Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 18 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Primarul vrea sa-si cunoasca colaboratorii din urmatorii patru ani

Primarul Gheorghe Falca vrea sa isi cunoasca noii colaboratoriPrimarul Aradului invita partidele politice care au obtinut mandate de consilieri in Consiliul Local Municipal, la intrevederi legate de intentiile pentru urmatorii patru ani. 
Asadar astazi, de la ora 11:00, reprezentantii PNL si PNTCD vor fi primii cu care se va discuta. 
Gheorghe Falca spune ca vrea sa stabileasca cu ei felul in care doresc sa fie perceputi: ca o alianta, sau ca individualitati. 
Intalnirea va fi scurta, pentru ca de la 11:30 vin reprezentantii PC. 
Liderul liberal Cristian Stragea va participa la intalnirea cu primarul Falca. 
"Este un pas corect, la inceput de mandat. Vom participa la discutii, speram sa fie constructive" a spus acesta. 
Ieri seara, liderii PNTCD nu aflasera inca de invitatia din partea primarului. 
Acestia au spus insa ca, in masura in care invitatia ajunge in timp util, o vor onora.
Joi urmeaza a doua runda, formata din PSD la ora 10:00, PD-L la 11:00 si UDMR de la 12:00. Concluziile vor fi prezentate presei la ora 13:00. 
Scopul acestor intrevederi consta in aflarea unui sprijin in viitorii consilieri pentru proiectele in desfasurare si nu numai. 
Se va discuta si despre cei doi viceprimari, insa, anticipeaza Falca, nu vor exista discutii aprinse pe aceasta tema, asa cum s-a intamplat altadata, avand in vedere majoritatea portocalie. 
Consilierii vor fi informati in legatura cu organigrama Primariei, dar si cu gradul de indatorare al municipiului, care in 2009, spune primarul, va fi de doar 11%, adica sub jumatatea celui posibil. 
Politia Comunitara este si ea un subiect de discutie, urmand sa fie prezentat stadiul in care se afla, continuitatea proiectului, avand in vedere ca deocamdata nu exista un sediu (se asteapta aprobarea acestuia in zona aeroportului) si nici conducere, pentru ca in urma concursului care a avut loc cu o luna in urma, nu a putut fi desemnat niciunul dintre doritori. 
Au fost doi de fapt, dintre care unul nu s-a prezentat.
Delegatiile care vor vizita biroul primarului azi si maine vor fi formate din presedintele partidului si membri, astfel incat componenta fiecarui grup sa nu depaseasca 5-8 persoane.

Dana Mirea - Observator

  • Ajutor financiar pentru transferul afacerilor

Ajutor financiar pentru transfer de afaceriAradenii vor primi sprijin de la Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale pentru transferul afacerilor, printr-o alocatie financiara nerambursabila. 
Dupa publicarea in Monitorul Oficial, programul de sprijinire a devenit operational si are ca obiectiv principal asigurarea continuitatii ideilor si practicilor comerciale, pentru mentinerea locurilor de munca si stimularea activitatilor economice. 
De asemenea, urmareste sprijinirea transferului prin sustinerea integrala a cheltuielilor cu privire la taxele si tarifele necesare realizarii transferului afacerilor. 
"Bugetul alocat pentru anul in curs este de 200.000 lei, suma ce va fi utilizata pentru acordarea alocatiilor financiare nerambursabile. Beneficiarii eligibili sunt operatori economici, intreprinderi mici si mijlocii (societati comerciale, societati cooperative, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent), care  indeplinesc cumulativ la data solicitarii mai multe criterii de eligibilitate, printre care sa aiba capital social integral privat, sa aiba  cel putin o luna de la data infiintarii, sa aiba o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in lei, sau sa  detina active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane de euro, la finele anului fiscal anterior (prin active totale se inteleg active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans)", declara Cristian Soimosan, consultant CTICI Arad. 
Relatii suplimentare se pot obtine la sediul Camerei de Comert, str. Closca, nr. 5, telefon: 0723282954.

Claudia Untaru - Glasul aradului
  • Judet portocaliu

Judetul Arad a devenit judet portocaliuAradul a devenit un judet portocaliu.
Nu mai putin de 48 de localitati din totalul celor de 78, inclusiv muncipiul Arad au primar de la Partidul Democrat Liberal.
Trendul portocaliu este pastrat si dupa turul doi de scrutin cand democrat liberalii au cattigat majoritatea primariilor in care au avut candidati.
Intr-un clasament realizat la nivel national PDL Arad este pe prima pozitie cu cele mai multe posturi de primari castigate.
Alegerile pentru turul doi de scrutin a consfirmat trendul de crestere al Partidului Democrat Liberal.
Din cei  23 de candidati in turul doi de scrutin democrat- liberalii au castigat 18 primarii, la care se adauga un candidat independent sprijinit de PDL.
Din totalul voturilor exprimate in judetul Arad, 75% au fost pentru Partidul Democrat Liberal.
Tot la aceste alegeri au fost castigate mai multe primarii care de ani de zile aveau aceiasi administratie.
Democrat liberalii sunt deja cu gandul la alegerile generale din aceasta toamna.
Ei spera ca aradul sa pastreze si atunci acelasi trend ca la alegerile locale.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Peste 6 milioane pentru Apicultura

Apicultorii trebuie sa isi depuna cererile de finantareMaschio Gaspardo Romania va prezinta pagina de agricultura
Pana in 1 august, apicultorii trebuie sa-si depuna cererile de finantare. 
Apicultorii vor putea obtine din acest an finantare din fondurile Uniunii Europene, prin Programul National Apicol, pentru actiuni precum achizitia de familii de albine, daca sunt organizati in forme asociative si detin un atestat care sa confirme ca au o pregatire profesionala in domeniu.
Programul National Apicol este finantat in proportie de pana la 50% din fonduri UE. 
Astfel ca apicultorii din Romania au posibilitatea sa acceseze minimum doua milioane de euro anual prin Programul National Apicol, la care se mai adauga alte doua milioane de euro acordate de la bugetul de stat. 
Beneficiarii Programului sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizati in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori. 
Printre activitatile finantate prin intermediul programului se numara tratamentele de combatere a bolilor la albine si activitatile de refacere a septelului apicol prin achizitia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine. 
Toate activitatile finantate prin intermediul Programului National Apicol trebuie sa fie diferite de cele finantate prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala, prin care sunt sprijinite investitiile in stupine si cercetarea in domeniu.
Pentru a obtine fonduri, apicultorii trebuie sa fie neaparat membri ai unei forme asociative de profil si sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat, certificat sau diploma. 
Sprijinul financiar este acordat pe baza unei cereri, depuse de apicultor prin intermediul formei asociative din care face parte. 
Beneficiarii programului, solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte. 
Printre aceste documente se numara o cerere, pe baza careia solicita ajutorul financiar cuvenit si in care se mentioneaza acordul pentru derularea finantarii prin intermediul formei asociative si o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu a mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative. 
Pentru actiunile realizate in anul 2008, termenul limita de depunere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura  a cererii si a documentelor care o insotesc este de 1 august. 
Poluarea pune in pericol familiile de albine Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este de 6,7 milioane lei, la care se adauga o finantare egala de la UE. 
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la finele anului trecut productia totala de miere din Romania a fost de 19.000 tone, dintre care 10.500 de tone au fost exportate, in timp ce consumul mediu de miere pe cap de locuitor este de 0,5 kilograme anual.
Conform statisticilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la finele anului 2007 in Romania existau 37.000 de apicultori dintre care aproximativ 35.000 faceau parte dintr-o forma asociativa. 
Fondurile alocate domeniului apicol prin intermediul acestui program vizeaza atat crescatorii individuali de albine, cat si asociatiile sau grupurile de producatori.
Albinele in pericol
Poluarea submineaza abilitatea albinelor si a altor insecte de a gasi florile cu ajutorul mirosului, punand astfel in pericol procesul esential al polenizarii, studiu publicat de un grup de cercetatori americani. 
Descoperirea oamenilor de stiinta de la Universitatea din Virginia, SUA, ar putea ajuta la dezlegarea misterului care inconjoara actuala criza a polenizarii ce afecteaza o varietate extinsa de culturi. 
Cercetatorii incearca sa determine cauzele pentru care populatia de albine si bondari se afla intr-o scadere dramatica atat in SUA, cat si in Europa, iar noul studiu indica faptul ca emisiile toxice de la centralele electrice si automobile joaca un rol important in disparitia insectelor. 
Autorii studiului au folosit un model matematic pentru a determina felul in care parfumul florilor calatoreste cu vantul si cat de repede poate fi distrus de poluantii cu care intra in contact. 
In urma calculelor, s-a ajuns la concluzia ca inainte de secolul al XIX-lea mirosul florilor putea calatori intre 1 km si 1,2 km. 
Astazi, insa, in regiunile intens poluate, parfumul floral nu mai poate fi simtit de insecte decat de la cel mult 300 de metri. 
"De aici avem toate aceste probleme. In plus, impactul poluarii asupra activitatii de polenizare este mult mai pronuntat in timpul verii", a declarat unul dintre autorii studiului. 
Acest fenomen declanseaza un ciclu nefast in care insectele polenizatoare intampina probleme in gasirea hranei, motiv pentru care populatia lor intra in declin.
In acelasi timp, procesul de polenizare este incetinit, impiedicand plantele cu flori, printre care multe dintre cele care produc fructe si legume, sa prolifereze.

Adrian Todor - Glasul aradului

  • Ne-a ucis Olanda!

Meciul Romania-Olanda ne-a scos din competitieRomania a iesit din grupa mortii, dar nu in sferturi ci... din competitie. Ne-a invins echipa secunda a Olandei.
Van Basten ne-a oferit totul. Ne-a pus in fata o echipa in care doar Boulahrouz a mai evoluat titular si in meciurile castigate contra Italiei sau Frantei.
Ne-am temut insa prea mult. Si cel care s-a temut cel mai tare a fost chiar selectionerul Piturca.
Mult laudat pentru calificarea la Euro si pentru prestatia, mai ales, din meciul cu Italia, "Piti" s-a dovedit lipsit de curaj.
A trimis in teren o echipa fada, o echipa care astepta o minune de la mult prea izolatul Mutu, in timp ce Marius Niculae a fost inexistent.
Am fi dorit sa vedem ceva din eroismul turcilor.
Din pacate ne-a fost dat sa vedem clasa "rezervelor" Olandei.
Daca in prima parte Boulahrouz si Robben ne- au dat senzatia ca nu vor sa inscrie, au facut- o, cu sange rece, Huntelaar si Van Persie in partea secunda.
Noi nu am contat. Victoria de la Constanta ramane doar in palmares. Acum, cand ne ardea mai tare, ne- a ars Olanda...
Iesim astfel dintr-o grupa care parea imposibila. Ce ironie...
Distanta de Viena (n.r. locul unde am fi disputat sfertul de finala cu Spania) a fost de 11 metri.
Daca Mutu ar fi marcat cu Italia, acum noi eram cei fericiti. Nu putem insa sa il condamnam. Asta ne este conditia.
OLANDA-ROMANIA 2-0 (0-0)
Huntelaar (54), Van Persie (88)
ROMANIA: Lobont -Contra, Tamas, Ghionea, Rat, Cocis, Codrea (72 Dica), Chivu, Nicolita (82 Florentin Petre), Marius Niculae (59 Daniel Niculae), Mutu. Antrenor: Victor Piturca
OLANDA: Stekelenburg -De Cler, Bouma, Heitinga, Boulahrouz (57 Melchiot), Engelaar, Afellay, De Zeeuw, Robben (61 Kuyt), Huntelaar (82 Vanegoor of Hesselink), Van Persie.
Antrenor:
Marco Van Basten
ARBITRU: M.Bussaca

L.D. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]