Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 22 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Buget de cinci mii de miliarde

Primaria propune un buget de cinci sute de milioane de lei noiPentru anul 2008, Primaria propune alesilor un buget de aproape 500.000.000 lei noi.
Bugetul general al municipiului Arad a fost supus transparentei decizionale si va urma sa fie votat, potrivit dorintelor executivului local, pe 31 ianuarie, adica imediat dupa ce bugetul judetului va fi aprobat in sedinta CJA. 
Ce-i drept, pe site-ul Primariei Arad, bugetul nu este expus in totalitate, ci doar primele patru pagini, care vorbesc de repartizarea in mare, pe capitole, a sumelor de bani aflate la indemana Primariei Arad pe anul in curs, fara ca datele detaliate, cum ar fi sumele de bani destinate fiecarei investitii in parte, sa fie facute publice sau remise mass- media.
Ca atare va putem spune doar faptul ca bugetul general al municipiului Arad este de aproape cinci mii de miliarde de lei vechi. Mai exact, 498.447.000 RON.
Din acesta, bugetul institutiilor publice finantate partial din venituri proprii este de 22.690.000 RON, bugetul veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local este de 56.080.000 RON, transferurile din buget sunt de 1.560.000 RON, iar bugetul institutiilor publice finantate integral din venituri proprii este de 1.469.000 RON.
Creditele, in top
Cea mai mare suma de bani evidentiata in bugetul municipiului este de 116.280.000 RON (adica peste o mie de miliarde de lei vechi) si apartine bugetului creditelor externe si interne, iar faptul e explicabil in conditiile in care cea mai mare suma de bani va intra in bugetul local datorita creditului BERD, a celui accesat de la Banca Mondiala si a creditelor interne luate pentru drumuri.
Primaria Arad a stabilit si care vor fi veniturile ce vor fi obtinute la bugetul local (taxe si impozite, subventii, venituri din dobanzi) - 312.642.000 RON - dar si cheltuielile calculate a se face de- a lungul lui 2008, adica aceeasi suma - 312.642.000 RON.
Despre bugetul pe 2008, primarul Gheorghe Falca sustine ca "aduce sume importante pentru modernizarea municipiului si confirma modul de lucru al Primariei Arad avand ca prioritate orasul si modernizarea lui. Bugetul pe 2008 confirma, in fapt, dorinta noastra de a face treaba in Arad".
Bani pentru utilitati
Pentru iluminatul public, Primaria si-a propus sa cheltuiasca, in 2008, 7.375.000 RON, pentru salubritate 8.500.000 RON, pentru canalizare 13.500.000 RON, pentru combustibil si energie termica (inclusiv subventii) 23.780.000 RON, pentru strazile din Arad 42.022.000 RON, iar pentru transportul in comun 4.600.000 RON.

Adriana Barbu - Adevarul

  • In zona Salii Polivalente, se prabusesc Blocurile Samantha?

Blocurile din Zona Polivalenta nu mai sunt sigureBlocul Samantha se dezbina?!
Locatarii imobilelor din zona Salii Polivalente ne-au sesizat ca blocurile in care locuiesc nu mai sunt sigure pentru ca se dezlipesc unele de altele. 
Totul a pornit de la mici fisuri aparute intre placile de imbinare dintre blocuri. 
Acum, acestea sunt crapaturi de aproape 10 centimetri latime.
O parte dintre locatari isi mai amintesc de problemele care au fost la aceste blocuri inca de la inceput, din anul 1977 cand au fost construite. 
Imediat ce s-a facut fundatia, lucrarile au fost sistate. De ce? 
Nimeni nu stie, dar, cum pe atunci nu se punea problema banilor, putem banui, alaturi de locatari, ca problemele au fost legate de proiect sau de constructie. Acum, oamenii isi mai amintesc doar ca terenul pe care sunt construite blocurile este nisipos. 
Oricum, blocurile par ca se desprind unele de altele, intr-un "divort" ce pune in pericol siguranta locatarilor, ba chiar intreaga zona. 
Nici nu vrem sa ne gandim la efectele unui eventual cutremur...
Blocurile 22, 23 si 24, din zona Salii Polivalente sunt celebre in Arad atat pentru ca au apartamente "Samantha", cat si pentru ca intr-unul dintre ele a locuit actualul primar al municipiului. 
Apartamentele din aceste blocuri sunt nu doar celebre, ci si scumpe. Iar acum aflam ca sunt si... riscante
Spatiul gol dintre scari, existent inca din constructie, nu a nedumerit pe nimeni pana cand locatarii au constatat ca pe acolo se infiltra apa, ori de cate ori ploua. Apoi, dupa ce acel spatiu (destul de ciudat, totusi...) a fost acoperit cu bucati de tabla, oamenii s-au linistit iarasi. 
Pana acum, cand si-au amintit ca acel gol dintre scari a fost cam anapoda proiectat sau "construit"...  
Cum va vrea Dumnezeu
Locatarii sunt familiarizati cu aceasta problema, cunosc riscurile pe care si le asuma, locuind in imobil, dar nu prea au alte alternative, avand in vedere ca multi locuiesc acolo de multi ani iar acum, le vine greu sa se mute in alta parte. 
Nu am putut sta de vorba cu toti locatarii, unii nici nu erau acasa la ora documentarii noastre. 
Elisabeta Palade, in varsta de 75 de ani, ne vorbeste fara retinere: "Locuiesc in blocul 24 de aproape 30 de ani si cunosc riscurile pe care acest imobil le ridica, insa sunt prea batrana sa ma mut de aici. Pana la urma, o sa fie asa cum va vrea Dumnezeu. Mi-am dat seama ca ceva nu e in regula de cand s-au pus bucatile de tabla, pentru a acoperi spatiul gol dintre scari. Ori de cate ori ploua, pe acolo (printre spatiile goale – n.n.), intra apa pe paliere."
De aceiasi parere este si Dochita Rad, de 56 de ani, pensionara, care  sustine ca usile se inchid bine, ca si geamurile de altfel, dar a observat in schimb ca placile de faianta din bucatarie se  muleaza pe perete, ca si cum acesta s-ar ondula, iar seara, cand e liniste, aude pocnituri destul de dese, de care nu stie de unde provin.
O  alta proprietara a apartamentului Samantha (nr. 18), in varsta de 56 de ani, pensionara si ea, nu stia de nesiguranta pe care o presupune imobilul dar considera ca toate aceste probleme, pana si crapaturile dintre placi, sunt cauzate de multele modificari, pe care le-au suferit unele apartamente, in ultimii trei ani. "Crapaturile din pereti se vad doar in exterior, in apartamente nu avem probleme. Imi este frica de un dezastru, dar nu stiu ce sa fac. De asemenea sunt  nemultumita si ca la baia de la nivelul de jos se simte mirosul de beci. Asta nu se intampla decat de trei ani. Adica de cand au inceput modificarile proprii in apartamente. Cred ca si crapaturile dintre placi tot de aici au pornit. Cei care si-au spart peretii in casele lor probabil ca au avut autorizatie, dar nimeni nu a venit sa-i verifice. Astfel, de unde sa fim noi siguri ca peretii de rezistenta au ramas intacti si nu sparti?".
Mircea Stan, administratorul blocului este singurl locatar linistit, dintre cei cu care am vorbit. 
Sustine sus si tare ca blocurile au fost proiectate si construite bine si sunt asa inca de la inceput. 
Nu-l sperie nici haurile (crapaturile) dintre blocuri, de vreme ce sustine ca sunt doar presupuneri: "spatiul dintre placi, unde se presupune a fi crapatura, e doar un simplu spatiu iar tablele care inchid locul gol dintre scari, cele de langa lift, sunt de foarte mult timp montate"
Desi marea majoritate a locatarilor sunt speriati, el  nu vede care ar fi riscul de a locui in imobilul respectiv.
Constructiile trebuie verificate o data pe an
Reprezentantii Inspectoratului in Constructii al Judetului Arad, afirma ca nu au primit nici o sesizare cu privire la aceste blocuri si ca oamenii nu ar trebui sa intre in panica pana nu se vede  exact despre ce este vorba. 
In cursul zilei de astazi se vor deplasa la fata locului pentru verificari.  
"Cred ca este vorba de acel rost dintre scari. Voi face o verificare in cursul zilei de maine (n.r. – astazi) pentru a ma edifica. Daca proprietarii nu au facut-o pana acum, vor trebui sa efectueze urmarirea comportarii in timp a constructiei, conform  prevederilor Legii nr.10/1995 privind calitatea in constructii si in functie de ceea ce rezulta in urma acesteia, sa comande expertiza tehnica sau inspectia extinsa. Obligatiile proprietarilor sunt clare. Ei ar trebui sa verifice printr-un responsabil de specialitate macar o data pe an constructia. Interventiile imediate (evacuare, sprijinire provizorie etc) sunt stabilite in urma expertizei tehnice sau a inspectiei extinse pe care o realizeaza expertul tehnic atestat. De obicei proprietarii nu cunosc acest lucru.  De aceea, oricine are nevoie de mai multe informatii despre imobilul in care locuieste ne poate vizita la sediul firmei, pe strada Dr.Ioan Suciu nr.7 bis, sau suna la numarul de telefon: 255281.  Mai mult ca sigur la blocurile respective este vorba despre  rostul de tasare", declara ing. Leonid Gheorghita, inspector sef al Inspectoratului Judetean in Constructii Arad.
Proprietarii platesc
Expertiza care trebuie realizata la blocuri, conform legii, este platita de proprietari. 
Pretul ei depinde de complexitate si se comanda numai dupa ce decide acel responsabil de specialitate care urmareste, evident, tot contra cost!, comportarea in timp a constructiei.
In momentul de fata problema blocurilor este "in aer"
Proprietarii asteapta raspunsuri si asigurari din partea specialistilor. Iar daca se va dovedi ca blocurile in cauza prezinta riscuri, cu siguranta se vor indrepta catre autoritatile locale, de la care vor cere ajutor.
In final, sa mai spunem ca, pe piata libera, un apartament intr-unul din blocurile amintite poate fi cumparat (greu!) cu 100.000 - 130.000 de Euro, in functie de dotari. Cu tot cu crapaturi...

Roxana Rusu & Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • La service

Posesorii de Dacia Logan vor trebui sa se prezinte la autoserviceProprietarii autoturismelor Dacia Logan produse pana la sfarsitul anului 2006 trebuie sa se prezinte la service. 
Intr-un comunicat al fabricii producatoare de la Pitesti se arata ca se va realiza o operatiune de service prin care clientii vor beneficia, cu ocazia viitoarei revizii a vehiculelor lor, de ultimele evolutii tehnice aplicate in uzina. 
Aceasta interventie vizeaza numai modelele Logan Berlina produse pana la sfarsitul anului 2006. 
In comunicat se arata ca specialistii firmei au constatat, in cateva cazuri, prezenta unor puncte de oxidare in pasajele rotilor din spate ale anumitor vehicule din acest model. 
Aceste puncte sunt cauzate de patrunderea apei prin pasajele rotilor spate ca urmare a unor operatiuni imperfect realizate in cursul procesului de fabricatie, afirma acelasi comunicat.

comunicat

  • Dieci – o bucurie a (re)gasirii

Casele din Dieci se vand la preturi derizoriiDieciul este o asezare inventata de oameni parca pentru a avea unde sa se duca atunci cand nu mai au unde merge
- Dieciul este un loc pe care, indiferent daca l-ai mai vizitat sau nu, ai senzatia ca ai ajuns acasa
- E o depresiune unde pleci ca sa scapi de presiune
- Pe indiferent ce drum ai lua-o, accesul catre Dieci e dificil, si e bine ca e asa, pentru ca nu oricine merita sa ajunga la Dieci
- De aici, din mult mai salbatica jungla urbana, daca ceri relatii despre cum e la Dieci ti se va spune, in primul rand, ca "acolo iese Crisul"
- Crisul iese, intr-adevar, dar poate iese pentru ca, pur si simplu, ii place sa iasa la Dieci
- In casele din cele 5 localitati, cu resedinta administrativa cu tot, au ramas 1810 suflete: 244 de numere de casa in Crocna, 195 in Revetis, 147 (din care doar 60 locuite) in Rosia si 15 in Cociuba – restul, de 313, la Dieci
- La Cociuba locuiesc doar doua familii tinere, restul sunt populate cu oameni batrani si intelepti, care au inteles ca nu are rost sa pleci niciunde, ca la tine acasa se intampla tot, dar absolut tot ce i se poate intampla unui om intr-o viata
- Cand toti vom intelege asta, ne vom muta inapoi si viata noastra va fi mult mai frumoasa, sau macar mai linistita
- De deasupra Cociubei se aruncau, mai demult, parapantistii – acum, parapantistii s-au mutat in alta parte, si de atunci tot primim stiri despre aripile si picioarele lor frante
- Rosia, odinioara cea mai bogata asezare din imprejurimi, trece printr-un proces de depopulare, dar daca e sa te iei dupa principiile sociologiei de stanga cel putin, asta e de bine – pentru ca asa se cern valorile
- O casa in Rosia costa... nimic – cam cat un televizor cu plasma sau cat planetara unei masini de lux
- Una dintre cele mai frumoase case din sat s-a vandut, recent, cu 3000 de Euro
- Intr-o relatie cvasiintima cu Dumnezeu este Manastirea de maici de la Rosia, un asezamant despre oricine l-a vizitat are concluzii exclusiv superlative
- Dieciul are un primar bun, un primar care a construit grupul sanitar de la gradinita din banii lui proprii si personali – si nu si-a dat nici macar comision... ceea ce, sa recunoastem, la Arad ar fi stire absolut extraterestra!
- Primarul din Dieci nu poate onora invitatia grupului de olandezi care l-au chemat sa-i arate cea mai urbanizata tara din lume, pentru ca nu are cine sa-i hraneasca, in lipsa, animalele, sa-i lucreze pamantul si sa discute cu nanele despre imensa problema a asfaltarii drumului catre cimitir
- In fiecare localitate din comuna exista biserica, si fiecare biserica are enoriasi, asadar ratiunea pentru care are rost sa existe
- Fiecarui cetatean din Dieci i se asigura o cantitate necesar-suficienta de nisip, balast si ciment cat sa-si asfalteze parte lui de trotuar, asa incat sa nu mai aiba niciun motiv sa se mute
- Prin comparatie, la Arad fiecariu contribuabil i se iau atatia bani, prin impozite, taxe si amenzi, incat sa-si ia campii
- Oricarui om care vrea sa devina sau sa redevina normal, ii ramane alternativa Dieci.

Observator

  • Aradul muzical – Iubire si muzica

Concertul din 17 ianuarie a fost prezentat sub bagheta lui Horst Hans BaeckerConcertul din 17.01.08 gazduit de sala mare a Filarmonicii, concert aflat sub bagheta lui Horst Hans Baecker (Germania) a inceput cu Uvertura fantezie "Romeo si Julieta" de Piotr Ilici Ceaikovski.
Preluarea unui subiect extrem de captivant: iubirea pura, iubirea neimplinita, sacrificiul pilduitor - subiect ce i-a atras si pe H. Berlioz (Simfonie dramatica), Ch. Gounod (opera), mai tarziu pe S.Prokofiev cu baletul sau - a dus la realizarea unei capodopere mereu atragatoare pentru iubitorii de muzica.
In cazul nostru, orchestra si dirijorul german au exploatat plasticitatea limbajului ceaikovskian, subliniindu-i pregnanta, calea cea mai scurta catre sensibilitatea auditorilor, creionand cu limpezime filonul liric in contrast cu profundul dramatism.
Revenind la subiectul muzicii, el ne aminteste de o regina cum a fost Elisabeta I a Angliei, care si-a sacrificat iubirile pentru edificarea unui stat puternic, al carui tron l-a cinstit, intrand in nemurire. 
Pentru contrast, amintim de un rege, tot englez, din secolul al XX-lea, care a renuntat la tron (1936) pentru marea sa iubire, o americanca.
La noi, Carol al II-lea a incercat sa rupa chingile traditiei legaturilor matrimoniale monarhice, din nefericire nu spre folosul tarii (vedem acum pretentiile Printului Paul Lambrino).
Asadar, Romeo si Julieta nu au murit chiar degeaba, tragedia lor servindu-le drept pilda celor ce le-au urmat, peste secole.
Aparitia unui nou Shakespeare care sa trateze cazul Diana, o alta fateta a libertatii iubirii, ar putea starni fantezia muzicienilor veacului nostru.
Tot iubirea patimasa, dar de alt tip, a generat opera "Carmen" de Georges Bizet, cantata pe toate scenele lirice ale lumii. Muzica sa frapanta, la fel, plina de contraste, a generat cu o jumatate de veac in urma o Fantezie cu acelasi nume, intrata in lumea concertistica datorita marilor violonisti ai trecutului secol (I. Stern, J. Heifetz).
"Fantezia Carmen pentru vioara si orchestra" a lui Franz Waxman a fost prezentata publicului aradean de Sebastian Casleanu (Germania), avand alaturi orchestra condusa de H.H.Baecker. 
Uzand de virtuozitatea prescrisa de partitura pentru a reda cu veridicitate momentele lirice si dramatice din sectiunile cele mai spectaculoase ale dramei, transcrisa in forma concertanta, protagonistii acelei seri au reusit sa cucereasca total pe melomanii aradeni.
Tot dragostea credincioasa care poate sa dezlege vraja geniului rau ce i se opune a fost subiectul celui de-al treilea moment al concertului, Suita de balet "Lacul lebedelor", semnata Piotr Ilici Ceaikovski, creator, alaturi de A. Adam cu al sau "Giselle" a baletului romantic modern.
Orchestra lui H.H. Baecker a fost in ton cu sugestivitatea muzicii care a indus publicului visare si duiosie, nostalgie, atmosfera fantastica, dar si realismul bogatelor trairi ale personajelor, dramatism si sperante, nelinisti, patos si, in fine, proslavirea dragostei, ferma, de neclintit nici in fata amenintarii mortii.
Frumusetea muzicii expresive a baletului ceaikovskian redata cu daruire de formatia orchestrala dirijata de oaspetele german a entuziamat pe cei prezenti, iubitori de muzica buna, ce pareau a se desparti cu greu de prietenii de o seara, artisti ce pot deveni prieteni de o viata.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Joi, 24.01.08 ora 19
Dirijorul Cristian George Neagu si violonistul Gabriel Croitoru vor prezenta un program plin de culoare:
- Eduard Lalo – Simfonia spaniola pentru vioara si orchestra op. 21
- Hector Berlioz – Carnavalul roman op. 9
- Nikolai Rimski Korsakov – Capriciul spaniol op. 34


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]