Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 18 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Schimbare la universitatea de stat: apare functia de presedinte pentru managementul universitatii, iar rectorul se va ocupa numai de invatamant!

Universitatea de Stat "Aurel Vlaicu" isi va schimba structura de conducereUniversitatea "Aurel Vlaicu" isi schimba, in luna martie, structura de conducere. 
Daca in aceste zile se depun candidaturile pentru functiile de decani si sefi de catedra, peste o luna si jumatate vom afla cine va fi noul rector al universitatii. 
O alta schimbare importanta consta, in premiera, in alegerea unui presedinte al institutiei de invatamant superior, care practic va conduce universitatea.
Desigur, rolul Senatului ramane in continuare decisiv, dar ordonatorul principal de credite, deci cel care decide investitiile si directiile de stabilire ale veniturilor si cheltuielilor, precum si strategia universitatii, va fi presedintele.
Legea care reglementeaza cadrul de organizare si functionare a acestei noi entitati in interiorul institutiei a fost publicata in Monitorul Oficial. 
Odata cu ea, se modifica si cateva capitole importante din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata. 
Desi era asteptata o schimbare si in acest domeniu, legea cea noua stipuleaza ca o persoana nu poate ocupa functia de decan sau de rector mai mult de doua mandate succesive complete.
Cele mai importante schimbari publicate in Monitorul Oficial sunt:
- Universitatile acreditate, supuse periodic evaluarii institutionale, pot decide, prin hotarare a Senatului, infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat, de doctorat si de studii postuniversitare, cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii.
- Incepand cu anul 2008, institutiile de invatamant superior acreditate si evaluate cu calificativul «grad de incredere ridicat» de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior se considera acreditate pentru a desfasura activitati de cercetare – dezvoltare si inovare
- Studentii pot participa la contractele de cercetare-dezvoltare si inovare din departamente, catedre si laboratoare, precum si la activitatile de productie si servicii din ateliere sau unitati de productie, de creatie si de prestari de servicii ale institutiei de invatamant superior, fiind remunerati in conformitate cu legislatia in vigoare.
- Se infiinteaza functia de presedinte al universitatii, cu atributii stabilite prin "Carta universitatii."
Schimbarea legislativa a produs efecte si la Arad. Senatul Universitatii "Aurel Vlaicu" s-a reunit la inceputul saptamanii, pentru a discuta modificarile survenite si a luat decizii importante pentru viitorul institutiei.
Prorectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Popa ne-a declarat in urma sedintei de Senat ca au fost stabilite foarte concret atributiile presedintelui de universitate si cele ale rectorului: "Am prezentat in Senat faptul ca, in baza legii, se infiinteaza functia de presedinte de universitate. Au fost prezentate succint atributiile care revin acestui presedinte. Cea mai importanta dintre ele am decis ca este cea de ordonator principal de credite in cadrul universitatii si ca asigura conducerea curenta, cu toate responsabilitatile ce rezulta din asta. Lista de competente a presedintelui cuprinde 36 de puncte. Ca idei principale: reprezinta universitatea in relatiile cu mediul institutional de afaceri si mass-media, reprezinta universitatea in raporturile cu Ministerul, elaboreaza strategii de dezvoltare a bazei materiale, a traditiei educationale. In aceste conditii, rectorul Universitatii se va ocupa in exclusivitate de problemele de invatamant, adica emite decizii, conduce sedintele de Senat si de Birou de Senat, evalueaza anual performantele profesionale ale cadrelor didactice, este exponentul autonomiei universitare in raport cu Ministerul si duce la indeplinire hotararile Senatului. In aceeasi sedinta a fost actualizata si Carta Universitatii, in care au fost stipulate atributiile care ii revin presedintelui Universitatii. Senatul a votat aceste atributii in unanimitate."
La Universitatea "Aurel Vlaicu" alegerile pentru functiile de rector si presedinte vor avea loc la inceputul lunii martie si trebuie finalizate pana la 15 martie. 
Presedintele va fi ales de Senatul Universitatii, acelasi care va alege si rectorul si prorectorii.
Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut se afla in aceste zile la Rio de Janeiro, unde a avut contacte cu reprezentantii mai multor institutii de invatamant superior din Brazilia. 
Ieri, dupa intalnirea cu conducerea Universitatii Sao Bento din Rio de Janeiro, doamna rector ne-a declarat: "Am avut discutii si cu conducerea institutiei si cu cea a Facultatii de Teologie. Am aflat un lucru extroardinar, care in Romania inca nu exista. La revenirea in Arad le voi propune colegilor mei de la Facultatea de Teologie sa faca demersurile privind infiintarea unei specializari noi – Teologie-Filosofie, asa cum este in Brazilia. Ambele sunt stiintele sfintilor, de sinteza, care fac casa buna. Aceste programe se pot face pentru toate cultele si in trei-patru limbi de circulatie internationala. Materialele primite de la Rio de Janeiro le voi preda Facultatii de Teologie din Arad, ca sa le valorificam".

Observator

  • Declaratie de venit

Declaratii de venit la finantele publiceIn cursul lunii ianuarie, in functie de cifra de afaceri realizata in anul 2007, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa anunte, dupa caz, administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala isi au domiciliul fiscal sau Directia Generala a Finantelor Publice. 
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care in cursul anului calendaristic 2007 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere care nu a depasit plafonul de 100.000 de Euro au obligatia de a depune pana la data de 25 ianuarie 2008, la administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, o notificare in care sa mentioneze cifra de afaceri obtinuta in anul 2007, in lei si Euro. 
Perioada fiscala la TVA in cursul anului 2008 este trimestrul calendaristic. 
Cifra de afaceri declarata de persoanele impozabile infiintate si inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului 2007 va fi cea efectiv obtinuta in anul inregistrarii recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg. 
In situatia in care potrivit cifrei de afaceri obtinuta sau dupa caz recalculata la data de 31.12.2007, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA inregistreaza modificari ale perioadei fiscale la TVA, in sensul trecerii de la trimestrul calendaristic la luna calendaristica, sau invers, vor anunta modificarile intervenite prin completarea si depunerea la DGFP Arad -  cam. 46, pana la data de 31 ianuarie.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Patanie cu... Enel Energie S.A.

Incurcaturi la evidentele de la EnelIn conditiile in care piata nationala a furnizorilor de energie electrica este monopolizata de un singur furnizor, consumatorii sunt intr-un vizibil dezavantaj.
Colegul nostru N. Leonardo a fost victima unei, probabil, proaste comunicari intre furnizorul de energie electrica Enel Energie S.A. si consumatori.
Relatam, in randurile ce urmeaza, patania dumnealui intrebandu-va pe dumneavoastra, stimati cititori daca vi se pare normal sa se intample asa ceva in Romania proaspat intrata in Uniunea Europeana.
In luna septembrie 2007, colegul nostru plateste la timp, la casieria Enel Energie S.A. de pe b-dul Aurel Vlaicu, conform indexului de pe contorul digital montat in locul celui vechi, cu disc, cu cateva luni inainte.
In luna octombrie, vrand sa citeasca indexul contorului observa ca acesta nu mai functioneaza.
In urma vizitei la casierie i se spune ca trebuie sa faca o sesizare scrisa ceea ce si face.
In data de 8 noiembrie 2007 la usa apare un electrician care, dupa ce ii explica domnului N. L. ca au avut probleme cu aceste contoare digitale, i-l schimba cu unul vechi, cu disc, atragandu-i totodata atentia ca in zece zile urmeaza sa vina o echipa sa verifice daca acest contor montat de dumnealui functioneaza normal, dupa care poate sa citeasca indexul contorului si cu cel cu care a fost montat sa mearga la casierie sa plateasca factura de energie electrica.
Colegul nostru asteapta cele zece zile timp in care nimeni din partea furnizorului de energie electrica nu il viziteaza.
Hotaraste sa astepte o luna ca sa fie luna intreaga pana sa plateasca factura.
Vineri, 10 ianuarie, in cutia postala gaseste o hartie prin care i se aduce la cunostinta ca a fost debransat de la retea in data de 9 ianuarie.
Nedumerit, observa ca nici vorba de debransare, tot week-end-ul avand curent in apartament.
Luni dimineata, se prezinta la casieria de pe b-dul A. Vlaicu prezentand situatia, la care i se raspunde ca are de plata suma de 283 de lei.
Vrand sa plateasca i se refuza plata spunandu-i-se ca figureaza ca si debransat de la retea si nefiind crezut ca dansul nu este in fapt debransat, mai mult, fiind acuzat de casierita ca s-a rebransat singur citam: "ca atatia alti consumatori cum am mai avut cazuri".
La lamentatiile dumnealui a fost indrumat spre sediul central al Enel Energie S.A. de la Polivalenta spre a-si rezolva problema.
Acolo i se explica franc cum ca in contractul pe care l-a semnat cu furnizorul de energie electrica este stipulat ca in caz de neplata a 60 de zile consecutive va fi deconectat de la retea automat si ca in cazul acesta este obligat sa plateasca taxe de rebransare precum si o garantie la CEC calculata in functie de consumul pe ultimele luni.
Colegul nostru explica si acolo ca dansul nu a fost nicidecum debransat de la retea ci doar recipisa gasita in cutia postala afirma aceasta.
Nu a fost luat in seama pe acelasi motiv: "este neconcludent pentru ca v-ati fi putut reconecta singur, am mai avut astfel de cazuri."
In fine, N.L. merge din nou la casierie unde vrand sa plateasca toata datoria este apostrofat din nou spunandu-i-se ca trebuia sa vina sa plateasca.
"Ce sa platesc, sau cum mi-ati fi calculat daca veneam fara indexul citit, doamna! doar v-am spus ca am avut contorul defect, chiar am facut sesizare pentru aceasta?!" Raspunsul a fost o ridicare din umeri.
I se inmaneaza o chitanta pentru suma de 283 de lei, suma care noi nu stim cum a fost calculata din moment ce contorul a fost defect, i se dau niste acte cu care colegul nostru merge la CEC unde, sub privirea dispretuitoare a casieritei de acolo, plateste suma de 67 de lei calculata de programul de calculator al casieritei de la Enel Energie S.A. dupa criterii pe care noi iarasi nu le cunoastem.
Specificam aici pentru dumneavoastra ca, pentru a plati la CEC garantia impusa de Enel Energie S.A. trebuie sa aveti o copie dupa buletin, de asemenea trebuie completate niste formulare umilitoare in care se cere chiar si firma la care consumatorul lucreaza precum si functia detinuta de acesta.
Cu chitanta primita de la CEC, colegul nostru N.Leonardo, merge din nou la casieria furnizorului de energie electrica, o preda, dupa care plateste alta taxa, taxa de rebransare, in valoare de aproximativ 35 de lei.
Repetam, consumatorul, in cazul de fata colegul nostru, nu a fost nici o clipa debransat de la reteaua de energie electrica, fapt pe care dansul poate sa-l dovedeasca cu martori.
In plus, citind actul aditional primit o data cu plata taxei de rebransare, unul dintre aliniate precizeaza ca debransarea se face cu un preaviz de 15 zile.
Intreband-o pe doamna casierita despre acesta i se raspunde in doi peri: "Bine, dar dumneavoastra nu puteti dovedi ca nu ati fost preavizat!"
Acum, in final, fara a face nici un comentariu malitios, noi, ca simpli consumatori ne punem unele intrebari:
1. cu ce a gresit colegul nostru?
2. cum se poate sa fii debransat cu acte iar in fapt sa ai curent electric acasa?
3. ce fel de practica este aceasta in care electricienii nu te mai debranseaza ci doar scriu o hartie care nu este inmanata personal dar in urma careia consumatorul trebuie sa plateasca taxe de reconectare la retea si garantii la CEC?
4. cum a fost calculata suma pe care colegul nostru a platit-o, cea de 283 de lei avand in vedere faptul ca dumnealui a avut contorul stricat, acesta fiind si motivul pentru care nu s-a putut prezenta la casierie pentru plata in lipsa unui index?
Asteptam pe telefonul sau e-mailul redactiei raspunsuri la aceste intrebari precum si mesaje ale altor consumatori care au trecut prin aceste adevarate calvaruri.

Rodica Vancea - Informatia Aradului

  • Isi risca viata traversand desertul

Alin Totorean traversand desertulDin 15 ianuarie, timp de trei saptamani, aradeanul Alin Totorean infrunta nisipurile din Atacama.
Aradeanul Alin Totorean a pornit, zilele trecute, intr-o expeditie solitara in Chile si Bolivia, pentru a traversa desertul Atacama.
Odata ajuns in Chile, inainte de a porni in expeditie, Alin ne scrie de dincolo de ocean:
"Hola! Sunt in Antofagasta (Chile), aproape de Tropicul Capricornului, la malul Pacificului... M-am miscat putin prin imprejurimi, pentru antrenament si pentru a vedea ce ma asteapta mai departe... Sunt gata de a porni in expeditia propriu- zisa pentru care sunt aici: traversarea cu pasul, de unul singur a desertului Atacama".
"Am ajuns aici in 1 ianuarie 2008 si vor urma doua luni si jumatate in care voi parcurge aproximativ 8.200 kilometri, dintre care nu mai putin de 550 km luati la pas. Am debutat cu Valparaiso, unul dintre cele mai originale orase sud- americane din punct de vedere arhitectonic. Ceva mai spre nord, din orasul- port Antofagasta, imi voi incepe "lupta" cu desertul Atacama, cel mai uscat loc de pe glob.
In premiera romaneasca il voi traversa cu pasul, cale de vreo 475 kilometri, de pe coasta Pacificului pana la granita cu Argentina. Voi duce o adevarata lupta pentru supravietuire pe un taram de piatra arsa, grohotisuri si dune miscatoare... traversand pe zeci de kilometri Salar de Atacama - o imensitate de sare... iar spre final, escaladand patru vulcani de peste 5.300 de metri altitudine",
ni se destainuie exploratorul.
Rucsac de 40 de kilograme
Intr- unul din parcurile din Valparaiso, Alin Totorean s- a intalnit cu o trupa costumata traditional, cu pene de vultur in par si cu obraji vopsiti, ce interpreteaza muzica specifica din zona Anzilor.
"Printre melodii, am inceput cu ei un dialog. Sunt trei barbati si o femeie, de origine boliviana si peruana care stiu romana, pentru ca locuiesc in Romania. Imi amintesc ca i- am auzit cantand si in Arad, langa catedrala catolica din centru. Mi- am dat intalnire cu ei acasa...", povesteste Totorean. 
In curajoasa expeditie, Alin a fost sustinut de opt sponsori.
In rucsacul sau de 80 de litri si peste 25 de kilograme, Alin este dotat cu haine groase, cort, sac de dormit, doua aparate foto cu acumulatori si cinci obiective, trepied, GPS, incarcator solar si va purta cu sine pana la patru litri de apa pe zi (adica inca 15 kilograme).
"Timp de trei saptamani nu voi mai putea lua contact cu nimeni, nu se va mai auzi nimic despre mine, sper sa ne reintalnim cu bine, in cele din urma", isi incheie mesajul Totorean. 
Pe situl personal al lui Alin, www.wildtrack.ro, la sectiunea blog, veti putea citi jurnalul sau de expeditie, care va fi completat de autor, dupa cele trei saptamani de infruntare a desertului.

D.M. - Adevarul

  • Consiliul local Zimandu Nou se muta in caminul cultural

Consiliul local de la Zimandul Nou se muta in caminul culturalLucrarile de refacere a caminului cultural din comuna Zimandu Nou sunt in plina desfasurare. 
Acestea trebuiau sa inceapa pe ziua de 15 septembrie, insa datorita contestarii licitatiei de atribuire a lucrarilor s-a produs o intarziere, de cateva luni.
S-a inceput lucrul efectiv, cu o saptamana inainte de Craciun si este prevazut a se termina peste o luna si jumatate. 
"Am intampinat probleme din cauza unei firme ce a contestat licitatia. Erau nemultumiti de faptul ca nu au reusit ei sa castige lucrarile. Din acest motiv, acestea au demarat doar prin 20 decembrie anul trecut, iar termenul de finalizare este de doua luni de zile " – spune Ioan Kiss, primarul comunei Zimandu Nou. 
Pe raza comunei sunt trei camine culturale. Pe langa cel la care facem referire, mai exista cate unul in Zimand Cuz si Andrei Saguna – sate apartinatoare comunei. 
Valoarea totala a lucrarilor este de 200.000 de lei si este suportata 100% de catre bugetul local al comunei.
Sala va avea doua sute de locuri si va fi folosita la spectacole, nunti si alte activitati. 
"Aici se vor desfasura tot felul de evenimente, avem in gand sa tinem aici si sedintele Consiliului Local Zimandu Nou. Sala din incinta primariei este mica, iar daca acum se renoveaza caminul si vom avea conditii bune, vom tine aceste sedinte de luvcru, aici" – mai afirma edilul-sef.  
Mai mult, chiar si sedintele de consiliu local se vor tine intr-una dintre incaperile caminului cultural. 
Asta deoarece, sala din cadrul cladirii administrative din Zimandu Nou nu este suficient de incapatoare.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]