Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 26 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Sute de oameni au alergat peste granita

La supermaraton au participat si bicicleteLa supermaratonul Békéscsaba - Arad - Békéscsaba, din weekend, au participat peste 400 de persoane.
Cu bicicletele, cu rolele ori alergatori in echipa, la supermaratonul Békéscsaba - Arad - Békéscsaba s-au inscris peste 400 de concurenti. 
In afara de cele doua participante femei care au abandonat cursa, de granita nu a trecut nici alergatorul etiopian inregistrat in competitie.
"Cei mai multi participanti sunt din Romania si Ungaria, dar avem concurenti si din Serbia, Rusia, Ucraina, Etiopia, Finlanda. Avem un participant din Etiopia care, din pacate, nu e reusit sa treaca granita pentru ca nu a avut viza. A ramas in Ungaria", a declarat directorul Directiei de dezvoltare si asistenta comunitara Arad, Etelca Nagy. 
La supermaratonul Békéscsaba - Arad - Békéscsaba sunt puse in joc premii de 10.000 euro.
Biciclistii aradeni au dat prima lovitura
Sambata, la ora 9.00 dimineat a, s-a dat startul in Békéscsaba, Ungaria. 
Cei inscrisi au avut de alergat sambata primul traseu, de 103,8 kilometri. 
Sportivii au intrat in tara prin punctul de trecere a frontierei Turnu, dupa care au alergat pe DN 7 si au intrat in municipiu. 
Startul spre Ungaria s-a dat ieri, la 9.00 dimineata, din fata Primariei Arad. 
Concurentii au avut de parcurs 93,1 kilometri, pe alt traseu, pana la linia de sosire de la Békéscsaba. 
Maratonul nu s-a finalizat pana la inchiderea editiei.
Primii care au ajuns la Arad au fost cei care au concurat cu biciclete si role, dar si alergatorii in echipe. 
Primul sportiv care a ajuns la Arad a fost Emanuel Tomuta (21 ani), care a parcurs, pe bicicleta, distanta dintre cele doua orase in 5 ore si 39 de minute. 
El a fost urmat, la cateva secunde, de doi dintre colegii sai, Ovidiu Turcu si Gheorghe Paiusan, legitimati la Clubul Vointa din Arad. 
Au urmat alergatorii maghiari de la Puma Bekescsaba, dupa 5 ore, 58 de minute si 50 de secunde de la start.
Femeile au abandonat cursa
In cursa au intrat, la categoria alergat individual, si 15 barbati si 2 femei. 
Primul concurent la individual, vedeta maratonului, Anatoly Kuglikov, a ajuns la Arad dupa ce a alergat cei 103,8 km in 7 ore, 42 de minute si 57 de secunde.
Ultimul concurent la individual, maghiarul Istvan Fenyo, a ajuns dupa 11 ore, 18 minute si 28 de secunde. 
Cele doua concurente la individual, romance, au abandonat cursa dupa 25 si respectiv 55 km.
Dintre alergatorii pe echipe, cei mai tineri si cei mai varstnici alergatori la echipe sunt din Romania si au varste cuprinse intre 16 ani si 72 de ani.
"Eu particip cam de vreo 8-9 ani, de obicei la categoria cea mai mare. Si denumirea echipei noastre este Romania 300, deoarece componentii echipei depasesc varsta de 300, daca adunam varstele noastre. Traseul este foarte bun, singura problema, ca este foarte cald. Sunt acele portiuni drepte care te descurajeaza, la un moment dat, cand vezi ca tot mergi pe linie dreapta, linie dreapta si nu se mai termina sa fie si niste curbe", spune profesorul Viorel Hesco.
DECAN DE VARSTA
Postasul cu trei recorduri Guiness
Ungurul Novak Ferenc a fost cel mai varstnic biciclist care a concurat la supermaraton. 
Desi are doar o mana, se mandreste cu faptul ca, pana la cei 77 de ani impliniti, a parcurs pe bicicleta un milion si jumatate de kilometri. 
Fost postas in Ungaria, Novak figureaza de trei ori in Guinness Book. 
La varsta la care pensionarii se plang de boli reumatice, batranul marturiseste ca nu a fost niciodata la doctor si nici nu isi cunoaste medicul de familie.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Ieri in biserici - Credinciosii au semnat pentru religie

Credinciosii semneaza pentru predarea religiei in scoliBiserica Ortodoxa Romana se implica serios impotriva deciziei guvernantilor de a scoate disciplina Religie din scoli. 
In acest sens, Patriarhia a trimis o indrumare oficiala catre toate bisericile pentru a aduna semnaturi de sustinere a acestei discipline.
Consilierul episcopal, preotul Vasile Pop ne-a declarat: "Sfantul Sinod al Bisericii noastre a dat o dispozitie prin care sa procedam la strangerea de semnaturi pentru a nu fi scoasa disciplina Religie din liceu, asa cum este inaintat spre proiect pentru anul urmator. Am trimis formulare la fiecare Biserica, iar cine doreste sa semneze impotriva acestei decizii, este invitat sa o faca".
La Sega II s-au strans 300 de semnaturi
Ieri, la Biserica din zona UTA, dupa savarsirea Liturghiei, enoriasii au fost asteptati sa isi manifeste in scris suportul pentru pastrarea religiei in scoli. 
De la cele trei puncte de strangere de semnaturi, s-au adunat aproximativ 300 de semnaturi. 
Parintele Zaharia Iova i-a indemnat pe oameni sa sustina acest demers al Patriarhiei, scoaterea religiei din scoli reprezentand un lucru foarte grav pentru tinerele generatii care vor veni. 
"Facem un apel atat la spiritul crestinesc cat si la cel patriotic. Scoaterea religiei ortodoxe din scoli este un atac la esenta neamului romanesc. Ortodoxia reprezinta tot ceea ce poporul roman are mai sfant", a spus parintele Iova. 
Celalalt preot al Bisericii, Teodor Baba ne-a spus: "Scoaterea religiei din scoli va duce la lasarea pe drumuri a atator dascali extraordinari pe care ii are tara noastra. Sunt profesoare de religie care si-au dedicat intreaga viata formarii unor generatii de exceptie. Nici macar nu ne dam seama cat de mult am avea de pierdut de pe urma unei astfel de decizii". 
Cei care nu au apucat sa semneze inca, sunt asteptati in continuare sa o faca la orice biserica din orasul nostru. 

Adrian Cotuna - Glasul aradului

  • Betonul, inca o victorie!

In spatiul verde de langa Sala Polivalenta se va inalta un hotelSpatiul verde din vecinatatea Salii Polivalenta va fi inlocuit cu un hotel de opt etaje.
Spatiul verde, ce-i drept, neamenajat, din imediata vecinatate a Salii Polivalenta va diparea daca un plan urbanistic supus deja transparentei decizionale va fi aprobat de consilierii din mandatul viitor si se va trece la fapte.
In locul imensului spatiu verde de aici se va ridica un complex hotelier de 8 etaje, vor fi amenajate cateva parcari exterioare si peste 130 de parcari subterane, pe doua nivele.
Initiativa apartine firmei SC Vest Continental SRL, care are de gand sa ridice intre strada Iuliu Maniu si Sala Sporturilor un hotel de trei stele si altul de doua stele, adica un complex de opt etaje. 
Daca despre constructii si dotari (sali de conferinte, restaurante, baruri, cofetarii) se vorbeste mult in PUD-ul supus acum transparentei, cand vine vorba de spatiul verde lucrurile nu stau neaparat bine.
Suprafata destinata acestuia se va diminua radical, cu toate ca proiectul vorbeste si de faptul ca suprafata amenajata de spatiu verde (mica, in prezent) va creste.
Mai putin spatiu verde
Terenul pe care urmeaza a fi realizata constructia apartine Consiliului Judetean Arad, iar aici, de ani de zile, se vorbeste de ridicarea unui hotel, una dintre variante fiind hotelul destinat sportivilor, iar mai apoi oficialilor aflati in vizita la Arad.
Iosif Matula, presedintele CJA, a recunoscut ieri ca date foarte exacte vis-a-vis de beneficiile pe care le are CJA de pe urma acest proiect nu ne pot fi furnizate imediat (duminica), dar ca CJA este actionar in cadrul societatii SC Vest Continental SRL, venind in cadrul firmei  cu terenul.
Un lucru e sigur insa: hotelul, cu peste 250 de camere de cazare, va ocupa aproape 5 mii de mp, ca vor trebui deviate retelele de curent, care trec pe aici, sau ca sapaturile pentru fundatie vor include aproape toate suprafata terenului.
Cat despre spatiul verde, lucrurile par si ele clare daca amintim faptul ca, potrivit studiului, odata ridicat hotelul distanta dintre el si bazin va fi de 25 metri, dintre hotel si Sala Sporturilor de 20 metri, pana la blocul 26 vor fi 19 metri, iar pana la sosea 25. 
Adica din aproape 3.000 mp de spatiu verde din incinta studiata, in mare neamenajat, vor raman maximum 1.200.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Aradul muzical – Dor

Recital de poezie si muzicaDesi organizata de trei institutii (Filarmonica, Musikforum Europa si Liceul de Arta), actiunea culturala din sala mica a Palatului Cultural din 19 mai, sub titlul Candleligt Soiree "Dor", a avut un impact slab, desi ne mandrim atat de mult cu romanescul dor.
Se pare ca manifestarile culturale de inalta tinuta nu atrag pe contemporanii nostri. 
In schimb se umplu stadioanele la manifestari usurele dar urlatoare, desi diferenta de pret este invers proportionala cu valoarea artistica.
Nimic nou sub soare! Forurile culturale aradene de acum un veac (Asociatia Prietenilor Muzicii, Conservatorul care avea deja o activitate de decenii si tanara Philharmonia) incepeau sa aiba o influienta tot mai slaba, desi la vremea aceea nu existau inca atractiile de azi, televizor, radio, inregistrari de tot felul s.m.a.
Ele insa au gasit solutii pentru remedierea iminentei decaderi, intre altele prin imbogatirea repertoriului prin colaborarea cu fanfara militara si corurile amatoare si mai ales printr-o admirabila  perseverenta.
Poate ca ideea reluarii programului cu o mai eficienta instiintare a publiculu interesat ar fi buna, idee ce s-a vehiculat la sfarsitul manifestarii, care a fost de un inalt nivel. Noi o consemnam sugestia pentru luare la cunostinta din timp.
Textele selectate din cartea lui Gabriel Liiceanu "Despre seductie" (2007), texte rostite de actorul Zoltan Lovas, ca si recitarile din Nichita Stanescu, Lucian Blaga, William Shakespeare, Konstanty Galczinsky, Gane Todorovski, Moliere, Romulus Vulpescu, rostiri artistice cu adevarat seducatoare, au atras pe cei prezenti.
De fapt ce poate fi mai frumos decat sa vorbesti despre iubire si ce e mai atragator si inteligent decat sa iei contact cu arta de a cuceri, pe toata linia, nu numai in dragoste?
Ar fi de notat faptul ca uneori, in spectacol, textul rostit a fost mai greu perceput, insotit fiind de muzica celor doi pianisti, Sorin si Adriana Dogariu, discursuri ce difereau deseori, spectatorul fiind pus in situatia de a depune eforturi ca sa le perceapa pe amandoua, mai ales cand cel vorbit se precipita.
E adevarat ca auditorii au avut la indemana programul de sala ce consemna extrase esentiale din cartea lui Liiceanu, dar versurile, in mare, erau mai putin cunoscute, poate cu exceptia monologurilor lui Romeo si Don Juan.
Speram ca data viitoare, micile si delicatele cartulii, ce contineau fiecare cate un sonet de Shakespeare, aflate pe fiecare scaun, isi vor gasi cititorii, bucurosi de frumosul gest si de minunatul continut al modestei file. 
Si poate multora, ca si mie, li se vor trezi amintiri frumoase, ori vor fi indemnati sa mai citeasca sau reciteasca cate ceva.
De exemplu, versurile lui Romulus Vulpescu mi-au amintit de frumosii ani ai studentiei, cand aveam pe noptiera versiunea romaneasca a operelor poetice ale lui Francois Villon in talmacirea poetului roman.
Partea muzicala a fost sustinuta de sotii Adriana si Sorin Dogariu incepand cu un desacralizat "Laudate Dominum" de Mozart si meditativa parte intai a "Sonatei lunii" de Beethoven, pana la tangourile lui Samuel Barber si Astor Piazolla.
O bogata lume sonora, care a avut darul de a atrage, redata la pian la doua si alteori la patru maini (Mozart, Sonata in Re la patru maini), cu popasuri in romantismul lui Chopin, Grieg, Rahmaninov, in cea impresionista cu "Reflexele in apa" ale lui Debussy, in cea modernista a lui Leroy Anderson sau a inconfundabilelor sonoritati din Concertino-ul lui Sostakovici.
Cum era firesc, nu a lipsit muzica lui Enescu, prezent in acea elevata manifestare prin "Carillon nocturne".  
In incheiere, trebuie sa subliniem ca putinii auditori au fost cuceriti de talentul actoricesc si daruirea lui Zoltan Lovas, de cel al pianistilor Adriana si Sorin Dogariu, percepand manifestarea ca pe o sarbatoare a artei cuvantului si muzicii. Asadar, arta seductiei a functionat si ne va fi dor de asemenea seri, care ne fac sa uitam de relele din jur, ne deschid mintea si sufletul, ne fac mai buni.

Medalion Johannes BrahmsUn Brahms de zile mari
Joi, 22 mai, orchestra Filarmonicii, condusa fiind de englezul Neil Thomson si avandu-l ca solist pe violonistul Andrei Agoston din Germania (plecat de la Cluj, unde s-a format si a format la randul sau alti violonisti, devenit interpret de talie internationala), au realizat un reusit medalion Johannes Brahms.
Concertul pentru vioara si orchetra in Re major, constructie de gen cu totul deosebita, in care partea solistica, simfonizata de compozitor, rivalizeaza cu orchestra, a avut parte de o interpretare care a cucerit auditorii.
Orchestra si solistul au redat ingandurare, aspiratia catre lumina, caldura si stralucirile primei miscari, fermecatoarea expresivitate melodica si caracterul pasional al partii mediane, atmosfera jucausa precum si accentele de energie din finalul care da prilejuri de evidentiere, odata in plus,  a virtuozitatii solistului.
Dirijorul Neil Thomson a reusit sa releve esenta complexului discurs  al Simfoniei a IV-a a aceluiasi Brahms incepand cu expresia elegiaca cu momente dinamice ale primei parti, cantul duios, baladesc, strabatut de emotii si conflicte din a doua parte (una dintre cele mai frumoase si maiestre parti lente ale autorului), vigoarea, voia buna si umorul incisiv al partii a III-a, maretia, forta, lirismul de o inefabila poezie si echilibrul finalului.
Publicul a aplaudat calduros prestatia orchestrei si a celor doi protagonisti, lasand impresia unei satisfactii depline. Noi nu ne-am gasit usor palidele cuvinte pentru a sugera macar minunatele fluxuri sonore brahmsiene, in schimb o auditoare a rostit cu naturalete trei cuvinte: "Asta da, Brahms!"

Hugo Hauptmann  - Virtual Arad

*** 
Concertul din 29 mai ora 19 va avea loc in Parcul Eminescu
Dirijor: Petre Sbarcea; Solisti: Ella Tyran - Viena si Pataki Adorjan - Arii si duete din operetele:
- "Favoritul" de Rogert Stolz, "Sange vienez" si "Liliacul" de Johann Strauss, "Paganini", "Vaduva vesela", "Tara surasului", "Giuditta" de Franz Lehar, "Contesa Marita" de Emmerich Kalman.

  • "Mi-a garantat promovarea"

Nicolae Bara si-a anuntat retragerea de la conducerea echipei UTADupa o perioada de liniste, care a provocat destule ganduri negre suporterilor, oficialii utisti incep sa clarifice problemele si mai ales sa vorbeasca deschis despre ce au gand. 
Promovarea in Liga I a devenit esentiala in noua strategie, astfel ca se lucreaza numai din acest punct de vedere.
Incet au inceput sa se risipeasca din necunoscutele care au invaluit clubul UTA. 
Nicolae Bara si-a precizat punctul de vedere, si-a anuntat retragerea, ca persoana fizica de la UTA, dar in aceleasi mentinerea Frigotehnicii, societate al carei actionar majoritar este, in structura gruparii aradene. 
Practic, Nicolae Bara nu va figura, ca persoana, nici in conducerea, nici in actionariatul Batranei Doamne, dar tot el va reprezenta centrul de greutate al clubului.  
Primele mutari s-au realizat dupa ce Chirila si-a facut lectiile
Pe de alta parte, desi strategia legata de lotul de jucatori va fi anuntata in cursul acestei saptamani, au transpirat primele mutari. 
Ioan Hora a fost cedat definitiv Gloriei Bistrita, in schimbul sumei de 238.000 de euro. 
Pe de alta parte, utistii au refuzat sa-l cedeze si pe Cristian Todea echipei din Bistrita, capitanul fiind declarat netransferabil. 
In aceeasi categorie a fost incadrat si Edson Rolando, fotbalist ofertat, cu 250.000 de euro plus TVA, de Poli Timisoara, iar Ibeh a semnat un contract valabil inca doi ani.
Pe de alta parte, conform lui Nicolae Bara, principalul Ionut Chirila si-a facut lectiile. 
"Antrenorul a stabilit deja de cine are si de cine nu are nevoie din actualul lot. A cantarit bine potentialul fiecarui jucator si a ales fotbalistii cu care porneste la drum. I-a ales evident in functie de calitati, de posibilitatile de progres, de modul in care considera ca se pot adapta la ideile sale si in functie de lista de achizitii. Exista deja o lista de achizitii si se lucreaza si din acest punct de vedere", a explicat Nicolae Bara.
Pe undeva, cedarea lui Hora, jucator de 20 de ani, si declararea ca netransferabili a lui Edson si Todea au fost mutari care au surprins, in ideea ca suporterii asteaptau, pe fondul ideilor lansate de Ionut Chirila, sa se intample eventual invers. 
Hora, la 20 de ani, cu un sezon de "B" si doua de Liga I la activ, a acumulat experienta si, dincolo de infatuarea de care a dat dovada, detine resurse pentru a creste in valoare. 
In schimb, Edson, desi detine calitati indiscutabile, are si probleme de comportament, dar si o oarecare fragilitate, fiind expus accidentarilor. 
In fine, Todea nu se incadreaza la capitolul intinerirea lotului, la cei 30 de ani ai sai, insa a fost creditat cu un rol important in cladirea noii echipe si a fost declarat netrasferabil, iar Chirila si Bara n-au gresit, avand in vedere ca UTA are nevoie de un lider in perioada imediat urmatoare.
Deschis, despre promovare
De altfel, Nicolae Bara a explicat motivele care au dus la cedarea lui Hora si la mentinerea in lot a lui Edson si Todea. 
"Evident, m-am consultat cu Ionut Chirila. A fost de acord cu plecarea lui Hora, in ideea ca detine solutii cel putin la fel de bune pe postul lui. De asemenea, Chirila a considerat ca Hora nu este un fotbalist indispensabil pentru noua constructie, asa cum i-a considerat pe Todea si Edson”, a spus Nicolae Bara. De altfel, patronul clubului UTA a avut o discutie lamuritoare cu Cristi Todea, pe care l-a asigurat ca intentiile clubului aradean sunt extrem de serioase. Capitanului i s-a spus ca promovarea in Liga I este principalul obiectiv, motiv pentru care jucatorul, oricum aflat sub contract, n-a mai tinut de ofertele din Liga I, fiind dispus sa ramana. „Cristi a vorbit cu mine si s-a linistit, cand i-am spus care sunt intentiile noastre. Si-a dat seama ca vom lupta pentru promovare, ca vrem sa refacem echipa in ideea de-a reveni urgent in prima liga, asa ca el nu mai are ganduri, cum au alti jucatori", a spus Nicolae Bara.
Garantie
Este firesc ca patronul unui club sa fie pe aceeasi lungime de unda cu antrenorul principal, caruia sa-i acorde atentie si un cuvant decisiv in alcatuirea lotului si a strategiei generale. 
De ce, totusi, a acceptat sau respins Nicolae Bara ofertele pentru jucatori in functie de Ionut Chirila? 
Ne spune tot Nicolae Bara: "Ionut Chirila mi-a garantat promovarea in Liga I, e serios, si-a facut planurile, stie ce vrea si din moment ce si-a asumat responsabilitatea promovarii, are absolut tot sprijinul meu".
Oferte de peste doua milioane euro pentru sapte jucatori
Nicolae Bara a recunoscut ca, deocamdata, pe adresa clubului UTA au sosit sapte oferte importante, clare, scrise. 
Uneia i s-a dat curs, Hora, fiind transferat la Bistrita, iar alte doua au fost refuzate, Todea si Edson nefiind lasati sa plece la Bistrita, respectiv Timisoara. 
Florin Hidisan este un alt jucator curtat intens, dar si Baltoi, Simao si Zaharia au propuneri. "In total, ofertele pentru cei sapte jucatori, pe care nu doresc sa-i nominalizez, depasesc suma de doua milioane de euro. Nu vor fi vanduti insa toti, deoarece avem nevoie de-o echipa care sa promoveze", a subliniat Nicolae Bara.

Sebastian Siclovan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]