Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 21 august 2008
Stirile TVA aici
  • La bine si la rau - Jumatate de veac impreuna

Varstnici premiati cu "diplome de aur"Putin trecut peste ora 20:00. Parcul Mihai Eminescu a fost dominat, ieri,printre picturi expuse si instrumente muzicale, de persoanele de varsta a treia.
Asezati la locurile lor, pe scaunele special rezervate, varstnicii asteptau cu nerabdare ca evenimentul mult asteptat sa inceapa. 
Este vorba despre decernarea "Diplomelor de aur", din cadrul Zilelor Aradului.
Aparitia amfitrionului a fost in forta. Zoltan Lovas a urat un bun venit tuturor, dupa care si-a cerut scuze de sperietura creata in randul batranilor (decibelii au fost cam puternici, mai ales pentru primele randuri).
Cu atentia sporita catre scena, cele 130 de perechi care au implinit 50 de ani de casnicie au ascultat (sau poate si-au amintit) cu mare placere Valsul Imperial, cu care s-a deschis seara festiva.
Emotionati pana la lacrimi, cu glasurile tremurande, varstinicii, in majoritate trecuti de 70 de ani, au povestit amintiri de la inceputul drumul parcurs impreuna si etapele grele prin care au trecut. 
Multe motive a stat in calea fericiirii multora, cum ar fi razboiul, vremurile grele, saracia, insa iubirea si dorinta de a trai impreuna au invins orice necaz, orice durere, pentru ca in formula de doi, totul pare mai usor... chiar si batranetea.
Cel mai emotionant li s-a parut sarbatoritilor momentul in care atat primarul municipiului Arad cat si cei doi viceprimari au pasit pe scena, pentru a le adresa un gand special lor. 
"Suntem aici pentru a le oferi o diploma celor care sunt un exemplu pentru noi. De 50 de ani, au impartit totul impreuna iar azi le sarbatorim nunta de aur. Au parcurs un lung drum impreuna si pentru acest lucru, merita respectul nostru. Pentru unii, o diploma si recunostinta noastra nu inseamna mai nimic. Insa celor care sarbatoresc jumatate de secol impreuna si chiar mai mult de atat, noi le oferim cu draga inima diploma pe care o merita, doamnelor un buchet de flori si respectul nostru tuturor", a sustinut Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad.
Impreuna cu consilierii judeteni si locali, primarul Aradului si cei doi viceprimari au intrat in multime, impartind cadouri si flori doamnelor, profund impresionate de moment.
Dupa "momentul serii", sarbatoritii dar si cei prezenti la eveniment, au avut onoarea de a asculta concertul Orchestrrei Filarmonicii din Arad, pe notele valsurilor lui Strauss.

Roxana Rusu - Glasul aradului

  • Patru morti si un ranit grav la Vinga

Accidentul de la Vinga s-a soldat cu patru mortiTragedie pe Arad-Timisoara, patru morti si un ranit grav in urma unui cumplit accident rutier.
Dimineata neagra, ieri, in Vinga dupa ce o betoniera a spulberat o Dacie papuc inmatriculata in Bucuresti in care se aflau cinci barbati, la intrarea in localitate.
Autocamionul era incarcat insa acest lucru nu l- a determinat pe sofer sa conduca cu prudenta si sa respecte restrictia de viteza pe care o avea in zona in care a provocat accidentul.
Patru oameni nevinovati au murit pe loc dupa ce soferul teribilist, avand viteza cu mult peste limita legala a iesit din coloana de masini pe care o avea in fata, a intrat pe contrasens, unde a acrosat un microbuz si a izbit frontal Dacia papuc.
"Conducatorul unui autocamion circuland cu viteza neadaptata respectiv peste limita legala si intr-o zona periculoasa si pe fondul neatentiei patrunde pe contrasens in franare unde acroseaza un microbuz dupa care loveste in plin o Dacie papuc in care se aflau cinci persoane", a declarat comisarul Adrian Lile, seful Politiei Rutiere Arad.
Patru morti
La locul accidentului au sosit ambulante si un echipaj de la descarcerare care au scos doua dintre persoanele decedate din Dacie. 
Victimele erau toate din localitatea Biled, judetul Timis iar masina in care se aflau se indrepta spre Arad.
Acestia aveau varste cuprinse intre 18 si 49 de ani. 
Tanarul de 18 ani este in coma, fiind internat la Spitalul Judetean Arad. 
Politistii nu au reusit din pacate sa identifice una din victimele accidentului.
Traficul pe DN 69 (Arad-Timisoara) a fost blocat complet iar cozile de masini s-au intins pe kilometri intregi. 
Acesta este cel mai grav accident rutier petrecut in judetul Arad, anul acesta.

I.C.- Jurnal Aradean
  • Transfugi, prinsi la frontiera cu Ungaria

Politia de frontiera a retinut mai multi transfugiWeekend agitat la granita cu Ungaria, unde politistii de frontiera aradeni au prins mai multi transfugi, printre care doi copii de unu, si respectiv, trei ani.
Politistii de frontiera de la Turnu au retinut patru cetateni palestinieni si un indian.
"Patrula de supraveghere a frontierei, a observat, in jurul orei 23:20, cinci persoane care se indreptau spre frontiera. Cei cinci au fost prinsi la aproximativ 200 metri interior fata de linia de frontiera. Acestia sunt cetateni din Palestina si un cetatean indian, cu varste cuprinse intre 1 si 33 ani. Printre migranti se afla si doi minori, de un an si trei ani", a declarat, astazi, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Arad, Mihaela Les.
Adultii prinsi le-au spus politistilor de frontiera ca aveau de gand sa ajunga intr-un stat al U.E.
Tot in weekend, poltistii de frontiera de la Curtici au retinut un turc de 28 de ani, care se afla ascunsa sub bancheta unui vagon de tren, incercand sa evite controlul de frontiera.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Elevii au motive de fericire - Se reduce numarul de ore

Directorul Liceului Particular - Romeo Trifa crede ca pentru inceput va trebuii sa se reduca doar la 28 de ore pe saptamanaMinisterul Sanatatii a emis zilele trecute un ordin prin care sare in ajutorul elevilor.
In schimb, s-ar putea sa afecteze siguranta locului de munca al profesorilor.
Ordinul presupune reducerea numarului de ore in invatamantul preuniversitar, masura care are drept scop imbunatatirea randamentului elevilor.
Elevii din ciclul gimnazial sa nu petreaca mai mult de patru sau cinci ore in scoala, liceenii- cinci, sase ore, in timp ce scolarii din ciclul primar sa nu stea mai mult de patru ore in scoala. 
Ordinul emis de Ministerul Sanatatii ar putea avea multe consecinte si pentru invatamantul aradean.
Este si parerea inspectorului scolar adjunct, Nicolae Pellegrini, care ne declara: "Cu toate ca ordinul nu a ajuns inca la noi, aceasta masura ar schimba mult si cuantumul de ore al profesorilor. Nu pot insa sa ma pronunt mai mult, pana nu detin acest ordin din punct de vedere oficial".
Reducerea numarului de ore imparte profesorii in doua tabere: pro si contra. Romeo Trifa, directorul Liceului Particular din Arad, practica meseria de profesor de 55 de ani.
"Sunt de acord cu scaderea numarului de ore si consider ca ar fi benefic pentru elevi. Sa se inceapa cu reducerea numarului de ore la maxim 28 pe saptamana, iar apoi sa se reduca si mai mult. Acest lucru nu ar afecta profesorii intr-o prea mare masura, pentru ca numarul de ore s-ar compensa de la alte scoli", este de parere Trifa.
Amenintare pentru profesori
Alti profesori concep insa intr-un mod diferit acest demers.
"Pentru profesori acest ordin reprezinta o amenintare. Scaderea numarului de ore va conduce la pierdera catedrei. Nici pentru elevi masura nu este una pozitiva. Diminuarea numarului de ore fara a tine cont de reducerea programei scolare nu va avea in nici un caz efectul de randament pe care il urmareste acest ordin. Concentrarea materiei, si asa destul de mari, intr-un numar si mai mic de ore va duce la rezultate negative", considera o profesoara de la o scoala cu renume din Arad.
Orar stabilit de doctori
De asemenea, Ministerul Sanatatii reglementeaza si modul in care ar trebui stabilit orarul elevilor.
Astfel, acestia nu vor mai avea doua ore consecutive la aceeasi materie, nu vor avea mai mult de doua teze pe saptamana, nu vor mai da lucrari de control luni si vineri si nici nu vor mai avea doua zile consecutive in care sa fie obligati sa dea lucrare de control.
Mai mult, ora de educatie fizica nu va mai fi ultima, iar orele de desen vor trebui programate astfel incat elevii sa beneficieze de lumina naturala.
Potrivit aceluiasi ordin, scolarii din primele doua clase nu vor mai face scriere la prima ora.
Şcoala de vis
Surse din Ministerul Educatiei au anuntat inca de la jumatatea lunii mai ca intentioneaza ca elevii claselor V-VIII sa aiba incepand cu anul scolar 2009-2010 un numar scazut al orelor de clasa, acestea sa fie de cel mult cinci ore pe zi, inclusiv pentru elevii de liceu.
Elevii vor avea mai putin de invatat pentru a intelege inca din clasa ce li se preda.
Se va reduce la maximum si volumul de teme pentru acasa, astfel incat numarul total de ore de lucru ale elevului sa fie cat mai mic.
Mai putini copii intr-o clasa
Prin acelasi ordin, privind normele de igiena din unitatile pentru protectia, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, Ministerul Sanatatii stabileste ca numarul de copii dintr-o grupa de gradinita nu trebuie sa depaseasca 20, iar in ciclul primar nu trebuie sa fie mai multi de 25 de scolari intr-o clasa.
Ministerul Educatiei a estimat, pentru anul acesta, un deficit de 40.918 de locuri in gradinite, Aradul facand parte din judetele cu probleme.
Una dintre solutiile gasite fiind si cresterea numarului de copii dintr-o grupa.
O situatie similara este si la inscrierea in clasa I.
Programa scolara mai usoara
Noua programa scolara, publicata pe site-ul www.Curriculum2008.edu.ro  urmareste astfel atat descongestionarea materiei, cat si abordarea unei metode de predare care sa nu mai fie exclusiv teoretica, asa cum se intampla pana acum.
La elaborarea programei au lucrat 1.259 de cadre didactice din toata tara, inclusiv evaluatori de calitate.
Şcolile care au avut reprezentanti in comisia de revizuire si elaborare a programei i-au ales pe acestia prin vot.

Adrian Cotuna - Glasul aradului

  • Straniere de cinci stele, atrase de reputatia ICIM-ului!

Straniere de cinci stele la BC ICIM AradICIM-ul si-a prezentat ieri, oficial, noile achizitii: doua baschetbaliste din SUA si trei sarboaice!
Emotionate, obosite (n.r. au ajuns marti seara) si putin surprinse de primirea calduroasa de care au avut parte, cativa suporteri asteptandu-le la Sala Polivalenta, stranierele campioanei Romaniei si-au facut o scurta prezentare.
Mai indrazneata, Ivana Grubor, capitanul de echipa al nationalei Serbiei, a fost prima care si-a motivat alegerea facuta: "Am auzit numai cuvinte frumoase despre acest club, de la alte jucatoare care au evoluat aici, in special sarboaice. Suzana Milovanovic mi-a spus ca este o echipa de top in Romania, care isi propune mereu obiective pe masura. Am inteles ca echipa isi doreste si in sezonul viitor castigarea campionatului, dar si un parcurs cat mai lung in EuroCup si atunci interesele noastre s-au suprapus."
Americana Dalila Eshe, care a evoluat in precedentele doua sezoane in Turcia, a ales ICIM-ul prin intermediul impresarului sau: "Cunosteam parcursul echipei in sezonul trecut al FIBA EuroCup, m-am informat si despre reputatia si rezultatele acestei echipe in campionat si am constatat ca este o echipa valoroasa, redutabila. La Arad, imi propun sa castig campionatul si sa avem un parcurs cat mai lung in cupele europene."
Brown s-a pregatit, in vara, cu nationala olimpica a Statelor Unite; Jokovic: "Am fost obisnuita sa fiu prima, am venit si aici cu acelasi gand!"
Cealalta baschetbalista de peste Ocean, simpatica Tiffany Brown,  a inceput baschetul la doar 5 ani si ca o noutate, a fost in pregatiri, in aceasta vara, cu nationala olimpica a Statelor Unite: "Agentul meu mi-a recomandat aceasta echipa, mi-a prezentat rezultatele din ultimii ani si m-am convins repede, uitandu-ma peste rezultatele recente din Romania si din cupele europene, ca este vorba despre un club puternic. Nu am mai jucat pana acum in Europa, este prima mea echipa si sper sa fie bine."
Cea mai titrata jucatoare adusa la Arad, un adevarat simbol al baschetului feminin din Serbia, Ana Jokovic, ne-a asigurat, din start, ca vrea sa fie pe primul loc si cu ICIM: "La ce echipe am jucat, am fost mereu in top, de multe ori chiar prima. Asa am fost obisnuita, am venit si aici cu acelasi gand. Am trecut cu bine peste operatia de la genunchi, acum totul este ok."
Adrian Budurean: "La prima vedere avem un lot valoros, am incercat si cred ca am reusit sa aduc la Arad jucatoare cu experienta, care au jucat la un nivel inalt"
La prezentarea oficiala a noilor achizitii au fost prezenti antrenorul Adrian Budurean, managerul Marcel Urban dar si Simion Jarko, presedintele Comunitatii Sarbesti din Arad, cel care a fost chemat pe post de traducator.
Antrenorul Adrian Budurean, cel care a programat primul antrenament inca de aseara, s-a declarat multumit de campania de achizitii dar nu a exclus alte noutati sau modificari, pe parcursul pregatirii: "Am incercat si cred ca am reusit sa aduc la Arad jucatoare experimentate, care au evoluat la un nivel inalt si au demonstrat, pe unde au jucat, ca au valoare. Am facut aceste transferuri pentru a face fata cat mai bine in cupele europene, unde ne dorim un parcurs cat mai indelungat. Cele cinci jucatoare mi-au fost propuse de diferiti impresari iar apoi am inceput vanatoarea de informatii, pentru a ma convinge de calitatea si valoarea sportivelor. La prima vedere avem un lot valoros dar nu pot sa fac comparatii cu cel din sezonul trecut, deoarece fostele straniere si-au facut treaba, ne-am atins obiectivele. Campionatul va fi cu siguranta mai puternic, pentru ca sunt 5-6 echipe care s-au intarit si ele, nu pot inca sa vorbesc despre contracandidate, e prematur."
Baschetbalistele de la ICIM atrag straniere valoroaseMai vin doua rusoaice in probe de joc!
Primele amicale - la Satu Mare, in 30-31 august si la Arad, probabil in 5 septembrie, cu nationala Romaniei Budurean, care va avea in probe de joc, in zilele urmatoare si doua rusoaice, a prezentat pe scurt si programul de pregatire al ICIM-ului in perioada urmatoare: "La sfarsitul acestei saptamani sau cel tarziu saptamana viitoare vom avea in probe de joc si doua jucatoare din Rusia, deci lotul nu este definitivat. Cele cinci straniere trebuie sa treaca, in prima faza,  testul medical. Mai pot aparea noutati, pentru ca sunt cateva jucatoare care isi doresc sa vina la Arad, dar inca nu sunt convins ca ne pot fi de folos, vom analiza cu atentie situatia. Pregatirea va fi bazata pe multe meciuri amicale atat in tara cat si in strainatate, pentru ca se stie deja ca nu sunt adeptul cantonamentelor. Primele jocuri de verificare vor fi la Satu Mare, in 30-31 august, apoi in 5 septembrie sunt sanse sa jucam un meci la Arad, cu nationala de senioare a Romaniei, iar in 12-14 septembrie vom organiza Cupa ICIM, la care avem deja doua certitudini, Ruzomberok si Vrsec, ramane sa mai invitam o a patra echipa, probabil una din Bulgaria sau Ucraina."
Budurean nu poate conta, momentan, pe Meszaros, inclusa in lotul primei reprezentative, pivotul de 19 ani urmand sa revina la echipa abia la mijlocul lunii viitoare, pe Eli Pavel, care datorita operatiei la genunchi, va rata intreaga perioada de pregatire si pe sarboaicele Ivana Grubor, Ana Jokovic si Andrea Pinter, care au fost invoite, pentru zece zile, sa mearga acasa, pentru a-si rezolva unele probleme personale.
Carti de vizita
Dalila Eshe - s-a nascut in  02 iunie 1984, in California, are 24 de ani, 1,91 metri, 77 de kilograme si joaca pe postul de pivot.
S-a remarcat la Florida Gators (2002-2006), a fost  draftata apoi de doua echipe de WNBA, Seattle Storm si Atlanta Dream, facand pasul spre Europa in sezoanele 2006/2007, la As Akyazi Sakarya (Turcia) si 2007/2008, la Migrosspor (Turcia).
Tiffany Brown - s-a nascut in 26 august 1986, la Charlotte (S.U.A.), are 21 de ani, 1,65 metri, este coordonatoare de joc si a inceput baschetul la echipa West Carolina.
Cariera sa avea sa continue in perioada 2005-2008 la Georgia Southern University, echipa ce evolueaza in Conferinta de Sud a NCAA, Division 1.
Ivana Grubor – s-a nascut in 28 iunie 1984, la Novi Sad, are 24 de ani, 1,85 metri, poate evolua pe pozitiile 4 si 5, fiind un pivot puternic.
Dupa ce si-a terminat junioratul la Novi Sad, Ivana jucat in perioada 2003-2007 la senioarele clubului Vojvodina.
Are trei sezoane in "EuroCup", unul in Euroliga, unul in Liga Adriatica si un turneu final de "europene", alaturi de nationala Serbiei.
Ana Jokovic - s-a nascut la Belgrad, la 16 iulie 1979, are 29 de ani, 1,86 metri, 75 de kilograme si joaca pe postul de extrema.
A inceput baschetul, inca de la 10 ani, la Steaua Rosie Belgrad.
La 16 ani juca, deja, in Ronchetti Cup.
A fost lidera si la nationala, in cadrul turneelor finale ale « europenelor » din 2001 si 2005.
Sezoane la fel de bune la Miskolc (Ungaria) si Ramat Hasharon (Israel), in EuroCup.
Andrea Pinter - s-a nascut la 19 martie 1980, in localitatea Becej (Serbia Muntenegru), are 28 de ani, 1,72 metri si joaca, in special, pe posturile de extrema si coordonatoare de joc.
La 15 ani, in septembrie 1995, juca deja in Cupa Campionilor, pentru echipa din Becej.
A mai evoluat la Vojvodina Novi Sad, AEL Limassol si la vicecampioana Muntenegrului.

Sorin Haut - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]