Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 19 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Societatile aradene din subordinea CLM si CJA se zbat sa faca fata recesiunii

Si unele societati aflate in subordinea CLM si CJA au avut de suferit din cauza recesiuniiCriza economica izbucnita la nivel mondial a ravasit Romania si a generat probleme destul de grave unora dintre cele mai puternice societati. Majoritatea firmelor au procedat la infruntarea acesteia prin diminuarea cheltuielilor, insa altii, din pacate, si prin reduceri de personal. Si unele societati aflate in sobordinea consiliilor judetene si municipale au avut de suferit de pe urma recesiunii. Pentru a afla cum stau la acest capitol societatile aradene, am stat de vorba cu cativa directori ale acestora.

Contracte neonorate
Cristina Bibart, directorul Zonei Libere Curtici ne-a declarat ca deocamdata, la societatea pe care o conduce nu s-a facut resimtita criza financiara, deoarece niciodata nu s-au facut cheltuieli necumpatate. Cat despre reduceri de personal, aceasta ne-a declarat ca, deocamdata, nici nu se pune problema. „Nu suntem deocamdata afectati de criza financiara, insa nu stim ce o sa fie anul viitor. Firmele functioneaza in continuare pe platforme. Oricum la noi se cheltuieste doar strictul necesar. Intotdeauna am avut grija sa punem bani deoparte. Deocamdata nu se pune problema de reduceri de personal. Cum am mai spus, nu stiu insa ce o sa fie la anul...”
Nici Aeroportul International Arad nu este foarte afectat de criza, potrivit declaratiilor directorului general, Dan Balacel: „Nu putem sa spunem ca suntem afectati deocamdata de criza financiara. Incercam sa ne adaptam situatiei. Incep sa scada din pacate numarul celor care pleaca din tara, insa creste numarul celor care intra in tara. Tot timpul am incercat sa cheltuim doar strictul necesar. Asteptam sa vedem ce o sa fie in continuare. Speram sa se termine criza, asa cum spera toata lumea.”
Una dintre societatile afectate de recesiune este Regia Autonoma a Drumurilor Muncipale. Potrivit directorului, Caius Parpala, societatile cu care regia are contracte nu si-au achitat lucrarile finalizate. „Suntem afectati de criza financiara, insa nu prin lipsa de lucrari, ci prin lipsa de lichiditati. Nu reusim sa incasam lucrarile finalizate si, la un moment dat, s-ar putea ca acest lucru sa duca la un blocaj, pentru ca neplata furnizorilor s-ar putea sa ne inchida «robinetul». Momentan nu se pune problema de reduceri de personal. Avem contractate lucrari pana cel putin la jumatatea anului viitor, asa ca nu se preteaza reducerile de personal. Si eu cred ca lucrari in infrastructura tot vor fi pentru ca, stim cu totii, infrastructura nu este in cele mai bune conditii. In conditiile de criza, absorbtiile fortei de munca sunt in infrastructura. O alta parte proasta este ca bancile dau credite tot mai greu, cu tot mai multe conditii de creditare...”, ne-a declarat Parpala.

Reduceri de personal
Cele mai grele clipe le traiesc acum angajatii Centralei Electrica de Termoficare (CET) Arad. Din cauza ca societatea se confrunta cu probleme mari, insa, conform declaratiilor directorului tehnic, Liviu Varsandan, nu neaparat pe fondul crizei financiare, conducerea societatii va face restructurari. „Noi avem programata o restructurare, dar nu pot sa zic neaparat ca are legatura cu criza financiara. Tot sectorul energetic din Romania se confrunta cu o situatie deosebit de grea. Astfel ca programarea reducerilor de personal este in curs de desfasurare. Am estimat ca vor fi reduse 125-150 de posturi, dar cifra nu este definitiva. Noi oricum eram intr-o situatie dificila si daca nu aparea criza. Pentru a reduce cheltuielile, costurile sunt urmarite tot timpul, insa oricum efectul se va vedea abia aproape peste doi ani, deoarece noi suntem o societate cu un ciclu lung de productie”, ne-a spus directorul tehnic al CET Arad.
Directorul Gospodaririi Comunale Arad, Ioan Covaci, spune ca se va stradui ca societatea sa aiba cat mai multe lucrari, pentru a depasi criza economica fara reduceri de personal. „O sa fim afectati de criza din punct de vedere al volumului de lucru, pentru ca n-o sa mai avem atatea lucrari. Ne straduim ca sa gasim de lucru, pentru ca nu dorim sa facem reduceri de personal si deocamdata cel putin nici nu poate fi vorba de asa ceva. Am facut reduceri de cheltuieli, incepand de la economii la facturile telefonice, la combustibil, la cumparaturile de materiale, mai precis diminuarea cheltuielilor care nu afecteaza procesul de productie si nici personalul. Oricum, societatea incheie anul cu profit. Avem platite la bugetul de stat toate darile. Una dintre masurile pe care le-am luat a fost de a participa la toate licitatiile pe domeniul nostru de activitate”, ne-a informat Ioan Covaci.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • CJA se muta in noul sediu la sfarsitul lunii martie

CJA se va muta in noul sediu in primavara anului viitorDesi trebuia ca noul sediu al Consiliului Judetean Arad de la Padurice sa fie gata luna aceasta, au intervenit cateva modificari care vor intarzia mutarea angajatilor pana la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie.
Pe parcursul derularii investitiei a aparut necesitatea schimbarii unor solutii de proiectare, care impun modificarea/suplimentarea devizului general al investitiei, respectiv a indicatorilor tehnico-economici. Organigrama consiliului s-a marit cu 44 de functionari publici si 7 persoane din personalul contractual. A fost inclus un nou corp de cladire, cu spatii destinate unor sali de sedinta, dar si pentru personalul executiv.
Termenul a fost intarziat si de modificarile legate de trecerea de la telefonie clasica la IP Telephony, care permite o mai buna si mai economica utilizare a resurselor, posibilitatea realizarii de audio-teleconferinte si realizarea intercomunicarii cu consiliile locale din judet.
Investitia a crescut asadar cu ceva mai mult de 1.000.000 de lei, ajungand la 10.959.000 de lei. Principala sursa de finantare a sediului de pe strada Corneliu Coposu este bugetul propriu al CJA. Cladirea care exista deja acolo are regim de inaltimeD+P+2E, iar corpul de cladire nou E1+E2.
Cel mai probabil, va trebui cumparata mobila noua pentru noul sediu, mobila existenta acum in Palatul Administrativ urmand sa fie distribuita institutiilor subordonate, respectiv primariilor din judet si chiar primariei municipiului.

Observator

  • Trei companii investesc zeci de milioane de euro la Chisineu-Cris

La Chisineu-Cris compania Maschio Gaspardo se extindeSocietatile vor asigura aproximativ 700 de locuri de munca! Cu toate ca ne aflam in plina criza economica si majoritatea companiilor, fie ele chiar si foarte dezvoltate, fac reduceri de personal, la Chisineu-Cris trei societati mari efectueaza investitii de anvergura, in urma carora vor fi angajate aproximativ 700 de persoane.
Una dintre acestea este compania Abet Laminati, care se ocupa de fabricarea placilor melaminate pentru constructiile de hale industriale. Patronii acesteia vor investi in Chisineu Cris suma de 14 milioane de euro. Potrivit primarului localitatii, Gheorghe Burdan, deocamdata, fabrica se va intinde pe o suprafata de 8.000 de metri patrati si, pentru inceput, va avea aproximativ 50 de angajati. „Proiectul pentru aceasta fabrica se afla in stadiul elaborarii documentatiei si PUZ-ului si daca totul va decurge bine, la sfarsitul primului semestru al anului viitor va incepe constructia fabricii”, ne-a declarat edilul sef al Chisineului-Cris.
O alta mare investitie va fi derulata in localitatea Nadab, apartinatoare de orasul Chisineu-Cris.
Fabrica britanica Thermopol functioneaza in localitate de aproximativ doi ani si se va extinde cu inca 4000 de metri patrati, triplandu-si activitatea in prima jumatate a anului viitor. „In prezent exista 300 de angajati si se va ajunge la 800, deci vor exista 500 de angajati in plus. Lucrarile de extindere deja au inceput la aceasta fabrica. Investitia este de 5,5 milioane de euro. Societatea este producatoare de furtunuri din cauciuc siliconat folosite la autoturisme si autobuze. Are comenzi din multe tari ale Uniunii Europene: Spania Germania, Anglia, Franta, Suedia, Italia... Este prima investitie engleza in Romania care are acest profil”, ne-a informat primarul Burdan.
Totodata, si liderul mondial in producerea utilajelor agricole, compania Maschio Gaspardo, care functioneaza de cinci ani in localitate, a inceput constructia de extindere a halei in care functioneaza fabrica. „Se va deschide o linie moderna de vopsire cu pulberi. Valoarea investitiei se ridica la peste 4,5 milioane de euro. Intentioneaza sa investeasca pe o suprafata de 2.000 de metri patrati si vor asigura aproximativ 100 de noi locuri de munca. Sper ca aceste investitii de pe raza orasului sa aduca noi beneficii in bugetul local al orasului. Maschio Gaspardo este o firma de renume si cu seriozitate. Calitatea masinilor agricole este recunoscuta in America, Brazilia, China, Rusia, Belarus, Franta, Turcia si Bulgaria si unele subansamble pentru aceste tari sunt produse chiar aici la noi, in Chisineu-Cris”, a mai precizat Burdan.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Numarul aradenilor care pleaca in strainatate de sarbatori a scazut simtitor fata de anul trecut

Agentiile de tursim anunta ca numarul aradenilor care pleaca in strainatate de sarbatori e mai scazut decat anul trecutAradenii au inceput sa se intereseze din timp pentru ofertele turistice puse la dispozitie de agentiile de voiaj. Ofertele sunt foarte variate, pentru toate buzunarele. Am dat si noi o raita pe la agentii pentru a vedea ce este mai tentant si ce cauta aradenii in aceasta perioada. In comparatie cu anii trecuti preturile sunt mai ridicate, iar si numarul persoanelor interesate de o vacanta in interiorul sau in afara tarii a scazut simtitor.
„Sunt tarife mai ridicate fata de anul trecut. Acest lucru se simte la buzunarele oamenilor. A crescut pretul la transport si se simte cand alegi o tara mai indepartata. Pana acum putina lume a venit sa incheie un contract. Majoritatea este doar in cautare de oferte” - ne spune un agent de voiaj.
Cele mai multe cereri sunt pentru weekendul dinaintea Craciunului, la Viena, unde aradenii sunt interesati de cumparaturi. Pentru un weekend de shopping la Viena cei interesati vor scoate din buzunar intre 60 si 90 de euro, in functie de hotelul ales. Tot in Austria, dar la capitolul schi, un sejur de sapte nopti variaza intre 450 de euro si 900 de euro, plus taxele de transport. Si pentru Elvetia preturile sunt aproximativ aceleasi.

Destinatiile exotice par mai interesante pentru aradeni
Cei mai pretentiosi aleg sa-si petreaca sarbatorile de iarna in tari exotice precum Tunisia, Egipt, Republica Dominicana. Aici preturile sunt mult mai mari, insa si peisajele sunt mult mai spectaculoase.
Pentru un sejur de opt zile in Cancun, Mexic costul se ridica la 2.450 de euro plus 390 de lei, in Africa de Sud 2.790 de euro si 390 de lei, in Rio de Janeiro 2.190 de euro plus 390 de lei. Pentru Moscova un sejur ajunge la 990 de euro si 350 de lei.
„Sunt mai scumpe intr-adevar, dar sunt amatori pentru destinatiile exotice. Multa lume a vizitat deja tarile mai apropiate si vrea sa cunoasca locuri noi. Doresc sa aiba parte de soare, cand la noi in tara este foarte frig sau zapada” - spune agentul de voiaj.
Daca alegeti Israelul pentru sarbatoarea Craciunului aici puteti sta opt zile cu 780 de euro. Excursia se organizeaza in grupuri si vor fi vizitate obiective din Tel Aviv - Haifa - Cana - Nazaret - Caperncun - Ierihon - Ierusalim - Betlehem - Ein Karem - Tel Aviv - Lyda - Ierusalim - Tel Aviv.
Pentru Londra, capitala de pe malurile Tamisei, cinci zile cu plecare din Bucuresti sau Timisoara se ridica la 650 - 700 de euro. In pret sunt incluse biletul de avion, transferul aeroport - hotel - aeroport si patru nopti de cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele.
In Croatia patru nopti cu transport, cazare si mic dejun incluse variaza intre 300 - 350 de euro plus 300 de lei (in functie de luxul hotelului ales). Ca bonus, turistii vor primi un tur panoramic al zonei si o masa festiva de Revelion.

Tara lui Mos Craciun tenteaza atat copiii, cat si parintii
In ultimii ani agentiile de turism au venit cu tot mai multe oferte pentru Laponia - tara lui Mos Craciun. Pretul este ceva mai piperat, insa se pare ca aceasta destinatie este cautata de familii. La 1.500 - 2.000 de euro de persoana, cei interesati pot petrece Craciunul in Laponia (intervalul 20 - 26 decembrie). Pretul include biletul de avion, transportul de la aeroport la hotel si retur, sase nopti cazare la hotel (pretul se modifica in functie de stelele alese), mic dejun, masa de pranz in 20 decembrie in cadrul unui restaurant local. In ajunul Craciunului se va organiza o cina festiva. Turistii vor putea merge intr-o excursie in satul lui Mos Craciun, unde vor beneficia de imbracaminte termoizolanta, insotitor de grup si de ghid local.
Putini aradeni au ales insa sa-si petreaca sarbatorile in vreo destinatie turistica din tara. Unii pleaca la rude sau in diferite locuri pe cont propriu, fara sa apeleze la agentiile de voiaj. Unul dintre motive consta si in faptul ca turismul este destul de scump la noi in tara, iar oamenii prefera sa viziteze alte tari la preturi asemanatoare cu cele interne. Cei care aleg totusi Romania prefera zonele muntoase, in special Arieseni, Busteni, Predeal, Azuga sau Sinaia.

Simina Roz - Observator

  • S-au tinut de cuvant !

La Hotel Continental-Astoria a avut loc Gala Sportului Aradean 2008Doi prezentatori carismatici, intruchipati de actorii Zoltan Lovasz si Bogdan Costea, noua categorii de premii, 28 de premianti, 11 ramuri sportive, invitati din lumea buna a sportului si nu numai, o locatie ideala pentru un astfel de eveniment, Hotel Continental-Astoria, acesta a fost „tabloul” Galei Sportului Aradean 2008.
Contrar zvonurilor, care marjau pe ideea ca seara sportului aradean va ramane la stadiul de „botez” - a se citi, editia 2007 - , Primaria Arad s-a tinut de cuvant si a dat Cezarului ce este al sau. „Nu aveam dreptul de a anula o astfel de Gala, dedicata unor oameni care, prin performantele lor sportive, aduc cinste comunitatii aradene” - ne-a declarat marele absent al serii, primarul Gheorghe Falca. In asentimetul lui a fost si „vicele” Bognar, care in alocutiunea din deschiderea Galei a spus, printre altele: „Ma bucur ca suntem impreuna in aceasta seara dedicata sportului. Acesti performeri merita o asemenea Gala. Sunt convins ca o parte dintre cei prezenti se vor numara si printre laureatii editiei de anul viitor”.
Tot la categoria absente - motivate - de marca trebuie sa-i nominalizam pe Dana Dodean (a avut meci de Cupa Campionilor Europeni), Lucia Mihalache (plecata in Austria) si Bogdan Popa (aflat in State), insusi podiumul celor mai buni sportivi ai Aradului in 2008.
Festivitatea de premiere a fost oficiata de viceprimarul municipiului Levente Bognar, vicepresedintele Consiliului Judetean, Adrian Tolea si consilierul din Comisia de Sport a CLM, Bruno Biringer, dar trebuie remarcat si efortul depus de o mana de oameni din Primarie, ramasi „in umbra”, coordonati de Viorica Graur.
Concluzionand, a fost o seara agreabila, pe care sportivii de frunte ai Aradului si ceilalti premianti ai Galei, o meritau din plin. Dupa un an de munca, sacrificii si putine momente de respiro. A fost, daca vreti, „Revelionul” sportului aradean...

D. S. - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]