Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 23 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Cozi interminabile in spitale

In spitalele romanesti cozile sunt in continuare la ordinea zileiLaboratorul de Sanatate Mentala din cadrul Spitalului Clinic Judetean Arad este zilnic asaltat de pacienti, care sunt nevoiti sa astepte ore in sir pentru a beneficia de un consult din partea medicilor. Acest lucru a starnit nemultumirea oamenilor, care s-au saturat sa astepte la cozi interminabile. In urma unor plangeri verbale venite pe adresa redactiei noastre, ne-am deplasat la fata locului pentru a verifica informatiile. Ajunsi aici, situatia parea intr-adevar ireala. Oameni in varsta si bolnavi asteptau de cateva ore pentru a intra la consult. „Acum e bine. Au fost zile insa cand am stat pana seara. Zilnic e asa. Sunt trei doctorite, dintre care doua sunt in concediu. De multe ori, am stat si degeaba. Nu am mai apucat sa intram la consultatie deoarece doctorita plecase. Eu nu vreau sa spun mai multe, deoarece sotia mea a avut probleme si mi-au pus-o intr-adevar pe picioare. Insa cozile astea ne omoara“, ne spune un barbat care isi astepta sotia de ceva ore bune. Un alt barbat, mai in varsta, ne spune: „Odata am venit de dimineata, iar pe la 15.30 a iesit asistenta si ne-a spus ca daca nu avem bilet, sa plecam acasa. Nu putea sa ne spuna asta de dimineata? Chiar trebuia sa pierdem toata ziua aici?“. O femeie care a auzit discutia, s-a plans si ea: „De opt ani este aceasta situatie. E plin tot timpul. Sunt zile cand se sta si pana la ora 22.00. Ajung oamenii sa se certe din cauza intaietatii. Nu este vina doctoritelor, deoarece si ele stau peste program. Ar trebui sa se mareasca personalul, fiindca nu mai pot face fata. In felul acesta, cel mai mult au de suferit pacientii“.
Concedii peste concedii
Pe langa faptul ca personalul medical este insuficient, din cele trei doctorite, doua sunt in concediu. Una dintre ele se afla chiar in concediu maternal. Deci, cel putin doi ani... lipsa. „Celelalte doua isi fac concediul cu randul. Momentan, una dintre ele este in concediu dar cand se intoarce, pleaca cealalta“, ne spune o femeie. Alt soc! Fiecare nou pacient, pentru a intra la una dintre cele trei doctorite psihiatru, trebuie sa fie consultat initial de un psiholog. Exista un singur psiholog la cei trei psihiatri. Si, surpriza! Si acesta este... in concediu. Am discutat si cu asistenta, care nu era in concediu. Aceasta ne-a spus: „nu e normal sa ne facem concediile? Ce ati vrea sa facem?“. Mai departe, ne-a condus in cabinetul doamnei doctor Ildiko Must. Aceasta avea insa alte preocupari. O interesa mai mult pozele: „De ce ati facut poze aici?“. S-a suparat si mai tare atunci cand am intrebat-o despre adevarata problema, cea a nemultumirii pacientilor, care sunt nevoiti sa astepte la rand. „Nu este adevarat!“, ne spune dr. Must. Cu un rand imens de oameni pe culoar, doamna doctor ne spune: „Nu ati primit nici o plangere. Nu ati primit nici o plangere. Nu ati primit nici o plangere“. Nu este o greseala de tipar. Este raspunsul doamnei doctor. Am plecat, sperand intr-un raspuns mai edificator din partea conducerii unitatii. Cum managerul spitalului, dr. Mirandolina Prisca, este... in concediu, am discutat cu directorul medical. Liviu Chitu ne-a spus: „Suntem in cunostinta de cauza in ceea ce priveste cozile foarte mari de la Laboratorul de Sanatate Mentala. Vom incerca sa vedem ce putem face pe viitor pentru a schimba aceasta situatie“.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Sens giratoriu pe strada Poetului

In fata cimitirului "Eternitatea" se construieste un sens giratoriuIn fata cimitirului „Eternitatea” se lucreaza la realizarea unui sens giratoriu. Este vorba despre intersectia strazilor Poetului, Campul Linistii, Bumbacului si Colonia UTA. Aceasta masura a fost dictata de necesitate, pentru ca intersectia este foarte aglomerata, mai ales ca pe acolo trece si traficul greu. Nu de putine ori s-au produs si blocaje, mai ales in zilele in care echipa locala sustine meciuri acasa, pentru ca stadionul „Francisc Neuman” se afla in imediata vecinatate.

D.M. - Observator

  • Modificari de legi pentru protectia mediului

Dana Danoiu explica Presei noile modificari din legile pentru protectia mediuluiPana la sfarsitul anului curent se va modifica integral legislatia dupa care lucreaza, in momentul de fata, Agentia pentru Protectia Mediului.
Aceasta modificare, in faza de inceput, s-a introdus asupra avizelor de mediu. Daca pana acum, la sistarea activitatii unor fabrici sau intreprinderi era nevoie de un aviz de mediu din partea APM Arad, noua ordonanta sustine ca nu mai este necesar un astfel de aviz. „Pana acum, la inchiderea unei fabrici, de exemplu, eliberam un aviz de mediu in ceea ce privea conductele subterane si alte asemenea piste importante pentru mediu. Acum nu mai este necesar acest act, in conformitate cu noua ordonanta”, a declarat Dana Danoiu, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Arad (APM).
S-a schimbat si perioada de valabilitate a avizelor de mediu, care erau de la unul pana la cinci ani. Conform noii legi, acestea vor fi valabile doar pe cinci ani, nemaifiind posibila jonglarea cu perioada de valabilitate.
De asemenea, s-a mai specificat faptul ca Aradul sufera din punctul de vedere al poluarii. Cel putin, la orele de varf se inregistreaza cote ridicate ale nivelului de poluare, aceasta fiind peste limita. „In prezent, avem doua statii de monitorizare a atmosferei, amplasate la Viaductul Micalaca (cea pentru trafic/industrie) si in incinta Colegiului Tehnic de Protectia Mediului din cartierul Aurel Vlaicu (statia pentru fond urban). Urmeaza sa amplasam si cea de-a treia statie”, a mai sustinut Dana Danoiu.
Cu atat mai mult, conducerea APM a anuntat ca vor aparea ghidurile de finantare pentru inlocuirea sistemelor de incalzire, ce vor fi finalizate abia in cursul saptamanii ce urmeaza. „Un alt punct ce am dorit sa-l specific este acela ca vor aparea ghidurile de finantare. Abia dupa ce vor fi publicate, vom sti cu exactitate cum sa le aplicam. Tot ce stim e ca au fost finantate deja in proportie de 90%”, a mai declarat Dana Danoiu.
Cat despre poluarea din Arad, s-a ajuns la concluzia ca cele mai nocive pentru atmosfera sunt noxele emanate de automobile si constructiile ce se realizeaza pe raza intregului municipiu.

Roxana Rusu - Glasul Aradului

  • Universitatea de Stat din Arad ofera burse in 13 tari europene

Lizica Mihut sustine ca in primul rand parintii trebuie sa fie de acord ca studentii sa studize in stainatateIeri a fost ziua bursierilor din invatamantul superior - „Erasmus Day“, un eveniment important in toate universitatile europene, organizat cu scopul popularizarii si mediatizarii programului de mobilitati LLP/Erasmus. La intalnirea studentilor bursieri Erasmus de la Universitatea de Stat din Arad s-a lansat ideea realizarii unei asociatii a fostilor bursieri (fiecare student are dreptul la un singur stagiu Erasmus). Prin intermediul programului de mobilitati Erasmus – din cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii (LLP), studentii sau masteranzii pot studia in cadrul altor universitati europene, in conditiile de recunoastere reciproca a competentelor, pe o perioada de timp cuprinsa intre 3 si 12 luni. Si cadrele didactice pot efectua stagii de predare in universitati europene cu care exista acorduri bilaterale. Universitatea „Aurel Vlaicu” are incheiate Acorduri Bilaterale Erasmus cu 28 de universitati din 13 tari, printre care Portugalia, Italia, Germania, Franta, Cipru, Cehia, Polonia, Danemarca, Ungaria, Belgia, Slovacia si Turcia. Pentru anul universitar 2007-2008, fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru UAV, prin programul Erasmus au fost cele mai mari de pana acum, in valoare de 33.265 euro. Bursa minima alocata de catre UAV pentru un bursier Erasmus de trei luni in Belgia, a fost de 1395 euro, iar cea maxima de 3643 euro, pentru o bursa de sapte luni in Italia.
In acest an universitar, prin intermediul Programului Erasmus, zece studenti straini din tari precum Italia, Franta, Portugalia, Turcia si Ungaria, au optat pentru a studia un semestru la Universitatea de Stat din Arad. Din semestrul II vor pleca 16 studenti aradeni la universitati din Europa. Potrivit rectorului Universitatii „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihut, in Romania si in Arad exista preconceptia parintelui de a nu-si lasa copilul sa plece in strainatate. „Foarte greu se lasa induplecati sa isi trimita copiii la scoala in strainatate. Deci pilele care se pun, se pun pentru ca studentul sa nu fie lasat sa plece! Este de neimaginat” – a declarat rectorul Lizica Mihut.
„Prin programul Erasmus studentii sau masteranzii din UAV pot beneficia de un stagiu de studii de 3-12 luni intr-o universitate europeana aflata in relatii de colaborare cu UAV. Durata medie a unei burse Erasmus este de un semestru“ - Paula Almasi - coordonatorul Biroului Programe Comunitare de la UAV
„Ofertele sunt foarte tentante, iar o bursa Erasmus este foarte utila si ca experienta de viata, dar si pentru CV-ul studentului” - rectorul Lizica Mihut
„Am fost plecat cu doua tipuri de burse, la Cambridge si la Vigo. Ma pasioneaza studierea teologiei, dar si a istoriei, iar in Spania am fost cu bursa Erasmus, pe istorie. Experienta este, intr-adevar, unica. Suntem o mare comunitate, avand in vedere ca in Europa peste un milion de studenti sunt bursieri Erasmus” - Bogdan Godja, student
„Am venit din Italia, unde studiez turismul cultural. Sunt la Arad de trei saptamani si particip la cursuri de jurnalism. Nu vorbesc bine limba romana, dar inteleg totul, fiindca am si participat la un curs de limba, o luna de zile, la Bucuresti” - Silvia, studenta la Udine
„Sunt din Franta, originara din Toulouse, si am venit la Universitatea din Arad pentru ca am prieteni in Romania, am mai fost de cinci-sase ori in tara si o iubesc. Am avut pana acum prieteni la Targu Mures, acum am si la Arad” - Marie, studenta la Lille
„Eu am fost in Italia, la Cagliari. A fost o experienta deosebita, m-a maturizat foarte mult, am invatat foarte multe in primul rand despre viata si despre oamenii de acolo. A fost si pentru intaia oara cand m-am desprins, cum se spune, de fusta mamei, si poate de aceea experienta aceasta m-a marcat atat de mult” - Craita Nicula, studenta

Andrei Ando - Observator

  • Cu campusul in aer!

Lucrarile la campusul din Nadlac au fost sistate deoarece autoritatile locale nu au bani pentru plata constructoruluiProbleme la Nadlac, acolo unde lucrarile la campusul scolar au fost suspendate pentru ca firma din Ungaria nu a mai fost platita.
Autoritatile sunt in pragul disperarii si au de ce: sustin ca in timp ce alte primarii au primit la rectificarea de acum bani atat de multi de nu vor putea sa ii cheltuiasca, Nadlacul nu a primit nici macar fondurile necesare pentru a plati lucrarile executate deja la campusul finantat de Ministerul Educatiei.
In asteptarea banilor de la centru, datoriile pentru lucrarile deja executate s-au acumulat. Unele corpuri de cladire au fost ridicate pana la primul nivel insa, in absenta banilor, firma a decis sa sisteze lucrarile. „Aveam nevoie de bani ca de aer. Firma maghiara a facut deja lucrari in avans, dar nu am primit bani sa platim ce au facut de cel putin 8 luni. Din 7 milioane, de cat s-au facut lucrari, am platit abia 2,6 milioane, dar asta se intampla acum 8 luni. Am incercat sa le spunem ca va fi o rectificare, am facut cereri, dar nu s-a tinut cont de ele”, a prezentat situatia primarul din Nadlac, Vasile Ciceac.
Situatia scolilor din Nadlac e disperata, in conditiile in care 10 din 11 cladiri au fost retrocedate, iar pentru ele se platesc chirii imense. In plus, elevii merg la scoala in trei schimburi!

A.B. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]