Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 19 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Sarbatoare la Viena

Profesorul Virgiliu Jireghie a vernisat la Viena o expozitie de fotografiiAnsamblul CUNUNITA al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a sarbatorit ZIUA EUROPEI la Viena!  
Universitatea aradeana a fost invitata la manifestarile ce au avut loc in capitala Austriei in week-end de catre universitatea din Viena, Consulatul Romaniei la Viena  si asociatia, "CERCUL  CULTURAL ROMANO-AUSTRIAC  UNIREA,"
Sute  de romani stabiliti in Viena au cantat si au dansat alaturi de ansamblul Cununita, care a urcat pe scena improvizata in parcul BOHMICHE PRATER. 
De la sarbatoare nu au lipsit mancarurile traditionale romanesti, berea si vinurile, toate aduse din tara. 
Cu acest prilej universitatea aradeana a donat cateva zeci de carti, iar rectorul si-a lansat doua volume. 
Universitatea aradeana este partenera cu cea din Viena iar rectorul institutului austriac este doctor Honoris Causa al universitatii Vasile Goldis din anul 2006, insa este pentru prima data cand cele doua universitati au sarbatorit impreuna ziua Europei. 
La spectacolele organizate sub egida Consulatului Romaniei la Viena au participat sute de romani. 
Ansamblul Cununita al universitatii Vasile Goldis a inchis manifestarile dedicate zilei Europei la Viena. 
Ziua s-a incheiat cu o serata  la un resturant traditional romanesc din Viena, unde rectorul prof univ dr. Aurel Ardelean le-a facut membrilor comunitatii romanesti din capitala Austriei o donatie de carte si a lansat doua lucrari, iar profesorul Virgiliu Jireghie a vernisat o expozitie de fotografii realizate de cercul IKON al universitatii.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Nu vor blocuri pe strada

Cetatenii de pe strada Clujului protesteaza impotriva ridicarii unor blocuriOamenii sunt revoltati ca pe strada lor vor rasari doua blocuri care, spun ei, le vor aduce numai necazuri. 
Aradenii din zona sustin ca strada e foarte ingusta si slaba si nu va face fata afluxului de masini, chiar daca noile imobile vor avea si locuri de parcare, iar copiii nu vor mai avea unde se juca in siguranta.
Mai mult, locuitorii sunt foarte nemultumiti pentru ca multi dintre ei si- au vandut apartamentele de la bloc si au facut numeroase sacrificii financiare pentru a- si putea cumpara o casa intr- o zona rezidentiala, iar acum isi vor pierde si linistea, iar preturile proprietatilor vor scadea vertiginos.
"Am facut trei memorii pe care le- am depus la Serviciul Urbanism de unde am primit invariabil acelasi raspuns, ca doleantele noastre vor fi aduse la cunostiinta consilierilor locali. Am depus si alte contestatii la Primarie, dar nu am primit niciun raspuns. Beneficiarii proiectului au dorit initial sa construiasca trei blocuri, dar in urma protestelor noastre, solutia a fost modificata, acum urmand sa se faca doar doua blocuri", spune Mariana Popescu, lidera localnicilor revoltati.
"Pentru a le da acordul sa construiasca au incercat sa- mi ofere bani. Am refuzat, asa ca au vandut o bucata de teren si au obtinut astfel acordul vecinului din dreapta", ne povesteste Nicolae Berceni.
"Am vandut un apartament la UTA sa ma pot muta la casa, iar acum ma trezesc cu blocuri langa mine. Unde mai pui ca si valoarea locuintei va scadea. Daca nu se va lua nicio masura, suntem hotarati sa blocam strada", afirma Bella Halasz.
La randul sau, avocatul Sorin Fildan este de parere ca strada Clujului nu este o zona de blocuri, ci de locuinte. 
"Terenul a fost cumparat in scop speculativ. Ar fi bine sa renuntam putin la argumentele de ordin comercial. Noi, locuitorii acestei strazi nu vrem sa schimbam fatada locului", sustine avocatul. In ceea ce- l priveste, Constantin Miulescu, vecinul din spatele locului unde se vor ridica cele doua blocuri spune ca nu i s- a cerut niciodata acordul pentru constructie, desi ar fi trebuit. 
"E o debandada ce se intampla in acest cartier", a concluzionat barbatul.

L.S.- Jurnal aradean

  • Un copil de doi ani a fost muscat de fata de un caine

Un copil din Santana a fost muscat grav de un caineUn baietel de doi ani din localitatea aradeana Santana a fost internat in stare grava, dupa ce a fost muscat de fata de un caine lasat liber de stapani, informeaza Mediafax.
Potrivit politistilor, copilul se juca in fata casei, cand un caine a sarit si l-a muscat adanc de obraz.
Cativa localnici aflati pe strada au intervenit si au indepartat cainele, dupa care l-au transportat pe baietel la spital.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad, Camelia Tuduce, copilul are plagi multiple la nivelul fetei, dar viata lui nu este pusa in pericol.
Proprietarii animalului ar putea raspunde penal pentru vatamare corporala din culpa.
Copil intoxicat cu nitrati
Un alt copil din aceeasi localitate a ajuns in stare foarte grava la urgenta, dupa ce a baut apa cu nitrati din fantana aflata in curtea casei.
Baietelul a fost stabilizat, dar va mai ramane in spital sub supravegherea medicilor.
Orasul Santana, din judetul Arad, are retea de apa potabila si doar cativa dintre localnici mai consuma apa din fantanile pe care le au in gospodarie.

Evenimentul Zilei

  • Podgoria Minis viseaza la gloria de altadata

Vinurile de Minis revin la faima de odinioaraPodgoria de la Minis parea la un moment dat ca nu se va mai revigora niciodata. 
Se vorbea ca vin italienii, nemtii sau alti investitori care vor reface viile de altadata. 
In locul lor a venit un specialist aradean care a crezut in traditia de la Minis, a reusit sa readuca vinul din aceasta Podgorie in concursurile internationale, si chiar sa le castige.
Wine-turism la Minis
Geza Balla a crezut in vinul din Podgoria Aradului si a inceput sa organizeze pentru turisti degustari de vinuri. 
Dar acestia nu aveau unde sa se cazeze si turistii erau intotdeauna grabiti spre Arad. 
Pentru a rezolva problerma a construit o pensiune, cu fonduri Sapard. 
Deoarece pensiunea este inconjurata de vii si tot aici se gaseste si statia de vinificatie, constructia are forma de butoi de vin. 
Turistii vin si participa activ la culesul viei, la producerea vinului. 
"Se mai intampla ca la sfarsit de saptamana, toamna sa vina turistii cand oamenii de la vie sunt obositi. Pe ei ii intereseaza cum se prepara vinul, cum se invecheste", povesteste Geza Balla. 
Ei mai intai viziteaza si abia apoi degusta, exact ca in marile podgorii frantuzesti. E un fel de wine-turism. 
Intreaga investitie de la Minis a costat peste 1 milion de euro. 
O parte din bani au provenit din programul Sapard, o parte din programul Fermierul, iar o alta parte din beneficiile firmei.
La pensiunea de la Minis turistii se programeaza din timp la degustarea de vinuri, iar pentru ei programul este organizat fara cusur. In spatele pensiunii incepe via. 
Prin fonduri europene, prin programul de reconversie viticola-replantarea suprafetelor imbatranite, la Minis s-a inceput plantarea soiurilor speciale pentru vin. 
"Nu se mai accepta hibrizii. Acestia pot fi cancerigeni", explica Geza Balla. 
Conform Legii viei si vinului, au fost stabilite concret toate soiurile dintr-o podgorie pentru care UE acorda subventii. 
Din via cea noua, care se planteaza in aceste zile, peste 3 ani se vor culege strugurii pentru vin.
Tehnologie de ultima  generatie
Nici tehnologia pentru vinificatie nu era foarte moderna. 
Geza Balla a accesat un proiect Sapard si pentru modernizarea statiei de vinificatie. 
Acum, la Minis se produc vinuri care pot concura oricand cu cele din tari renumite. 
Cu ajutorul unei centrale de frig se controleaza in permanenta temperatura, de la strugurii lasati la macerat pana la butoaiele cu vin. 
Totul este computerizat, iar utilajele sunt de ultima generatie. 
Calitatea vinurilor de Minis este apreciata de cunoscatori Vinurile traditionale din Podgoria Aradului sunt Cadarca de Minis, un vin rosu cu efect afrodiziac si Mustoasa de Maderat, un vin alb. 
Gezza Balla povesteste despre beneficiile vinului de la Minis. 
Astfel, vinurile rosii contin substante pe baza de tanin si au efecte anti-imbatranire, de prevenire a bolilor cardiovasculare prin dizolvarea colesterolului din sange. 
Pentru a avea doar efecte benefice, acestea se consuma moderat, doar pana la 200 ml/zi. 
"Nu putem uita efectul afrodisiac de Cadarca. Are un continut ridicat de zinc asimilabil. Dar sa nu creada cineva ca are efect imediat, ca unele medicamente", glumeste Geza Balla.
Cadarca este produsa cu un adaos de boabe stafidite si are un continut de zaharuri intre 150 si 220 g/litru. 
Are o culoare care variaza de la rosu-aprins la rosu-inchis, o aroma particulara de fruct proaspat, consistent, plin, catifelat, uneori acid. 
Dezvolta un buchet complex dupa 2-3 ani. 
Cand exista conditii de stafidire se obtin vinuri oxidative cu aroma de cuisoare si cu gust usor astringent. 
In mod obisnuit, se obtin vinuri mai slab colorate cu aroma placuta de fruct proaspat, echilibrate.
Vinurile albe au si ele efecte benefice in prevenirea si combaterea bolilor aparatului digestiv, a cancerului mamar si de colon. 
Mustoasa de Maderat, un vin cu o culoare galben-verzuie este un vin apreciat, produs in Podgoria Aradului. 
"Podgoriile au devenit cunoscute. Astfel, un consumator de vin de oriunde din tara cand aude de Podgoria Minis, stie ca acolo bea un vin rosu de mare calitate", spune Geza Balla.
Traditie de mii de ani la Minis
La Minis exista traditia vinului din anul 980. Minisul apare pe harta viticola in Evul Mediu in anul 1212. 
Aceasta podgorie istorica a produs, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, Cadarca, vinul preferat al Curtii imperiale austriece. 
Minisul si-a cucerit un bun renume prin vinurile sale rosii inca din secolul al XVIII-lea. Faima lor a depasit hotarele tarii, fiind cautate si apreciate. 
In anul 1744, a fost preparat pentru prima data vinul rosu dulce de tip "aszu", din soiul cadarca cu adaos de boabe stafidite. 
Este consemnat faptul ca la jumatatea sec. XVIII s-a incercat prepararea acestui tip de vin la Sopron, Bratislava si la Minis. 
Daca in primele doua localitati conditiile climatice nu au fost potrivite, la Minis s-a obtinut un "aszu" dulce rosu, care a concurat serios celebrul Tokaj. 
Si acum se produce un "aszu" de culoare roz, un vin extraordinar. 
Vinurile de Minis castiga premii internationale. 
Astfel, Cadarca de  Minis a luat marele premiu si medalia de aur in Slovenia, apoi intr-un concurs international la Bucuresti. 
Geza Balla a castigat titlul de campion si medalia de aur in urma cu doi ani, intr-un concurs international de cadarca de la Budapesta. 
Au fost aduse probe din sase tari europene, dar Cadarca de Minis, un vin din productia anului 2003 a luat premiul cel mare. 
"Ca sa ai competenta de nivel mondial, ai nevoie de tehnologie de nivel mondial", a declarat Geza Balla. 
Acum, vinul se mai face ca pe vremea bunicilor.

Sorin Trocan - Glasul Aradului

  • Aradul muzical - Traviata - opera in concert

Traviata de Verdi a rasunat pe scena FilarmoniciiIn 1916, aparea la Arad la Editura "Corvin", prima monografie a "Societatii aradene Filharmonia" 1890 – 1915, semnata dr. Jozsef Wagner, la sarbatorirea a 25 de ani de existenta.
"Calauza calatorilor si excursionistilor in Romania", Bucuresti 1924/1925, consemna la pagina 284 existenta la Arad a Societatii Filarmonice (intre altele), institutie care implinea deja 35 de ani.
"Stirea" aradeana din 1934 scria la un moment dat ceva despre "Aia care au o Filarmonica", ca si cum institutia nu ar fi fost a tuturor aradenilor, mergandu-se pana la omisiunea Filarmonicii din lista asociatiilor culturale aradene din "Almanahul cu adrese din orasul si judetul Arad" din 1936.
Era anul cand profesorul Constantinescu, tatal lui Paul Everac, punea problema romanizarii Filarmonicii, cu o pompozitate peremista (avant la letre).
Am pornit aceasta sarja, ca reactie la informatia gresita pe care a lansat-o dl. Gh. Falca, primarul Aradului, in predoslovia sa la programul de sala al concertului Filarmonicii din 15 mai.
Dansul confunda nasterea Filarmonicii (1890) cu mariajul ei cu Statul (1948), intinerind-o de la 118 ani, la 60.
De fapt mariajul era al Statului, proaspat imbogatit prin jaf, cu Philharmonia, casnicie din interes, pentru ca ea, desi mai batraioara (58 de ani), avea un pic de renume, era curtata de printi si printisori europeni ai muzicii si, mai ales, era stapana pe o zestre frumoasa: un spatiu ideal, cu o sala renumita pentru acustica sa (un adevarat juvaer) si, mai mult, era de bon ton sa pari cult.
Aradenii si opera
Cetatenii orasului de pe Mures au luat contact cu uverturi, arii, duete din opere, in concertele organizate de Societatea Prietenilor Muzicii, cele ale Conservatorului local infiintat in 1933 de acea societate, ale formatiilor Societatii "Koelcsey", apoi ale Filharmoniei.
In februarie si noiembrie 1887 de exemplu, au fost audiate, intre altele, fragmente din opere de Mozart, Verdi, Erkel, Wagner, pentru ca in 1888 sa asculte: Gounod, Suppe, Weber, Haendel (Rinaldo) si un duet din "Titus" de Mozart.
Opera din Cluj a avut 18 prezente la Arad intre 1922 – 1946, cu seri de opera si opereta, cu spectacole precum: "Aida", "Traviata", "Trubadurul", "Faust", "Carmen", "Horia" de Bretan, "Voievodul Tiganilor" etc. , numele dominatoare fiind Lia Pop ca solista si Jean Bobescu drept dirijor.
Opera din Budapesta a venit la Arad cu: "Rigoletto", "Povestirile lui Hoffmann", "Barbierul din Sevilla", "Lakme" si un concert din opere pe parcursul anului1923.
Opera din Bucuresti, cu G. Niculescu-Basu, P. Stefanescu-Goanga, Nicoara Sasu, au incantat pe aradeni intre 1937 – 1946 cu "Tosca", "Barbierul" s.a., venind insa mai rar.
In anii 60 ai veacului trecut, Opera clujeana, iar mai tarziu cea din Timisoara au avut la Arad spectacole lunar.
Filarmonica insasi a prezentat opere in concert in vremea directoratului lui Jan Hugo Huss: "La serva padrona" de Pergolesi (mai 1962), "Bastien si Bastienne" si "Flautul fermecat" de Mozart (1958, 1963 si 1966), "Traviata" de Verdi (in doua perioade, in a doua, cu un popas la Oradea), "Fata de la Cozia" de E. Montia.
Pe scena Teatrului a fost prezentata opera lui Mozart, "Cosi fan tutte" (iunie si octombrie 1964, dirijor N. Branzeu).
Tot Filarmonica a prezentat in prima auditie (6 iulie 1968) opera "Dragostea triumfa" de Nicolae Branzeu, iar Doru Serban a prezentat in 1974 "Orfeu" de C. W. Gluck.
Dintre operetele prezentate pe scena Filarmonicii aradene mai amintim: "Casa cu trei fete" de Schubert-Berte (1962), "Lasati-ma sa cant" de Gherase Dendrino, "Vanzatorul de pasari" de K. Zeller, "Liliacul" de J. Straus, cu forte proprii si cu solisti de talia unui Ion Dacian.
Respect pentru traditie
Joia trecuta s-a petrecut un adevarat eveniment muzical, prin prezentarea in concert a operei "Traviata" de Giuseppe Verdi.
Dirijor a fost Wolfgang Groehs (Austria), cel ce a infiintat aici "Europasymphony", prima orchestra privata din Romania.
Solisti au fost: Simina Ivan, de la Opera de Stat din Viena (plecata de la Timisoara), Xu Chang (Opera din Meiningen), Georg Tichy (Opera de Stat din Viena), Crina Vezentan (Timisoara), Octavian Vlaicu (Tim.), Marius Iuliu Mare (Tim.), Ovidiu Ciucurita (Tim.), fost corist al Filarmonicii noastre.
Acestora li s-au adaugat ca solisti cu roluri mai modeste coristii aradeni: Florica Iacob Burduleanu, Andrei Ormanji si Ioan Motiu, activi si ca solisti.
Auditorii care au umplut sala mare a Filarmonicii au fost captivati de preludiul orchestral, bazat pe tema tanguitoare a Violetei aflata pe patul de moarte si melodia ampla ce reprezinta iubirea ei pentru Alfredo.
Solistii si corul instruit de Robert Daniel Radoias, acompaniati de orchestra, au realizat un spectacol inchegat, cu momente vivante, alteori dramatice sau triste, captand atentia spectatorilor, care au trait zbuciumul si sentimentele, sperantele personajelor operei verdiene, compozitor ce indraznise sa se foloseasca de textul lui Dumas- fiul si sa aduca pe scena la vremea respectiva o curtezana (mijlocul veacului al XIX-lea).
O prestatie admirabila a avut Simina Ivan, stapana absoluta pe vocea sa, un instrument de o sensibilitate si frumusete deosebita, solista ce a fost datatoare de ton in privinta daruirii, a patrunderii esentei personajului, cu o exteriorizare de o eficienta totala, ton care a marcat intreaga trupa.
Chiar o corista cum este Florica Iacob Burduleanu, e drept, cu experienta in solistica, nu a avut probleme in a se ridica la inaltul nivel de interpretare impus de o trupa de renume, datorita unei atmosfere propice de lucru si a valorificarii unor resurse proprii, cu o stapanire demna de admirat.
Orice judecati de valoare am emite noi, este o certirudine ca publicul aradean a fost totalmente cucerit de prestatia acestui amplu aparat vocal-simfonic condus de Wolfgang Groehs, aplauzele insistente si rechemarile la rampa fiind o dovada concludenta ca am asistat la o manifestare de inalta clasa, care cere reeditari cu alte creatii de gen.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

***
Luni, 19 Mai 2008 ora 19.00 - Sala Mica de Concerte a Filarmonicii
Candlelight Soirée / "Dor" - "Despre seductie" (Gabriel Liiceanu)
Lectura - Zoltan Lovas
Sorin Dogariu - pian Adriana Dogariu - pian
Edvard Grieg - 2 Valsuri – Capricii / Serghei Rahmaninov - Barcarola, Noaptea dragostei, Lacrimi / Francis Poulenc – Musette / Astor Piazzolla - Oblivion, Liber tango / Anton Arenski - La Danseuse -

Joi 22 Mai 2008 ora 19.00
Concert simfonic
Dirijor: Neil Thomson (Anglia) / Solist: Andrei Agoston
Medalion Johannes Brahms
- Concertul pentru vioara si orchestra in re major op.77 / - Simfonia a IV-a in mi minor op.98


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]