Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 19 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Bat recordul la viteza!

Tramvaiele fac probe pe Calea Aurel VlaicuTramvaiele vor circula in Arad cu 70 km/ora, dar in viitorul apropiat centrul se va inchide. 
Au inceput testele pe liniile de tramvai intre Vlaicu si UTA, pe cei 1.700 de metri de cale dubla de rulare montata in cadrul proiectului BERD. 
Testele vor tine cel putin o saptamana, urmand sa se faca probe cu toate tipurile de tramvaie. 
Astazi, primarul Gheorghe Falca, directorul CTP, Petru Cuvineanu si managerul de proiect BERD, directorul executiv Razvan Popa, au facut o plimbare cu tramvaiul intre UTA si Vlaicu, prezentand noutatile acestui proiect, ce tronsoane vor fi atacate dupa finalizarea celui dintre UTA si Vlaicu, ce mai ramane de facut aici etc.
Termenul la care calatorii vor putea folosi tramvaiele intre UTA si Vlaicu nu a fost fixat inca, acesta fiind stabilit undeva la finele saptamanii viitoare. 
Petru Cuvineanu sustine insa ca, pe aceste linii, tramvaiele vor fi mult mai silentioase si vor circula cu viteza mult mai mare decat in trecut, urmand sa nu se opreasca la nici un semafor, in conditiile in care acestea vor functiona in stransa legatura cu circulatia tramvaielor.
Cel mai rapid vehicul
"Tronsonul prezinta solutii de ultima ora, portanta pe linii va fi mult mai mare, ca de altfel si viteza de rulare. Statiile de tramvai sunt cu doua in plus (cele spre Gai, in apropierea viitorului centru comercial ce se ridica aici) si sunt pozitionate, toate, dupa intersectii. Sistemul de semaforizare nou va fi comandat de tramvaie, asa ca acestea vor avea unda verde in circulatie", a punctat Cuvineanu, in timp ce primarul Gheorghe Falca a tinut sa precizeze ca timpii de deplasare cu tramvaiul vor fi redusi cu 30%, dar si faptul ca tramvaiul va fi, la finalul investitiei, date fiind liniile si sistemul de seamforizare cu unda verde, cel mai rapid mijloc de transport din municipiu.
"Tramvaiele circula de obicei cu 40 km/ora, dar pe noile linii vor putea circula cu 70 km/ora, asa cum circulau aceste tramvaie in Germania, de unde le- am adus. Va avea loc si o reducere a timpilor de parcurgere a traseului modernizat Vlaicu- UTA cu 30%", a punctat directorul CTP.
Se intra in centru
In functie de ziua la care probele la tramvaie vor fi finalizate, va incepe lucrarea pe tronsonul Podgoria- centru, moment la care se va suspenda circulatia tramvaielor. 
Razvan Popa sustine ca tot atunci vor incepe lucrari la legatura dintre Cocorilor si Vlaicu, "lucrare care va perturba destul de sever circulatia din zona timp de aproximativ trei saptamani" si partial in intersectiile de la Podgoria si Boul Rosu, cele mai dificile puncte ale lucrarii BERD.
Iarba, in septembrie
Ca de final, liniile de tramvai din Vlaicu nu vor fi inierbate decat undeva prin septembrie, cand conditiile meteo sunt extrem de favorabile acestei lucrari si cand perioada de rulaj (de 2000- 2500 de treceri) va fi finalizata. 
Tot ca noutate, pe centru nu vor fi schimbate in intregime liniile, ci doar la intersectii, considerandu- se acum ca acestea sunt in stare buna.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Accident grav in Arad

Accident mortal la VingaUn microbuz care transporta muncitori de la Arad la Timisoara s-a ciocnit violent cu un TIR, in aceasta dimineata, pe DN 69, intre localitatile aradene Sagu si Vinga, un pasager murind in urma accidentului, iar un altul fiind grav ranit.
Potrivit inspectorului principal Tudor Teodor de la Politia Rutiera Arad, microbuzul avea la bord sapte persoane, respectiv soferul, patru muncitori si doi autostopisti luati de la Arad.
Soferul s-a angajat intr-o depasire neregulamentara, intr-o zona in care depasirea este interzisa, iar din sens opus venea un TIR. 
Soferul automarfarului a incercat sa evite impactul si a franat brusc, dar remorca a derapat si a blocat intreg drumul, izbind puternic microbuzul, anunta Mediafax.
Unul dintre pasagerii din microbuz, care statea in spatele soferului, a murit in drum spre spital, iar un alt barbat a fost ranit grav, fiind internat.
In urma accidentului, soseaua dintre Arad si Timisoara a fost blocata timp de aproximativ 30 de minute.

Evenimentul Zilei

  • Bebelus abandonat in scara unui bloc!

Bebelusul abandonat va fi preluat de serviciile socialeA ramas singur pe lume, la nici o luna. Cea care i-a dat viata l-a abandonat in scara unui bloc din Arad, in fata usii unei pensionare. 
Gestul i-a indignat pe locatari, care nu pot intelege cum de o mama isi poate lasa copilul in voia sortii. 
Politistii sositi la fata locului au fost ingroziti sa descopere ca in bloc exista un caine adoptat de locatari si care l-ar fi putut ataca pe baietel, fara ca cineva sa fi apucat sa intervina.
Imbracat in hainute albastre si invelit intr-o patura. Asa l-a abandonat femeia care cu doar doua-trei saptamani in urma l-a adus pe lume. 
L-a asezat pe cimentul din hol, in fata unei usi.
Pensionara care l-a gasit spune ca s-a speriat cand a deschis usa si l-a vazut acolo. 
"Asta nu e mama!" a fost concluzia unanima a locatarilor.
Politistii au batut din usa in usa, in speranta ca vor obtine indicii pentru a da de urma femeii. Nimeni nu a vazut insa nimic. 
Bebelusul a fost luat de salvare si dus la spital. 
Dorin Stepanescu, medic pediatru la Spitalul Judetean, spune ca "este un copil ingrijit. A fost consultat, are diaree si va fi tinut sub observatie".
Siminica Dragomir, asistent social, spune ca daca nu vor fi gasiti parintii, copilul va fi preluat de serviciile sociale.
Medicii iau in calcul si posibilitatea ca mama sa fi suferit o depresie postnatala, care sa o fi determinat sa-si abandoneze copilul. 
Politistii incearca sa dea de urma femeii.

F.G. - Observator

  • Masuri de siguranta

Efectivele Politiei Rutiere vor fi suplimentateNumarul agentilor si echipajelor care vor actiona pe DN 7, pe toata suprafata judetului Arad, va fi suplimentat.  
Conducerea Politiei Rutiere a anuntat de asemenea, ca pe DN 7 vor functiona, de luni, si patru aparate radar. 
Comisarul Adrian Lile, seful Serviciului Politiei Rutiere a Judetului Arad a declarat ca prin aceste masuri se doreste in special combaterea excesului de viteza si a depasirilor neregulamentare, acestea fiind principalele cauze ale producerii accidentelor de circulatie. 
Seful Politiei Rutiere a mai precizat ca in judetul Arad pe DN 7 se inregistreaza 12% din totalul accidentelor petrecute la nivel de tara. 
O mare parte din vina o are in acest caz si lipsa unor amenajari rutiere corespunzatoare, cum ar fi trotuare pentru pietoni, piste pentru biciclisti sau sosele paralele pentru traficul local, inclusiv cel agricol. 
Comisarul Adrian Lile a mai anuntat ca in perioada urmatoare pe drumurile nationale care strabat judetul Arad vor fi montate camere de luat vederi. 
Se va incepe cu DN7, drumul care pune cele mai multe probleme din punct de vedere al accidentelor.
 Va urma montarea de camere pe tronsonul Pecica-Nadlac iar ulterior si pe celelalte drumuri nationale care tranziteaza judetul Arad.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Aradul muzical – Program lejer la Filarmonica

Repetitie la Filarmonica cu Ilarion Ionescu GalatiPenultimul simfonic al stagiunii curente, condus de Ilarion Ionescu Galati, a purtat titlul: De la Bach la Strauss. 
Acesta nu se referea la evolutia istorica ci la faptul ca programul a cuprins muzici de la simfonic la dansant, dar muzica lejera de buna calitate.
Scopul acestei alegeri o fi fost acela de a umple sala mare a Palatului Cultural, spatiu ce reprezinta una dintre comorile culturale ale Aradului. 
Nu e pentru prima oara ca se apeleaza la acest gen de creatii, dar ar fi bine sa nu se exagereze in acest sens, pentru a nu alunga un anumit tip de auditori, ca oricum institutia nu sta bine la acest capitol.
Pentru inmultirea spectatorilor exista alte mijloace si proceee, care, e drept, cer inteligenta si efort constant din partea conducerii si a intregului colectiv.
Nici de data aceasta nu a fost sa fie asa, adica sa se umple sala. 
Noroc ca au fost de data aceasta numai romani de-ai nostri la sala aceea "aerisita", sala ce se umplea cu 3-4 decenii in urma de doua ori pentru acelasi program. 
Ba, timp de un deceniu (anii 70), acelasi program de la Arad, era oferit si celor din Lipova, mobilizati duminica dupa amiaza de neuitatul profesor Kleckner.
Poate ca noua conducere se va concentra asupra acestei probleme, care este vitala pentru insasi existenta institutiei.
Asadar, concertul serii de 12 iunie a inceput cu intonarea de catre orchestra de coarde si percutie, fara dirijor, a celebrei Arii din "Suita a III-a pentru orchestra" de J. S. Bach.
Florin Ionescu Galati, nume ce figureaza pe afise in tari din Europa, din SUA si Japonia, laureat al unor concursuri nationale si internationale, dupa cum ne informeaza programul de sala de acum si de altadata cand solistul, ne-a mai vizitat, solistul deci, acompaniat de orchestra fara dirijor, ne-a oferit "Variatiunile pe o tema de Corelli" de Giuseppe Tartini. 
Cele trei Ragtime-uri semnate Skott Joplin, desi saltarete si pline de antren, fiind trei, unul dupa altul, au dat senzatia de monotonie la un moment dat.
In schimb, "Csardasul" lui Vittorio Monti, la care a intervenit si dirijorul Ilarion Ionescu Galati, a smuls aplauzele celor prezenti.
Solistul si-a incheiat programul cu "My Way" de Pierre Revaux din sfera genului usor si cu "Song of the Bells" al lui Leroy Anderson atins de stilul muzicii pop.
Decupajul Hoe Down din baletul "Rodeo" a lui Aaron Copland, in interpretarea orchestrei dirijate de Ilarion Ionescu Galati a cucerit si de asta data publicul prin discursul sau antrenant, pentru ca acelasi public sa fie apoi trasnspus in lumea intima si sensibila a indragostitilor cu "A Man and a Women" de Francis Lay.
Desi e cunoscuta deja, dar poate tocmai de aceea, suita din "The Phantom of the Opera", musical semnat Andrew Lloyd Webber, a dat si de asta data satisfactie melomanilor aradeni, pentru ca mai recentul (2000) "Gladiatorul" lui Hans Zimmer sa creeze trairi complexe, de la tensionalitate maxima la relaxare.
Pentru varietate, spre finele concertului am putut sa ne delectam si cu un vals al lui Strauss, "Dunarea albastra", iar din fascinanta lume a operetei, publicul a aplaudat cu insufletire potpouriu din musicalul "Sunetul muzicii" al lui Richard Rogers.
Pacem in terris
Formatiile Liceului "Sabin Dragoi" cantand "Pacem in terris"Formatiile Liceului de Arta "Sabin Dragoi" si-au propus sa realizeze la Biserica Minoritilor un concert cu muzica Monseniorului Marco Frasina (n.1954), licentiat in compozitie la Conservatorul Santa Cecilia, in teologie la Universitatea Gregoriana, si in arte plastice la Universitatea Sapienza din Roma, dirijor al Mazilicii Majore din Lateran, initiator al corului si orchestrei Diocezei de Roma.
Marco Frasina are peste 120 de lucrari publicate, intre care amintim mai multe oratorii pentru Ioan Paul al II-lea si pentru Benedict al XVI-lea, opera "Divina Comedia" dupa Dante, amestec de gregorian, hard rock, muzica medievala si clasica, opera a carei premiera a avut loc la Roma in 2007.
Corala profesoarelor condusa de Marinela Tudoran a intonat pentru inceput monodia "Venite applaudiamo al Signore" (Sa-i cantam imnuri de bucurie...), dupa care Corul "Voci de primavara"dirijat de prof. Monica Milichi (acompaniament: Casian Campan si Andrea Leahu) a talmacit "Signore, nostro dio" (Doamne, Dumnezeul nosctru), "Ti seguiro" (Te voi urma), "Non temere" (Nu te teme Marie), piesa la a carei interpretare s-au adaugat profesoarele Lucia Florescu - percutie si Corina Ardelean – flaut, lucrari urmate de "La vera gioia" (Adevarata bucurie).
Prof. Corina Redis a interpretat alaturi de cor si acompaniatorii amintiti: "Jubilate Deo", "Paine a vietii Noi", "Vin sa fac voia Ta", "Tu esti calea si adevarul".
Corul "Eutherpe" (dir. Crina Brad), orchestra Liceului condusa de prof. Dan Boar si solista Claudia Iuga au realizat un "Magnificat" al aceluiasi Marco Frasina, care a cucerit numeroasa asistenta. 
Cele doua formatii dirijate de Dan Boar, carora li s-a adaugat un grup coral barbatesc, instruit de Ovidiu Boar, corist la Filarmonica (blagoslovit si el cu titlul de profesor), a incheiat festiv manifestarea cu "Pacem in terris" al aceluiasi muzician papal.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Joi, 19 iunie 2008, ora 19 - Inchiderea stagiunii –
Selectiuni din opera AIDA de Giuseppe Verdi
Dirijor: Wolfgang Groess – Austria – Dirijorul corului: Robert Daniel Radoias
Solisti: Carmen Gurban, Mihaela Ungureanu, Nicolaj Visnakov, Octavian Vlaicu


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]