Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 27 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • CJA doreste aderarea la Institutul Regiunilor Europene

Presedintele CJA - Nicolae Iotcu anunta ca institutia pe care o conduce doreste sa adere la Institutul Regiunilor EuropeneConsiliul Judetean Arad (CJA) doreste sa adereze la Institutul Regiunilor Europene (IRE). In cazul in care CJA va deveni membru al IRE va participa la toate actiunile desfasurate de Institut, si o data pe an la reuniunea tuturor membrilor. 
IRE promoveaza interesele locale ale regiunilor si oraselor. Scopul Institutului este de a consolida pozitia economica si politica a regiunilor din Europa, prin sprijinirea crearii de retele si cooperari. De asemenea, IRE organizeaza actiuni care ofera reprezentantilor politici ai regiunilor si municipalitatilor ocazia de a se intalni cu reprezentanti ai UE, personalitati importante din domeniului economic, investitori si alti experti. Mai mult, membrii Institutului sunt informati periodic cu privire la probleme de interes, in scopul realizarii integrarii europene. IRE mai organizeaza si prelegeri pe teme regionale, cu participarea unor personalitati marcante, studii, mese rotunde, intaniri ale presedintilor de regiuni, oferindu-le acestora posibilitatea unor schimburi de experienta. Totodata, tinerii din regiunile membre pot sa efectueze unele stagii de pregatire, cu prilejul organizarii conferintelor anuale.
Cotizatia anuala pentru administratiile publice judetene membre ale IRE este de 500 Euro. Institutul s-a infiintat pe data de 21 decembrie 2004, sub forma unei fundatii non-profit, cu sprijinul Guvernului Austriei si a mai multor regiuni, firme si persoane particulare. Inaugurarea oficiala, insa, a avut loc doar in anul 2005, in prezenta Cancelarului Federal al Austriei, Wolfgang Schüssel. 

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Judecatorul Lazar inchis cu un om condamnat de el!

Judecatorul Ioan Lazar este incarcerat in aceeasi celula cu un om condamnat chiar de elJudecatorul aradean Ioan Lazar, judecat in stare de arest pentru coruptie, este incarcerat la Penitenciarul Giurgiu in aceeasi celula cu un om condamnat chiar de el! 
Astfel, familia magistratului solicita Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) mutarea sa de la penitenciarul Giurgiu, unde este incarcerat in prezent, la penitenciarul Rahova.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca membrii familiei judecatorului au inaintat cererea catre ANP pe 12 septembrie. „Din spusele lui, in celula a intalnit un om care a fost condamnat chiar de el, astfel ca ii este teama pentru siguranta lui”.
Un alt motiv invocat in solicitarea de transfer a judecatorului a fost acela de a-si pregati mai bine apararea. In cerere se arata ca daca Lazar ar fi transferat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova, avocatii acestuia ar putea lua legatura cu clientul lor mult mai usor si astfel s-ar asigura mai bine pregatirea apararii.
De altfel, familia aminteste in cerere si de faptul ca, odata Lazar mutat in Bucuresti, s-ar elimina in parte cheltuielile de transport.
In 15 septembrie, judecatorii instantei supreme care dezbat dosarul magistratului aradean au respins exceptiile invocate la inceputul procesului de avocatii acestuia, precum si o solicitare de inlocuire a masurii arestului cu o masura preventiva mai putin dura precum interdictia de a nu parasi localitatea sau tara.
Impotriva solutiei din 15 septembrie, Ioan Lazar a declarat recurs, care urmeaza sa fie transat de completul de noua judecatori ai aceleiasi instante, in 29 septembrie.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, lui Ioan Lazar, judecator in cadrul Tribunalului Arad - Sectia penala, cu grad profesional de judecator de curte de apel, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita, se arata intr-un comunicat de joi al DNA.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, la data de 14 mai 2008, Ioan Lazar, in calitate de judecator la Tribunalul Arad - Sectia penala, ar fi pretins de la un denuntator suma de 30.000 de euro, in mod indirect, prin intermediul lui Traian Marius Sabau. Din suma pretinsa, judecatorul Lazar ar fi primit, in doua transe, suma de 25.000 euro, in scopul de a pronunta o solutie favorabila denuntatorului intr-un dosar penal aflat la completul sau de judecata.
In vederea recuperarii sumei de 25.000 euro, s-au dispus masuri asiguratorii prin instituirea inscriptiei ipotecare asupra unui imobil apartinand inculpatului Lazar Ioan, precum si prin consemnarea, la dispozitia instantei, a sumelor de 13.150 euro, 863 de dolari si 20.290 de lei, care apartin celor doi inculpati.

Jurnal Aradean

  • „Scump domnule, scump...” - Colectia de toamna presupune salarii mari

Preturile hainelor de la targul de toamna nu sunt pentru buzunarele tuturorDe miercuri, la Sala Sporturilor „Victoria” a inceput targul de toamna, reunind producatorii si importatorii din mai multe orase ale tarii. Astfel, sala a fost asaltata de aradeni de toate varstele, pentru a-si achizitiona produse de toamna, in ideea de a-si innoi garderoba deja existenta. Altii insa au venit din pura curiozitate.
Forfota si agitatie multa. Standurile tot mai inghesuite incearca prin diferite mijloace sa atraga atentia potentialilor cumparatori, „scotand la suprafata” produsele de top ale sezonului rece. Domeniile sunt diverse. Expozitia cu vanzare prezinta confectii textile, confectii din piele si blana, produse de marochinarie dar si incaltaminte. Pe langa toate acestea, se pot achizitiona si bijuterii potrivite pentru noua colectie de toamna achizitionata. De asemenea, producatori si importatori din orase precum Brasov, Ploiesti, Bistrita, Vaslui, Bucuresti, Sebis, Constanta si multe atele garanteaza pentru calitatea produselor din piele, oferindu-le garantie. De asemenea, „avand in vedere materialul folosit in fabricarea gecilor si scurtelor de piele ori hainele de blana, preturile afisate in cadrul acestui targ nu sunt mari, ba chiar modeste si accesibile tuturor buzunarelor. Astfel, fiecare persoana ce trece pragul acestei expozitii e imposibil sa plece cu mana goala”, declara unul dintre producatorii prezenti la expozitia „Cavi – Expo Fashion”.Dupa o privire de ansamblu, atat noi cat si clientii am realizat ca preturile nu sunt chiar pe masura venitului fiecaruia. Intr-adevar, sunt preturi mici la articole cum ar fi puloverele, pijamalele si fustele, acestea ajungand de la 30 pana la 100 de lei. Insa in topul preturilor „modeste”, se afla articolele din blana sau piele. O scurta de piele, de exemplu, atinge suma de 500 lei iar o caciula de blana ajunge la 300 lei. Subiectul marochinarie detine suprematia. Aradenii pot cumpara portofele din piele la doar 25 de lei dar si curele la nici mai mult nici mai putin de 125 de lei.Prin urmare, pentru a trece de la tinuta de vara la garderoba de toamna, avem nevoie de salarii de peste 1000 lei/luna, in contextul in care o pereche de cizme costa pana la 400 lei si o haina de blana are pretul de 3.000 lei. Ce poate fi mai rau decat cel de a avea sub nas atatea articole de imbracaminte (si nu numai) la preturi aproape exorbitante? „Multi considera ca daca preturile din cadrul targului sunt de fabrica si nu au nici un fel de taxa inclusa, sunt si mici. M-am plimbat de vreo trei ori pana acum si inca nu am gasit o pereche de cizme ce sa mi se para accesibila ca pret. Pantofii nu sunt chiar scumpi (sunt si pantofi la 125 de lei) dar imediat vine sezonul rece si pantofii nu mai sunt chiar atat de necesari. Oricum, preturile sunt mult prea mari, raportandu-le la salariile noastre”, sustine Andreea Constantin, potential cumparator. ***Scumpe sau ieftine, necesare, frumoase, inestetice, toate fac parte din cadrul targului de toamna, ce va fi deschis pana pe data de 28 septembrie, de miercuri pana sambata de la ora 10:00 - 20:00 si duminica de la 10:00 – 15:00. 

 Roxana Rusu  - Glasul Aradului

  • Universitatea „Aurel Vlaicu” a aprobat toate cererile de cazare in camin

Anul acesta UAV a acordat loc in camin tuturor studentilor care si-au depus o cerere de cazareLa Universitatea „Aurel Vlaicu” a avut loc joi, conform deciziei senatului „Sedinta Comisiei de Dialog Social”, in cadrul careia au fost discutate si analizate cererile de cazare depuse de studenti. La sedinta au participat decanii de la fiecare facultate si departament, cei de la secretariat, care stapanesc aceasta problema amanuntit si cunosc cel mai bine criteriile pe baza carora sunt acordate locurile in camine, sefii de camine si bineinteles studentii. Anul acesta Universitatea „Aurel Vlaicu”, a acordat loc in camin tuturor studentilor care si-au depus o cerere de cazare. „Universitatea „Aurel Vlaicu” beneficiaza anul acesta de 527 de locuri in camine, din care 280 de locuri pentru anul I. Din numarul total de locuri, aproximativ 300 sunt locurile din caminele universitatii, restul de locuri fiind asigurate cu ajutorul a patru licee din Arad. Putem spune cu usurare ca anul este primul an in care am reusit sa acoperim toate cererile de cazare, mai mult decat atat au mai ramas 15 locuri libere pentru fete si 5 pentru baieti”, a declarat Mircea Pavel, director general administrativ al Universitatii „Aurel Vlaicu”.Pe langa caminele universitatii, cel de pe Ursului si cel de la Labrirint, care asigura jumatate din locurile necesare, Universitatea „Aurel Vlaicu” a primit ajutorul celor de la „Liceul Forestier”, „Grupul Scolar Francisc Neumann”, „Liceul Vasile Goldis” si „Grupul Industrial Transport Cai Ferate”, care au oferit acesteia, aproximativ 250 de locuri. Unul dintre criteriile de care s-a tinut cont la repartizarea in camine, a fost distanta mica dintre camin si facultate, pentru a facilita transportul studentilor. Locurile au fost acordate si in functie de medie, venit si stare sociala. Incepand de azi si pana duminica are loc cazarea studentilor, care isi vor putea lua in primire locurile primite in camine, urmand ca miercuri 1 octombrie, sa aiba loc in corpul M al Universitatii „Aurel Vlaicu”, din cartierul Micalaca, festivitatea de deschidere a anului universitar 2008/2009. La festivitate vor fi inaugurate Facultatea de Design, care isi va primii anul acesta primii studenti, in cladirea de pe strada Zimand (fostele birouri ale serelor) si supraetajarea Complexului de la Micalaca, unde sunt peste 3800 m spatii de invatamant.

Anca Oprea - Observator

  • Maestri intr-ale parafinei

In fostul CAP din Fantanele functioneaza o cerarieAngajatii unei „cerarii” din Fantanele produc lumanari decorative pentru clienti din Europa 
In atelierele amenajate de un om de afaceri italian in fostul CAP din Fantanele, 12 muncitori dau, zi de zi, forme dintre cele mai diverse parafinei. Lunar, aici se produc 6 tone de lumanari destinate, in proportie de 99%, clientilor din tari precum Spania, Italia, Franta. 
Pregatirea retetei, ca la prajituri
Pentru confectionarea unei lumanari e nevoie, in primul rand, de multa atentie si rabdare. Pregatirea retetei, intocmai ca la prajituri, e foarte importanta. E nevoie de un anumit dozaj de parafina, stearina, coloranti si parfumuri, care, daca nu se respecta e posibil ca lumanarea sa nu mai fie la fel de frumoasa. De asemenea, daca nu este respectata dimensiunea fitilului lumanarea poate sa afume sau sa curga din suport ceea ce strica imaginea producatorului. Acestea sunt doar cateva dintre detaliile pe care le respecta, cu sfintenie, muncitorii care lucreaza la cereria din Fantanele. Altfel, nu si-ar multumi, pe deplin, clientii. „Totodata trebuie sa fie respectate temperaturile de turnare. Ceara se pregateste si se mentine la aceeasi temperatura atat in timpul turnarii, cat si pe parcursul reumplerii. Apoi se lasa la racit un anumit timp in functie de fiecare lumanare in parte si de temperatura ambientala. Urmeaza reumplerea formei, care poate fi de silicon, aluminiu sau fier“, ne-a povestit Silvia Cheveresan, directorul „cerariei”
Si, asta nu e totul. Dupa ce s-a terminat procesul de umplere, se lasa la racit timp de mai multe ore sau chiar si pana in ziua urmatoare, in functie de marimea lumanarii, dupa care se scoate cu foarte multa atentie din forme sa nu se distruga. Lumanarea va trece la procesul de finisare care include taierea la dimensiune sau topirea acesteia pe o plita pana la forma corecta. Apoi sunt periate cu perii speciale care le dau forma rustica dupa care se trece la controlul calitatii si la ambalare.
Lumanare in forma de pizza
Printre modelele mai deosebite de lumanari care se fabrica la Fantanele se numara lumanarea semiluna. Aceasta a fost ceruta de un client producator de tuica iar lumanarea este oferita, cadou, la vanzare, intr-o cutie speciala, alaturi de bautura. „Tuica se numeste «18 luni», probabil denumirea provine de la perioada de productie a bauturii. Am primit de la client si cutia in care a fost ambalata tuica, alaturi de care a asezat lumanarea noastra“, ne-a mai declarat Silvia Cheveresan. 
De asemenea, lumanarile in forma de floare care in momentul in care se aprind incep sa se deschida, lumanarile cu sticla de Murano sunt trecute la capitolul „produse speciale“. In restaurantele italiene, ajung lumanarile sub forma de bambus, platou de pizza, de vas cu flori sau ibric. La Fantanele s-au fabricat si lumanari-torta, pentru Guvernul Italiei, lumanari rezistente la intemperii care erau montate pe autostrazile si drumurile din Peninsula pentru a semnaliza accidentele rutiere. 
Pentru fabricarea lumanarilor se folosesc peste 30 de arome. De exemplu, pentru toamna, cand lumea intra in casa se fabrica lumanari cu miros antitabac, un miros barbatesc, foarte cautat. De asemenea, se mai cauta lumanarile cu miros de opium, dar si cele cu piper, flori uscate, cu grausau cu pietre micute.

D.D. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]