Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 24 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Primul val de canicula topeste Aradul!

La Arad au fost instituite centre de distribuire a apei pe caniculaMeteorologii au anuntat canicula pentru astazi si maine, cand temperaturile maxime vor atinge si depasi 35 de grade, iar indicele temperatura - umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80. 
Potrivit ANM, cresterea treptata a temperaturii este cauzata de un val de aer de origine tropicala. 
Desi suntem abia la mijlocul lunii iunie, meteorologii spun ca temperaturile atat de ridicate nu sunt un lucru neobisnuit. 
Vremea din Romania se incadreaza intr-o tendinta clara de incalzire care se manifesta si in centrul si sud-vestul Europei.
Primaria a instalat deja trei puncte de prim-ajutor in zonele cu trafic pietonal intens: Piata "Avram Iancu", platoul din fata Primariei si zona Podgoria. 
"In aceste puncte de prim-ajutor, cetatenii pot bea apa, se pot odihni la umbra iar in caz de nevoie vor primi masurile de prim-ajutor. De asemenea, strazile sunt stropite cu apa pentru a se reduce din temperatura si praf, iar fantanile arteziene functioneaza" a declarat Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.
Angajatorul este obligat sa asigure conditii optime de lucru
Angajatorul este obligat sa asigure:
2-4 litri de apa minerala salariatilor care lucreaza la peste 37°C sau sa asigure un loc de munca corespunzator. 
In perioada verii, prin temperaturi extreme se intelege depasirea temperaturii de 37°C doua zile consecutiv. 
Patronii trebuie sa asigure conditiile de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele generale de protectie a muncii, si anume: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. 
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor se vor asigura 2-4 litri de apa minerala adecvata/persoana/schimb, echipament individual de protectie si asigurare de dusuri. 
Daca aceste conditii minime nu se pot asigura, angajatorii sunt obligati sa reduca durata zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru – pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00 sau chiar intreruperea lucrului, cu recuperarea orelor respective. 
Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar intreruperea constituie vechime in munca.
Am solicitat, ieri, Inspectoratului Teritorial de Munca Arad, informatii referitoare la obligatiile pe care le au angajatorii fata de angajati, in perioada caniculei.
Ni s-a raspuns ca nu se poate si ca vom primi un comunicat de presa astazi. 
Asadar, ITM-ul furnizeaza informatii de interes public major abia la sfarsitul primului val de canicula!
Atentie la alimentele perisabile!
Alimentele pastrate in conditii improprii, la temperaturi ridicate, pot reprezenta un real pericol pentru consumatori, chiar daca termenul de valabilitate inscris pe ele nu este depasit. 
Oamenii trebuie sa fie atenti la alimentele perisabile cum ar fi: ouale, laptele si carnea, dar si la semipreparatele cumparate din fast-food, restaurante cu autoservire, pizzerii, snak-baruri, rotiserii, braserii, berariile, chioscurile din incinta strandurilor etc.
Medicii atrag atentia in special persoanelor varstnice si copiilor
Medicii trag un semnal de alarma si recomanda populatiei sa respecte cateva reguli in perioada caniculei pentru a evita situatiile neplacute cauzate de temperaturile ridicate. 
Prima regula si cea mai importanta este evitarea pe cat posibil a expunerii la soare si folosirea mijloacelor de protectie, palari, ochelari de soare, imbracaminte din tesaturi naturale in culori deschise. 
De asemenea oamenii trebuie sa fie foarte atenti in ceea ce priveste alimentatia care trebuie sa fie saraca in grasimi, este recomandat consumul de pana la 4 litri de lichid pe zi evitandu-se excesul  de cafea si alcool, precum si eforturile fizice sustinute. 
Copiii si persoanele varstnice sunt grupurile cele mai vulnerabile, in cazul batranilor si mai ales a celor cu afectiuni cardiace si respiratorii fiind recomandat evitarea deplasarilor cu mijloacele de transport in comun precum si a locurilor aglomerate.

CMP & AMC - Observator

  • 22 pentru Miss Arad

Finalistele pentru concursul de frumusete "Miss Arad 2008"Pentru a ajunge in concursul Miss Arad, cele mai frumoase fete din judet au trecut prin mai multe preselectii.
Centrul comercial Armonia a gazduit ieri una dintre cele mai importante preselectii ale concursului Miss Arad 2008. 
Dintre cele 22 de fete frumoase care au trecut de preselectiile anterioare ale concursului, doar 15 au captat atentia juriului. 
Ele sunt norocoasele carora li se ofera oportunitatea de a patrunde in lumea modei. Inainte de concurs, participantele vor invata sa mearga pe scena, sa se comporte in societate si vor avea parte de o schimbare de look facuta de profesionisti. 
In plus, vor participa la activitati in scop caritabil, vor avea sedinte foto, vor sta doua zile in statiunea Moneasa si vor aparea in ziarul nostru.
La nivel national
Finalistele concursului Miss Arad 2008 vor merge la mare in statiunea Mamaia pentru a participa la Miss Litoral, vor avea prezentari in cadrul Summer Fashion Festival in cadrul carora toate costurile vor fi suportate de catre organizatori. 
Finalistele vor avea ocazia sa faca modeling la nivel national.

M.S. - Jurnal aradean

  • Se reia circulatia

Se reia circulatia tramvaielor in VlaicuAradenii vor putea circula din nou cu tramvaiele intre cartierele UTA si Aurel Vlaicu. 
Primarul a verificat lucrarile la liniile de tramvai realizate timp de aproape un an  intre cele doua cartiere. 
Banii necesari modernizarii a zeci de strazi si a liniilor de tramvai care strabat de la nord la sud municipiul vin de la Banca europena pentru reconstructie si dezvoltare, iar Aradul este primul oras din tara care a primit imprumutul fara garantii guvernamentale. 
Timp de o saptamana, tramvaiele vor fi testate si vor circula in aceasta zona  fara calatori. 
Daca nu apar probleme in perioada verificarilor circulatia tramvaielor va fi reluata intre UTA si Vlaicu incepand de saptamana viitoare. 
Dupa aproape un an circulatia tramvaielor intre cartierele UTA si Vlaicu va fi reluata. 
Accesul calatorilor in mijloacele de transport pe portiunea UTA- Vlaicu este inca  interzisa, pana cand probele vor demonstra ca circulatia pe liniile montate se face in siguranta.
Se verifica sudurile ,macazurile si  liniile pentru toate cele sapte tipuri de tramvaie care se afla in parcul CTP.                
La probe au fost prezenti  executantii lucrarilor,  reprezentantii Primariei si cei ai firmei de consultanta  pentru intreg proiectul finantat de Banca pentru reconstructie si dezvoltare printr-un imprumut de 20 de milioane de Euro pentru lucrari de infrastructura rutiera. 
Imprumutul acordat primariei Arad este primul acordat unui oras din  Romania pentru reabilitarea transportului urban  fara garantii guvernamentale si vizeaza refacerea strazilor si a liniilor de tramvai care strabat municipiul de la nord la sud, cresterea gradului de securitate rutiera,a eficientei si a calitatii serviciilor. 
BERD este cel mai mare investitor din Romania, care a angajat aproximativ 2,5 miliarde € in peste 130 de proiecte.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Incepand cu 1 iulie, Pretul gazelor se majoreaza

De la 1 iulie va creste pretul la gazeIncepand cu luna iulie a acestui an, aradenii vor plati factura la gaze naturale cu o majorare de 24%. 
"In baza tuturor documentelor justificative privind costurile de achizitie ale gazelor naturale, am cerut Autoritatii o majorare de 24% de la 1 iulie 2008", a declarat Frank Hajdinjak, Presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania S.A.
Aceasta solicitare a venit ca urmare a cresterii preturilor de achizitie a gazelor naturale pe piata internationala. 
Astfel, la acest moment, E.ON Gaz Romania este obligata sa vanda gazele naturale sub pretul de achizitie al acestora. 
In plus, pana la sfarsitul anului, compania asteapta cresteri aditionale ale preturilor de achizitie a gazelor naturale importate.
"Daca ANRE nu va aproba majorarea necesara incepand cu 1 iulie, pierderile companiei se vor ridica pana la sfarsitul anului la peste 200 milioane lei, iar asigurarea volumelor de gaze naturale pentru mai mult de 1,3 milioane de clienti, va fi pusa in pericol pentru restul anului. Oricum, E.ON Gaz Romania este increzatoare ca poate ajunge la o intelegere cu ANRE care ne va permite sa continuam furnizarea gazelor naturale fara a fi necesar sa recurgem la masuri juridice la nivel national si european," a explicat Presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania.

Corina Neagu - Glasul aradului

  • Aradul muzical - Aida

Wolfgang Groehs din Austria a condus orchestra Filarmonicii din AradPentru incheierea stagiunii 2007-2008, Filarmonica aradeana a pregatit un concert cu opera "Aida" de Giuseppe Verdi.
Opera a fost comandata pentru spectacolul de la Cairo din 24 decembrie 1871, cu ocazia inaugurarii Canalului de Suez.
Dr. Josef Wagner, in a sa monografie a Filarmonicii aradene din 1916, tiparita cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintarea institutiei, ne informa ca la Arad, opera "Aida"a fost cantata de catre Filarmonica locala, sub bagheta lui Arpad Tilger, inca in 1908 (la sapte ani de la moartea autorului).
Joia trecuta, conducerea muzicala a apartinut lui Wolfgang Groehs (Austria), distributia fiind urmatoarea: Carmen Gurban (Aida), Mihaela Ungureanu (Amneris), Nikolaj Visnakov (Radames), Octavian Vlaicu (Amonasro, Ramphis si Regele), Ioan Motiu (mesagerul), Monica Valea (preoteasa), iar corul instruit de Robert Daniel Radoias i-a reprezentat sonor pe: preoti, preotese, ofiteri, soldati, popor, sclavi.
Actiunea operei se poate reduce la cateva cuvinte: Radames renunta la inalta sa pozitie si la mana fiicei regelui pentru marea sa iubire, Aida.
Orchestra condusa de Wolfgang Groehs a creat atmosfera actiunii ce urma, creionand Introducerea instrumentala bazata pe gingasa tema a Aidei si melodia sumbra de mars a sacerdotilor.
Solistii si corul, acompaniati de formatia instrumentala au relevat pe parcurs veridicitatea unor sentimente umane perpetue: conflictul iscat intre iubirea de patrie si dragostea sincera fata de un dusman al patriei sale (personajul Aida), lupta dintre datoria de ostas, care l-ar fi dus la glorie, si iubirea fatala care l-a dus la moarte
(Radames), pasiunea orbita de gelozie (Amneris), cruzimea implacabila a sacerdotului egiptean (Ramphis).
Realizarea a fost primita cu interes, pe meritate, dar, desi insusi programul a fost atragator, numele de pe afis, promitatoare (cu acoperire in fapt) nici de asta data sala nu a fost chiar plina, ceea ce ne pune pe ganduri.
Cu ani in urma, cand Carmen Gurban a debutat la Arad, sala era arhiplina, se statea si in picioare. Pompierii de atunci nu au restrictionat existenta acelei multimi, probabil pentru simplul fapt ca sala mare a Filarmonicii are 15 usi pentru eventuala evacuare (si din acest punct de vedere, o sala de spectacol ideala). Consemnam asa ceva pentru cei ce invoca pe aparatorii nostri pentru a justifica vesnica manipulare a scaunelor in functie de numarul de spectatori. La ora aceasta, scaunele au disparut. Ni se pregateste ceva!? Ce anume, nu se stie. Unde esti tu „transparenta”?
Revenind la Carmen Guraban, putem spune ca a fost Aida insasi, stapana absoluta pe minunatu-i instrument care este vocea, reusind sa o aserveasca expresiei pregnante, plastice, ce da o nota de firesc.
Spectatorii au perceput de asemenea daruirea Mihaelei Ungureanu in rolul Amneris, aplaudand-o cu insufletire si pe ea.
Nicolai Visnakov a fost egal cu sine insusi, creand publicului senzatia de naturalete in expresie. La randu-i, Octavian Vlaicu a fost trei intr-unul, reusind sa desemneze personajele intruchipate
In privinta tempoului, ar fi de notat faptul ca dirijorul s-a lasat influentat de vitezomania toscaniniana, iar in scenele de ansamblu s-a mizat pe efectul sonoritatilor mai ample decat cele necesare, desi muzica trebuie lasata sa daruiasca mesajul intreg, auditoriul sa-i poata percepe expresivitatea in cele mai fine nuante.
Revenind la prezenta publicului, ne explicam astfel situatia: lungul sir de ani cand muzica a fost izgonita din licee, lipsa de interes a profesorilor de specialitate fata de postura de initiator si indrumator, slabul interes al varfurilor politice si administrative fata de fenomenul cultural, nesiguranta zilei de maine a oamenilor de rand, afisajul defectuos (ca acum 40 de ani), toate acestea ne-au adus in situatia enuntata mai inainte.
Speram la o schimbare, caci chiar si in tari foste socialiste este altfel, ne uimeste multitudinea manifestarilor de inalta clasa si multimea celor ce se lasa chemati de muza Eutherpe la acele manifestari cu multe mii de spectatori.
Cu concursul tuturor, se pot schimba lucrurile si cu siguranta viata ne va fi mai frumoasa.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

*** 
Filarmonica de Stat –Arad invita pe aradeni prin ultimul program de sala sa participe la concertele stagiunii viitoare, care va incepe in luna octombrie, stagiune dedicata aniversarii a 60 de ani de la etatizarea Filarmonicii.
Sugestia noastra este ca pe parcursul acestei pauze a Filarmonicii, melomanii aradeni sa apeleze la Radio Cultural, miercurea si vinerea la orele 19, ascultand inregistrari din concertele formatiilor Radio si sambata, la aceeasi ora, cand se transmit inregistrari cu opere integrale. 
De asemenea sunt de luat in seama emisiunile TV Cultural si Mezzo (ultimul, 24 de ore din 24).


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]