Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 23 iulie 2008
Stirile TVA aici
  • Piesele de arta ale Aradului - Statuile, adevarate comori arhitectonice

Monumentul Libertatii este repezentativ pentru orasul nostruInca o data (daca mai era cazul), ne-am convins ca in Romania, arta nu este valorificata. 
Aceasta constatare se aplica, cu precadere, si in municipiul nostru, unde peisajul statuar ar trebui sa fie mai bogat. 
Cu toate acestea, in calitate de trecatori nu avem decat onoarea sa remarcam (daca mai avem timp) adevarate kitsch-uri arhitectonice. 
Exceptiile se pot numara pe degete. 
Din pacate, Aradul se remarca mai mult prin lipsa statuilor reprezentative, decat prin prezenta lor...
"Mica Viena", asa cum mai este cunoscut Aradul, sta foarte prost la capitolul "grupuri statuare"
Pe ici-colo, cate un personaj sculptat, care pare a fi o persoana marcanta a istoriei in general sau a orasului, ori un om de vaza al literaturii romane sau... pur si simplu un monument ce ar trebui sa reprezinte un eveniment istoric sau un omagiu adus in cinstea eroilor. 
Totusi, formele finale nu intrunesc decat adevarate calitati de a fi declarate monumente ridicole.
Dintr-un anumit punct de vedere, ne bucuram sa nu intampinam in cale prea multe astfel de statui... nu de alta dar ne-am speria. 
Cu toate acestea, din punct de vedere cultural, un oras care se respecta (asa cum e Aradul), ar putea fi "jignit" cu mai multe statui ce sa ne plimbe prin trecut, fara a ne oferi imagini parca desprinse dintr-un film horror cu buget redus.
Sigur, multi dintre voi ati vizitat Viena sau Budapesta ori alte mari orase cu pretentii din Uniunea Europeana. 
Acolo lucrurile stau cam cum ar trebui sa fie si in Arad. 
Statuile reprezinta adevarate opere de arta, impodobind bulevardele sau scotand la lumina istoria impunatoare a locurilor respective, ca niste veritabili promotori turistici permanenti.
In Arad tot ce scoate la iveala e lipsa totala de imaginatie a arhitectilor... pana si ei sunt nemultumiti de ceea ce vad (lucru care nu ne mira deloc). La toate aceste nenorociri, se mai adauga una. Sculpturile, si asa putine, sunt amplasate pe spatii total neadecvate, in asa fel incat sa fie ferite de privirile trecatorilor.
Statuile cu adevarat importante nu au vizibilitate
Saracacios din acest punct de vedere, Aradul are, totusi, cateva bijuterii arhitectonice. 
Una din "gama variata" de sculpturi ce merita remarcate, e cea a Sfantului Ioan de Nepomuk, situata la intersectia strazilor Episcopiei cu Desseanu.
Nebagata in seama si uitata parca si de timp, acest simbol al stilului baroc parca se incapataneaza sa stea in picioare.
Putini dintre trecatori au remarcat motivele dinamice folosite in sculptura si caracteristice epocii. 
Si mai putini stiu insa ca este una din cele mai vechi statui ale Aradului, fiind ridicata de cetatenii catolici in anul 1870. 
Statuia "Ostasului Roman" poarta amprenta erei comuniste Insa, nu a scapat de huligani, fiind chiar decapitata. 
Suferind "schimbari mari", sculptura a avut nevoie de renovari. 
Cel care a readus la viata imaginea sfantului, a fost sculptorul Mihai Takacs.
O alta statuie, cu iz de controversa, este cea a "Sfintei Treimi"
Gazduita, multa vreme, de Catedrala Catolica, si-a (re)ocupat locul in fata Teatrului de Stat din Arad. 
De ce spun ca e controversata? Pentru ca mult timp, aceasta a fost considerata statuie maghiara. 
Expertii in arta, cultura si arhitectura au demonstrat insa ca statuia e un omagiu adus oamenilor ce au murit de ciuma in secolul al VIII-lea. 
Valorificata din punct de vedere artistic, statuia respecta modelul baroc, fiind cioplit in gresie, dar aradenii nu mai au timp sa remarce si acest aspect.
In Piata Meresiev, grupul statuar al Libertatii poate fi considerat singurul cu adevarat simbolic pentru Arad. 
Impozant, cu o recunoastere artistica internationala, acest grup statuar pacatuieste, insa, prin doua inadvertente. 
Prima, ca e considerata statuie "maghiara", lucru inadmisibil intr-o Europa unita, in secolul XXI, iar cea de a doua inadvertenta este legata de monumentul "geaman" care ar fi trebuit sa reechilibreze etnic si istoric piata, dar care nu face decat sa ridice si mai mult valoarea artistica a Grupului Statuar al Libertatii.
Ultimul... dar nu cel din urma, este o alta piesa de arta, subliniata de "Statuia Ostasului Roman"
Amplasata in spatele teatrului aradean, ca in orice alt oras al Romaniei, statuia subliniaza imaginea eroului care a luptat si si-a dedicat chiar si viata pentru patria sa. 
Ceea ce este demn de admirat e faptul ca soldatul nostru roman, intruchipat in statuie, este dotat in totalitate cu efecte de origine sovietica, de la manta pana la casca sau armament.
***
Indiscutabil, Aradul duce lipsa de grupuri statuare simbolice. 
Ultima perioada a mai ameliorat acest aspect, prin reamplasarea Statuii Sfintei Treimi si a Monumentului Libertatii. 
Si, in plus, aradenii traiesc cu speranta amplasarii Monumentului Marii Uniri, cat mai urgent. 
Celelalte statui zac in buna parte sub negura uitarii. 
Cat despre latura lor artistica, cea mai competenta parere o au, totusi, porumbeii...

Elena Rusu - Glasul aradului

  • Traficul din Arad, pe internet

Traficul masinilor va putea fi urmarit si pe InternetAutoritatile din Arad cauta disperate solutii pentru momentul cand Podgoria se va inchide.
Camere video pe cele mai circulate strazi din Arad si in cele mai aglomerate intersectii. 
Aceasta pare a fi ultima dorinta a Primariei Arad in materie de circulatie, in conditiile in care, pe timpul lucrarilor de modernizare a strazilor, traficul devine infernal. 
Acum, singurele imagini transmise live din Arad sunt cele din Piata Revolutiei si Piata Avram Iancu, imagini surprinse de cele trei camere web montate de Primarie. 
Primaria are de gand insa sa extinda sistemul si sa ofere imagini cu cele mai reprezentative cladiri din Arad. 
Imaginile video vor fi folosite insa, pe viitor, si pentru decongestionarea traficului, pentru ca primaria are de gand sa monitorizeze video cele mai circulate artere rutiere.
Camere video pe strazi
Purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici, sustinea de curand faptul ca un proiect de gen se afla deja in vederile institutiei. 
"Avem un proiect prin care sa oferim imagini cu monumente istorice, unele iluminate arhitectural pe timp de noapte. Deocamdata, suntem in tratative privind locurile in care vor fi montate camerele, intrucat este vorba de cladiri private", sustinea Draghici. 
Purtatorul de cuvant mai precizase faptul ca camerele instalate pana acum au doar scop de promovare turistica a Aradului, dar, la momentul la care acesta va fi extins, sistemul va deveni util aradenilor care vor sa iasa in oras cu masina, dar nu vor sa ramana blocati in trafic. 
"In colaborare cu Politia Rutiera, vom dezvolta un sistem de supraveghere video a celor mai circulate artere rutiere si a celor mai aglomerate intersectii. Imaginile vor fi transmise live pe internet, astfel incat orice sofer sa poata afla care zone sunt aglomerate si trebuie evitate", sustinea Draghici.
Comisarul Adrian Lile, seful Politiei Rutiere Arad, ne- a declarat ieri faptul ca un astfel de proiect nu a fost adus inca la cunostinta institutiei, dar ca Politia este oricand dispusa sa contribuie cu tot ce poate pentru a elimina aglomeratia de pe strazi. 
"Suntem deschisi la orice fel de colaborare. Le vom da tot sprijinul nostru. Monitorizarea video a traficului este, oricum, viitorul in acest domeniu", ne- a declarat Adrian Lile.
Podgoria, proba de foc!
Daca pentru traficul din Arad viitorul indepartat suna bine, cel apropiat da dureri de cap tuturor. 
Inchiderea traficului in intersectia de la Podgoria, cea mai aglomerata din oras, e de pe acum un cosmar pentru toti, de la soferi pana la politie si autoritati. 
Cum lucrarile din Podgoria vor trebui sa inceapa in viitorul apropiat si cum autoritatile nu au gasit inca nici o solutie pentru momentul la care Podgoria nu va mai putea fi strabatuta cu masina, autoritatile, Politia Rutiera si ceilalti factori de decizie si- au dat ieri intalnire la Primarie. 
Intrevederea a avut rolul de a descoperi solutii pentru ca, la momentul la care lucrarile BERD se vor muta la Podgoria, Aradul sa nu se blocheze definitiv. 
Va vom prezenta rezultatele discutiilor de ieri dupa- masa in numarul viitor al ziarului. 
Pana atunci, un lucru e sigur: nimeni nu s- a grabit sa demareze lucrarile la Podgoria, pentru ca nu s- au gasit solutii viabile de deviere a traficului. 
Totusi, autoritatile locale au de gand sa finalizeze lucrarea in cauza pana la mijlocul lui septembrie, adica pana incepe socala, moment de la care numarul masinilor aflate in trafic va creste din nou.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Politist retinut pentru trafic de influenta

Politistul de la Vinga a fost retinut pentru trafic de influentaProcurorii spun ca acesta promitea locuri de munca in Politie contra sumei de 3000 de euro 
Un politist din Vinga a fost retinut ieri seara de procurori, sub acuzatia de trafic de influenta. 
Subofiterul este acuzat ca a pretins, in ultimul an, bani de la mai multe persoane, carora le promitea posturi in politie, politia de frontiera sau inspectoratul pentru situatii de urgenta. 
Suma contra carora politistul isi oferea serviciile era fixa - 3000 de euro! 
Cei care au vrut sa devina oameni ai legii dand spaga au dat insa un avans si au asteptat in zadar sa li se rezolve un loc de munca. 
Politistul a fost saltat chiar de la locul de munca, din comuna Vinga. 
Anchetatorii aveau la dosar denunturile a trei persoane carora li s-au promis posturi in politie. 
Pavel Palcu, procuror la Parchetul Arad, spune ca persoana retinuta cerea cate 3000 de euro pentru fiecare amator de locuri de munca, sustinand ca are pe cineva in Ministerul de interne. 
Ulterior, politistul a declarat ca a luat banii imprumut, desi de-abia cunostea persoanele care – sustine el – il creditasera. 
Avocatul Eduard Hofman a declarat ca exista contradictii intre cele sustinute de politist si ceea ce afirma denuntatorii.
Subofiterul a fost retinut pentru 24 de ore, sub acuzatia de trafic de influenta. 
Maine va fi dus in fata unui magistrat pentru a primi mandat de arestare.

C.P. - Observator

  • Nevazatoarele s-au intrecut la gatit

La Nadlac nevazatoarele au dovedit si calitati de bune bucatareseNevazatorii din Arad au organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, in premiera nationala, un concurs de indemanare gastronomica la care au participat doar femei cu deficiente de vedere.
Organizatiile nevazatorilor au vrut astfel sa atraga atentia asupra lipsei de perspectiva a persoanelor cu deficiente de vedere.
"Si eu sunt o gospodina buna" a avut loc in orasul Nadlac. 
La intrecere au luat parte sase reprezentate ale judetelor din zona. 
Au trebuit sa curete usturoi, cartofi si oua fierte, au feliat castraveti si au avut de ghicit mai multe condimente. 
Concurentele spun ca important e sa fii atent in tot ce faci.
"Nu, nu ai nevoie de vedere. Important e sa fii atent, sa fii curajoasa si sa ai indemanare. Sa simti placerea ca faci acel lucru, sa faci cu placere. Daca mananca din mancarea ta cineva, sa te laude, ca atunci iti pica bine. Si tort cu etaj am facut de zile de nastere, eu sunt mandra de mine, pot sa spun. Intotdeauna am cautat sa fiu deasupra celor care vad, am cautat sa fac totul mai bine si mai perfect, sa nu fiu desconsiderata. De multe ori mai sunt oameni care nu te inteleg, si atunci nu e chiar asa de bine, dar ne descurcam ca nu ne lasam", spun eroinele concursului. 
Ele reusesc sa le arate in fiecare zi tuturor ca sunt niste invingatoare.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Un milion de lei noi pentru pietruiri si alimentare cu apa

Vicepresedintele CJA - Iosif Matula a mai facut rost de fonduri pentru pietruiriVicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula a participat ieri, la Bucuresti, la o sedinta organizata de Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDPL).
Subiectele intalnirii au fost: stadiul implementarii Planului Operational Regional (POR) si analiza metodelor de impulsionare a pregatirii proiectelor finantabile prin POR. 
"Judetul Arad sta bine in ceea ce priveste implementarea POR, iar in cadrul intalnirii, domnul ministru Laszlo Borbely a subliniat foarte clar ca, desi suntem in perioada concediilor, este nevoie de un ritm constant de munca, pentru a respecta toate termenele la proiectele aflate in derulare", a declarat Iosif Matula.
O veste buna pentru judetul nostru este ca, in urma rectificarii bugetare, Aradul primeste la programul de pietruiri (pe HG. 577/1997) suma de 500.000 lei, iar pentru cel de alimentare cu apa tot 500.000 lei.
De asemenea, conform afirmatiilor vicepresedintelui CJA, in cadrul intalnirii a fost lansat proiectul pilot de reabilitare experimentala a unor drumuri de interes local. 
Astfel ca si judetul nostru va avea un tronson de drum care va fi reabilitat prin folosirea unor tehnologii noi.

Nadia Bodran - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]