Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 21 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradul va avea un city manager!

Orasul va fi condus de doi primariOrasul va fi condus din toamna de doi primari: unul cu decizia, iar celalalt cu semnatura.
E stabilit: pana in toamna, Aradul va avea si un city manager, persoana in cauza urmand a prelua parte din atributiile primarului, dar mai ales va semna pe acte in locul acestuia.
Anuntul a fost facut de primarul Gheorghe Falca, care sustine ca variantele vehiculate pana acum pentru acest fotoliu nu sunt reale si ca cel care va ocupa aceasta functie din vara sau din toamna nu este o persoana publica.
"City managerul va coordona activitatea din primarie din punct de vedere al documentelor, va semna toate documentele si pot sa va spun, in gluma, ca astfel nimeni nu o sa ma mai cheme la DNA. Aceasta functie exista in organigrama si toate primariile moderne au un astfel de post. In Romania exista doua primarii care au deja city manager si Timisoara isi va infiinta si ea acest post", a precizat primarul.
Falca a adaugat si faptul ca semneaza pe zi sute de acte, fapt care ii ocupa prea mult din timpul dedicat Aradului, si ca prezenta unui city manager il va scuti de astfel de munci si va usura si munca prea extenuanta a directorul tehnic al Primariei.
O serie de acte vor trebui in continuare semnate de primar. 
Este vorba de autorizatiile de constructie (unde semnatura primarului e ceruta de lege), de imprumuturi si contractele cu institutiile financiare (unde semnatura edilului este ceruta de acestea) etc.
Functia de city manager va fi una contractuala si nu de functionar public, fapt pentru care edilul este cel care va putea alege singur persoana care sa ocupe acest post.

A.P. - Jurnal aradean

  • Expo Arad a organizat pana acum 12 targuri expozitionale

Expo Arad International incheie primul semestruConducerea Complexului Expo Arad International Arad incheie in aceasta luna primul semestru de activitate din anul 2008. 
Cu aceasta ocazie au fost trecute in revista principalele evenimente gazduite in aceasta perioada.  
Expo Arad dispune de un complex cu o suprafata totala de 6,2 hectare si de-o infrastructura care se ridica la standardele europene. 
Cele doua pavilioane expozitionale - A si B - au o suprafata de expunere interioara de 3.000 de metri patrati si una exterioara de 10.000 metri patrati, dotate cu aer conditionat, sonorizare, acces internet si e-mail, apa curenta, canale colectoare pentru apa reziduala, realizate dupa o structura expozitionala Mezzo Germania cu vitrine, pulturi, rafturi expunere. 
In cadrul Complexului au fost amenajate trei sali de conferinte - doua cu 160 si una cu 60 de locuri, dotate cu acces internet, videoproiector, PC, sistem de traducere simultana doua limbi, sonorizare. 
In ambele pavilioane functioneaza cate un restaurant si un bar cu 120 si respectiv 36 de locuri, doua standuri Info, doua terenuri de tenis, doua terenuri de minifotbal, trei vestiare, adaposturi pentru expunerea animalelor, parcari cu o capacitate de 440 de locuri pentru autoturisme, 40 de locuri pentru TIR-uri si noua locuri pentru autobuze.  
Activitatea desfasurata in prima parte a anului 2008 Expo Arad International a dezvoltat in primele sase luni ale anului a serie de actiuni ce sunt structurate in trei directii - Targuri si Expozitii, Proiecte de finantare si Dezvoltare. 
Astfel evenimentele de amploare realizate sunt rezultatul conlucrarii intre acestea trei. 
La sectiunea Targuri si Expozitii s-au desfasurat 12 targuri - Petreceri de vis, Arcontex, Conform Construct, Confort Instal, Protect, Salon Tehnic, Gardenia, Targ de Paste, Estival, Universitas, Mobil-Ar, Transport-Ar unde peste 50.000 de vizitatori au trecut poarta complexului. 
La targurile mai sus amintite au expus in jur de 600 de firme din Romania si 70 din strainatate (Ungaria - 54, Italia - 2, Austria - 1, Germania si Olanda - 2, Polonia - 1 iar Turcia - 10.  
Dintre acestea, doua targuri s-au aflat la prima editie, bucurandu-se totodata de un real succes la pu- blic - targul Arcontex - targ international de textile, incaltaminte si accesorii precum si Petreceri de Vis - targ pentru amenajari de nunti si de diferite evenimente. 
Rolul targurilor este de a oferi mediul optim pentru realizarea contactelor de afaceri, pentru achizitii, diseminarea ultimelor noutati in domeniu, pentru prospectarea pietei din regiune si in special pentru facilitarea intalnirilor specialistilor din domeniile respective pentru a impulsiona dezvoltarea acestora.
"Este imbucuratoare dorinta firmelor, in special a celor romanesti de a se prezenta cu noutati, cu standuri personalizate, toate acestea demonstrand clar cresterea potentialului firmelor si trecerea acestora intr-o etapa cat mai apropiata de cerintele si exigentele pietelor europene". - este parerea echipei Expo Arad.  
Tot in incinta Complexului s-au mai realizat sapte nunti, trei petreceri de firma, un Bal, diferite trainning-uri, dar si o serie de evenimente sportive, festivalul Arad Clubbing Parade - primul festival de clubbing din orasul nostru care a reunit o serie de cluburi locale dar si DJ din tara si strainatate.
Parcul de distractii atrage ca un magnet si copiii de la Expo Arad Acest eveniment a strans peste 2.000 de iubitori ai muzicii tehno.   
Proiecte importante pentru dezvoltarea orasului nostruIn acest prim semestru al anului, Expo Arad International a incheiat deja doua proiecte importante - "Europa! Aradul si Bekes-ul te asteapta" – proiect implementat de fundatia Romana-Germana, Vladimirescu, unde Expo a participat ca partener, finantat in cadrul programului PHARE CBC 2004. 
Proiectul are in vedere promovarea turismului transfrontalier din cele doua judete fiind si prima tentativa de elaborare a unor programe turistice comune intre Arad si Bekes. 
Al doilea proiect de finantare - "Romania Ungaria Phare CBS 2004/ Intereg III A" are in vedere distribuirea sistemelor de productie si utilizare a energiei alternative folosita in mod exemplar in Microregiunea Morahalom si Mako. 
In cadrul proiectului s-a realizat la Morahalom un Centru pentru Energia Inovatoare care functioneaza atat ca oficiu pentru prezentarea energiei alternative cat si ca centru de consiliere in probleme microregionale. 
Aceste instalatii si inovatii au o forta stimulatoare deosebita asupra modernizarii modului de utilizare a energiei pe teritoriul de actiune - Csongrad si Arad - avand un efect multiplu prin care se va reduce eliminarea de substante toxice.
Programul Cadru pentru Competitivitate si Inovare (CIP) Obiectivul principal al programului CIP este stimularea investitiilor in inovare si atinge o valoare de 300.000 de euro. 
CIP se adreseaza intreprinderilor din industria inovatoare si in mod special IMM-urilor avand in vedere ponderea acestora in Uniunea Europeana si dificultatile intampinate in exploatarea economica a rezultatelor de cercetare - dezvoltare - intreprinderi care vor beneficia de sprijin din partea U.E. sub diverse forme, pentru investitii in inovare si cresterea numarului de locuri de munca.
Un element de noutate il reprezinta constituirea cu statut de entitate autonoma, in cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, Centrul de Informare Tehnologica CITEXPOARAD. 
Misiunea CITEXPO este dezvoltarea informarii tehnologice in randul agentilor economici, a transferului de cunoastere si a managementului calitatii pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor si autoritatilor locale din domeniul managementului de mediu si agriculturii din regiune.  
Pentru semestrul viitor Expo Arad isi propune sa devina principalul catalizator al mediului de afaceri din regiune, sa incurajeze dezvoltarea domeniilor vizate de targurile pe care le organizeaza, sa propuna noi targuri si evenimente in domeniile de interes, sa dezvolte o serie de proiecte odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. 
Baza tehnica, experienta si resursele umane de care beneficiaza Complexul apropie tot mai mult aceste obiective de realitate.

Simina Roz - Observator

  • Ambulanta, prea inalta pentru rampa de la Urgente

Ambulanta moderna este prea inalta pentru rampa Spitalului JudeteanCea mai moderna ambulanta din judetul Arad, sosita acum aproximativ o saptamana in oras, este prea inalta pentru a intra prin multe dintre gangurile cladirilor din oras.
Soferii trebuie sa fie precauti pentru a nu-i avaria girofarul.
Mai mult, ambulanta are probleme si pe strazile din Arad, unde crengile joase ale copacilor nu o ajuta, ci din contra, mai mult o incurca.
Asa ca cei care trebuie sa ridice crengile pentru ca ambulanta sa poata trece sunt medicii.
Uneori, cadrele medicale sunt nevoite sa parcurga ultima parte a drumului pe jos, iar cele cateva minute pierdute pot face diferenta intre viata si moarte.
Pentru medici, singura rezolvare este sa-si noteze toate zonele cu probleme si sa anunte autoritatile locale, care curata copacii in urma sesizarilor speciale sosite la primarie.
"Ambulanta de tip C este cea mai performanta dintre cele aflate in dotarea noastra. Fiind conform normelor UE, mai inalta, pe foarte multe strazi nu poate intra pentru ca riscam sa fie distrus girofarul. (...) Avem probleme in timp util la cazuri. Singura posibilitate e sa sesizam autoritatile locale", spune Roberto Schill, managerul serviciului de Ambulanta Arad.
Si mai tragicomic este faptul ca masina nu poate intra nici pe rampa Unitatii de Primire Urgente a Spitalului Clinic Judetean Arad, pentru ca, potrivit directorului Roberto Schill, rampa este prea joasa.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Investitie de peste 70 de mii de euro - Aerogara Aeroportului Arad - in curs de extindere

Directorul Aeroportului International Arad - Dan Balacel doreste extinderea aerogariiDirectorul Dan Balacel doreste, insa, o constructie noua a Aerogarii
Aerogara Aeroportului Arad este in curs de extindere. 
Potrivit directorului general, Dan Balacel, lucrarile au inceput in urma cu doua saptamani si vor fi finalizate intr-o luna si jumatate. 
"Se lucreaza la fluxul de intrare in tara, deoarece a devenit neincapator pentru pasageri. Chiar as dori ca prin intermediul dumneavoastra sa ne cerem scuze pasagerilor, pentru disconfortul creat. Extinderea consta intr-o anexa de 200 metri patrati in care va fi instalata si o banda pentru bagaje. Mai mult decat atat, dupa cum impun si reglementarile internationale, se vor construi si toalete pentru persoanele cu handicap", ne-a declarat Dan Balacel.
Investitia se ridica la aproximativ 70 de mii de euro si se realizeaza din sursele proprii ale Aeroportului. 
Directorul general ne-a spus insa, ca aceste lucrari sunt doar o solutie de moment. 
Asta, deoarece in viitorul apropiat se doreste construirea unei aerogari noi, aceasta veche functionand astfel inca din anul 1937. 
"Proiectul pentru aceasta investitie este in curs de realizare. Vom avea nevoie de patru milioane de euro. O parte din acestia vor fi obtinuti din venituri proprii, o alta parte de la Consiliul Judetean Arad, iar restul speram sa-i obtinem prin aportul de capital,  strategie adoptata tot de CJA", a mai precizat Dan Balacel.
Directorul Aeroportului Arad  ne-a mai dezvaluit ca viitorul Aeroportului se intrevede a fi unul stralucit.  
Din studiile de marketing efectuate, daca lucrarile la Aeroport si contractele cu companiile aeriene vor decurge cum si-au propus, pana in 2013 ar putea ajunge sa aiba 500.000 de pasageri pe an. 
"De fapt sunt sigur ca aceste proiecte se vor realiza, deoarece Consiliul Judetean Arad a sprijinit foarte mult aeroportul si il va sprijini in continuare, pentru ca noi suntem o institutie care face reclama buna Aradului", a incheiat Dan Balacel.

Nadia Bodran - Glasul aradului

  • Aradul Muzical - Noble Brass

Formatia "Noble brass" pe scena Teatrului "Ioan Slavici"Luni, 16 iunie, Clubul Rotary a organizat la Teatrul "Ioan Slavici" un concert de binefacere in folosul Salvamont sustinut de formatia "Noble Brass".
Actiunea cuprinde sase orase din Germania si alte sapte, cel putin in proiect, din Romania.
Formatia se compune din 27 de studenti ai mai multor centre universitare germane, originari din Europa si America, avandu-l in frunte pe profesorul universitar Walter Hilgers, care urma ca doua zile mai tarziu sa dirijeze un concert cu Filarmonica din Timisoara, al carei dirijor de onoare este Dl. Hilgers, a fost membru al celebrului "German Brass" si a infiintat la randul sau acest tanar ansamblu.
Programul, explicatiile si informatiile necesare au fost aduse la cunostinta ascultatorilor de timisoreanul Doru Roman, care s-a prezentat ca dascal al acestor talentati studenti intre care se afla si romani.
Lucrarile prezentate publicului aradean au fost in buna parte creatii ale unor compozitori din sfera latino-americana, uneori chiar in prelucrarea pentru ansamblul lor a unor studenti ai formatiei.
In mare, sursa de inspiratie a fost traditionalul tango sau boleroul s.a. (unele teme foarte cunoscute precum cea din Tico-tico), dar si muzica vechilor locuitori ai Americii, asa zisii precolumbieni, imbinata cu cele mai noi cuceriri ale muzicii veacului al XX-lea.
Asadar, fata de ceea ce credeam noi initial, ca vom asista la un concert banal de piese usurele, am constatat de la bun inceput ca unele lucrari au fost de o mai larga extensie, iar limbajul complex, impregnat de ceea ce numim noi modernism, a necesitat o buna stapanire a tehnicii intrumentelor componente. Cu atat mai mult cu cat diversele fluxuri sonore au incadrat deseori solo-uri, sau au avut explicit partide de solo, ca in prima lucrare executata, spre exemplu, o creatie argentiniana, dar si in altele.
Publicul a constatat curand ca se afla in fata unor muzicieni constienti de nobila lor misiune, ca drumul lor in arta este hotarat ascendent, ca multi dintre ei, daca nu toti, vor atinge piscuri inalte, noi fiind atunci mandri ca am asistat la ascensiunea lor.
Recital vocal – instrumental
Recital Tucker-Muresan la FilarmonicaIn aceeasi seara, dar la ora 20, Sala mica a Filarmonicii a gazduit un recital sustinut de Kenn Tucker (SUA) – pian, Ruben Muresan – tenor.
Spre deosebire de manifestarea anterioara, la recitatul de la Filarmonica, auditorii au avut parte si de un program de sala, si de traducerea textelor liedurilor cantate in limba originala.
Din ultima tiparitura reiese ca cei doi protagonisti au facut deja un turneu moldovean in luna aprilie cu acest program (Suceava, Iasi, Bacau, Barlad).
Ruben Muresan, care ne-a surprins cu noua lui postura de tenor (registru ce mai suporta cizelare), caci noi il cunosteam din colaborarile lui anterioare cu Filarmonica drept bariton, l-a avut alaturi pe apreciatul muzician oradean de origine americana, Kenn Tucker, de asemenea cunoscut publicului aradean.
Inceputul a fost facut cu trei canzone napolitane; "Mattinata" de Ruggiero Leoncavallo, "Aprilie" de Fr. Paolo Tosti si "Luna d´estate" a aceluiasi Tosti.
Dupa felul cum a facut K.Tucker prezentarea celor "Opt lieduri op. 10" ale lui Richard Strauss, ca si in acompaniamentul daruit si plin de sensibilitate, el a realizat un bun suport pentru solistul Ruben Muresan, solist care ne-a introdus in lumea unui sensibil si profund creator al genului.
Ceea ce ar fi de apreciat, este abordarea de catre acest reusit duo a celor "Sase cantece" de Serghei Rahmaninov, sfera mai putin cunoscuta a marelui postromantic.
Cu cele trei cantece romanesti semnate de Tiberiu Brediceanu si Gheorghe Dima – "Cine m-aude cantand", "Mult ma-ntreaba inima" ale primului si "A venit un lup in crang"al celui de-al doilea, Ruben Muresan a cucerit total pe cei prezenti.
Surprinzator a fost Kenn Tucker, muzician profund care a dat o tenta autentic romaneasca acompaniamentului sau.
Acelasi pianist ne-a calauzit in larga sfera a instrumentului sau, de la Bach; cu al sau "Jesu, bleibt meine Freude", in varianta Myra Hess, cu o cunoastere si daruire admirabile, trecand prin clasicismul mozartian cu prima parte a Sonatei in Re major, KV 284, pana la sensibilitatea moderana a amintitului Rahmaninov, cu Etude-Tableau in Mi bemol major, op. 39, nr 6.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]