Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 25 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Hibe multe in legile educatiei

Dezbaterile directorilor din invatamantul aradean continua si in timpul pauzelorAproape 200 de directori din unitatile scolare ale judetului au dezbatut proiectele de legi ale invatamantului. 
Sala fesiva a Colegiului National "Moise Nicoara" a gazduit ieri dezbaterea organizata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad cu directorii de gradinite, scoli generale, licee si grupuri scolare pe proiectele de Legi ale Educatiei.
Dupa ce la nivelul I.S.J. s- au organizat doua dezbateri (una pe Legea invatamantului si una pe Statutul personalului didactic), inspectorul scolar general, prof. Marius Göndör, a prezentat, in sinteza, cele mai importante prevederi ale viitoarelor acte normative ) structura invatamantului preuniversitar, conducerea unitatilor scolare, finantare, etc).
In luarile de cuvant, directorii au punctat mai ales asupra acelor prevederi care ar putea produce perturbari serioase in procesul educativ. 
Structura invatamantului preuniversitar (invatamantul primar cu 5 ani - clasa pregatitoare plus clasele I- IV si invatamantul secundar cu 5 clase - V- IX) a fost un motiv de ingrijorare pentru multi in special din mediul rural (daca se ia un an de pregatire de la gradinite s- ar putea ca unele cu copii putini sa se desfiinteze; daca trece grupa pregatitoare la ciclul primar ce calitatea va avea procesul de invatamant cand, in unele locuri, acum se preda la simultane de patru clase; ce invatamant se face daca gimnaziul va avea 10 clase - de la clasa pregatitoare, la cl. a IX- a - cand si acum in judet sunt scoli cu multi suplinitori).
Au fost combatute si prevederile privind conducerea unitatilor scolare (consiliu de administratie - format 60% din cadre didactice si 40% reprezentanti ai parintilor, elevilor, autoritatilor publice, etc - care isi alege un presedinte pe termen de un an, presedinte care poate fi orcare membru in afara de elevi si director - acesta fiind numit prin concurs).
Dezbaterile au durat cateva ore si vor continua pentru ca, asa cum le- a cerut inspectorul general, directorii vor initia dezbateri la nivelul scolilor cu parinti, elevi, cadre didactice, reprezentantii autoritatilor locale si vor informa I.S.J. cu propunerile facute.

V.F. - Adevarul

  • Seful IPJ Arad a dezvelit bustul lui Cuza

Seful IJP Arad a dezvelit bustul lui CuzaIeri, in fata Inspectoratului Judetean de Politie Arad, a avut loc ceremonia dezvelirii bustului marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. 
Bustul primului domnitor al Principatelor Romane Unite si intemeietor al Politiei Moderne Romane a fost realizat prin contributia exclusiva a politistilor aradeni, valoarea monumentului ridandu-se la 21.500 de lei.
Cu ocazia sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane, bustul a fost dezvelit de catre comisarul sef, Alexandru Tanco. 
"Astazi, la implinirea a 149 de ani de la Unirea Principatelor, noi politistii aradeni, suntem in masura sa dezvelim bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este un mentor al nostru, dar sa nu uitam si de celelalte participari la evolutia statului modern roman. Incepand de astazi, acesta nu ne mai apartine doar noua, este al tuturor aradenilor" ne-a declarat Alexandru Tanco.
La manifestare au participat reprezentantii autoritatilor publice si oameni de cultura, ceremonia de sfintire a bustului fiind oficiata de catre IPS Timotei Seviciu.

Cristina M. Poenar - Observator

  • Talentul, descoperit la Palatul Copiilor

Folcloristii de la Palatul Copiilor sunt binecunoscuti in taraAradul dispune de foarte putine locuri in care copiii isi pot petrece orele de dupa scoala. 
Ne referim aici la cluburi, unde micutii isi pot dezvolta diferite deprinderi. 
Mult prea solicitati de programa scoalara incarcata, aceste "cursuri" reprezinta varianta optima pentru relaxare si pentru o dezvoltare armoniasa, prin joc.
Un astfel de "club", cu traditie, este Palatul Copiilor, prin cercurile organizate aici formandu-se generatii de ziaristi, artisti sau politicieni. 
Directoare din acest an scolar a Palatului Copiilor este Ioana Lung , o tanara ambitioasa si cu multe planuri de viitor in privinta petrecerii timpului liber al copiilor, care preda si ea, dans sportiv, avand numeroase diplome si trofee in palmaresul ei. 
Inedit este ca aceste cercuri sutinute la Palatul Copiilor Arad sunt gratuite doar la inceput de an se face o contributie din partea comitetului de parinti, suma stabilita dupa bunul lor plac. 
"La ora actuala, in cadrul Palatului se organizeaza aproximativ 30 de cursuri, din cele mai variate, de la dans, la pictura,  jurnalism, aerobic, creatie textila, aero modele, judo, tenis de masa, karate, orientare turistica, jurnalistica, carting, pictura pe sticla, informatica, teatru de papusi, foto, ceramica, canto, muzica usoara formatie, dans popular, taraf, dans sportiv, instrumente de suflat, pian, engleza, teatru scolar, desen. Pentru inscrierea copiilor este nevoie doar de acordul parintilor si de CNP-ul copilului, cercurile incepand la 1 octombrie. Copiii se pot inscrie in functie de cercurile alese, aproximativ de la varsta de 5 ani si au dreptul sa le frecventeze pana la terminarea liceului", sustine Ioana Lung, director al Palatului Copiilor.
Cercurile se desfasoara sub atentia profesorilor calificati odata pe saptamana cate doua ore, programul fiind stabilit in functie de orarul scolar al copiilor iar profesorii fiind platiti de catre Ministerul Administratiei si Cercetarii. 

Georgiana Vulciu - Glasul Aradului 

  • Gropi ilegale

Gunoiul din judet va ajunge la rampa ecologica din AradPrefectul judetului Arad avertizeaza ca toate gropile de gunoi din judet trebuie inchise potrivit unei decizii a Ministerului Mediului.
Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca gropile amenajate in comune sau orase nu respecta nici una dintre normele de mediu impuse de Uniunea Europeana, iar gradul de poluare este extrem de ridicat.
In aceste conditii, tot gunoiul din judetul Arad, poate fi despus numai la groapa ecologica. 
Potrivit legislatiei de mediu, gropile de gunoi trebuie inchise in maximum 10 ani.
Cei care nu respecta legile de mediu risca amenzi cuprinse intre 50 si 100 de mii de lei. Prefectul Gavril Popescu spune ca fiecare groapa de gunoi trebuie inchisa cu respectarea legislatiei iar pentru asta, Consliul Judetean ar trebui sa se implice direct.
Pentru a nu lasa gunoiului la intamplare, prefectul spune, ca trebuie realizate statii de transfer iar gunoiul sa fie transportat la groapa ecologica.  
Prefectul Gavril Popescu a mai adaugat ca tot la nivel de probleme de mediu se incadreaza si spatiile verzi din orase.
Acestea ar fi trebuit inventariate pana la data de 1 ianuarie 2008, astfel incat sa nu mai fie distrus nici macar un metru de spatiu verde din judetul Arad.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Filarmonica din Arad, fara scaune

Pentru Balul de Cristal scaunele salii Filarmonicii au fost taiateBalul de Cristal, organizat de Primaria Arad in decembrie 2007, a lasat Filarmonica de Stat din Arad fara scaune in sala de spectacole. 
Atunci, toate scaunele au fost efectiv taiate, iar autoritatile locale au promis ca imediat dupa incheierea evenimentului vor demara lucrari de modernizare.
Recent, conducerea filarmonicii a constatat ca si studiile de fezabilitate vor fi gata in cateva luni, dupa care vor urma licitatii si lucrari. 
Potrivit directorului Rodica Talmaciu, o data pe saptamana va avea loc un concert la teatrul din oras. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]