Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 18 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Via Carmina prinde contur

Au fost puse bazele noului cartier aradean "Via Carmina"Prima dintre cele cinci zone din care se compune viitorul cartier rezidential "Via Carmina" a fost inaugurata aseara, in prezenta unui numar de peste 150 de invitati. 
In viitorul apropiat si zonele destinate spatiilor comerciale vor fi vandute iar cartierul va beneficia de centre comerciale moderne. 
Lucrarile de amenajare la proiectul apartinand Imotrust Arad au inceput inca din luna martie iar in prezent lucrarile la infrastructura de drumuri si introducerea utilitatilor au ajuns aproape de final.
Aglomeratie in cartier
Situat la numai un kilometru in afara orasului, la intrarea in Vladimirescu, noul cartier desfasurat pe o suprafata totala de circa 65 de hectare a starnit deja interesul aradenilor dornici sa construiasca: "Deocamdata, pretul unui metru patrat de teren in Via Carmina este de 51 de euro,  iar parcelele sunt deja vandute in proportie de 70% ", ne spune Simona Lucan, director marketing la Imotrust Arad. 
Cele aproape 600 de parcele de teren au suprafete cuprinse intre 400 si 1.800 de metri patrati. 
Pentru ca "Via Carmina" nu apartine de Arad ci de Vladimirescu impozitele sunt si ele considerabil mai mici fata de Arad. 
La finalizarea lucrarilor, cartierul va fi dotat cu un centru comercial si o gradinita.
Prezenta selecta
Evenimentul a fost deschis, dupa datina, de o slujba de sfintire a viitorului cartier. 
In ciuda vremii ploioase, s-au adunat la fata locului cei peste 150 de invitati. In discursurile oficialitatilor s-a remarcat constant ideea de viziune a celor ce au pus umarul la dezvoltarea acestui proiect. 
De la primarul Aradului, Gheorghe Falca, la primarul din Vladimirescu, Ioan Crisan, toti vorbitorii au salutat efortul Alexandru Bercea, presedinte fondator al Imotrust Arad, in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului Via Carmina. 
Alexandru Bercea a multumit tuturor celor ce au sprijinit realizarea proiectului, prezentand invitatilor grupul de oameni din Imotrust care si-au unit eforturile pentru punerea in practica a lucrarilor.
Petrecere campeneasca
Drumul de acces spre cortul incapator era iluminat feeric de torte, iar  invitatii au putut sa guste pe langa sofisticate platouri gen bufet suedez, frigarui, gratare sau mici preparati la fata locului, tuica zdravana, bere rece, vinuri si inca multe altele puse la dispozitie de organizatori. 
Evenimentul a fost animat de formatia Daniel’s Band care a reusit cu succes sa dezmorteasca atmosfera de toamna timpurie.

Monica Tulcan - Glasul aradului

  • Impact violent intre doua masini pe Revolutiei

Accident de circulatie pe Bulevardul RevolutieiNu a acordat prioritate in intersectie si a intrat in plin intr-un taxi care circula regulamentar.
Soferul unui Ford a luat in plin un taxi astazi la intersectia Nicolae Grigorescu cu B-dul Revolutiei. 
Barbatul vinovat pentru producerea accidentului a intrat in intersectie fara sa acorde prioritate si fara sa se asigure izbind in plin un taximetru.
In urma impactului Ford-ul a ajuns pe trotuar. 
Portbagajul masinii s-a deschis in urma ciocnirii, din el zburand zeci de hartii pe sosea. 
Accidentul a adunat zeci de curiosi in jur mai ales din cauza scenei create.
Soferul Ford-ului  a avut nevoia de interventia celor de la descarcerare pentru a fi scos afara din masina. 
Echipa de interventie a fost nevoita sa taie doua din usile autoturismului pentru a-l scoate afara pe barbat. 
O ambulanta a transportat victima la spital, starea acesteia fiind stabila.
Politistii continua cercetarile pentru a stabili cu exactitate modul in care s-a produs accidentul. 
Taximetristul sustine ca vina pentru producerea accidentului nu-i apartine si ca el avea prioritate. 
Acesta spune ca nu avea viteza si venea linistit pe B-dul Revolutiei cand Ford-ul a intrat in el.

I.C. - Jurnal aradean

  • Fost prim-procuror, in locul lui Nicolaescu

Fostul prim-procuror Sabin Maris este propus candidat pentru Senat de catre PSDPSD Arad a anuntat ca regizorul Sergiu Nicolaescu nu va mai candida pentru un nou loc in Senat pe listele de la Arad.
In schimb, printre propunerile PSD+PC apare fostul prim-procuror al Parchetului Arad, pensionat anul acesta. 
"Sergiu Nicolaescu a optat in final sa candideze pentru PSD din Bucuresti. Am avut o discutie cu Sabin Maris, fost primprocuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, si mi-a confirmat intentia sa", a declarat Marius Lazar, presedintele interimar al PSD Arad. 
Sabin Maris urmeaza sa devina membru PSD.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Elevii inca mai pot cumpara din incinta scolilor alimentele de pe "lista neagra"

Alimentele tip fast food vor fi scoase din scoliMinisterul Sanatatii a stabilit lista cu alimentele interzise spre comercializare in chioscurile din cadrul unitatilor de invatamant. 
Desi scoala a inceput de doua zile, elevii aradeni continua sa cumpere aceleasi produse considerate daunatoare pentru ei. 
Pe rafturile tonetelor se gasesc snacksuri, covrigei si seminte sarate, diferite sortimente de prajituri, cremvusti - tot ce apare pe "lista neagra" ca fiind alimente interzise.
Si in privinta bauturilor situatia este aceeasi, cele carbogazoase fiind la dispozitia elevilor. 
Comerciantii ne-au spus ca vor continua sa vanda aceste produse pana la intrarea legii in vigoare. 
"Nu stim ce vom vinde copiilor dupa aceea. Cele mai multe produse sunt interzise. Chiar nu-mi dau seama ce vor manca. Nu poti trai doar cu fructe. Mai bine elaborau o lista cu alimentele permise. Oricum, pana la intrarea legii in vigoare noi vom continua sa vindem aceste produse.", ne spune proprietara unui chiosc din incinta Liceului Pedagogic. „
"Vom cumpara in continuare aceste produse. Si acasa consum bauturi carbogazoase. Am inteles ca nu vor mai avea voie sa le vanda in scoala, dar oricum noua nu ni se va interzice sa le consumam. Nici nu au acest drept. Fiecare mananca ce ii place, nu ce vor altii." - ne spune Alin, elev.Inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Arad spun ca vor realiza o serie de controale, dar legate de conditiile de depozitare si de ambalare a produselor. 
"Bineinteles ca vom realiza controale la nivelul unitatilor de invatamant, la operatorii economici care isi realizeaza activitatea acolo. Deocamdata se vor verifica doar conditiile de depozitare si ambalare. Inca nu au intrat in vigoare aplicatiile legii. Nu stim exact cand vor incepe aceste verificari." - ne-a spus Dumitru Musca, Inspector sef adjunct al OJPC Arad. 
Potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii sunt interzise de la comercializare toate alimentele cu un continut ridicat de zahar, sare si grasimi. 
In aceasta categorie intra chipsurile, prajiturile, bomboanele, hambugherii, cartofii prajiti, covrigeii, snacks-urile sau alunele si semintele sarate. 
Nici produsele neambalate si neetichetate nu mai sunt permise in institutiile de invatamant. 
Pana acum acestea erau cele mai cumparate produse si se gaseau din abundenta pe rafturile chioschiurilor din scoli. 
De asemenea, orice aliment sau produs care contine peste 300 de ki-localorii pentru o portie este interzis spre vanzare copiilor, dar si bauturile carbogazoase. 
Singura bautura admisa spre consum este apa imbuteliata. 
Chiar daca un elev isi cumpara un produs care se incadreaza in 300 de kilocalorii, in pauza urmatoare el isi va mai pu-tea cumpara o portie daca doreste - cine va tine socoteala la cate portii a cumparat un elev intr-o zi?
Ministerul Sanatatii Publice a stabilit si necesarul de calorii pentru o zi, pe grupe de varsta. 
Copiii cu varste cuprinse intre patru si sase ani vor avea nevoie de 1.600 de calorii, intre sapte si zece ani sunt recomandate alimente ce totalizeaza un numar de 2.000 de calorii, 2.400 intre 11 si 13 ani si maxim 3.200 pentru elevii cu varste intre 14 si 18 ani.     
Conform listei, sunt interzise urmatoarele alimente - cele care contin mult zahar - prajituri, bomboane, acadele. 
Alimente care contin multa sare: chipsuri, covrigei sarati, alune, seminte si alimente ce contin multe grasimi, pizza, cartofi prajiti, mezeluri. 
Produsele comercializate nu pot sa contina mai mult de 15 grame de zahar, 1,5 grame de sare si 20 de grame de grasimi. 
Orice produs cu continut mai mare este interzis. 
Bineinteles ca elevii pot sa consume in continuare aceste produse, insa cu conditia sa nu fie cumparate din incinta scolilor.

Simina Roz - Observator

  • La Zadareni, Biserica din piatra de cer

Zadareni - Biserica catolicaIn comuna Zadareni, ca si pe toata Lunca Muresului, oamenii au frica de Dumnezeu.
Straveche vatra de cultura si civilizatie, judetul Arad gazduieste cateva asezari in care bisericile au vechi radacini in timp.
Adevarate monumente de cultura si credinta, bisericile au insemnat de-a lungul istoriei puncte de reper, si nu in ultimul rand un sprijin pentru oamenii acestor locuri, care au gasit aici puterea pentru a rezista cotropitorilor care s-au perindat de-a lungul timpului pe meleaguri aradene.
Bisericile au reprezentat centre de rezistenta pentru credinta si in perioada celor 50 de ani de comunism, cand spiritul crestin a dainuit si datorita faptului ca oamenii au avut unde sa se retraga si sa  se roage, in locuri incarcate de istorie.
Este si cazul bisericii romano-catolice, ce poarta hramul Sf. Ioan Botezatorul, din Zadareni.
Construita la 1871 de svabii stabiliti in Zadareni ca populatie majoritara, biserica s-a dovedit inca de la inceput a fi un centru spiritual al comunei, in prezent adunand atat crestini de rit greco-catolic, cat si ortodocsi.
Populatia comunei numara la recensamantul din 2002, 2323 de locuitori, din care 96,9% erau romani, 3% erau maghiari si 0,1% alte nationalitati.
"Biserica a fost ridicata in 1871 de svabii stabiliti aici, fiind construita din nimic. Dupa ce Zadareniul a fost colonizat, pe fondul evenimentelor care au avut loc, svabii au emigrat de prin aceste locuri, astfel incat in momentul de fata populatia majoritara este cea romana. In ceea ce priveste biserica, dupa revolutie au inceput sa fie revendicate diferite drepturi, astfel incat, intre 1997 si 1998 s-au facut numeroase cereri la Timisoara, pentru ca populatia greco-catolica a comunei sa poata lua in folosinta atat casa parohiala cat si biserica", ne-a spus Radu Voridan, preot si parinte de suflet al bisericii Sf. Ioan Botezatorul.
Un monument de arta crestina, supus timpului
Romantismul redescopera valorile trecutului medieval astfel incat in arta se caracterizeaza  prin preluarea elementelor gotice.
Din punct de vedere arhitectural, biserica este construita in stil neogotic dupa proiectele svabilor.
Elementul caracteristic neogoticului este arcul frant, decoratia bogata si monumentalitatea operei.
Romantismul, si implicit neogoticul proclama superioritatea individului si a personalitatii sale.
Ratiunii reci ii raspunde puterea sensibilitatii, a pasiunii si a imaginatiei.
Ultimele lucrari de reparatie majora au fost facute in 1978.
In acest sens, preotul Radu Voridan se lupta atat cu lipsa fondurilor cat si cu timpul si vremea care par a-i fi dusmani de temut.
"Din 1978 s-au facut doar carpeli. Intentia noastra de a renova biserica in totalitate, vine pe fondul amprentelor pe care vremea si lipsa banilor le-a avut asupra sa. Comunitatea noastra de greco-catolici este redusa, tocmai din acest motiv dorim sa investim atat in biserica propriu-zisa, cat si in biserica vie. Lucrarile la reparatia  ei au inceput acum trei luni, in momentul de fata axandu-ne pe partea exterioara, deoarece cea interioara implica alte tehnici de restaurare, mult mai costisitoare si care automat implica un timp mai indelugat", ne-a explicat parintele Radu Voridan.
In scopul acestui gest nobil, a venit si un ajutor de 125 de milioane de lei vechi din partea autoritatilor locale.
"Primaria a sprijinit efortul nostru de a repara un monument atat istoric cat si spiritual. In acest scop, apelam la ajutorul binefacatorilor", a mai adaugat preotul Radu Voridan.

Adrian Todor - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]