Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 19 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Fata noua pentru Strandul Neptun

Razvan Popa prezinta planul de dezvoltare a StranduluiTrei bazine de inot, unul ca valuri, plaja, zona de agrement imprejumita, pana la 1 mai.
Pe 1 mai, la deschiderea oficiala a Strandului Neptun, parte din baza de agrement ar trebui sa arate cu totul altfel. 
Aceasta este dorinta Primariei Arad, care a organizat ieri o conferinta de presa, prezentand investitiile ce au fost demarate aici.
Zona luata la ochi de autoritatile locale, in aceasta prima etapa de modernizare a bazei de agrement, vizeaza zona bazinelor de inot, spatiile verzi din vecinatatea acestora si pana la podul de pontoane de la Primarie, toaleta publica din acest perimetru etc. 
Razvan Popa, directorul executiv al Primariei Arad, a prezentat lucrarile incepute aici, subliniind din start faptul ca este vorba doar de o prima etapa de modernizare, pentru care s-au alocat, in urma licitatiei organizate de institutie, 2,4 milioane de euro.
Per total, investitia ce se doreste a fi realizata la Strandul Neptun este de 22 de milioane de euro si implica, printre altele, inlocuirea podurilor de pontoane cu o pasarela definitiva, realizarea de noi bazine de inot, de toalete, ridicarea unei garderobe etc.
Bazin cu valuri
Revenind la investitiile pe care Primaria Arad vrea sa le realizeze pana la 1 mai, acestea includ, in primul rand, consolidarea, recompartimentarea si modernizarea bazinelor, adica realizarea, in locul celor trei bazine existente aici, a patru bazine de inot.
Mai exact, a unui bazin cu valuri (gandit in baza unui sistem modern, mecanic, cu bila, care implica un consum redus de energie si permite reglarea frecventei valurilor), a unui bazin pentru adulti, a unuia pentru tineri si a bazinului pentru copii, cu tobogane, sarpe si alte elemente destinate distractiei. 
Pana la intai mai Strandul Neptun isi va schimba infatisarea Tot acum s- au pus bazele unei statii de reciclare a apei, care va face ca, la finele investitiei de aici, apa sa aiba, potrivit lui Razvan Popa, "calitatea apei de baut".
Garduri pentru agrement
Tot aici si tot in cadrul acestei prime etape de investitii se va realiza, in vecinatatea bazinelor, plaje securizate, se va pava zona pentru garantarea igienizarii, vor fi reconfigurate aleilor, care vor fi latite si vor avea parte de pavaj nou, zonele verzi vor fi reamenajate, dusurile vor fi inlocuite, intregul mobilier de aici va fi schimbat cu unul nou si modern si se va trece la modernizarea iluminatului public.
Zona bazinelor va fi, in plus, imprejmuita (pana in vecinatatea Administratiei Strandului Neptun) cu un gard securizat de talie mica. 
Cum parte din comercianti de aici si-au manifestat deja nemultumirea fata de imprejmuirea zonei, fiind speriati de faptul ca Primaria Arad va interzice accesul in zona comerciala a strandului, de pe podul de pontoane, directorul executiv a tinut sa precizeze faptul ca "accesul se va face ca si pana acum. Nu vor exista modificari nici la tarifare, dar am luat aceasta decizie pentru a securiza zona bazinelor si a plajelor pe timpul noptii, cand accesul in bazine este interzis. Trebuie sa gestionam mai bine aceasta zona"
Razvan Popa nu exlude faptul ca, pe viitor, cand strandul va fi modernizat in totalitate, asa cum se propune in proiect, tarifarea orara sa fie diferita, caci una este oferta care include, de pilda, bazinul cu valuri si alta care include alte zone de pe strand.
Fara platforme
Din peisajul bazinelor de inot vor disparea plaftomele pentru sarituri, care nu se regasesc, potrivit directorului executiv al Primariei Arad, Razvan Popa, in nici un strand european.  
Bazinul pentru copii va avea o adancime de 0,80 metri, cel pentru adulti de 2,5 metri, iar cel cu valuri va avea intre 0,8 si 2,2 metri adancime.

Adriana Barbu - Adevarul

  • A inceput curatenia de primavara

A inceput curatenia de primavaraA inceput curatenia de primavara! Gunoiul, spatiile verzi, cainii vagabonzi, ciorile din centrul orasului si masinile parasite! 
Toate sunt in atentia angajatilor seviciilor de specialitate din cadrul Primariei, care pana la sfarsitul lunii aprilie, inainte de sarbatoarea Pastelui vrea sa primeneasca municipiul. 
Cei care vor da o mana de ajutor sunt  aradenii, agentii economici si scolile. 
Curatenia de primavara  a fost impartita  pe cartiere si pe perioade de interventie. 
Zonele vizate  sunt spatiile verzi, terenurile din jurul blocurilor, cele din vecinatatea unitatilor scolare, malul Muresului, iar primul cartier unde a inceput deja de ieri curatenia de primavara este Aurel Vlaicu. 
Curatenia a  demarat, ieri in piata UTA ,iar lucrarile vor dura pana in data de 22 martie. 
Se va intra mai apoi pe strazile  Poetului si Brezoianu pe 24 martie. 
Tot in aceasta saptmana se va lucra si cartierele Confectii, Alfa si Gradiste. 
In Sanicolaul Mic, Gai,Bujac, Micalaca si in centrul orasului  se va face curatenie in luna aprilie. 
In cartierele Alfa, Parneava, Confectii administratia locala va demara programul de implementare a colectarii selective a deseurilor. 
Si tot in aceasta perioada, cele 2 firme de intretinere a zonelor verzi vor planta arbori, arbusti si vor amenaja noi zone verzi, la Podgoria, pe strazile Predeal  si Fluturilor si in cartierul Alfa.
In perioada curateniei de primavara primaria face apel aradenilor sa depoziteze in fata imobilelor sau pe platformele gospodaresti deseurile vegetale voluminoase, dar si frigiderele, televizoarele si alte echipamente electrice, electronice si electrocasnice care nu mai sunt functionale. 
Spatiile verzi din zona asociatiilor de proprietari vor fi ingrijite-  gardul viu va fi tuns, arborii vor fi toaletati, iar vegetatia va fi cosita. 
In perioada campaniei cosurile stradale deteriorate  vor fi inlocuite. 
Ciorile si cainii vor intra, de asemenea, in atentia Primariei, care sustine ca, in acest interval, va distruge cuiburile de ciori din zona centrala si din preajma lacului de la Padurice si va strange cainii vagabonzi. 
Serviciul parcari va ridica, de asemenea in urmatoarea luna toate masinile abandonate.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • "Vom imbunatatii calitatea vietii"

Interviul luat lui Lucian Barniciu - directorul CET AradInterviu cu Lucian Barniciu, director CET Arad
Conducerea Centralei Electrice de Termoficare detine pentru anul in curs doua programe de reabilitare a centralei pe hidrocarburi si programe de modernizare pe linie de mediu cu derulare pana in 2013. Despre ce presupune aceasta modernizare si momentul in care acestea vor demara am stat de vorba cu Lucian Barniciu, director general al CET Arad.
- Aveti programe de modernizare cu derulare pana in 2013. Ce inseamnna aceasta modernizare?
- Aceste programe de modernizare sunt mai mult pe linie de mediu deoarece au aparut mai multe norme si reglementari din partea comisiei Uniunii Europene. Prin acestea noi ne-am asumat raspunderea in fata Uniunii Europene, a Ministerului Mediului si a Agentiei Regionale de Protectie a Mediului ca vom diminua emisiile de noxe. Iar prin acestea vom imbunatati calitatea mediului inconjurator si a vietii oamenilor.
- In ce constau aceste programe de modernizare?
- Noi avem doua centrale: cea din oras care este pe hidrocarburi si asta de afara care este pe lignit si avem niste lucrari de modernizare pe care trebuie sa le facem si pentru una si pentru cealalta. Acestea reprezinta lucrari de modernizare pe linie de mediu si cuprind reabilitari a cazanului principal al centralei pe lignit, a turbinei si a generatorului, reabilitarea cazanelor de apa fierbinte la retelele secundare de agent termic, modernizarea electrofiltrului si recuperarea in stare uscata a cenusii si valorificarea acesteia pentru reducerea poluarii, desulfurarea gaze pentru reducerea bioxidului de sulf si realizarea unei instalatii pentru evacuarea cenusii si a zgurii in slam dens.
- Care dintre aceste programe vor demara in acest an? Pentru ca am inteles ca majoritatea sunt cu derulare pana in 2013.
Programe de modernizare la CET- Pentru anul in curs avem pregatite pentru demarare trei dintre proiectele pe linie de mediu. Primul, care va demara saptamana viitoare, este cel privind lucrarile la cazanele de apa fierbinte la retelele secundare, urmeaza in aprilie lucrarile privind inlocuirea arzatoarelor existente cu unele cu oxid de azot redus, iar in mai demareaza lucrarile de reabilitare a cazanului centralei pe lignit.
- Cat insumeaza aceste reabilitari si de unde provin banii?
- Programele pe care le demaram in aceasta perioada insumeaza mai multe milioane de euro avand in vedere ca doar lucrarile la cazanul de apa fierbinte costa in jur de doua, trei milioane de euro. Iar fondurile pentru acestea provin din fonduri structurale pe care le-am obtinut cu acordul AGA si al autoritatilor locale.
- Lucrarile la cazanele cu apa fierbinte si inlocuirea arzatoarelor existente cu unele cu oxid de azot redus vor afecta in vreun fel cetatenii?
- Nu au cum sa afecteze cetatenii, nici in privinta caldurii care probabil ca nu va mai fi folosita daca vremea va tine cu noi si nici in privinta apei calde menajere pentru ca noi avem posibilitatea sa asiguram necesarul cu un singur cazan de apa fierbinte pentru oras. Iar dat fiind faptul ca fondurile si proiectele pentru aceste lucrari sunt asigurate nu vor exista intreruperi in derularea lor din acest punct de vedere.
- Restul programelor de modernizare cand vor demara?
- Toate aceste proiecte pot demara doar in momentul in care avem studiul de fezabilitate pentru a vedea daca este fezabil sau nu, iar abia apoi putem vorbi despre demararea lor si despre atragerea fondurilor. Dar noi speram ca incet, incet sa ne apucam si de acestea pentru a nu le lasa pe ultima suta de metri deoarece timpul este scurt, iar importanta lor este deosebita. Urmeaza sa mai discutam cu administratia locala dar deocamdata nu avem solutii. Mai ales ca la modernizarile centralei pe lignit ne trebuie mult mai multi bani, iar pentru aceasta trebuie gasite surse de finantare. Dar noi nu renuntam la ele si speram ca in viitorul apropiat si acestea sa prinda contur.

Corina Timpa - Glasul Aradului

  • Aradul muzical – Solistii nostri

Dorel Bic si Andrea Szenes la FilarmonicaIn concertul Filarmonicii din 13.03. dirijor a fost Robert Houlihan din Irlanda, lansat prin concursurile de la Besancon si unul organizat de Televiziunea Maghiara, perindandu-se pe scenele mai multor tari ale Europei, ale celor doua Americi si ale Africii de Sud, fost dirijor al Filarmonicii din Targu Mures (1990 -92) si al unei orchestre ungare (1992 – 98), propagator al muzicii irlandeze.
In Adagio-ul Uverturii "Freischuetz" de Carl Maria von Weber, orchestra condusa de dirijorul oaspete ne-a sugerat atmosfera din padurea unde are loc actiunea operei, apoi confruntarea fortelor raului cu puterea iubirii reprezentata de tema Agathei si melodia ei de dragoste, confruntare ce aduce dupa sine triumful nobilului sentiment, in finalul luminos, exuberant.
Interpretarea nuantata sensibil, a putut transmite trairile acestui rezumat sonor al operei chiar fara cunoasterea actiunii de catre auditori, desi ar fi utila o cat de modesta informare din programele de sala, care, uneori pot fi pastrate ca document propriu, ca noi am participat la cate un eveniment musical.
Evenimentul central al serii a fost interpretarea solistilor aradeni Dorel Bic si Andrea Szenes a "Concertului pentru doua viori si orchestra H. 329" de Bohuslav Martinu, dupa cate stim noi, pentru prima oara la Arad.
Discursului sonor complex, conceput in 1950 si avand prima auditie un an mai tarziu in SUA, solistii secondati de orchestra, i-au dat o acaparanta expresivitate, avant si lirism, vioiciune jucausa si acumulari de energie, scanteieri de lumina.
In dialogurile solistilor cu orchestra, tehnicismul atragator in sine a fost subordonat expresiei plina de culoare si sensuri, cum este firesc.
Important este faptul ca publicul a primit cu intereas lucrarea, aplaudandu-i calduros pe protagonistii serii, membri ai orchestrei noastre.
Cu mai multi ani in urma, cu simfoiile a III-a, a V-a, a IX-a ale lui Ludwig van Beethoven se umplea de doua ori sala mare a Filarmonicii, de data aceasta cu prima dintre ele si lucrarile enumerate mai sus (program de tinuta am zice noi) nu s-a intamplat asa ceva. 
Poate vom ajunge ca pompierii sa poata intra cu masina cu tot pe mijlocul salii, la caz de nevoie (fereasca-ne Sfantul!).
Asadar, o lucrare ca Simfonia a III-a "Eroica" op. 55 de Beethoven, atragatoare prin insusi programatismul sau, fiind dedicata initial lui Napoleon Bonaparte, nu putea decat sa capteze auditorii prezenti, prin complexitate, varietate tematica, puternice contraste, constructie expresiva, asa cum a realizat-o si irlandezul Robert Houlinan. 
Totusi, am avea obiectii la tempo-ul prea rapid al partii a II-a, care pentru prima oara in istoria muzicii a fost proiectat ca mars funebru.
Daca in alte cazuri asa ceva nu denatureaza intentiile copozitorului, in cazul de fata, credem ca s-a depasit limita permisibila pastrarii caracterului de mars funebru. 
Sigur, sectiunii mediane a acestui Adagio assai se preteaza la o iutire a miscarii, ceruta de insasi dramaturgia sectiunii respective, dar nu inceputul si sfarsitul acestui atat de particular Adagio.
Altfel, asa cum ziceam mai sus, interpretarea acestei epopei sonore care de-a lungul a doua veacuri nu si-a gasit asemanare, prezinta inca si va mai trezi inca interes, i-a cucerit pe aradenii prezenti.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

*** 
Joi 20.03.08 ora 19
CONCERT ASTOR PIAZOLLA
Dirijor: Roberto Salvalaio, Solista: soprano Diana Trivellato (Italia)

  • Gabi Stan e noul antrenor al UTA-ei

A sosit noul antrenor a echipei UTA - Gabi StanMarin Barbu n-a fost demis si nici n-a demisionat, situatia sa fiind in curs de rezolvare
Conducerea executiva impreuna cu finantatorul echipei UTA a hotarat, dupa lungi discutii, ca Batrana Doamna are nevoie de un soc pentru a-si reveni, pentru a avea rezultate bune. S-a ales varianta unui nou antrenor - Gabi Stan
* Oficial, in acte, Marin Barbu a ramas la carma UTA-ei, el nefiind demis, contractul sau fiind inregistrat la FRF si LPF
* "Marin Barbu nu a fost demis. El ramane antrenor in cadrul Clubului FCM UTA, urmand ca zilele astea dupa niste discutii sa vedem ce indatoriri va avea. Personal, cred ca o sa fie mai bine" a declarat Adrian Alexandrescu
* Secunzi au ramas Roland Nagy si Dan Tapos, preparatorul fizic Ferenc Bajko nefiind de acord sa lucreze cu noul tehnician
* Gabi Stan a spus, la un moment dat, razand, ca i-ar placea ca Barbu sa fie langa el, ca antrenor secund
* Gabi Stan nu a semnat niciun contract pana acum, dorind mai intai sa cunoasca echipa, apoi sa semneze actele
* Noul antrenor a fost surprins de solicitarea UTA-ei?
"Este cea mai rapida numire a mea din cariera. Am fost, in primul rand, surprins, iar in al doilea rand onorat sa vin la UTA. Sunt constient unde am venit, nu mi-e frica insa nu voi putea face totul de unul singur. Jucatorii trebuie sa ma ajute. In mare parte ii cunosc, nu am gasit insa niciunul antrenat de mine pana acum. Trebuie detensionati, pentru ca i-am vazut apasati de situatie. Voi umbla la psihicul lor, pentru ca sunt distrusi. E normal datorita faptului ca in patru etape au reusit sa scoata doar un punct" a spus noul tehnician
* Acesta crede ca salvarea de la retrogradare va fi o lupta grea datorita faptului ca sunt multe echipe implicate in zona rosie a clasamentului.
"In fotbal se poate intampla orice. Voi avea o misiune foarte grea, insa nu ma gandesc la retrogradare ca sa nu cobesc. Nu am niciuna la activ, asa ca Doamne fereste sa fie prima cu UTA. Am vazut ultimele patru meciuri jucate de echipa, dar nu m-am uitat cu ochiul de antrenor" a declarat Stan
* "E greu sa schimbi ceva in doar 4-5 zile. Nu te poti angaja sa schimbi sistemul. Jucatorii trebuie lasati sa joace. Oricum nu cred ca sistemul de joc a fost de vina pana acum" a continuat acesta.

Claudia Ocneanu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]