speciale si a adeverintei de proprietate a consiliului local. Inspectorii din cadrul DSVSA vor verifica in aceasta perioada modul de respectare al normelor privind bunastarea animalelor in timpul sacrificarii, dar si modul de comercializare a carnii. Comercializarea carnii prin alte mijloace decat cele permise va fi pedepsita prin aplicarea de amenzi contraventionale. Examinarea carnii in scopul depistarii infestarii cu trichineloza se va face in circumscriptiile Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Animalelor din municipiu si judet, pe tot parcursul lunii, intre orele 08-18 si duminica pana la 12. Aici pot fi facute sesizari de nerespectare a normelor sanitar-veterinare. „Principala sursa de infestare cu Trichinella spiralis o constituie sobolanii, motiv pentru care este necesara o deparazitare periodica a gospodariilor. In scopul efectuarii unui examen trichineloscopic corespunzator probele vor fi alcatuite din circa 150 de grame din musculatura striata a animalului“, declara Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]