Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 20 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • O noua editie a Simpozionului Linux la UVVG

Editie noua a Simpozionului Linux la UVVGUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" gazduieste in perioada 17-21 Septembrie 2008, cea de-a VI-a editie a Simpozionului  "Linux si Medii Virtuale de Instruire", un simpozion de e-Learning in lumea programelor publice si a sistemelor de operare de tip UNIX.
Manifestarea este organizata de Facultatea de Informatica a Universitatii de Vest "Vasile Goldis", in colaborare cu Grupul utilizatorilor romani de Linux,  Consiliul Judetean Arad si Facultatea de Informatica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
La deschiderea simpozionului au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prof. univ. dr. Maria Puschita, prorector cu probleme de cercetarea stiintifica, conf. univ. dr. Antoanela Naaji, prodecan al Facultatii de Informatica, dar si elevi, studenti, cadre didactice din invatamantul universitar si preuniversitar din Arad, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Tg. Mures, Bacau.
Rectorul UVVG, Aurel Ardelean, a precizat ca "ideea de a organiza un concurs de informatica, ca manifestare satelit, aduce un plus de tinerete prin participarea finalistilor, cot la cot cu informaticienii si cu cadrele universitare".
Totodata, domnia sa a subliniat importanta alocarii a 6% din PIB pentru invatamant, iar Universitatea de Vest "Vasile Goldis", care doreste sa se integreze in structurile europene, conform conventiei de la Lisabona, sustine realizarea noilor cuceriri in domeniul IT si utilizarea acestora in procesul de educatie.   
Programul seminarului cuprinde prezentari de lucrari originale, dezbateri si demonstratii ale unor produse program cuprinse in sase sectiuni principale: Noutati din lumea Floss; distributii Linux, noi instrumente soft; comunitati si proiecte romanesti; ce inteleg eu prin e-learning.
Cum ar trebui folosita TIC la clasa?; medii virtuale de instruire in predare stiintelor;  ALICE – mediu pentru produs animatii sau pentru a invata programarea orientata pe obiect ?
Tot in cadrul acestei editii vor fi desemnati castigatorii Concursului National de Informatica PROINFO 2008, organizat de Facultatea de Informatica a UVVG la care participa elevi si studenti din toate colturile tarii.

A. C. - Glasul aradului

  • Semafoare inteligente pe centru

Vechile semafoare din Centru vor fi inlocuiteIntersectiile ar urma sa aiba parte de sefamoare cu senzori, care isi schimba culoarea in functie de trafic.
Cel putin in teorie, circulatia pe tronsonul Teatrul Ioan Slavici -Calea Aurel Vlaicu nu ne va mai da batai de cap.
In proiectul BERD a fost prevazuta si achizitia de dispozitive de teledetectie aflate in stransa legatura cu semafoarele ce vor fi montate pe tronsoanele care au intrat la reabilitat.
Montarea semafoarelor a inceput de mult in zone precum cartierul Vlaicu si centru, iar de curand au aparut primele dispozitive (senzori) sub forma rotunda.
Potrivit Corinei Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei Arad, rolul acestora va fi acela de a decongestiona traficul.
Mai exact, dispozitivele de teledetectie vor fi cele care vor schimba culoarea semafoarelor in verde sau rosu in functie de intensitatea traficului de pe strazi.
In timpul zilei, dispozitivul va decide sa schimbe mai repede culoarea semaforului in verde, in conditiile in care numarul masinilor va fi mai mare pe una dintre strazile care da in intersectie.
In plus, tramvaiele vor fi cele care vor dicta in traficul din Arad, acestea urmand sa beneficieze de unda verde in circulatie (adica sa prinda tot timpul culoarea verde).
30 de intersectii
Sistemul va fi functional doar la momentul la care investitiile in sistemul de semaforizare si lucrarea BERD vor fi finalizate.
Primaria sustine insa ca dispozitive de acest gen vor fi montate in mai multe intersectii din Arad, nu doar pe cele de pe traseul BERD, si ca toate lucrarile de acum care vizeaza inlocuirea sistemului de semaforizare sau montarea unui sistem nou vor beneficia si de senzori pentru trafic.
"Aproximativ 30 de intersectii din oras vor fi dotate cu dispozitive de teledetectie. Pe moment, nici cele montate deja nu functioneaza impreuna, dar la momentul la care va fi finalizata investitia se va face si un centru de coordonare care va asigura bunul mers al intregului sistem", sustine Corina Draghici.
Pana atunci, semafoarele din Arad functioneaza... pe rand.
Ba nu merg cele din Micalaca, ba cele de pe Lacului, ba cele din centru sau de la UTA.
Fara camere video
In Arad, nici unul dintre semafoare nu este prevazut cu camera video pentru inregistrare de imagini.
Singurele camere sunt cele care dau imagini din fata Primariei, din Piata Avram Iancu si, iarna, de la patinoar.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Tren deraiat din cauza unui cauciuc de camion

Un tren personal tip Sageata Albastra a deraiat in apropiere de Chisineu-Cris din cauza unei roti de camionCirculatia trenurilor pe ruta Oradea-Arad a fost blocata cateva ore din cauza unui tren personal care a deraiat in noaptea de miercuri spre joi. Traficul pe calea ferata a fost blocat aproximativ 8 ore.
Personalul Oradea-Arad-Timisoara se indrepta spre Arad, dar intre localitatile Zerind si Chisineu-Cris, a deraiat.
Muncitorii de depoul Timisoara au lucrat cateva ore pentru a repune trenul pe linie.
Octav Rusu, sef serviciu in cadrul regionalei CFR Timisoara spune ca din primele cercetari a reiesit faptul ca pe calea ferata, intre sine, se afla, nu se stie cum si de unde, o roata mare de camion cu tot cu janta.
Octav Rusu a declarat, azi noapte, ca "nu avem inca nicio infromatie cum a ajuns aceasta roata de camion aici" .
Mecanicul a incercat sa franeze cand a vazut obstacolul. Masca din fata a automotorului de tip Sageata Albastra a fost avariata, iar ultimul vagon a deraiat.
Trenul a mers asa aproximativ 60 de metri, dupa care s-a oprit.
Ca prin minune, nimeni nu a fost ranit. Asta si pentru ca zona era cu restrictie, iar trenul nu circula cu viteza.
Pasagerii, in ceata: "Nu stiu doi sa-ti spuna la fel"
Din cauza incidentului, 5 trenuri au ramas blocate in gara din orasul Chisineu-Cris, iar sute de pasageri au stat aici cateva ore bune fara sa stie ce se intampla si fara ca cineva sa le spuna cand urmau sa-si reia calatoria spre Oradea, Cluj sau Baia Mare.
Alte trenuri au fost deviate pe rute ocolitoare.
"Stam aici de 3-4 ore si nimeni nu ne spune nimic, copiii asteapta acasa singuri...", s-a plans unul dintre pasageri.
O femeie era foarte revoltata pentru ca "stam in tren si asteptam. Nu se stie nimic. Nu stiu doi sa-ti spuna la fel. Daca intrebi pe unul, iti spune un fel, celalalt iti spune in alt fel. Nimeni nu stie nimica".
Trenul deraiat va fi supus unei verificari minutioase.
Cei de la CFR si politia feroviara au deschis o ancheta pentru a afla cum a ajuns roata de camion tocmai pe linia de tren.
Deocamdata exista mai multe piste, insa ancheta e doar la inceput.
Circulatia trenurilor pe ruta Oradea-Arad a fost reluata abia pe la miezul noptii.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Comuna se dezvolta cu ajutorul Consiliului Judetean

Prioritatea pentru comuna Sagu o reprezinta modernizarea drumurilorComuna Sagu a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare fara precedent.
Fata de proiectele care se afla acum in derulare se are in vedere construirea unui cartier de locuinte si a unui complex comercial.
Unele dintre cele mai importante realizari din comuna care s-a facut au fost facute cu sprijinul Consiliului Judetean Arad.
Accent pe unitatile de invatamant
Printre ele se numara construirea unei gradinite moderne.
Astfel, peste 75 de copii din Sagu sunt beneficiarii unei constructii, care ofera spatii adecvate pentru desfasurarea activitatii de invatamant.
Valoarea totala a proiectului a fost de 366.385 EURO, contributia Consiliul Judetean Arad  fiind de 5.000 EURO.
Cladirea are in componenta 4 sali de clasa, vestiare si grupuri sanitare pentru copii, hol de acces prevazut cu rampa speciala pentru persoane cu handicap, spatiu pentru centrala termica.
Incalzirea este realizata cu centrale proprii cu combustibil solid – lemn si radiatoare metalice.
Tamplaria este din P.V.C. cu geamuri termoizolante.
Peretii exteriori sunt realizati din caramida cu termoizolatie din polistiren la exterior.
"Am avut ca obiectiv imbunatatirea mediului educational prescolar si am facut eforturi pentru ca Guvernul sa aloce fonduri pentru acest proiect si suntem multumiti sa vedem ca banii au fost cheltuiti cu eficienta, iar institutia va asigura un mediu performant de invatamant pentru copii de varsta prescolara din Sagu" a precizat Nicolae Iotcu, presedinele CJ Arad.
Apa la Cruceni
O alta realizare care a ridicat standardul de viata din comuna a fost realizarea proiectului privind  alimentarea cu apa, de introducere a retelei de apa la Cruceni (sat apartinator de Sagu).
Lucrarile fac parte din programul guvernamental de alimentare cu apa la sate aprobat prin H.G. nr. 687/1997 in localitatile: Cruceni, Zadareni Chislaca, Coroi, Madrigesti, Gurba.
Valoarea totala a proiectului a fost de 4 milioane de dolari plus cofinantare CJ Arad, in valoare de 482,5 mii RON.
Suma care a revenit comunei Sagu a fost de 800.000 dolari, iar de reteaua de apa vor beneficia 360 de locuitori din Cruceni.
Drumurile – o prioritate
Reabilitarea drumului judetean Sagu-Cruceni-Firiteaz reprezinta o realizare importanta a actualei administratii.
Acest drum deserveste intregii comunitati si nu face altceva decat sa usureze accesul locuitorilor.
La ora actuala, tot cu sprijinul Consiliului Judetean se doreste modernizarea tronsonului Cruceni - Tisa Noua.
Acest drum reprezinta o prioritate a actualei administratii, deoarece se doreste realizarea unei "centuri", favorizandu-se astfel aparitia unei noi axe de dezvoltare pentru localitatile Sagu si Fantanele.
Telecentre pentru comuna
De asemenea, o realizare la fel de importanta pentru comunitare o reprezinta infiintarea a trei telecentre in Firiteaz, Fiscut si Hunedoara Timisana, cu acces la telefonie fixa, fax, imprimanta si xerox.
Astfel, se doreste accesul locuitorilor la informatiile de orice tip, intr-un timp cat mai rapid si usor accesibil.

Razvan Cretu - Glasul aradului

  • "Zana Nucleara" a poneiului roz – artistul plastic care a scandalizat la New York este aradean

Arta moderna care a produs scandal la New YorkArta e o materie vie intr-o mobilitate continua, atragand precipitat resursele energetice care se manifesta cu adevarat liber.
Nu sunt multi aceia care pot efectiv sa atraga si sa elibereze vitalitatile artistice.
In contemporan, arta e inrudita in gradul 1 cu lipsa de prejudecati, de reguli, de axiome.
Perceptiile estetice pot diferi de la caz la caz, insa toate sunt incorporate intr-o entitate pe care "adeptii" o considera divina : arta.
In arta nu se pot arde in piatra decaloguri.
Libertatea atrage, libertatea seduce, inalta, distruge ; si inerent atrage colosale energii impotriva-i - ceea ce e atractiv !
Nu sunt multi acei oameni care au forta de a proclama libertatea absoluta in arta, pentru ca apoi sa suporte tsunamiurile de indignare din partea celor care se erijeaza (oficial) in purtatori de ganduri si de cuvinte ai societatii.
Am identificat un astfel de om in Linda Barkasz, protagonista, alaturi de Laurentiu Alexandrescu si Marwan Anbaki, a celebrei expozitii « Freedom for Lazy People », organizata in vara de Institutul Cultural Roman, filiala New York. A fost o expozitie controversata in mediile romanesti si chiar in Diaspora, iar Linda Barkasz (in mediile artistice « Zana Nucleara » - Nuclear Fairy) ne vorbeste despre modul in care a perceput ea luarile de pozitie.
Expozitie celebra. Pentru ce?
Pentru o serie de reactii de o violenta necontrolata la adresa unor lucrari considerate ca aducand atingere unor valori impamantenite in secole de indoctrinare: un scandal monstru in apararea "eviathanului". 
Zvastici, falusuri, ironii cu simboluri religioase sunt reunite la galeria romana din metropola new-yorkeza .
Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR, a declarat ca acuzatiile de antisemitism aduse expozitiei sunt false si ca obiectele expuse au valoare artistica.
Fitilul a fost aprins de un reprezentant al Diasporei din New York, John Gabrian Marinescu, cel care a publicat, in urma vernisajului din iunie, un articol intitulat "Zvastica si sex in vitrina la ICR New York", in care s-a contestat fervent simbolistica propusa de cei trei artisti.
Piesa care atras cele mai grave acuze a fost un "ready-made" reprezentand un ponei roz de plastic avand simbolul nazist (sau mai bine spus preluat de nazisti) inscriptionat pe una dintre coapse.
Din senin, sau din "roz", Linda Barkasz a devenit... antisemita...
Punct si de la capat. Povestea poneiului roz, direct de la sursa...
"Poneiul a prins viata ca personaj utopic, androgin, pur, liber, care nu cunoaste granite intre tari si intre minti, este sexualitate... Ideea a aparut acum doi ani, intr-o perioada in care eram foarte indignata de felul in care era perceputa si tratata problema "gay". Acest termen a devenit unul cat se poate de peiorativ si era uzitat foarte des in jargonul  "macho-ismului" romanesc. Obisnuiam sa cumpar mici ponei de plastic pentru  a-i oferi acelor "macho" in speranta de a le deschide putin viziunea. Zvastica simbolizeaza sistemul, de orice fel ar fi el si in orice domeniu asupra caruia isi intinde tentaculele, un sistem care inhiba si incorseteaza mintea tanara. Si cand ma gandesc ca sunt acuzata de antisemitism... este incredibil."
Povestea poneiului roz vazuta de artist Secole intregi, pamantul era plat, « adevar » aparat cu rugul incins de militii spirituale.
Simbolul Zvasticii e aidoma unei « Fecioare de Fier » , adica un instrument de tortura compus dintr-o carcasa de metal care imita formele corpului feminin, dotata pe interior cu piroane si taisuri.
Acestea sunt simboluri ale sistemului opresiv in general. « Fecioara de Fier » medievala e imbracata azi intr-o catifea falsa, contrafacuta in laboratoarele prea multor "axiomisti" si moralisti (nu de duminica) cu sceptre in mana.
Ei impart tabere, cultiva tensiuni, dau verdicte. Dintotdeauna.
Ei sunt copiii din flori ai « Sfintei Inchizitii ». Cine sunt ei?
Nu conteaza, stim cine suntem noi, a aberat odata cineva (un oarecare Kant) pe seama noastra…a zis ca am fi intr-o stare de minorat; ca ne dorim autoritati peste autoritati si cedam de bunavoie prea multa putere.
Paranoie si libertate
« Nu sunt genul de artist care da explicatii. Contestatarii au un fetis in a aborda chestiuni pe care nu le inteleg si de a le da o interpretare complet gresita, complet ingusta. Iar de aici s-a generat o adevarata paranoia nationala, care a oferit o scanare foarte clara a creierului romanesc.      
O voce din Diaspora (n.r. John G. Marinescu) ne-a acuzat inclusiv de instigare la ura rasiala pentru ca am expus in galerie o papusa cu o masca de gorila.
Acelasi om  a interpretat o alta lucrare – o masca de Predator asezata pe un carucior pentru copii – drept un atac la adresa Ambasadei Romaniei din New York. Este extrem de dureros sa vezi cum poate mintea umana s-o ia razna, si asta intre pereti atat de ingusti. Problemele pe care le creezi cu altii sunt in realitate probleme pe care le ai cu tine insuti. »
Societatea romaneasca este bogata in prejudecati, spaime, falsi profeti, cenzuri, interdictii, extremism, axiome racnite intre peretii unor cladiri imaculate de alb si sticla si de toate cele necesare sculptarii unei imense "Mantis Religiosa" ce isi procreeaza si devoreaza concomitent propria specie.
Argument?
« Ma uimeste felul in care esti privit pe strada in Romania daca te afisezi ceva mai extravagant, felul in care esti perceput daca arati un alt gen de gandire… lor le-as spune « Eu sunt liber si pot vorbi si gandi orice, tu esti limitat si nu poti vorbi si gandi nimic ! »
Domnul John Marinescu (Mr. Ion pentru apropiati) se astepta probabil la un eveniment cu dansuri populare, eventual niste reproduceri dupa zecile de variante de « Car cu boy » grigorescian vernisate cu mititei si sarmalute.
Si cand colo…nici macar numele artistilor nu sunt, citez, «traditionale romanesti ».
"Acum nu mai plecam. Ramaneti cu noi, tristilor! Ramaneti cu noi!" (mesaj din  blogosfera)

Florian Matei - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]