Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 21 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Taina Impartasaniei - O poarta deschisa catre Rai

Impartasania la Biserica OrtodoxaDintre toate Sfintele Taine cea mai insemnata este Taina Impartasaniei, fiind si cea mai adanca in intelesul ei. 
In incercarile lor de a deslusi macar in parte aceasta lucrare intru totul tainica, pana si cei mai mari si mai alesi cugetatori crestini nu au gasit cuvinte potrivite.
Mai mult, ea constituie pana si astazi unul din motivele de separare intre cele doua mari Biserici surori: Ortodoxa si Catolica.
Aceasta Sfanta Taina se mai numeste si Sfanta Euharistie ceea ce inseamna multumire, pentru ca atunci cand a asezat-o, la Cina cea de Taina, Mantuitorul Hristos a multumit Parintelui ceresc inainte de a frange painea si a o da sfintilor apostoli. 
Dar ea este si o jertfa de multumire catre Dumnezeu adusa de Sfanta Biserica, de credinciosii ei, prin episcop sau preot. 
Deci Sfanta Euharistie este taina si jertfa in acelasi timp: Taina, intrucat aduce iertarea pacatelor si jertfa, pentru ca atunci cand se savarseste, se frange Trupul si se varsa Sangele lui Iisus. 
Prin Taina aceasta noi nu primim numai harul dumnezeiesc, ci pe insusi izvorul harului, pe Iisus Hristos, impartasindu-ne cu Trupul si Sangele Sau. 
Taina Sfintei Euharistii a fost instituita in Joia Patimilor, la Cina Cea de Taina. Luand painea si binecuvantand-o, a dat-o Sfintilor Sai ucenici si apostoli zicand: "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi, spre iertarea pacatelor". 
Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei Noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor"
Dupa aceea le-a poruncit: "Aceasta sa faceti intru pomenirea Mea" (Luca XXII, 19), porunca din care se vede clar porunca Fiului lui Dumnezeu, de perpetuare peste veacuri a sfintei jertfe. 
Prin savarsirea acestei Taine, noi doar continuam, actualizam si permanentizam aceasta jertfa savarsita o singura data si facem acest lucru pentru a ramane in permanenta legatura cu Mantuitorul Hristos. 
Sfanta Euharistie nu poate fi savarsita decat de preotul cu succesiune apostolica, si numai in cadrul Sfintei Liturghii. 
Ea este miezul si centrul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii.
Deosebirea dintre conceptia ortodoxa si cea catolica
In Biserica Catolica Impartasania nu se face cu paine dospita ca la ortodocsi, ci cu azime, precum la evrei. 
Impartasanie la Catolici Catolicii pun deosebirea pe seama traditiilor  diferite. 
Desi ortodoxia aduce ca argument Sfanta Scriptura, in care  termenul de "artos" semnifica "paine dospita" si nu azime. 
Daca in cultura bizantina, aceasta Taina este strans legata de cea a Spovedaniei, in cultura teologica apuseana, Impartasania devine o Taina care se poate savarsi si in mod separat, nemaifiind necesara spovedania. 
Biserica de Rasarit mai pastreaza inca rigorile acestei Sfinte Taine, in timp ce bisericile apusene s-au apropiat mai mult de latura umana, devenind astfel mai maleabile si mai putin riguroase.
Conceptia neoprotestanta
Daca deosebirea dintre bisericile traditionale tine mai mult doar de importanta si rigoarea pe care i-o atribuie fiecare acestei Taine, cultele neoprotestante se distanteaza si mai mult de cele doua biserici, creand astfel o adevarata prapastie de ordin teologic, pe marginea acestui subiect. 
Acolo unde Biserica Ortodoxa si Catolica ajung la acelasi numitor comun, si anume ca Impartasania este cu adevarat o Taina, cultele neoprotestante desfiintiaza si aceasta teorie. 
Ele nu pot concepe transformarea trupului Mantuitorului in paine si apa decat ca pe un simpu simbol, anuland conceptia de Taina. 
"La cultul Baptist nu exista o taina a impartasaniei. Asa cum ne-a invatat Mantuitorul, Domnul Isus Cristos, noi practicam apropierea de Masa Domnului. Ea nu are de-a face cu iertarea pacatelor, ci este doar pentru cei care si-au rezolvat pacatele prin pocainta personala", spune pastorul Viorel Iuga.
Euharistia- momentul cel mai inaltator al unei Slujbe
Prefacerea painii si vinului in Trupul si Sangele Domnului, in vremea Sfintei Liturghii, are loc atunci cand preotul sau episcopul, ridicand mainile, fruntea si inima catre cer se roaga fierbinte: "Inca aducem Tie aceasta slujba duhovniceasca si fara de sange, si Te chemam, Te rugam si cu umilinta la Tine cadem: Trimite Duhul Tau cel Sfant peste noi si peste aceste Daruri ce sunt puse inainte si fa, adica, painea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tau, iar ceea ce este in potirul acesta, Cinstit Sangele Hristosului Tau, prefacandu-le cu Duhul Tau cel Sfant"
In acest timp, la strana se canta "Pre Tine Te laudam", iar credinciosii ingenuncheaza, caci acum se savarseste prefacerea, iar nu atunci cand se rostesc cuvintele de instituire a Sfintei Taine: "Luati mancati... Beti dintru acesta toti...". 
Cum se petrece acest lucru, mintea noastra nu poate pricepe; se face in chip tainic, mai presus de intelegerea noastra.
Primirea Sfintei Cuminecaturi
La primirea Sfintei Cuminecaturi, sunt chemati toti fiii Sfintei Biserici. 
Ei se pot impartasi cu Trupul si Sangele Domnului, daca mai intai si-au marturisit pacatele si au fost dezlegati de preotul duhovnic. 
In acest timp enoriasul repeta rugaciunea pe care o spune preotul: "Trupul Tau cel Sfant, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, sa-mi fie spre viata de veci si Sangele Tau cel scump spre iertarea pacatelor. Si sa-mi fie mie impartasania aceasta spre bucurie, spre sanatate si veselie. Iar la infricosatoarea si a doua venire a Ta, invredniceste-ma pe mine pacatosul ca sa stau de-a dreapta maririi Tale, pentru rugaciunile preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor Tai. Amin."

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Ziua textilelor inteligente

Studentii textilisti de la UAV au fost invitati in PortugaliaUniversitatea "Aurel Vlaicu" din Arad este invitata sa participe la cel mai important eveniment european in domeniul textilelor inteligente. 
Intre 25 si 28 martie, universitatea aradeana participa alaturi cele mai mari universitati europene dar si centre de cercetari, la Ziua Textilelor Inteligente, ce se desfasoara in Portugalia. 
Evenimentul este cu atat mai important cu cat, Universitatea "Aurel Vlaicu" este singura institutie de invatamant care a reusit sa se impuna la nivel european in acest domeniu. 
Cu un centru de cercetari extrem de puternic dar si cu finantari importante acordate de Comisia Europeana, universitatea de stat aradeana a intrat pe piata cercetarii in domeniul textilelor. 
Participarea la acest eveniment este o recunoastere a implicarii universitatii in domeniul cercetarii dar si in cel al atragerii de fonduri eoropene.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • NASA, audiata la Tribunalul Arad

O noua infatisare a lui Victor Faur la tribunalReprezentantii NASA si cei ai Departamentului Naval si Energetic au depus marturie in procesul lui Faur.
Victor Faur, aradeanul acuzat ca ar fi patruns ilegal in serverele NASA si cele ale Departamentului Energetic si Naval, a avut ieri o noua infatisare in fata instantei, la tribunal venind si reprezentantii insitutiilor prejudiciate. 
Marturia Melaniei Martinson, reprezentata NASA, a fost cea care a deschis infatisarea, explicand modul in care a descoperit o prezenta neautorizata in sistemele institutiei si cum a ajuns sa o identifice, dupa ce aceasta a perturbat activitatea specialistilor si inginerilor NASA, care nu au mai putut comunica prin satelit. 
Americanca a declarat ca, in primul computer in care a intrat hackerul, acesta a ghicit parola. 
Melanie Martinson a fost de parere ca aradeanul a incercat mai multe combinatii, in repetate randuri, mergand la nimereala, pana a aflat parola. 
Odata aflata, acesta a putut descarca parolele si numele utilizatorilor. 
A ajuns, astfel, sa intre in serverele NASA chiar cu parola si username-
ul unui angajat al institutiei americane, fiind compromise in acest mod 150 de calculatoare. 
In urma accesarii si patrunderii neautorizate, sistemele informatice ale NASA au fost compromise, necesitand reconfigurarea si reinstalarea fiecarui sistem afectat, reprezentantul institutiei americane sustinand ca unele pagube au fost reparate in cateva zile, in timp ce alte sisteme, mai putin afectate, au fost reparate in cateva ore. 
NASA pretinde in continuare daune de 1,5 milioane de dolari de la aradean.
Pagube de zeci de mii de dolari
Reprezentantul Departamentului Energetic a declarat ca 22 de servere apartinand institutiei au fost compromise si ca, in unele cazuri, continutul fisierelor a fost modificat, mai ales in sistemele de operare, fiind nevoie ca specialistii sa refaca intregul sistem, pentru aceasta Departamentul Energetic platind 60.000 de dolari.
Totusi, reprezentantul institutiei a punctat ca nu poate spune cu certitudine ca site-urile de pe care au fost accesate serverele Departamentului Energetic apartin lui Victor Faur. 
In cazul "atacului" asupra serverelor apartinand Departamentului Naval, au fost necesare reconfigurarea sistemelor, precum si a altor retele, costul acestor operatiuni ajungand la 40.000 de dolari.  
Toate sistemele au trebuit refacute, asta pentru ca specialistii americani nu au mai avut acces la propriile programe.
Urmatorul termen in procesul lui Victor Faur a fost stabilit pentru joi, 29 mai, tot la Tribunalul Arad.
Atac nesofisticat
Reprezentantul Departamentului Naval a declarat ca desi "atacul" asupra serverelor nu a fost unul sofisticat, acesta a fost reusit in conditiile in care zilnic se inregistreaza astfel de tentative asupra Departamentului Naval. 
Acesta a mai spus ca prima data cand a descoperit ca cineva a patruns in sistemele lor s- a temut sa nu fie vorba despre un sabotaj, programul care controleaza GPS- urile fiind si el afectat.

I.C. - Adevarul

  • Sebisul unic in Romania. In trei luni va deveni primul oras din tara cu canalizare 100%

Primarul Sebisului - Gheorghe Feies este mandru de orasul pe care il conducePrimarul Gheorghe Feies este, pe buna dreptate, mandru de orasul pe care il conduce. 
Sebisul a reusit cam tot ce si-a propus in ultimul timp. 
In trei luni vor fi finalizate lucrarile la reeaua de canalizare.
Aceasta retea se intinde pe 26 de kilometri si proiectul a fost inceput acum trei ani. 
Valoarea lucrarii este de 60 de miliarde de lei vechi si finantarea a venit
de la BERD. 
Astfel, peste trei luni, la finalizarea proiectului, Sebisul va deveni primul oras din Romania canalizat in proportie de 100 la suta. 
"In trei luni va fi gata canalizarea in Sebis. Reteaua se intinde pe 26 de kilometri si a costat peste 60 de miliarde de lei vechi. In momentul finalizarii lucrarii orasul nostru va fi singurul din Romania care dispune de canalizare
in proportie de 100 la suta din suprafata"
a declarat Gheorghe Feies.
Altfel, la momentul actual se executa lucrari pentru pregatirea asfaltarii a 30 de kilometri de retele stradale.
Asfaltarile vor fi realizate atat in oras cat si in satul Prunisor. 
"Lucrarea va fi efectuata de o firma din Ungaria, mai exact din orasul Szeged. Aceasta firma este una dintre cele mai bune pe acest profil. Asfaltarea celor 30 de kilometri va dura maxim un an de zile, dupa spusele celor care se ocupa de lucrare" a mai spus primarul Sebisului. 
De mentionat este faptul ca, in momentul in care asfaltarile vor fi incheiate, orasul de pe Crisul Alb va deveni singurul oras din tara care va dispune de drumuri asfaltate pe toata suprafata localitatii, dupa cum spune primarul Feies. 
Un alt detaliu interesant despre Sebis este faptul ca, intre orasele cu o populatie de sub 10.000 de locuitori, orasul din judetul nostru ocupa primul loc in Romania in ceea ce priveste Produsul Intern Brut. 
Prin prisma acestor lucruri putem afirma ca primarul Gheorghe Feies poate sa fie mandru de urbea pe care o conduce.

Alin Gherasim - Observator

  • Scoala din Paiuseni - Elevii vin cu papuci de casa

Elevii din scoala de la Paiuseni sunt obisnuiti cu pastrarea ordiniiCei 17 elevi vin la scoala cu papuci de casa
Un fapt nemaiintalnit prin unitatile de invatamant aradene se petrece in comuna Chisindia, mai precis la scoala cu clasele I – IV. 
Aici, cei 17 elevi,  vin la scoala cu papucii de casa.
Pantofii de strada sunt lasati la intrarea in sala de clasa, mai exact in spatele acesteia, iar copiii incalta papucei de casa. 
Motivul pentru care s-a ajuns aici este acela ca diriguitorii scolii vor sa pastreze cat mai curate salile de clasa. 
Cei mici nu se arata deloc deranjati de aceasta decizie, asta chiar daca, pe langa caiete si manuale, in plasa sau geanta de scoala trebuie sa gaseasca loc si pentru papucii curati de casa. 
"Parchetul salii este nou si curat, iar noi ne-am propus sa-l pastram in acest fel. Pentru a nu intra cu pantofii murdari, cu care vin de pe strada, copiii se descalta la intrarea in sala de clasa si apoi isi iau pantofii usori cu care au venit in plasa" – spune Florina Halmagean, profesoara celor 17 elevi din Paiuseni

Voicu Sida - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]