Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 23 august 2008
Stirile TVA aici
  • Doua ore pentru excelenta

Diplome de excelenta oferite la Zilele AraduluiIn cadrul festiv, de Zilele Aradului, CLM a acordat astazi distinctii si titluri de onoare personalitatilor Aradului.
Zi de sarbatoare pentru aradeni, dar mai ales pentru aceia dintre noi care au facut ceva pentru oras. 
Primaria Arad si Consiliul Local Municipal au decis ca, de ziua Aradului (pe 22 august, Aradul a fost declarat Oras Liber Regesc), sa-i cinsteasca pe cei care si-au adus contributia, in diferite domenii, pentru bunul mers al municipiului.
In acordurile cvartetului "Virtuosii Transilvaniei", in prezenta oficialilor Aradului, a unui singur parlamentar (Mihaela Vasil), in prezenta oficialilor din Gyula, Zrenjanin si a ambasadorului Romaniei in Ungaria, distinctiile si titlurile votate miercuri de alesii locali au fost inmanate personalitatilor orasului.
Titlul PRO URBE i-a fost acordat post mortem doamnei Monica Antoci  -fondator si presedinte al Asociatiei Handicapatilor Neuromotor din Romania, cea care si-a dedicat intreaga viata  unei activitati deosebit de prodigioase in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati.
Distinctia a fost ridicata de sotul acesteia, care a aratat diploma cerului.  
Titlurile de "Excelenta" i- au revenit, pentru "Literatura de specialitate" lui Ujj Janos, pentru  "Arte vizuale, pictura" lui Ioan Emil Kett Groza, pentru "Invatamant" lui Sorin Florin Haiduc, dar si unui tanar nascut in 1992, Vlad Bogdan Ghita, care s-a remarcat la olimpiade si concursuri scolare si studentesti din tara si strainatate.
Dipomele de onoare le-au fost acordate pentru „Muzica usoara” megastarului aradean Andrei Galut si pentru „Coregrafie” lui Viorel Nistor.
Ghinita -"Omul anului"
"Omul anului" a fost desemnat nimeni altul decat cunoscutul actor aradean Ovidiu Ghinita, pentru cariera sa incununata de sute de premii si distinctii.
Sportivii, carora li s-a acordat miercuri, prin votul consiliului local, titluri si distinctii de onoare, vor fi premiati cu adevarat in cadrul unei alte ceremonii, dedicate in totalitate sportului aradean, asa ca performerii aradenii nu au fost invitati ieri sa-si ia diploma.
O alta personalitate careia i-a fost atribuit titlul de "Pro Urbe", doamna Käthe Schwartz, nu a putut fi prezenta la eveniment, asa ca distinctia ii va fi inmanata cu alta ocazie, la cererea dansei, tot intr-un cadru festiv.
Atmosfera extrem de calda si eleganta din sedinta s-a prelungit si dupa momentul festiv, atunci cand personalitatile premiate ale orasului au fost invitate de primar, viceprimari si consilieri  sa ciocneasca un pahar de sampanie si sa guste din bucatele pregatite pentru ei.
Scurt, despre realizari
Primarul Gheorghe Falca nu s-a dezmintit nici de aceasta data si, dupa ce le-a multumit aradenilor care au facut tot ce au putut pentru oras, a amintit de succesele municipiului (locul II la PIB in 2007, locul 5 la venituri pe cap de locuitor), subliniind ca aceste rezultate nu au venit de la sine, ci prin munca administratiei, a personalitatilor Aradului si a oamenilor simpli.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Astra Vagoane Calatori Arad va furniza, pentru CFR, 200 de vagoane noi!

Managerul Valer Blidar a ajuns la cifra de afaceri de 60 milioane dolari anualCompania aradeana a prins, alaturi de alte doua societati, un contract de peste 350 de milioane de euro cu CFR
Trei societati comerciale, conduse de trei oameni de afaceri din prim-planul bussinessului romanesc, au castigat contracte cu CFR pentru furnizarea de servicii in valoare totala de 350 de milioane de euro.
Tranzactia s-a derulat prin Bursa de Marfuri.
Este vorba de aradeanul Valer Blidar (Astra Vagoane), Fathi Taher (Atelierele Grivita) si Gruia Stoica (Grup Feroviar Roman, Remar Pascani).
Contractul de furnizare de servicii este unul din cele mai mari contracte atribuite de compania nationala de cai ferate.
SNTFC "CFR Calatori" a incheiat acordul cadru prin care REMAR Pascani SA va oferi servicii de modernizare a unor vagoane etajate, la pretul unitar de 2.415.000 lei, fara TVA, pentru o cantitate maxima de 70 de vagoane (seria 2616), si de 2.530.000 lei, fara TVA, pentru o cantitate maxima de 43 de bucati (seria 3616).
Un alt acord cadru de prestari servicii de modernizare a unor vagoane de calatori a fost incheiat, pentru 36 de luni, cu CFR-SIRV Brasov, la pretul unitar de 1.165.000 lei, pentru o cantitate maxima de 300 de vagoane.
Celelalte trei acorduri cadru stabilesc modalitatea de achizitionare a unor vagoane de calatori.
Astra Vagoane Calatori Arad a primit dreptul de a incheia acordul cadru pentru furnizarea de vagoane de calatori tip Z, climatizate, pentru trafic intern si international, la pretul total de 717.600.000 lei, fara TVA, pentru cantitatea maxima de 200 de bucati.
Atelierele CFR Grivita au incheiat cu SNTFC "CFR Calatori" acordul cadru de furnizare de vagoane de calatori de viteza si confort sporit la pretul unitar de 2.035.000 lei, cantitatea maxima fiind de 50 de vagoane (cu carcasa tip Z) si de 2.142.000 lei, pentru maxim 40 de vagoane (cu carcasa tip Z, din inox). De asemenea, SNTFC "CFR Calatori" a incheiat un acord cadru cu Remarul 16 Februarie SA pentru achizitionarea a cel mult 40 de rame electrice tip Z-EMU, la pretul unitar de 4.721.000 lei.
Tot mai multe solicitari pentru "Sageata albastra" de la Astra CalatoriCifra de afaceri de 60 de milioane de euro!
Potrivit Ziarului Financiar, Valer Blidar, presedintele grupului de firme Astra, anunta la sfarsitul lunii iunie ca va obtine in acest an o cifra de afaceri de 60 milioane euro, datorita livrarilor ascendente atat in ceea ce priveste productia interna cat si a exporturilor.
Astra Vagoane Calatori este nucleul unui grup de firme din care mai fac parte Astra Vest, SIRV Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti.
Si-a dublat capitalul social
Luna trecuta, producatorul de material rulant Astra Vagoane Calatori Arad si-a dublat capitalul social de la 8,572 mil. lei la 17,144 mil. lei, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial. Majorarea s-a realizat cu rezervele de investitii.
Compania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, aproximativ acelasi nivel al afacerilor cu cel din perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii costurilor.
Anul trecut, compania a avut afaceri de circa 12 mil. euro in primul trimestru.
La nivelul intregului an, firma se asteapta la o crestere de 10% fata de anul trecut.
Declaratie
Valer Blidar, directorul Astra Vagoane Calatori Arad ne-a declarat aseara: "A fost o licitatie internationala la care au participat si mai multe firme din strainatate, dar nu au avut sanse in fata noastra din cauza ofertei financiare. Noi lucram fata de ei, aproape la jumatate de pret si la o calitate comparabila, ceea ce a facut sa avem oferta cea mai buna. Castigarea acestui contract inseamna pentru Astra Vagoane Calatori Arad siguranta, inseamna prestigiu, inseamna locuri de munca mai solide. Aceste 200 de vagoane pe care le vom fabrica nu reprezinta o premiera in colaborarea noastra cu CFR. Din anul 2000 cand am privatizat compania am produs pentru piata interna 200 vagoane noi, alte 134 de vagone tip "Sageata albastra" si am reconditionat total in colaborare cu francezii alte 100 de vagoane. De aceasta data vagoanele de tip Z pe care le vom fabrica sunt cele care circula in orice tara din Uniunea Europeana."

Andrei Ando - Observator

  • Si-a injunghiat fiul in scara blocului

Pentru bani tatal si-a injunghiat fiul - scenariu PolitieUn tanar de 25 de ani din Arad a ajuns, azi, la spital cu multiple plagi, dupa ce a fost injunghiat de catre tatal sau chiar in scara blocului.
Evenimentul s-a petrecut sub privirile vecinilor care, ingroziti, au chemat politia si ambulanta.
"Am fost anuntati ca in zona Vlaicu din Arad a avut loc o agresiune. Deplasati la fata locului, politistii au constatat ca in scara blocului a avut loc o altercatie intre un tata si fiul sau. Pe fondul consumului de bauturi alcoolice, tatal de 55 ani i-a aplicat fiului de 25 de ani, o lovitura de cutit in zona abdominala", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Arad, Estera Bitis.
Tatal, care este cunoscut in bloc drept scandalagiu, este cercetat de politisti, iar pedeapsa va fi stabilita in functie de numarul de zilelor de spitalizare ale fiului sau.
Bunicii sunt cei care vor sta cu baiatul in spital, pentru ca mama acestuia este imobilizata la pat de mai mult timp.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Birocratia intarzie lucrarile pe DN 7

Lucrarile pe DN 7 mai intarzieStatia de productie de asfalt de la Vladimirescu trebuia sa fie o solutie pentru accelerarea lucrarilor de modernizare a Drumului National 7, unul dintre cele mai aglomerate din tara.
Dupa ce portiunea de drum dintre localitatea hunedoareana Zam si Lipova a inceput sa fie asfaltata, s-a impus ridicarea unei noi statii de productie de bitum in zona Aradului, deoarece materialul nu putea fi transportat in conditii optime de la statia care alimenteaza partea de drum dinspre Hunedoara.
Sectia Drumuri Nationale Arad a gasit locul perfect pentru a ridica noua statie in comuna Vladimirescu, astfel ca de aici urma sa fie alimentat segmentul de drum dintre Lipova si Nadlac.
Anuntata cu surle si trambite, aceasta statie trebuia sa isi inceapa productia, initial, la mijlocul lunii iulie.
Deoarece lucrarile de amenajare nu au decurs conform planului, termenul de incepere a productiei a fost devansat pentru 1 august.
Am ajuns la finalul lunii august si lucrurile nu s-au schimbat. Directorul Sectiei Drumuri Nationale Arad, Ioan Balint, a declarat ca "statia este pe pozitie, este racordata la gaz, si, in mod normal, ar trebui sa porneasca productia de asfalt incepand de maine (n. red. astazi), insa mai trebuie facut racordul la reteaua de energie electrica. Asta ar putea produce o intarziere".
Pentru a afla exact decursul lucrarilor la aceasta statie de bitum, am luat legatura cu directorul firmei care se ocupa de asfaltarea DN 7, Daniel Tomozei.
Acesta ne-a spus ca "nu va incepe productia pana saptamana viitoare. Cauza pentru aceasta noua intarziere este tergiversarea acordarii unor aprobari de care avem nevoie. Tot din cauza acestor aprobari si autorizatii nu s-a inceput productia de asfalt la data anuntata initial, si anume 1 august. Speram ca toate aceste probleme sa fie rezolvate si sa incepem productia de saptamana viitoare".
Inevitabil, intarzierea inceperii productiei de bitum va duce la o decalare a termenului lucrarilor.
Tomozei spune ca, daca totul va decurge bine, modernizarea DN 7 se va finaliza pana la sfarsitul acestui an, desi termenul initial era toamna acestui an, in luna octombrie.
Dezamagit de turnura pe care au luat-o lucrurile, acesta a afirmat cu o voce stinsa "aceasta este tara in care traim".   

Alin Gherasim - Observator

  • Despre turismul cultural aradean - Comuna Vladimirescu sau Castrum Orod

Pe teritoriul comunei au fost identificate urme din secolul IIVom continua si in aceasta saptamana periplul inceput sambata trecuta, periplu care are ca scop inventarierea obiectivelor culturale ale judetului nostru. Urmatoarea oprire am facut-o in localitatea Vladimirescu.
Comuna Vladimirescu a carei denumire maghiara este Glogovác sau Öthalom, iar in germana se numeste Glogowatz este o comuna suburbana a municipiului Arad, situata la 8 km est de acesta pe drumul E 68.
In localitate se poate ajunge usor atat cu masina cat si cu tramvaiul.
Comuna mai este cunoscuta si sub denumirea de Glogovat, derivata, potrivit legendei, de la un haiduc pe nume Glogov, care a trait prin aceste parti in secolul al XVIII-lea.
Desi satul Vladimirescu a fost atestat documentar abia in anul 1752, pe teritoriul acestuia au fost descoperite in urma unor sapaturi arheologice, vestigii importante, semne ale continuitatii pe aceste meleaguri.
In imediata vecinatate a cantonului CFR, situat la intersectia caii ferate cu DN7 a fost descoperit accidental un monument funerar roman, mai prercis un perete de edicula.
Defunctii, un barbat si o femeie, probabil sot si sotie, sunt reprezentati in vesminte de origine celto – panonica.
De asemenea aproape de canton, la circa 50 de metri inspre sud est au fost identificate o asezare din secolele III - IV, o fortificatie din secolul XI – XII, 13 morminte datate in jurul secolului al XII-lea si o moneda din perioada regelui Stefan al III-lea, rege care a domnit in perioada 1162 – 1172.
Tot pe teritoriul comunei a fost identificata o asezare din secolele III – II i.d.Hr in cadrul careia au fost descoperite mai multe bordee, ceramica celtica si dacica.
In apropiere a fost depistata si o asezare dacica din secolele II – IV d.Hr.
La circa 500 metri sud de DN7, pe un grind natural situat intre doua foste brate ale Muresului au fost identificate si cercetate partial o asezare din secolele VIII – IX, o alta din secolele XI – XII si o cetate de pamant.
Cetatea de pamant cu plan trapezoidal are doua faze de constructie si functionare – un sant de aparare  adanc de 1,60 metri, ridicat pe o structura de rezistenta din barne si un val de pamant cu o latime de 12,75 metri a carei inaltime pastrata este 1,40 metri.
In interiorul arealului fortificatiei a fost identificat si un cimitir cu peste 400 de morminte.
Inauntrul acestor morminte au fost descoperite monede apartinand domniilor regilor unguri Petru, Andrei si Bela, respectiv perioadei 1038 – 1063.
Autorii sapaturilor arheologice presupun ca cetatea a facut parte din sistemul defensiv al ducilor Glad si Ahtum, suferind ample distrugeri in vremea luptelor cu maghiarii din anul 943 si 1028.
Alti cercetatori dateaza fortificatia mult mai tarziu, in secolele  XI – XIII, identificand-o cu castrum Orod, resedinta comitatului omonim.
Un alt important obiectiv arheologic din zona il reprezinta ruinele bazilicii prepoziturii si capitlului Orod.
In interiorul biserici au fost descoperite 59 de morminte al caror inventar funerar cuprinde monede din secolele XII – XIV, cele mai vechi provenind din perioada lui Stefan al III-lea si Bela.
De asemnea au fost descoperite si morminte in ciste de caramida din secolele XI – XIII.
La inaugurarea acestei bisericii a participat regina Yolantha de Courtenay, sotia lui Andrei al II-lea, iar constructia a fost cofinantata de papa Honoriu al III-lea.
Prima mentionare nominala a unui prepozit de Orod este Primogenitus, in 1156, care era in acelasi timp si membru al cancelariei regale, iar una dintre cele mai spectaculoase legende legate de castrum Orod este cea conform careia in 1131 a avut loc aici dieta regatului maghiar, ocazie cu care regina Elena a dispus masacrarea nobililor care au fost implicati in orbirea, in copilarie  a sotului ei, regele Bela al II-lea al Ungariei.
De asemenea in 1183 capitlului si prepoziturii de Orod li se recunoaste dreptul la o treime din vama sarii transportate pe Mures.
Cam in aceeasi perioada drepturi identice au fost acordate si manastirii Bizere de la Frumuseni.
Actul a fost reinnoit in 1211.O alta ipoteza emisa de istorici este cea conform careia dupa infrangerea ducelui Ahtum de catre cavalerii unguri condusi de Chanadinus, in 1028, zona Muresului inferior a intrat sub autoritatea regatului maghiar.
Aceasta a fost exercitata de un comite, subordonat direct regelui Ungariei si de un prepozit, membru in cancelaria regala.
Ambele institutii, comitatul si capitului au fost infiintate probabil deja la sfarsitul secolului XI.
Resedinta comitelui a fost castrum Orod, iar cea a prepozitului se afla in preajma bisericii capitlului.
Unii cercetatori sunt chiar de parere ca biserica se afla in centrul unui complex de cladiri inconjurat cu un zid de incinta, intreg ansamblul putand fi identificat cu castrum Orod.
Ultima atestare documentara dateaza din 1552 cand prepozitura si capitlul sunt distruse de trupele otomane conduse de Kasson Bey.

Cristina Lazurca - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]