Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 25 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Falca, inapoi la Tribunal

Astazi se reia procesul primarului Gheorghe FalcaDupa ce a poposit sase luni la Curtea Constitutionala, dosarul penal al „Fabricii de zahar” s-a intors la Tribunalul Arad, judecatorii Curtii respingand exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatul Gheorghita Mateut.
Astazi, dosarul se afla din nou pe masa judecatorilor Tribunalului Arad. Primarul Gheorghe Falca si ceilalti trei inculpati (Francisc Demeter, Radu Vasil si Florica Popa) sunt asteptati la Tribunal, la ora 9.00, pentru o noua infatisare in proces. 
Judectorul dosarului s-a schimbat (Margareta Ardelean a iesit la pensie, iar locul acesteia a fost luat de Laura Lazar), asa ca e posibil ca procesul sa suporte o noua amanare. 
Este posibil ca avocatul primarului sa ceara revocarea completului de judecata, caci, potrivit zvonurilor, aparatorii pot invoca unele incompatibilitati in ceea ce-l priveste pe noul judecator. In plus, e posibil ca inculpatii sa nu isi faca aparitia la Tribunal. 
Reamintim cititorilor ca primarul Gheorghe Falca este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, pentru afacerea Elecon, ca fostii consilieri sunt martori in proces si ca Municipiul Arad e partea vatamata.

A.B. - Jurnal aradean

  • Lucrarile la noul sediu al Consiliului Judetean sunt 85% gata!

Lucrarile la noul sediu CJA trebuie sa fie gata pana la anul viitorPresedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu, a prezentat ieri stadiul in care se afla lucrarile de constructie si consolidare a noului sediu. 
Dupa cum probabil se cunoaste deja, Consiliul Judetean a preluat cladirea abandonata unde trebuia sa se deschida sediul unei banci comerciale, pe care a reconditionat-o, construindu-i si un al doilea corp. Lucrarile sunt finalizate in proportie de 85%, dupa cum declara Gheorghe Maximan, director in cadrul firmei Tehnodomus, executantul lucrarii. Mutarea propriu-zisa a corpului adminsitrativ al CJA se va face incepand cu anul viitor, urmand sa dureze cateva saptamani din cauza transferului de logistica. Noul corp de cladire va cuprinde sali de sedinte, precum si birourile presedintelui si vicepresedintilor Consiliului Judetean. Vechiul corp de cladire va adaposti birourile consilierilor, precum si alte servicii sau directiuni ale institutiei Consiliului Judetean. Cu toate acestea, cladirea nu va putea adaposti intregul aparat administrativ al Consiliului, Directia Programe urmand a fi mutata pe Bulevardul Revolutiei nr 81 (in actualul sediu al ziarului Observator Aradean), alaturi de nou-infiintatul Centru de Turism. 
Termenul promis de executant pentru finalizarea lucrarilor este sfarsitul anului curent. Au mai ramas de executat doar finisajele interioare si dotarea cu mobilier. In curand se va finaliza si refacerea cupolei, urmand ca dupa ce vor fi date jos schelele, arhitectura deosebita a cladirii sa poata fi admirata si din interiror. Valoarea totala a contractului este de 6.740.000 lei, pana acum fiind cheltuiti aproximativ 5.700.00. Conform lui Nicolae Iotcu, Aradul este singurul judet in care Consiliul Judetean isi contruieste din bani proprii un astfel de sediu, acesta reprezentand in acest fel o importanta realizare a administratiei. Proiectele Consiliului Judetean pentru acel spatiu nu se opresc insa aici, in curand urmand a se demola cladirea care adaposteste atelierele artistilor plastici (ce vor fi mutate intr-o noua cladire ce se construieste tot in Padurice), pentru a lasa loc unei parcari moderne cu aproximativ 30 de locuri. In plus, Nicolae Iotcu a declarat ca „pe langa amenajarea noului sediu administrativ pentru Consiliul Judetean Arad, avem in vedere, impreuna cu Primaria municipiului, reamenajarea intregii zone de la Padurice si a Casei Sindicatelor, urmarindu-se crearea unui nou centru administrativ”. Prin darea in folosinta a noului sediu al CJA, autoritatile spera sa decongestioneze circulatia pe bulevardul Revolutiei, oamenii din judet care vor avea de rezolvat probleme la Consiliul Judetean urmand sa nu mai aglomereze bulevardul si sa isi lase masinile in noua parcare. Tot in privinta parcarilor, este de mentionat faptul ca angajatii Consiliului Judetean vor putea sa foloseasca si parcarea de la demisolul cladirii.In ceea ce priveste accesul persoanelor cu handicap, acestea vor putea utiliza un lift special care ii va transporta pana in holul etajului I, de unde vor putea intra in lifturile interioare ale cladirii care vor avea peretii transparenti, urmand a fi montate in holul mare de sub cupola.Concluzia aceste vizite este aceea ca intr-adevar cladirea va arata foarte bine cand va fi terminata, urmand ca impreuna cu celelalte investitii publice sau private realizate in zona, sa realizeze un nou centru civic al municipiului Arad.

Lucian Cozma - Observator

  • CTP e pe butuci

CTP Arad a inregistrat in ultima perioada pierderi considerabileCompania de Transport Public Arad a inregistrat in ultima perioada pierderi considerabile.
La 30 iunie 2008, conform bilantului depus la Administratia Financiara Arad si a Raportului de activitate prezentat in sedinta AGA, CTP Arad a inregistrat o pierdere de 541.326 lei la activitatea de transport public cu tramvaie.
In ceea ce priveste veniturile, acestea au ramas la acelasi nivel, insa au scazut veniturile din vanzarea biletelor si abonamentelor cu 4 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. Scaderile s-au datorat atat mutatiilor fluxului de calatori determinate de noile zone industriale si comerciale, renuntarea la transportul cu tramvaiele in schimbul transportului cu autobuzele, aparitia concurentei din partea altor operatori de transport cu autobuzele, dar si din cauza lucrarilor de reabilitare a infrastructurii din proiectul „Transport urban in municipiul Arad, cu finantare BERD”.
Pierderi, incepand din august 2007
Suspendarea circulatiei tramvaielor a inceput din decembrie 2007 pe tronsonul Piata Romana - Gara Aradul Nou. Insa scaderea puternica a numarului de calatori a inceput in luna august 2007 cand au demarat lucrarile si au fost suspendate tronsoanele UTA – Fortuna – Gai si Capitan Ignat – Piata Romana. O scadere si mai mare s-a realizat din decembrie 2007 cand au inceput lucrarile la Podul Traian, neputandu-se circula in Aradul Nou. Dupa repunerea in circulatie a tronsonului Piata Romana – Aradul Nou, s-a observat ca numarul de calatori a fost relativ constant. Incepand din luna iulie s-a reluat circulatia pe tronsonul UTA – Fortuna – Gai si au fost inchise circulatiei tronsoanele Podgoria – Piata Romana si UTA – Capitan Ignat pana la 1 august. De la inceputul lunii august s-au inchis tronsoanele UTA – Podgoria si Podgoria – Sere pana in martie anul viitor. In aceasta perioada, pe langa numarul de calatori, a scazut si numarul de kilometri, ore circulatie, fata de anul 2006 si 2007. Totodata se estimeaza ca tendinta de scadere va fi pe tot timpul lucrarilor. Tot la pierderi poate fi socotit si numarul mare de gratuitati, ce reprezinta 40% din numarul total de calatori.
Votul conteaza
Proiectul privind toate pierderile CTP se va afla astazi pe masa consilierilor municipali pentru a vota subventionarea cu un procent de 30% a cheltuielilor totale de exploatare. Fata de aceeasi perioa-da a anului trecut, costurile au crescut cu 10,7%. Nu doar in primul semestru al anului s-au inregistrat incasari scazute, ci si in al II-lea. Se indica pierderi la aproximativ acelasi nivel cu cel al semestrului I, cu precizarea ca exista doua momente cu influente majore asupra activitatii societatii si anume: a fost perioada de vacante si concedii, ceea ce a determinat reducerea incasarilor si intrarea in exploatarea de iarna, mai scumpa cu 22-25% fata de exploatarea de vara. Conducerea CTP considera ca pentru evitarea blocajului financiar si intrarea in incapacitatea de plata a societatii, fapt care ar paraliza transportul in comun in oras, cu consecinte nefaste asupra mediului economic si social, este necesara stabilirea unei noi modalitati de subventionare, intrucat actuala formula s-a dovedit ineficienta. Diferenta intre modalitatea actuala de acordare a subventiei si cea propusa prin prezentul proiect de hotarare, reprezinta aproximativ 200 mii lei/luna, iar necesarul suplimentar in bugetul local este de aproximativ 1.500 mii lei. 

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Ambulanta ar putea fi chemata pentru a constata starea de ebrietate a soferilor!

Ambulanta ar putea fi chemata pentru a constata starea de ebrietate a soferilorO comisie parlamentara si politia rutiera discuta despre inlocuirea etilotestului cu... expertiza medicala. Seful Ambulantei Arad, Roberto Schill, spune ca, din punct de vedere logistic serviciul poate face fata, din moment ce nu e vorba despre urgente si... se poate astepta. Intrebarea este cine va plati deplasarea?
Rezultatele aparatului etilotest cu ajutorul caruia politistii rutieri depisteaza conducatorii auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice sunt puse la indoiala. Seful Politiei Rutiere a explicat, intr-o interventia la un post national de televiziune, ca la nivelul Parlamentului se ia la modul serios in discutie aceasta varianta, in cadrul unei comisii de lucru. Motivul este faptul ca doar o persoana poate decide daca o alta persoana a baut sau nu, lucru de care aparatul este incapabil. Solutia propusa pentru inlocuirea aparatului etilotest este serviciul de ambulanta. In cazul in care propunerea intra in vigoare, politistii vor solicita prezenta medicilor de pe ambulanta cu fiecare ocazie in care un sofer trebuie verificat. Managerul Serviciului de Ambulanta Arad, Roberto Schill, spune ca „punerea in practica a acestei idei depinde foarte mult si de numarul de solicitari inregistrate pe parcursul a 24 de ore. Teoretic acest lucru este posibil pentru ca situatiile acestea nu prezinta urgente medicale care sa solicite prezenta imediata a ambulantei la locul faptei. In acest fel se pot inregistra intarzieri si de jumatate de ora sau o ora pana o ambulanta poate ajunge la solicitare. Nu cunosc aceasta propunere, dar pentru ca stabilirea alcoolemiei nu prezinta o urgenta am putea face fata solicitarilor.” 
Pe de alta parte, Roberto Schill spune ca se pot gasi si alte variante pentru a constata daca soferii au baut. „In Statele Unite de exemplu politistii sunt cei care stabilesc daca un sofer este beat sau nu pentru ca aceste teste de coordonare nu trebuie asistate neaparat de un cadru medical. Orice persoana poate sa-si dea seama ca daca un sofer nu trece peste probele simple de coordonare este posibil sa fie baut. Problema este mai complexa insa. Inainte de toate cine plateste pentru aceste activitati medicii de pe ambulanta? La acest lucru nu sunt convins ca s-a gandit cineva. In momentul de fata Serviciul de Ambulanta are incheiat contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar daca intr-adevar se va pune in practica aceasta propunere contractul cadru trebuie modificat. O alta solutie ar fi ca soferul pentru care este chemata ambulanta sa plateasca serviciul pus la dispozitie. Este greu de spus daca ideea este cea mai buna sau daca va functiona.”

Ana Maria Cantea - Observator

  • Bogdan a invins moartea

Bogdan Tintoi a invins moarteaLa 11 ani, un campion national de karate a fost operat cu succes la Bologna de cancer osos. 
Pancota - La numai 11 ani, Bogdan Tintoi, campion national la karate shotokan, a castigat recent, la Bologna, cea mai importanta lupta din viata sa. In urma unei operatii care a durat cinci ore si jumatate, medicii italieni au reusit sa-i inlature o tumoare canceroasa maligna (osteosarcom Ewing), aparuta pe femurul stang. 
Interventia a fost posibila si datorita ziarului nostru, care a facut cunoscut cazul micului sportiv, atat in judet, cat si in tara si strainatate. 
Acum, dupa 13 cure de citostatice si o operatie care nu s-ar fi putut desfasura fara sprijinul unor oameni de bine, micul campion s-a putut intoarce la scoala, dupa un an de absenta. 
In conditiile in care genunchiul, o mare parte din femur si jumatate din tibie i-au fost inlaturate, copilul a trebuit sa renunte la sport. Este insa foarte fericit, pentru ca, dupa tratamente lungi si dureroase, poate din nou sa se joace cu cei de varsta lui. 
„Dupa ce am fost operat, am inceput sa ma simt mai bine. Chiar merg cu bicicleta, dar foarte incet, pentru ca nu am voie sa ma lovesc. Karate nu mai pot sa fac, dar ma bucur foarte mult ca fratele meu mai mic Razvan a iesit si el campion national, la shotokan”, spune baiatul.

L.S. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]