Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 20 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Institutiile aradene se mobilizeaza impotriva crizei

CCIA Arad a inceput cautarea unor solutii alternative pentru firmele afectate de criza financiaraSituatia economica deficitara stimuleaza instiutiile aradene sa se mobilizeze in luarea unor hotarari de interes general, hotarari care sa contribuie la combaterea efectelor crizei, in cazul intreprinderilor aradene. Cu toate ca, din punct de vedere economic Aradul s-a dezvoltat pe mai multe paliere, efectul crizei a inceput sa se resimta si in economia locala astfel incat, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Arad a inceput cautarea unor solutii alternative pentru firmele in cazul carora criza este resimtita. CCIA propune organizarea unei intalniri intre institutii care au ca activitate combaterea efectelor sociale ale unor astfel de crize si firmele care sunt afectate de criza.
In acest sens, la discutii au fost invitate serviciile publice deconcentrate ale Guvernului cum sunt Directia de Pensii, Directia pentru Munca, Solidaritate Sociala si Familie, Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia Generala a Finantelor Publice Arad, Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Pentru o eficacitate crescuta a acestei intalniri, in data de 26 noiembrie 2008, la ora 15.00, in Sala Albastra din incinta Pavilionului B a Complexului Expozitional Expo Arad International, sunt invitate sa participe la o prima runda de discutii privind problemele cu care se confrunta acum sau in perspectiva imediata, firmele aradene, persoane juridice romane, cu sediul in municipiul sau judetul Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Cad preturile pe piata imobiliara

Preturile vilelor sunt in scadere din cauza crizei financiarePresati de banci, investitorii reduc preturile.
„Zgarcenia” bancilor in acordarea creditelor si nesiguranta pe piata muncii vor accentua acest fenomen Afacerile imobiliare sunt in impas. Diverse proiecte, de la cartiere la vile, uneori finisate, la cheie, isi asteapta cumparatorii de saptamani. Presati de timp, dar si de ratele la banca, investitorii au ajuns sa scada chiar si 40 la suta din pretul casei. Fara oferte, constructorii au angajat paznici sa pazeasca imobilele nou-noute de hoti.
La Arad, piata vilelor e aproape blocata. Nu se mai vinde nimic, iar investitorii se tem ca au lucrat in pierdere.
Marius Salajan, expert imobiliar, confirma caderea preturilor: „la inceput am cerut 180.000 de euro pe aceste vile, apoi pretul a scazut la 150, 130 si acum la 90.000 de euro. Investitorii au luat credite de la banci din Italia si au de platit rate”, spune Salajan. Clientii si asa putini, au devenit foarte pretentiosi. „Acum, cumparatorul fixeaza pretul si nu investitorul. In plus, cumparatorul e tot mai pretentios, se uita unde e nordul sau sudul."
Cartiere pana mai ieri de lux, nu mai sunt cautate si acum se cer case in cartiere marginase, unde sa existe o gradina mai mare.
In cartierul Aradul Nou, o investitie de peste un milion de euro isi cauta cumparatorii. Sunt vile al caror pret variaza intre 115 si 180.000 de euro, pe care investitorul nu reuseste sa le vanda. Horia Vitomir isi lauda produsul. „Pretul e bun, de circa 500 euro pe metru patrat. Nu mai putem lasa din el, pentru ca asta inseamna ca am muncit degeaba. Deocamdata am angajat paznic sa le pazeasca.”
Numai ca o cladire nelocuita risca sa se degradeze in timp, asa ca se cauta solutii de compromis. „Ne gandim sa le inchiriem cetatenilor straini care muncesc in Arad si poate, cu timpul, chiriasii vor dori sa cumpere” spune Vitomir.
Expertii imobiliari cred insa ca pretul caselor nu va mai creste, si asta pentru ca, pana acum, preturile au fost marite artificial. In plus, creditele imobiliare vor fi mai greu de obtinut.
Criza financiara ii face pe oamenii cu venit mediu si peste mediu sa fie mai retinuti cu cheltuielile. Clasa managerilor de mijloc si de top e strabatuta de un „fior” cand vine vorba despre disponibilizari. Toate acestea fac predictia pesimista, din punct de vedere al investitorilor in proiecte imobiliare.

C. P. - Observator

  • Un nou hypermarket pentru aradeni

De ieri si la Arad s-a deschis un hypermarket RealIeri si-a deschis portile un nou hypermarket in Arad. Situat in cartierul Micalaca, pe Calea Radnei nr. 298, hypermarketul Real este o investitie de peste 22 de milioane de euro.
Suprafata totala construita pe care se desfasoara hypermarketul este de 14.000 de metri patrati, dispunand de o suprafta utila de vanzare de 7.457de metri patrati si o parcare de 500 de locuri.
Noua investitie a creat peste 300 de locuri de munca pentru aradeni, iar in sectoarele alimentare si non-alimentare sunt expuse aproximativ 40.000 de produse. In plus, in cadrul complexului se afla si o galerie comerciala adiacenta, care gazduieste 20 de magazine dintre care: farmacii, librarie, magazin pentru copii, presa, bijuterii, etc.
„Daca am caracteriza hypermarketul in cateva cuvinte, atunci as putea spune ca facem shoppingul mai usor, mai prietenos, mai accesibil”, a declarat Tjeerd Jegen, managing director al Real Romamia.

A.P. - Jurnal aradean

  • Aradenii prefera sa-si petreaca sarbatorile in strainatate

Aradenii care prefera turismul intern apreciaza ofertele Statiunii MoneasaChiar daca criza economica a pus stapanire si pe Arad, in preajma sarbatorilor de iarna, aradenii nu isi refuza concedii, masurandu-si totusi posibilitatile financiare cu ofertele disponibile de pe piata turismului. Unii mai pretentiosi s-au gandit din timp, inainte ca situatia financiara sa se inrautateasca la nivel global, altii nu au considerat prioritara petrecerea Revelionului pana la mijlocul lunii noiembrie. Hotelierii au scos la iveala oferte pentru toate gusturile, unele „piperate“ ca pret altele insa, accesibile pentru marea majoritate a aradenilor.
Criza a masurat buzunarele romanilor
Pentru ca, dupa cum se spune, romanul stie sa scoata bani si din piatra seaca, petrecerea sarbatorilor, prilej de relaxare, voie buna, chef, si excursii alaturi de cei dragi nu a fost si nici nu va fi un moment de neglijat. Cu toate acestea, punguta cu bani a multora dintre aradeni s-a mai golit o data cu criza, astfel incat a fost nevoie de putina cugetare. Criza financiara a scazut cererile fata de anii precedenti, dovada ca aradenii au devenit mai economi atunci cand vine vorba de plecarea in concediu pentru petrecerea sarbatorilor. „Cererile au scazut intra-devar cu aproximativ 30% fata de anul precedent, avand in vedere ca situatia financiara s-a inrautatit, in general. Multi dintre aradeni si-au facut rezervari din luna iulie a acestui an, cand nu era vorba despre criza. Aradenii se distreaza, pleaca in concediu si aleg chiar si locatii costisitoare, insa sunt ceva mai moderati“, a declarat Ramona Barna, manager vanzari la o agentie de turism aradeana.
Majoritatea romanilor au ales pentru petrecerea sarbatorilor turismul extern si anume Viena, Praga si Budapesta, unde preturile sunt accesibile si conditiile foarte bune. Pretul unui sejur de trei zile la un hotel de tot atatea stele din Viena se ridica la 120 de euro de persoana, dar poate ajunge, pentru standarde mai ridicate, si la peste 200 de euro. Aradenii aleg sa calatoreasca cu masina proprie sau cu autocarul, putini fiind cei care isi permit sa plateasca un bilet de avion. „Sunt aradeni care au ales petrecerea unui sejur la schi in Austria, unde, chiar daca preturile sunt ceva mai mari, este superb. Plecarile individuale la schi incep de la 200 de euro si continua pana la 2.000, caz in care conditiile sunt pe masura pretului“, ne-a declarat un operator turistic.
Cereri slabe pentru turismul intern
Oferte romanesti sunt, din pacate, destul de scumpe, iar conditiile lasa cateodata de dorit. Chiar daca aceasta situatie se schimba, iar administratorii diverselor locatii iau masuri in acest sens, aradenii si nu numai au deja o parere formata despre multe dintre destinatiile interne. „Avem foarte putine cereri pentru turismul intern fata de cele pentru extern. Romanul face diferenta intre a cheltui pentru o noapte de Revelion 300 de euro in tara si un sejur de trei zile la un hotel din Viena“, spune Ramona Barna, manager de vanzari.
Cu toate acestea, cei ce vor sa fie aproape de casa pot alege locatii cum sunt Arieseni, Stana de Vale, Moneasa ori alte locuri pitoresti nu foarte indepartate. „De Craciun oferim un pachet de patru zile la pretul de 700 de lei de persoana cu cina festiva, divertisment muzical cu solisti cunoscuti din zona si oferim tuica si vinul din partea casei. Pachetul demareaza cu petrecerea noptii de Revelion si continua pana in data de 4 a anului viitor, incepe de la 1.300 ron de persoana si include cazare pentru patru zile, servicii complete de masa, cina traditionala, masa festiva, divertisment muzical, bal iar hotelul pune la dispozitie un bazin termal pe toata petrecerea sejurului“, ne spune Cosmin Banu, director hotel, Statiunea Moneasa.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Parcheaza in noroi

Locuitorii de pe strada Predeal din Vlaicu solicita si amenajarea unor parcari langa blocuriMai multi locuitori ai strazii Predeal din Vlaicu au depus sesizari la redactia noastra in legatura cu faptul ca in fata blocurilor de pe aceasta strada locuitorii sunt nevoiti sa parcheze in noroi.
Si asta deoarece administratia nu a pavat zona respectiva. Unul dintre locuitorii de pe Predeal, extrem de nemultumit de modul in care a inteles Primaria sa amenajeze zona a spus ca „acum este cum este, dar cand vin ploile pamantul se transforma in noroi si noi trebuie sa ne parcam masinile acolo”.
O alta persoana s-a aratat foarte suparata pe atitudinea conducatorilor orasului care, desi au promis „marea cu sarea” in timpul campaniei electorale, acum nu se mai arata interesati de situatia din cartierele aradene. „Ni s-a promis ca si strada noastra este inclusa intr-un proiect de reabilitare. Intr-adevar, soseaua a fost modernizata, insa locuri de parcare nu sunt decat pe pamantul din fata blocurilor”, spune aradeanul.
De la primarie ni s-a spus ca pe aceasta strada prioritate a avut modernizarea cailor de acces, atat pentru automobile cat si pentru pietoni.
„Cu toate acestea, a fost realizata deja o parcare mare, pavata, pentru blocurile de garsoniere, iar locurile de parcare de pamant vor dispune de un strat de griblura”
, spune Corina Draghici, purtatoarea de cuvant a Primariei.

A.G. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]