Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 25 august 2008
Stirile TVA aici
  • In urma furtunii - Drumuri blocate si copaci scosi din radacini

Furtuna a doborat mai multi copaciNatura dezlantuita din acest weekend a dat mari batai de cap pompierilor care au fost solicitati sa intervina in mai multe zone din Arad unde furtuna si-a facut de cap, lasand in urma copaci scosi din radacini si crengi rupte pe sosele. 
Din fericire, nu s-au inregistrat victime, nefericiti fiind soferii care, pe langa sperietura zdravana pe care au tras-o, au mai avut de asteptat zeci de minute bune pana cand drumul a fost liber.
Sambata noaptea, pompierii din cadrul Inspectoratului Judetean de Urgenta Arad au fost solicitati sa intervina pe DN69, pe tronsonul care leaga Aradul de Sagu, unde un copac a cazut pe sosea. 
Acestia au intervenit cu o autospeciala si au muncit aproape o ora, pana cand au reusit sa curete soseaua. 
In tot acest timp, soferii au fost cei mai grav afectati,  pentru ca circulatia a fost dirijata pe un singur sens.
La nici doua ore de la incident,  un alt copac s-a prabusit pe tronsonul care leaga Aradul de Port Arthur, blocand astfel accesul in oras a locuitorilor zonei. 
Si aici pompierii au venit imediat la fata locului iar interventia a durat aproape o ora si jumatate.
Furtuna a lasat cateva localitati fara curent timp de mai multe ore. 
Nici orasul nu a fost mai ferit, astfel ca in cartiere intregi curentul a fost oprit pentru cateva zeci de minute, pana cand a trecut pericolul.
Nici ziua de ieri nu a fost una fara incidente, astfel ca, locuitorii de pe strada Tudor Vladimirescu au solicitat interventia celor de la ISU Arad, unde un copac a cazut, blocand accesul printre blocuri. 
Desi acesta era deja rupt in bucati, crengile fiind imprastiate peste tot, munca pompierilor nu a fost deloc usoara.

Anca Barbura - Glasul aradului

  • Bloc cu 20 de etaje in Arad

Bermo Group va construi in Arad blocuri inalteBermo Group va construi cea mai inalta cladire din municipiul Arad, un turn cu 20 de etaje, care va gazdui spatii comerciale, birouri si apartamente de lux, investitia fiind estimata la 18 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Bermo Group va construi cel mai inalt bloc din Arad, un turn de 20 de etaje, cu 18 milioane de euro.
Presedintele Consiliului de Administratie al Bermo Group, Valentin Morar, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, ca proiectul este in faza avansata de obtinere a autorizatiilor, iar lucrarile sunt programate sa inceapa in primavara anului viitor.
"Proiectul se numeste Bermo Plaza si va fi un mixt de functiuni, respectiv birouri, spatii comerciale si locuinte de lux. Cladirea va avea o inaltime de 70 de metri si va fi amplasata ultracentral, la numai 200 de metri de kilometrul zero", a afirmat Morar.
Terenul pe care va fi construit imobilul este situat pe Bulevardul Revolutiei.
Suprafata terenului este de 4.600 de metri patrati, iar suprafata desfasurata a constructiei va depasi 32.000 de metri patrati.
Tot in 2009, Bermo Group va incepe construirea a 250 de apartamente premium, pe un teren de 8.000 de metri patrati, situat central, pe strada Marasesti, respectiv pe locul fostei fabrici de ceasuri Victoria.
Compania detine in Arad mai multe ansambluri imobiliare, care cuprind locuinte si birouri, printre care se numara complexul de vile AXA2, Bermo Residence, Bermo Orizont si Bermo Ambient, care au atras investitii cumulate de circa 12 milioane de euro.
Dezvoltatorul a fost infiintat in anul 2004 si este detinut de compania Imotrust Arad, care controleaza 58,25% din titluri, si de omul de afaceri Valentin Morar, a carui participatie se ridica la 41,74%.

Jurnal aradean

  • 7.000 de portii de gulas in acelasi ceaun

7000 de portii de gulas au fost gatite in acelasi ceaunMii de oameni au participat ieri, la strandul din Arad, la Festivalul Catlanelor, in cadrul caruia mai multe echipe s-au intrecut in gatit portii-record de tocanita la ceaun.
Potrivit organizatorilor, pentru cele 12.000 de portii s-au folosit doua tone de carne, o tona de ceapa, o tona de cartofi si cinci tone de lemne. 
Vedeta festivalului a fost un ceaun de 3.500 de litri, in care s-au fiert, mai bine de sapte ore, peste 7.000 de portii de gulas. 
Banii obtinuti vor fi donati unei fundatii de caritate.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • O fluctuatie de curent a provocat pagube de mii de lei!

Electrocasnice defectate din cauza fluctuatiei de curentSunt cunoscute problemele oamenilor din cartierul Micalaca in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica. 
Au fost nenumarate cazuri in care locuitorii cartierului au suferit pagube materiale insemnate in urma caderilor bruste de tensiune sau ale fluctuatiilor intensitatii curentului electric. 
Asa s-a intamplat si sambata trecuta, cand mai multe societati comerciale au suferit pagube importante in urma unor asemenea fluctuatii. 
"Totul a pornit de la crengile unui copac care au ajuns la fire. A batut putin vantul, crengile au facut doua fire de curent sa se atinga, si la prizele noastre, in loc sa vina doua faze si una neutra, au venit trei faze. In momentul ala s-a dezlantuit iadul pe pamant" spune vanzatoarea unui magazin afectat de fluctuatiile de intensitate. 
Din spusele acesteia, s-au ars o combina frigorifica uriasa, aparatul de cafea, toata instalatia electrica din cladire, dar si din afara acesteia, precum si casa de marcat si cantarul electronic. 
"Din toate becurile a inceput sa iasa un fum gros si negru. Aveam un client care, in momentul in care a vazut ce se intampla, a lasat si cumparaturi, si bani, si a rupt-o la fuga afara din magazin" spune femeia, ingrozita de patania prin care a trecut. 
Insa spontaneitatea si spiritul de raspundere a acesteia au salvat magazinul de la un incendiu iminent. 
In momentul in care a vazut ce grozavie se intampla in magazinul ei si cand si-a dat seama ca totul este din vina curentului electric, a sarit pe comutatorul de intrerupere a curentului si l-a decuplat, evitand astfel producerea unor pagube si mai insemnate.
Fara sa stie, vanzatoarea si-a asumat un risc major cand a intrerupt curentul. "Baietii de la firma de distributie a energiei electrice mi-au spus ca daca ma atingeam de oricare dintre aparatele racordate la priza, eram cu siguranta electrocutata. Si, tinand cont de faptul ca curentul care a venit la prizele noastre era trifazic, avand o intensitate mai mare, mai mult ca sigur eram ucisa de socul electric. Bine ca nu am stiut dinainte, ca nu cred ca mai riscam sa opresc curentul si, probabil, ca fugeam si eu afara din magazin". 
Au fost anuntati lucratorii de la Enel, care au venit sa vada despre ce este vorba si sa ia masurile care se impun. 
Electricienii au venit, au vazut, au vorbit putin si au plecat. Acestia i-au explicat femeii ca trebuie refacuta intreaga retea electrica, insa, fiind sambata, nu s-au apucat atunci de munca. 
"Au legat la tablou niste cabluri. Au spus ca fac reteaua provizoriu, urmand sa se intoarca luni pentru a o schimba total. Insa a trecut o saptamana de atunci, si nu si-a mai facut nimeni aparitia. Noi stam acum pe intuneric, pentru ca ne este frica sa schimbam becurile. Ne putem curenta, mai ales ca unele neoane au explodat, pur si simplu" spune vanzatoarea.
Un alt caz, aceeasi problema
O alta unitate comerciala aflata in aceeasi cladire a avut probleme similare cu magazinul prezentat anterior. 
Insa, din fericire, aici pagubele nu au fost la fel de insemnate precum la cealalta societate comerciala. 
O angajata spune ca "s-a ars un DVD-Player, termoteca si telefonul cu fax. Dar ne-am speriat rau cand am vazut ca incep sa bubuie toate aparatele". Unitatea a fost vizitata dupa incident de catre reprezentanti ai Enel, care au tinut sa ii despagubeasca pe proprietari pentru stricaciunile provocate de fluctuatia de curent. 
"Oamenii de la Enel au venit si ne-au pus sa alegem cum vrem sa ne despagubeasca. Ne-au pus la dispozitie doua optiuni: putem sa ne reparam noi aparatele distruse si ei sa ne deconteze facturile si chitantele, iar cealalta varianta era sa preia ei aparatele si sa le repare pe cheltuiala lor". 
Tocmai din aceasta cauza nu au aparut sesizari sau plangeri la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad. 
Un reprezentant al institutiei ne-a spus ca exista mai multe sesizari in ceea ce priveste compania de distribuire a energiei electrice, insa niciuna nu a fost depusa in saptamana care a trecut.
Pe de o parte, este de laudat promptiudinea cu care reprezentantii Enel au intervenit si au incercat sa rezolve problemele cauzate de fluctuatiile de curent, insa pe de alta parte, angajatii aceleiasi companii nu au rezolvat inca problemele care au dus la acest incident. 
Crengile acopera in continuare firele de inalta tensiune care s-au atins si au provocat atatea pagube, iar una dintre unitatile comerciale este in continuare in bezna, deoarece legaturile provizorii facute de electricieni pot deveni oricand cauza unui scurtcirtcuit, care ar putea produce un incendiu.
De la Enel ni s-a spus ca „in urma interventiei din seara zilei de 16 august a echipelor Enel Distributie Banat, s-a realizat realimentarea consumatorilor in jurul orei 20. In ceea ce priveste efectuarea provizorie a lucrarilor de reparatii si nu in regim de finalizare, va informam ca acestea vor fi realizate de catre o societate terta care furnizeaza acest tip de servicii companiei Enel. Societatea respectiva urmeaza sa intervina la adresa respectiva si sa finalizeze operatiunea, in functie de lucrarile si intreruperile programate”
Unitatile comerciale care au nevoie de lucrari la instalatia electrica vor mai trebui acum sa astepte ca firma contractata de Enel pentru a efectua reparatii sa vina sa isi faca treaba. 
Termenul nu se stie exact deoarece, dupa cum spun si reprezentantii companiei de furnizare a energiei electrice, electricienii avizati sa execute aceste reparatii isi vor face aparitia in functie de lucrarile si intreruperile programate. 

Observator

  • Pepinierele salveaza padurile Aradului

La Tarnova functioneaza o pepiniera irigata prin picurareS-a analizat modul de functionare al instalatiei deirigare prin picurare
Conducerea Ocolului Silvic "Zarandul" din Tarnova a organizat o intalnire la care au participat reprezentantii ocoalelor silvice private din judetele Arad si Bihor,  precum si a inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Oradea. 
Actiunea  s-a desfasurat sub tema "Constituirea si gospodarirea pepinierelor proprii", si a avut drept scop popularizarea pepinierei model de la Tarnova, una din cele mai moderne si mai productive din tara, precum si prezentarea instalatiei de irigat prin picurare.
Pepiniera, intinsa pe 1,16 hectare din care 45 de ari sunt deja cultivate, apartine de Ocolul Silvic "Zarandul" si a fost realizata cu ajutorul si pe terenurile puse la dispozitie de Primaria Tarnova si Consiliul Local Tarnova. 
Suprafata este una din cele mai mari din judet, iar tehnologia de udare prin picurare, precum si ingrasamintele folosite fac posibil ca o generatie de plante sa poata fi folosite pentru impaduriri chiar si dupa un an. 
Ocolul Silvic "Zarandul" reuseste in acest fel sa impadureasca suprafete de trei  ori  mai mari decat orice alt ocol silvic din zona. 
"Intalnirea a fost organizata ca urmare a lipsei de pe piata a speciilor si cantitatilor de puieti necesare, asta in conditiile in care Regia Nationala a Padurilor, ca principal gestionar al pepinierelor din tara, nu a mai produs puieti in concordanta cu necesitatile suprafetelor din fondul forestier national retrocedat", afirma ing. Adrian Grajdanescu, sef Ocolul Silvic "Zarandul" 
Tirnova administreaza 10.043 de hectare de terenuri forestiere apartinand de 8 composesorate, 9 comune si mai multi proprietari persoane fizice sau juridice. 
Din exploatare obtine anual 36391 mc de lemn, majoritatea fiind lemn de cer (20%), gorun (18%), carpen (16%) si fag (14%). 
Terenul destul de abrupt face insa ca exploatarea sa se faca greoi, cu costuri ridicate. 
In locurile unde se fac taieri se fac si reimpaduriri din pepiniera proprie. 
La momentul actual in pepiniera exista cer, carpen, salcam si stejar rosu. 
La intalnirea de la Tarnova au participat: inspectorul adjunct al ITRSV Oradea Vasile Satmari, sef serviciu ITRSV Oradea Angela Iancu, seful Inspectiei Silvice si de Vanatoare Arad ing. Ghenadie Herbei, ing. Vasile Caunii (ISV Arad), sefi de ocoale silvice din Arad si Bihor, precum si gazdele intalnirii, primarul comunei Tarnova, Florin Farcasiu, care a salutat prezenta la intalnire si seful Ocolului Silvic "Zarandul" ing. Adrian Grajdanescu.

Claudia Untaru - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]