Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 24 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Muresul curge spre Bruxelles

Intalnire transfrontaliera la BattonyaUn proiect unic a fost parafat intre zece localitati din Romania si Ungaria, prin care trece Muresul.
Primul lucru asupra caruia au cazut de acord toti cei prezenti, vinerea trecuta, la Primaria Orasului Battonya a fost ca participa la un moment istoric.
Sala de cununii a localitatii ungare de granita, cu aproape 6.500 de locuitori, a gazduit de aceasta data o colaborare fara precedent intre noua primari, doi viceprimari si opt secretari de localitate, se arata pe blogul orasului Pecicapecicanews.blogspot.com
Zece pentru Bruxelles
Dupa peste un an de birocratie, la nivelul Ministerului Roman al Afacerilor Externe, si hotarari de consiliu local luate contra cronometru, cele zece localitati (dintre care cinci din Romania) si- au vazut visul cu ochii: au putut semna Acordul privind infiintarea Microregiunii Transfrontaliere Zona Mures.
Pecica, Semlac, Peregu Mare, Dorobanti, Iratosu, Battonya, Dombegyház, Mezohegyes, Mezokovácsháza si Nagykamarás si- au unit fortele pentru a pune bazele microregiunii cu statut de persoana juridica, in vederea depunerii de proiecte comune la Uniunea Europeana, care ofera fonduri speciale pentru acest gen de colaborare, fonduri ce s- au ridicat anul trecut la circa 200 de miliarde de forinti (peste 778 milioane de euro). 
Dupa cum au precizat mai multi primari, separat, nici Romania si nici Ungaria nu ar putea beneficia de acesti bani.
Microregiune unica
Microregiunea va avea doua sedii (la Pecica si Battonya) si doi co- presedinti in persoana primarului de Pecica, Iustin Cionca, si a viceprimarului de Battonya, Traian Kreszta (in acelasi timp presedinte al Autoguvernarii pe tara a romanilor din Ungaria), si va fi inregistrata in cateva zile.
Principalele domenii de interes vor fi reabilitarea infrastructurii intre localitatile implicate, dezvoltarea economiei si turismului in zona si schimburile de experienta. 
Pentru o eficienta cat mai mare, proiectele vor fi inaintate direct la Bruxelles.
Continuitate
Acest proiect vine in continuarea aceleiasi idei de cooperare transfrontaliera pe diverse planuri intre partea romana si cea maghiara. 
E vorba de proiectul menit sa contribuie la strangerea relatiilor de colaborare si afacere intre agricultorii din Pecica si orasul maghiar Battonya, care este aproape de finalizare.
Motiv pentru care, promotorii locali din cadrul Primariei Pecica au gandit un nou proiect, adica "Agricultura fara frontiere", depus, zilele trecute, la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Oradea. 
Valoarea totala a proiectului este de 123.770 euro, din care 10,5% este suportat din bugetul local Pecica, mai informeaza pecicanews.blogspot.com.

N.O. - Adevarul

  • 149 de ani de la Unirea Principatelor

Manifestari culturale se desfasoara anual la muzeu in Sala UniriiUnirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 a fost sarbatorita la Complexul Muzeal Arad printr-o serie de manifestari culturale. 
La Biblioteca judeteana AD Xenopol se va deschide o expozitie de carte intitulata "Unirea Principatelor Romane"
Cu aceasta ocazie organizatorii le vor vorbi tinerilor despre semnificatia si implicatiile istorice ale Unirii de la 1859. 
De asemenea, aradenii pot sa viziteze expozitia permanenta de arheologie-istorie de la Palatul Cultural, intrarea fiind gratuita in data de 24 ianuarie. 
Cu acelasi prilej, Complexul Muzeal in colaborare cu Asociatia Culturala "Pro Basarabia si Bucovina" organizeaza simpozionul "149 de ani de la Unirea Principatelor Romane", care se va desfasura in Sala Unirii Principatelor Romane a muzeului. 
Si Inspectoratul Scolar Judetean a initiat un proiect intitulat "Alexandru Ioan Cuza – domn al Unirii" in cadrul caruia  se va desfasura un concurs de istorie si arta plastica la care vor lua parte elevi de la mai multe scoli din municipiul Arad.

Comunicat - Televiziunea Arad

  • Patru proiecte pe termen scurt, institut de economie, specializari noi si introducerea Universitatii de stat in circuitul turistic

Dupa reintoarcerea din Brazilia rectorul UAV - Lizica Mihut isi prezinta noile proiectePatru proiecte. Asta este rezultatul vizitei braziliene a rectorului Universitatii de stat "Aurel Vlaicu" din Arad, d-na Lizica Mihut. 
Dupa model brazilian, de anul viitor institutia de invatamant superior din orasul nostru va avea un institut de economie (in cadrul Facultatii de Stiinte Economice), o Facultate de Teologie-Filosofie, un centru de consiliere si va fi inclusa in circuitul turistic.
"Sunt noutati importante pentru noi, fiindca ne ajuta sa fim mai practici, mai pragmatici. Suntem intr-un moment delicat, care prefateaza o mare provocare: scaderea naturala a numarului de studenti, la nivel national, proces care va consta in pierderea de catre universitati a pana la 120 de mii de studenti in toata tara. Facem proiecte pentru a preveni aceasta situatie, cel putin aici, la Arad" – a declarat rectorul.
Universitatea de stat din Arad are 15 500 de studenti si peste 600 de cadre didactice. 
Pentru acestia se elaboreaza acum o strategie care cuprinde, printre altele, si cursurile postuniversitare de scurta durata: limbi moderne + ebraica; reconversie profesionala (in doua limbi de larga circulatie); cursuri de traducator autorizat; cursuri in noi profesii aparute pe piata fortei de munca. 
Ca posibile noi specializari de master la Facultatea de Teologie sunt luate in calcul Teologia si Filosofia, precum si Teologia si Politologia.
In data de 5 februarie, Universitatea "Aurel Vlaicu" va fi vizitata de o delegatie egipteana, condusa de rectorul Universitatii din Cairo, consilierul pentru invatamant al lui Hossni Mubarak. 
Cu acelasi prilej, un numar de 20 de masteranzi egipteni ai UAV ajung la Arad. 
"Este un rezultat concret al departamentului realizat de Taha Abed. Un masterand strain aduce universitatii 5430 de euro anual, ceea ce inseamna ca numai de la egipteni primim peste o suta de mii de euro", a mai precizat rectorul Lizica Mihut.

Andrei Ando - Observator

  • Contoare cu radio, in premiera

Directorul companiei Contor Group prezinta avantajele noului produsCompania aradeana Contor Group Arad, care este cel mai mare producator de contoare de apa din Europa Centrala si de Est, a anuntat ca va incepe producerea contoarelor cu radio, care vor permite citirea datelor de la distanta. 
Directorul companiei, Tudor Caracioni, a declarat ca acest sistem elimina si problemele de acces in vederea citirii contoarelor pentru ca, practic, reprezentantul companiei de apa va sta doar in fata blocului sau a casei, putand citi consumul fara sa mai fie nevoie sa intre in locuinta. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Relatiile romano-ungare, mai active in zona transfrontaliera

Deputatul UDMR - Andrei Kiraly considera ca in zona transfrontaliera relatiile intre tari sunt mai dinamiceDeputatul Andrei Kiraly (UDMR) considera ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu a modificat in mod spectaculos relatiile dintre Romania si Ungaria.
Daca la nivel inter-statal fiecare tara isi urmareste in principal propriile interese, considera Kiraly, in zona transfrontaliera relatiile sunt mult mai dinamice.
" Eu cred ca nu este nici o problema intre cele doua tari, nu vad schimbari spectaculoase. In schimb, poate ca noi, aici, in zona vestica avem o alta perceptie, pentru noi aceasta „transfrontalieritate” este ceva foarte palpabil pentru ca te duci cand vrei, vii cand vrei, avem o serie de relatii cu orasele din Ungaria, cu comunitatile din Ungaria. La nivel de stat eu nu vad in schimb nimic spectaculos dar poate ca aceasta este normalitatea. Fiecare stat vede interesele sale intr-un fel sau in alt fel !"- considera deputatul aradean.
Vorbind despre comunitatile romana din Ungaria si maghiara din Romania, Andrei Kiraly considera ca acestea pot avea mai mult decat un rol de punte intre cele doua tari.
" Pentru mine ar fi si cred ca sunt in asentimentul multora, avand in vedere ca in cele doua tari traiesc, in Romania traieste o comunitate maghiara, in Ungaria, o comunitate romaneasca, eu cred ca aceste comunitati ar trebui sa fie nu numai cum se spune o punte intre cele doua tari dar sa deschida si un interes mai mare fata de o serie de actiuni si nu ma refer doar la cele culturale, eu trimit un ansamblu folcloric, tu trimiti un alt ansamblu folcloric, actiunile economice ar putea fi mult mai active si mult mai ample. Pentru mine asta ar fi foarte important de realizat fara sa punem in balanta ca intr-o tara traiesc mai multi sau mai putini dintr-o nationalitate, nu numarul conteaza ci faptul ca ei exista. Eu cred ca ar putea fi mult mai activa aceasta relatie intre cele doua tari "- considera deputatul aradean. 

Sorin Trocan - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]