Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 19 aprilie 2008
Stirile TVA aici
  • Semnificatia Floriilor si a zilelor Saptamanii Patimilor

Floriile - sarbatorite si de credinciosii ortodocsi aradeniSaptamana Patimilor, numita in popor si Saptamana Neagra, e profund incarcata de tristetea celei mai cutremuratoare povesti de viata: viata Fiului lui Dumnezeu intrupat si pogorat printre cei pe care i-a iubit mai presus de minte si pentru care isi asuma acum intreaga suferinta a mortii. 
Aceasta suferinta pricinuita de pacatele omenirii se pregateste Hristos sa o poarte cu ascultare pana la moarte spre mantuirea fiecaruia dintre noi.
Sarbatoarea Floriilor
Inaintea saptamanii patimilor, Duminica, credinciosii  sarbatoresc Intrarea Mantuitorului in Ierusalim. 
"In aceasta Duminica la Sfanta Liturghie, preotii sfintesc crengute de salcii pe care le impart  in  final credinciosilor. Ele semnifica ramurile de finic cu care a fost intampinat Mantuitorul. Credinciosii au parte in aceasta zi de post, de dezlegare la peste", ne spune preotul Tiberiu Ardelean. 
Cu Vecernia din Duminica Floriilor, se intra in Saptamana cutremuratoare a Patimilor. 
Saptamana Patimilor este perioada de maxima tensiune a pregatirii sufletesti, pe care traind-o prin post, rugaciune, citirea Sfintei Scripturi, spovedanie si impartasirea cu Sfantul Trup si Sange al Domnului, participam cu adevarat la suferinta lui Hristos luata asupra Lui spre a ne darui noua oamenilor sansa de a ne putea reapropia de Dumnezeu.
Zilele din Saptamana Patimilor
Luni, prima zi a Saptamanii Patimilor, ne infatiseaza pilda smochinului neroditor: "Si vazand un smochin langa cale, S-a dus la el, dar n-a gasit nimic in el decat numai frunze, si a zis lui: De acum inainte sa nu mai fie rod din tine in veac! Si smochinul s-a uscat indata." 
Iata un lucru pe care Hristos nu l-a facut niciodata cu oamenii: a blestemat! 
Insa orice om care ramane insensibil la venirea lui Dumnezeu si la chemarea iubirii Sale se aseamana acestui smochin fara roade, iar blestemul abatut asupra lui, nu este nicidecum un blestem al lui Dumnezeu ca in cazul smochinului, ci insasi uscaciunea fireasca a oricarui suflet care nu se adapa cu apa cea vie, adica cu Hristos. 
Sfanta zi de Marti din Saptamana Patimilor Domnului ne aduce aminte de ziua judecatii prin cele doua pilde: pilda celor zece fecioare si pilda talantilor.
Pilda celor zece fecioare ne pune in gand si in inima dreptatea lui Dumnezeu la a doua Sa venire. 
"Imparatia cerurilor se va asemana cu zece fecioare, care luand candelele lor, au iesit in intampinarea mirelui. Cinci insa dintre ele erau fara minte, iar cinci intelepte. Caci cele fara de minte, luand candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele intelepte au luat untdelemn in vase, odata cu candelele lor..."
Cele cinci fecioare intelepte sunt personificarea tuturor oamenilor care, ascultand cuvantul lui Dumnezeu, se ingrijesc de lumina cea sufleteasca (candela). 
Aceasta lumina sufleteasca nu se poate aprinde decat prin faptele milostivirii (untedelemnul), prin dragostea fata de aproapele nostru. 
Cele cinci fecioare nebune reprezinta sufletele care au dat uitarii faptele iubirii de Dumnezeu si de oameni. 
Si iata ziua adormirii, ziua in care fiecare merge la intalnire cu Hristos. 
Dar iata si usa care se inchide precum si sufletele noastre s-au inchis la nevoile aproapelui nostru. 
Precum ramane fara folos bataia suferintei oamenilor aflati in nevoi la usa inimii noastre, asa ramane si bataia noastra la usa Imparatiei lui Hristos fara niciun fel de raspuns, primind si noi dupa dreptate toate cate le meritam.
Prin pilda inmultirii talantilor, Domnul nostru Iisus Hristos ne aminteste de ziua cea mare a Judecatii de Apoi, cand doar dreptatea lui Dumnezeu isi va spune cuvantul. 
In Saptamana Patimilor credinciosii se impartasesc Dumnezeu a daruit fiecaruia anumite posibilitati, dupa Voia Lui cea sfanta a randuit fiecarui om anumite daruri (talantii), pentru ca sa le foloseasca spre slujirea aproapelui si prin aceasta spre dobandirea mantuirii. 
Spre deosebire de cei ce au facut sa rodeasca darurile lor, cel ce a primit un singur talant, l-a ingropat, ignorand porunca lui Dumnezeu de a-l inmulti.
Asa se intampla si cu noi atunci cand uitam ca tot ceea ce avem Ii datoram Domnului si ca daruind din darurile noastre aproapelui nostru, de fapt nu le pierdem, ci dimpotriva le redobandim insutit in ziua neinserata a Imparatiei lui Hristos. 
Miercurea cea Mare este ziua tradarii. 
Iuda Iscarioteanul slujeste satanei prin vanzarea Mantuitorului. Pentru treizeci de arginti Iuda Il vinde pe Hristos si devine astfel prizonier al iadului. 
Zi de adanca intristare pentru fapta cea necugetata a celui care, desi vazand minunile si dragostea cea fara margini a lui Hristos, a ramas de piatra. Zi de adanca intristare pentru fiecare suflet care Il tradeaza pe Hristos, devenind prizonierul pacatului.
Miercurea cea Mare este insa si o zi de nadejde pentru tot sufletul care se pocaieste. 
Este ziua de pomenire a femeii pacatoase. 
"Si iata ca era in cetate o femeie pacatoasa; si afland ca El sta la masa in casa fariseului, a adus un alabastru cu mir si stand la spate, langa picioarele Lui, plangand a inceput sa-I ude cu lacrimi picioarele, si cu parul capului ei le stergea. Si-I saruta picioarele si le ungea cu mir"
Cu lacrimile pocaintei, cu mirul dragostei de Dumnezeu, cu sarutarea nadejdii, femeia cea pacatoasa se aseaza la picioarele Mantuitorului. 
Datoria ei e mare, gresalele ei sunt multe, insa pocainta ei e mai mare decat pacatele ei, iubirea ei pentru Dumnezeu copleseste agoniseala ei cea rusinoasa, credinta ei ii aduce mangaierea iertarii. 
Si nu numai ca Iisus ii iarta pacatele, ci face amintirea ei nestearsa din constiinta oricarui om care primeste cuvantul Evangheliei. 
Tot in aceasta Miercuri se sarbatoreste Sf. Mare Mucenic Gheorghe. 
Sfanta si marea zi de Joi. Ziua Cinei cele de Taina, ziua intemeierii celei mai mari Taine de pe pamant: 
Sfanta Euharistie prin care Hristos se daruieste intregii lumii cu Trupul si Sangele Sau. 
"Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, acesta este trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, Ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor." 
Hristos impreuna cu ucenicii Sai petrece ultimele clipe de dinaintea Patimilor Sale. Seara tainica, trista, plina de durere. 
Astazi, Domnul le da ucenicilor exemplu desavarsit al slujirii, spalandu-le picioarele, invatandu-i ca "Cel care vrea sa fie intaiul sa fie slujitorul tuturor"
Este de asemenea seara de adanca rugaciune. 
Mantuitorul se roaga pentru toti ucenicii Sai si pentru toti cei care vor crede in Cuvantul Lui si le incredinteaza porunca cea mai mare, porunca iubirii.
"Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul. Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii".  
Si El Insusi implineste aceasta porunca prin acceptarea chinurilor mortii la care va fi supus incepand din aceasta seara. 
Joia Mare, noaptea petrecuta de Iisus in gradina Ghetsimani, cu rugaciune si sudoare prefacuta in picaturi de sange.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Se redeschide circulatia tramvaielor pe Podul "Traian" si in cartierul "Alfa"

De astazi se redeschide circulatia pe Podul "Traian"Dupa patru luni de restrictii, incepand cu aceasta dimineata tramvaiele vor circula dupa orarul normal pe Podul "Traian".
Luni, cand circulatia pe pod a fost interzisa, atat pentru autoturisme, cat si pentru pietoni, podul a fost ridicat cu cativa centimetri, au fost scoase vechile linii de tramvai si a fost escavat betonul din apropierea piciorului dinspre malul drept.
Rola deplasata a fost legata de celelalte doua din vecinatate, pentru o mai mare stabilitate.
Intre timp au fost remontate sinele ridicate de pe pod si s-a turnat asfalt in locurile in care s-a intervenit.
Toata interventia s-a desfasurat pe parcursul a cinci zile, astfel ca ieri a fost facuta proba prin traversarea repetata si in viteza a podului, cu un tramvai.
Astfel, toate restrictiile de circulatie de la Podul Traian au fost ridicate, cu trei zile mai devreme decat termenul stabilit initial,
Pentru duminica, Primaria mai anunta un traseu care se redeschide pentru tramvaie.
Este vorba despre circulatia in cartierul Alfa, pe linia 2 (circuit Piata Romana-Podgoria-UTA-str. Cocorilor-Padurii-Condurasilor -Piata Romana).
Datorita lucrarilor care sunt inca in curs la partea carosabila pe artera Condurasilor-Kogalniceanu, timp de doua saptamani tramvaiele vor circula dupa un program special, cu pauza intre orele 8:30 si 13:30 in zilele lucratoare (inclusiv sambata).
In acest interval transportul public intre Piata Romana-Cartierul Alfa va fi asigurat in continuare de autobuze.
Intreaga lucrare de aici a costat 120 de miliarde de lei vechi.

Dana Mirea - Observator

  • Arta pentru salvarea unei vieti

Emil Moldovan multumeste celor care se lupta pentru salvare vietii luiCateva sute de opere de arta ale plasticienilor profesionisti din Timisoara, Arad si Bucuresti au fost scoase la licitatie, in urma cu doua seri, pentru salvarea vietii lui Emil Moldovan, preparator universitar doctor la Facultatea de Arte si Design din Timisoara din cadrul Universitatii de Vest.
Tanarul de 30 de ani a fost diagnosticat cu sindrom mielodisplazic, anemie refractara cu exces de blasti (lipsa globulelor rosii din sange) si necesita urgent transplant de maduva.
Tratamentul si procedura costa aproximativ 200.000 de euro.
Cele 173 de opere intrate in licitatie au avut pretul de pornire sub cota de piata a autorilor, in ideea de a fi accesibile.
Au donat lucrari plasticieni de renume international precum sculptorul academician Peter Jecza, Suzana Fantanariu, pictorii Constantin Flondor, Sorin Nicodim si multi altii, dar si mai tineri artisti ca Livia Coloji sau Nada Stojici.
Le finele licitatiei au fost adjudecate 65 de opere, in valoare totala de 14.000 de euro.
"Am facut acest gest in primul rand pentru ca mi-am dorit din suflet sa-l ajut pe tanar. A fost firesc sa onorez efortul facut de toti acesti artisti ce si-au donat operele pentru a-i salva viata", ne-a declarat Magdalena Marculescu, directoarea Austrian Airlines.
Joi va avea loc a doua runda a licitatiei
"Aceasta solidaritate e minunata si impresionanta. Le multumesc tuturor ca, in ciuda a ceea ce se crede despre artisti, s-au adunat extraordinar de multi pentru a ma ajuta", spune beneficiarul licitatiei, Emil Moldovan.

Georgeta Popovici - Evenimentul Zilei

  • Ajutoare la ISU

Ajutoare primite de la pompierii italieniInspectoratul pentru sitatii de urgenta Arad a primit materiale pentru interventii din Italia.
Acestea au fost aduse la Arad de o delegatie formata din pompieri si voluntati italieni care s-au aflat in orasul nostru pentru 3 zile in cadrul unei misiuni umanitare.
14 pompieri si voluntari italieni din provinciile Roma, Milano, Genova, Novara si Como au vizitat Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Arad  in cadrul unei misiuni umanitare sub  sigla UNICEF.
Delegatia a venit cu  ajutoare - materiale si accesorii pentru interventie, din partea Asociatiei Nationale de Pompieri Volunari din Italia.
Drept multumitre pentru gestul umanitar inspectorul sef al ISU, a oferit Diplome de Excelenta   tuturor pompierilor italieni.Delegatia  a mai donat Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Arad un incubator pentru nou-nascutii prematuri, iar pentru Crucea Rosia, filiala Arad  produse alimentare.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Liber, aproape de stele

Alin Totorean s-a intors din America de SudSuntem mandri sa fim concitadini cu cel care a traversat, la pas, cel mai uscat loc din lume. 
Expeditionarul aradean, Alin Totorean, a revenit cu bine in orasul natal, dupa o experienta de trei luni de zile in America de Sud, in Chile si Bolivia.
Aceasta expeditie este a saptea etapa din cadrul proiectului "Descopera- ti semenii", care inseamna, cunoastere, cultura, natura, impletite cu liberatea.
Timp de trei saptamani, el a strabatut, la pas, desertul Atacama in partea lui cea mai lata (de 470 de kilometri), acest nemilos desert, in care nici vegetatia, nici animalele nu convietuiesc.
Din motive de greutate a renuntat sa mai ia si cortul cu el, deoarece si asa rucsacul purtat in spinare cantarea 40 de kilograme.
Asadar, in asprul desert in care temperaturile au depasit 45 de grade ziua si au coborat sub zero noaptea, a dormit sub cerul cu stele.
Dur, dar de neuitat
Intreaga expeditie a fost riscanta deoarece orice pas facut putea fi fatal, iar fiecare kilometru parcurs a insemnat o munca de explorare.
A suferit de sete, doar trei litri pe zi, in loc de cinci, iar ca si hrana, a avut arahide, stafide, lapte praf, biscuiti si din cand in cand o conserva de peste.
"Abia gaseam locuri netede unde sa pot sa ma intind. Dar am invatat sa imi cunosc limitele...".
Dupa sutele de kilometri parcursi, a avut curiozitatea si sa urce pe varful Cerro Legia (5745 metri), de unde a putut admira varfurile si vulcanii din jur.
"De fiecare data cand ajung intr- un loc minunat, multumesc Divinitatii pentru asta", a spus Alin.
Toata informatia adunata va fi transpusa in prezentari multimedia adresate tinerilor, pe care ii incurajeaza sa adopte un stil de viata sanatos prin miscarea in natura.
"Prin proiectii, voi face pledoarie pentru expeditii si aprofundarea naturii. Tinerii trebuie sa vada mai mult decat lupte politice, mizerii, crime si violuri..."
Totorean va invita sa ii scrieti pe situl personal www.wildtrack.ro,  unde, prin intermediul blogului, va va rasunde altor curiozitati din experienta traita.

Daniela Mihalciac - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]