Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 21 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Armistitiu CJA- Prefectura?

Adrian Tolea ar putea sa revina in functia de vicepresedinte CJA daca prefectul retrage ordinul de demitereCJA a decis sa modifice hotararea care il facea, in viziunea prefectului, incompatibil pe Adrian Tolea.
Ioan Cristina este propus de conducerea CJA pentru a-i lua locul vicepresedintelui Adrian Tolea in structura AGA de la West Continental. Proiectul, in baza caruia se va face aceasta modificare, se regaseste pe site-ul Consiliului Judetean si cel mai probabil va fi supus votului alesilor la urmatoarea sedinta CJA. Este vorba, in fapt, de modificarea hotararii CJA 159/2008, hotarare in baza caruia prefectul Gavril Popescu a emis ordinul de eliberarea din functie a vicepresedintelui CJA, Adrian Tolea, pentru incompatibilitate. Incompatibilitatea fusese insa negata de cei de la CJA, care sustineau ca Tolea si-a dat demisia din AGA in termenul legal.
Nu mai departe de marti, prefectul a protestat fata de atitudinea mai marilor CJA care au decis sa angajeze o firma de avocatura din Bucuresti pentru a duce razboiul cu Prefectura, pe tema suspendarii vicepresedintelui, in Tribunal. Atunci, Gavril Popescu le-a propus celor de la judet un troc: conducerea CJA modifica hotararea care il facea pe Tolea incompatibil, iar prefectul isi retrage ordinul. La acel moment, presedintele CJA, Nicolae Iotcu parea decis sa se judece cu Prefectura pe mai departe.
Ramane de vazut cine va renunta primul la lupta, daca prefectul se va tine de promisiune, sau daca partile se vor prezenta la Tribunal. In acest caz spatele celor din CJA este asigurat, pe bani seriosi, de avocati din Bucuresti.

A.B. - Jurnal aradean

  • Aradenii sunt ingroziti de dobanzile bancilor

Bancile se scuza dand vina pe personalul neexperimentatOficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad este zilnic asaltat de aradenii care sunt nemultumiti de faptul ca bancile le maresc dobanda creditelor peste noapte. „Avem foarte multe reclamatii in ceea ce priveste domeniul bancar. Acestea se refera in special la faptul ca bancile majoreaza dobanzile si introduc tot felul de clauze ilegale ulterior semnarii contractului. Bancile care functioneaza in Arad sunt doar puncte de lucru, deoarece reprezentanta generala este la Bucuresti. Astfel, suntem nevoiti sa trimitem plangerile oamenilor in Capitala pentru solutionarea lor. Nu de putine ori, bancile si-au recunoscut vina, motivand ca au parte de un personal neexperimentat, in cele mai multe din cazuri. Amenzile pe care le-am dat pana acum in orasul nostru s-au ridicat la ordinul sutelor de milioane“, ne declara Dumitru Musca, inspector sef adjunct din cadrul OJPC Arad.
Gradul de protectie a consumatorilor fata de serviciile financiare din Romania va creste considerabil, conform modificarilor legislative aprobate in sedinta de Guvern de miercuri, 19 noiembrie 2008. Printre principalele aspecte reglementate se numara obligatiile conform carora institutiile financiare trebuie sa ofere consumatorilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, impreuna cu o simulare de costuri, acest lucru dand posibilitatea clientului de a evalua efortul financiar la care se angajeaza pe termen mediu si lung; sa prezinte costurile totale ale creditului in orice forma de publicitate in care se face referire la costuri; sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar; sa nu majoreze comisioanele pe perioada derularii contractului de credit; in cazul dobanzii variabile, sa prezinte indicii si modul de calcul in functie de care variaza aceasta, in felul acesta clientul putand sa urmareasca si sa inteleaga evolutia cresterilor sau descresterilor ratei aferente creditului; sa nu modifice clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator, aceasta prevedere dand clientului dreptul la rezilierea contractului, in cazul in care nu este de acord cu modificarile propuse de banca; sa inchida contul curent, aferent contractului de credit / depozit, odata cu finalizarea contractului, pentru a se evita situatiile in care clientul descopera ulterior ca trebuie sa plateasca penalitati pentru sumele restante aferente contului de credit pe care il considera inchis odata cu achitarea integrala a creditului.
Nerespectarea acestor prevederi va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 lei.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Taraganarea judiciara legata de “Cazul Fabrica de Zahar” continua

Firma timisoreana care a cumparat fosta fabrica de zahar vrea sa demoleze construtiile si sa vanda terenulFirma timisoreana care a preluat Fabrica de Zahar de la aradenii care o cumparasera de la primarie, vrea sa o dea mai departe unei societati din Bucuresti. Numai ca se impiedica de atelierul aradeanului Remus Vasiu, amplasat chiar pe perimetrul suprafetei tranzactionate. Vasiu initial a refuzat sa negocieze demolarea atelierului, apoi a acceptat, dar nu au mai vrut timisorenii, care l-au dat in judecata si ii cer si o taxa de depozitare, ajunsa deja la peste 12 milioane de lei vechi. Apoi s-au razgandit din nou si nu ii mai cer taxa de depozitare, ci numai sa isi demoleze constructia. O intreaga tevatura, care se taraganeaza de cativa ani...
Firma timisoreana care a cumparat terenul de sub Fabrica de Zahar de la societatea aradeana careia primaria i-o vanduse la un pret derizoriu, vrea sa dea mai departe terenul unei societati din Bucuresti. S-a incheiat deja un precontract de vanzare-cumparare, tranzactia este insa ingreunata de faptul ca pe terenul de aproape cinci hectare si jumatate este amplasata o constructie a aradeanului Remus Vasiu, pe o suprafata de 347 de metri patrati.
Initial, timisorenii au incercat sa negocieze cu Remus Vasiu demolarea constructiei (un garaj metalic captusit cu ziduri de caramida, cu fundatie de beton, conform raportului tehnic, folosit ca atelier). Pretul cerut de aradean a fost de 80 000 de euro, ajungandu-se, prin negociere, la 35 000 de euro. Insa dupa ce Vasiu a refuzat la ultima runda de negocieri sa semneze actele, in conditiile in care nu era asistat de avocatul sau, timisorenii s-au razgandit. Si nu mai vor sa ii dea niciun leu! Ci, din contra, sa ii ia! L-au actionat in judecata pe Vasiu si cer instantei nu numai sa dispuna demolarea atelierului pe cheltuiala aradeanului, dar si obligarea lui Vasiu la plata unei taxe de depozitare a constructiei, pe terenul Fabricii de Zahar, in cuantum de 50 RON pe zi, de la data de 21 martie 2008. Adica, pana acum, vreo 12 000 RON, adica 120 de milioane de lei vechi. Ulterior, la dezbaterea din 18 noiembrie, avocatul timisorenilor renunta la aceasta taxa de depozitare.
„Eu as fi fost dispus sa negociez cu timisorenii, dar sa nu ma traga pe sfoara. Ei au vrut sa imi dea sa semnez o hartie prin care renunt la constructie, iar plata sa mi-o faca nu pe loc, asa cum cred ca ar fi fost firesc, ci peste trei zile. Am vrut intai sa discut cu avocatul meu, sa ma asigur ca nu voi fi tras pe sfoara, iar asta i-a determinat sa se razgandeasca. Cred ca am putea discuta pe cale amiabila, sa oprim procesele” - a subliniat Vasiu, pentru ziarul Observator. El sustine, in continuare, ca nu s-ar judeca de cativa ani pentru terenul respectiv daca primaria i-ar fi concesionat ori vandut si lui terenul de sub atelier, asa cum a procedat si cu prietenii primarului, carora le-a vandut fara nicio problema nu 347 de metri, ci aproape cinci hectare si jumatate. „Cred ca de la bun inceput am fost un fel de spin in coastele lor. Probabil s-au gandit ca se vor descotorosi usor de mine, ca ma intimideaza. Dar eu stiu ca in tara asta sunt legi, si tribunalele mi-au dat mie dreptate. Timisorenii sunt in situatia in care au dobandit dreptul de proprietate de la un neproprietar, care nu putea transmite mai multe drepturi decat are”, sustine Remus Vasiu.
Societatea Porto Petrol din Timisoara este transanta in actiunea sa. Sustine ca Vasiu nu a cumparat o constructie in perimetrul fostei Fabrici de Zahar, ci doar bunuri mobile pe care era obligat sa le ridice in termen de 30 de zile de la cumparare. „Sentinta din 2006 a Judecatoriei Arad a respins actiunea paratului (Remus Vasiu, n. red.) avand ca scop constatarea dreptului sau de proprietate asupra constructiei, iar motivarea respingerii a fost tocmai caracterul de bun mobil al bunurilor dobandite de parat. Paratul nu se poate revendica drept un „constructor de buna credinta”, deoarece obiectul dreptului sau nu este un bun imobil ridicat pe terenul altuia, ci doar bunuri mobile pe care era obligat sa le ridice de pe teren, obligatie asumata prin contractul de schimb. Paratul nu este inscris in cartea funciara cu niciun drept real, iar constructia a carei demolare o cerem nu este intabulata tocmai pentru ca nu indeplinea si nu indeplineste conditiile de intabulare: nu este un bun imobil, ci unul mobil” - sustine avocatul firmei timisorene, Constantin Gheorghe Popa.
Ceea ce trebuie remarcat este ca Tribunalul Arad si Curtea de Apel Timisoara au anulat decizia Judecatoriei, din anul 2006, de care aminteste societatea Porto Petrol, considerand ca Vasiu are „un interes legitim privat”. Marti, Remus Vasiu a cerut Judecatoriei Arad suspendarea procesului civil pana la data pronuntarii instantei in procesul penal generat de „Cazul Fabrica de Zahar”. De asemenea, a solicitat o expertiza tehnica suplimentara, pentru a dovedi ca atelierul pe care il detine nu este un bun mobil, asa cum sustin timisorenii, ci unul imobil.
In timp ce procesul civil dintre cumparatorul la care a ajuns terenul si Remus Vasiu continua, Curtea de Apel din Timisoara dezbate recursul referitor la suspendarea procesului de coruptie al primarului Gheorghe Falca, proces generat tocmai de vanzarea terenului de la Fabrica de Zahar. Cum am mai scris, avocatul primarului a cerut retrimiterea dosarului, pentru a doua oara, la Curtea Constitutionala, atacand de aceasta data chiar principiile pe baza carora functioneaza Departamentul National Anticoruptie. Judecatoarea Laura Lazar, de la Tribunalul Arad, a admis doua din exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatul Gheorghita Mateut, iar procurorii au contestat aceasta decizie la Curtea de Apel.

Andrei Ando - Observator

  • "Stop Fumat", un program cu rezultate

Un grup de copii a facut un manifest impotriva fumatului cu ocazia "Zilei Fara Tutun"Ieri, a fost „Ziua Fara Tutun”, urmand ca pe 20 noiembrie 2009 sa fie decretata „Ziua Nationala Fara Tutun”. In sustinerea acestei idei, un grup de copii a facut un manifest impotriva fumatului, folosindu-se de recuzita construita de ei: mesaje impotriva fumatului, semne de carte si pancarte. La aceasta manifestatie au luat parte si medicii coordonatori ai programului „Stop Fumat”, care au explicat riscurile fumatului si statisticele inregistrate de programul „Stop Fumat”.
Din punct de vedere statistic, in ultimele doua luni, in cadrul programului „Stop Fumat” s-au inscris 2.076 persoane, dintre care 1.891 au fost asistati medical individual. De asemenea, dupa trei luni (cat prevede tratamentul anti - fumat din partea Ministerului Sanatatii), 33,3% au devenit nefumatori.
Programul impotriva fumatului a presupus si o campanie inceputa in luna septembrie, privind o actiune de informare a opiniei publice, prin panouri stradale si pliante. De asemenea, de la doua luni de la debut s-a infiintat si o linie telefonica „Stop Fumat”, ce a inregistrat in luna septembrie 1.265 de apeluri, iar in octombrie 1.051. Prin urmare, initiativa telefonului pentru doritori a fost un real succes.
In cadrul acestui program s-au implicat trei medici. Astfel, pneumatologul Dana Olaru sustine ca „imi dau seama zilnic de dezastrul pe care fumatul il poate produce. Acest program, care a absorbit un numar mare de pacienti, duce la concluzia ca ar fi bine sa se infiinteze un centru antifumat cu un medic de specialitate si un psiholog. Pana acum am avut inscrisi 97 de pacienti, din care au abandonat 30”. Tratamentul administrat fiecarui pacient in parte incepe cu evaluarea si consilierea acestuia, pentru a se stabili gradul de dependenta fata de tutun. Apoi se incepe tratamentul medicamentos sau folosirea plasturilor. Pana acum s-a dispus de medicamente impotriva fumatului in valoare de 600 de milioane.
In cadrul aceluiasi program, doctorita Matei a tratat, pentru inceput, 79 de pacienti, dintre care doar 13 au ajuns la finalul programului, iar sase au reusit sa devina abstinenti.
Prezenti au fost si cativa din pacientii care au reusit sa se lase de fumat, dupa ce consumau 2 – 3 pachete pe zi. Toate cazurile lor sunt interesante, cu precadere cel al lui Nicolae Baldovici, fumator de peste 66 de ani. A inceput sa simta gustul tigarii la varsta de 10 ani si s-a autodeterminat sa se lase de acest viciu dupa ce se simtea tot mai obosit si cu ameteli dimineata, numai atunci cand isi aprindea tigara. „Am aflat de acest program din reviste si ziare si am decis sa urmez si eu tratamentul. Vreau sa spun ca a fost foarte usor. Dupa doua saptamani m-am lasat atat de fumat cat si de medicamente”, ne-a spus Nicolae Baldovici. In cazul acestuia se afla multi alti pacienti, pentru care terapia impotriva fumatului a fost de un real succes.
Urmeaza implementarea altor proiecte, printre care cel mai ambitios pare a fi „Adolescentii renunta la fumat”. Cu acesta se urmareste incurajarea tinerilor sa renunte la viciu, sa nu se reapuce de fumat si aducerea la cunostinta toate riscurile la care se expun ei si cei din preajma lor. Proiectul va cuprinde sase sesiuni interactive a cate o ora pe saptamana, dupa orele de curs.
Un asemenea curs a fost testat in randul tinerilor de clasa a IX-a, elevi la Grupul Industrial „Transport Cai Ferate” si Colegiul National „Elena Ghiba Birta”. Participantii au fost toti voluntari, in numar de 50. Cursul a fost absolvit doar de 36, acesta urmand a fi adresat si in localitatile Ineu si Chisineu-Cris.
Lupta cu tutunul este una groaznica, dar nu imposibila!

Roxana Rusu - Glasul Aradului

  • Rascoala pentru pamant

La Curtici zeci de oameni cer retrocedarea unor terenuri agricoleProprietarii de pamant din Curtici au luat cu asalt Primaria pentru a-si obtine drepturile.
Zeci de proprietari de pamant din Curtici au iesit in strada. Reprezentantii celor nemultumiti spun ca cei 2.500 de localnici carora nu li s-a reconstituit pe deplin dreptul de proprietate solicita aproximativ 1.500 de hectare, pamant care fie s-a evaporat, fie a ajuns pe administrativele comunelor invecinate.
„Sunt 2.500 de oameni care nu si-au primit tot pamantul. Exista teren pe raza comunei Sofronea, pamant care este al nostru, al curticenilor”, sustine unul dintre nemultumiti.
O delegatie a proprietarilor a fost primita de viceprimarul Petru Miloaca. Autoritatile locale recunosc ca problema treneaza de dupa revolutie. In cel mai fericit caz, oamenii si-ar recupera partial terenurile cerute.
„Pe teritoriul administrativ al orasului Curtici mai sunt aproximativ 75 de hectare, iar cererile oamenilor sunt pentru cateva sute de hectare. Lucram sa retrocedam proprietatile celor in drept macar partial. Sentinte vin tot timpul, iar suprafetele sunt limitate”, sustine Miloaca.

V.O., L.S. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]