Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 17 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • ASP in control la spitale

ASP a efectuat un control si la Serviciul de Ambulanta unde a constatat grava lipsa de personalAutoritatea de Sanatate Publica Arad a constituit o comisie de control care a avut ca obiectiv verificarea serviciilor de ingrijiri si calitatea acestora in cadrul Spitalului Clinic Obstretica Ginecologie „Dr. Salvator Vuia“ si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad-sectiile Pediatrie I si Pediatrie II. S-au mai facut verificari in ceea ce priveste incadrarea cu personal a spitalului, conditiile igienico-sanitare, atributiile de serviciu ale personalului medico-sanitar, respectarea programului de lucru, a Codului de etica si deontologie profesionala, a Regulamentului de ordine interioara. In urma controlului, s-a constatat o deschidere a disponibilitatii personalului medical in relatiile directe cu pacientii si apartinatorii, o buna cunoastere a Regulamentului de ordine interioara si a Ordinului privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale.
S-au facut verificari si la Ambulanta
Printre lucrurile care au putut fi observate de comisia de control a ASP, s-a numarat faptul ca activitatea Serviciului de Ambulanta Judetean Arad are drept scop satisfacerea prioritara a solicitarilor de urgenta, respectand normele legale in vigoare. S-a mai constat ca dotarea cu aparatura si intrumentar al ambulantelor este conforma cu baremul prevazut in listele de inventar si fiecare ambulanta are o trusa proprie, unica, fiind eliminate trusele individuale. Printre nemultumiri, s-a putut constata faptul ca raportat la numarul de posturi normate in anul 2008, se constata un grad de ocupare de 58%, dintre care: medici 58% si asistenti medicali 50%. O alta neregula, pe langa cea a lipsei de personal, a fost neefectuarea de catre intreg personalul a concediului de odihna pe anul 2007, fapt ce a conturbat intocmirea ritmica a graficelor de lucru.
Pericol in caz de calamitati
Un lucru alarmant il constituie incapacitatea asigurarii unei bune gestionari a situatiilor de urgenta in cazul unor calamitati naturale, catastrofe sau accidente colective. Acest lucru ar depasi capacitatea de raspuns a turei, care ar fi cu mult depasita. In acest sens, au fost elaborate scheme de alertare piramidale, pentru intreg personalul Serviciului de Ambulanta.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Cladirile care prezinta risc seismic vor fi marcate cu panouri de avertizare!

Cladirile cu risc seismic vor fi marcate cu panouri de avertizareExecutivul a adoptat saptamana trecuta un proiect de Lege care vizeaza adoptarea unor masuri privind aplicarea unor tratamente speciale in vederea reducerii riscului de prabusire a cladirilor cu spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta si functiuni de interes public.
Domeniul de aplicabilitate a noii reglementari cuprinde cladiri de interes si utilitate publica proiectate pana la intrarea in vigoare a primului normativ romanesc de proiectare anti-seismica.
Cladirile vizate sunt scoli, gradinite, teatre, cinematografe, sali de spectacole, sali de expozitii, muzee, spitale, policlinici, centre de plasament si asistenta sociala, complexe comerciale, piete agroalimentare, unitati de alimentatie publica, sali polivalente si sali de sport, hoteluri, birouri, sedii ale administratiei publice, banci si institutii bancare, cladiri abandonate care pun in pericol viata si siguranta oamenilor, etc. Aradul se afla si el in vizorul acestei reglementari, deoarece multe dintre cladirile in care functioneaza astfel de institutii sunt vechi si neintretinute corespunzator. Conform actului normativ, masurile speciale constau in: expertizarea tehnica de calitate (obligatorie) a cladirilor notificate pentru stabilirea starii tehnice a cladirilor.
In situatia in care rapoartele de expertiza tehnica de calitate incadreaza cladirile expertizate tehnic in clasa I de risc seismic, masurile speciale se completeaza cu: marcarea cladirilor cu panouri de avertizare si afisarea concluziilor rapoartelor de expertiza tehnica de calitate in locuri vizibile si accesibile populatiei, la intrarile principale, imprejmuirea zonelor de pericol si sprijinirea temporara a elementelor structurale si nestructurale avariate ale cladirilor, proiectarea si executarea lucra-rilor de consolidare sau desfiintare, dupa caz, in conformitate cu concluziile rapoartelor de expertiza tehnica de calitate, la cladirile incadrate in clasa I de risc seismic. Primarul municipiului are obligatia de a identifica cladirile si de a intocmi fisele de identificare pentru fiecare cladire, in termen de 90 zile de la intrarea in vigoare a legii. Prefectul are obligatia de a monitoriza modul de aplicare a prevederilor prezentei legi si de a intocmi si prezenta spre analiza Comitetului National pentru Situatii de Urgenta rapoarte semestriale privind stadiul lucrarilor de reducere a riscului de prabusire a cladirilor de interes si utilitate publica. Proprietarii/administratorii cladirilor inventariate au obligatia de a realiza expertizele tehnice de calitate in termen de 180 zile de la data primirii notificarii, de a marca cladirile aflate in situatia de a fi prevazute cu panouri de avertizare si de a imprejmui zonele de pericol.
Cheltuielile pentru luarea acestor masuri vor fi suportate din bugetul de stat sau din bugetele locale, pe baza programelor de investitii ale ordonatorilor principali de credite, respectiv veniturile proprii ale institutiilor publice - in cazul cladirilor aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si ale institutiilor publice. Daca respectivele cladiri se afla in administrarea unor operatori economici, atunci finantarea se va face din fonduri proprii, sau din fondurile proprietarilor in cazul cladirilor aflate in proprietatea privata a persoanelor fizice, dar si din bugetele locale, in cazul cladirilor dezafectate cu proprietari neidentificabili, respectiv in cazul cladirilor aflate in litigiu, care au ca obiect stabilirea dreptului de proprietate.

Dana Mirea - Observator

  • Profesoara in greva foamei

Profesoara Carmen Meleag se afla in greva foameiO profesoara din comuna Siria a intrat in greva foamei, azi dimineata, la scoala. Cadrul dicactic acuza ca primeste un salariu mai mic decat alti colegi din scoala, membri ai Sindicatului Democratic din Invatamant, care a castigat un proces privind recalcularea salariului de baza.
Carmen Meleag este profesor la Scoala Generala „Ioan Slavici” din Siria si este membru al Sindicatului Liber din Invatamant. Astazi la ora 9 a solicitat conducerii scolii un pat, sustinand ca nu va parasi scoala pana cand nu i se face dreptate. Profesoara se afla intr-o sala de langa biblioteca scolii si a fost consultata de un medic.
„Nu am beneficiat de sentinta prin care membrii celuilalt sindicat au primit majorari salariale si sume retroactive. Prin urmare, se incalca Constitutia Romaniei, contractul colectiv de munca si Codul Muncii, care interzic discriminarile pe motiv de apartenenta la vreo organizatie sindicala. De sentinta ar trebui sa beneficieze toti profesorii. Ma simt nu numai discriminata, dar si umilita si fortata sa trec la celalalt sindicat pentru a-mi putea primi drepturile”, sustine Carmen Meleag.
Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Arad, Maria Buruc, spune ca discriminarile salariale au aparut in primavara, cand a avut loc pronuntarea unei sentinte in favoarea Sindicatului Democratic din Invatamant (SDI). De atunci, in judet „exista o situatie ridicola si ilegala”, aplicandu-se doua grile de salarizare in functie de sindicatul in care este inscris salariatul. Se ajunge astfel la diferente de chiar 200 de lei intre profesori care au aceeasi vechime si calificare. In urma sentintei, peste 1.000 de profesori au trecut de la SLI la SDI, pentru a beneficia de recalcularile salariale si de prime de vacanta.
Inspectorul scolar adjunct Maria Oradan este deasemenea de parere ca de sentinta acordata in proceul castigat de SDI ar trebui sa beneficieze toti profesorii, dar a subliniat ca Inspectoratul Scolar nu are dreptul legal de a interveni.

S.M. - Jurnal aradean

  • Aradul muzical - Muzica de camera la Filarmonica

Cvintetul cu pian de la Filarmonica din Opole (Polonia) a sustinut un concert de muzica de camera la AradIn cadrul Zilelor Poloneze la Arad, Consiliile Judetene Arad si Opole, in colaborare cu Institutul Polonez din Bucuresti, cu alte sase institutii culturale si de invatamant aradene, au organizat la Filarmonica un concert de muzica de camera al Cvintetului cu pian de la Filarmonica din Opole (Polonia).
Andrej Krawiec – vioara, Ewa Ostrowska – viola, Agnieska Kotulska Rahunen - violoncel, Andrzej Szajda – contrabas, Elzbieta Goraczko Krawiec – pian, muzicieni valorosi ai orchestrei de camera, au constituit formatia cu cinci ani in urma, fiind oaspeti invitati ai unor festivaluri muzicale de prestigiu, cu un repertoriu de la clasici la contemporani (dupa cum ne informa programul de sala).
Prima piesa interpretata de muzicienii polonezi a fost Cvintetul “Pastravul”, conceput in 1819 de Franz Schubert pentru concerte intime, familiale, la comanda violoncelistului amator Silvester Paumgartner din Steyer, lucrare cunoscuta noua mai mult din auzite si inregistrari.
Dupa cum nota W.G.Berger in al sau Ghid de muzica de camera, viata nu a fost prea darnica cu marele fiu al Vienei, Schubert stingandu-se la 31 de ani. Rodul acelor putini ani este insa cuprins in 40 de volume cu comori artistice: 8 simfonii, 10 uverturi, 15 lucrari scenice, 605 lieduri, compozitii petru formatii corale, cvartete, Cvintetul cu pian, Cvintetul cu doua violoncele, doua trio-uri cu pian s.m.a.
Interpretii au dat Cvintetului “Pastravul”, aceasta serenada originala in cinci parti, romantizare a divertismentului veacului al XVIII-lea, caracterul sarbatoresc, elan tineresc (Schubert avea atunci 22 de ani) si farmec poetic in partea intai, strabatuta de spiritul muzicii populare austriece, pe care Schubert o cunostea din mediile pe care le frecventa. Motivelor maghiare si slave (pe care le percepe sovietizantul V.Konen) din a doua miscare, le-a fost subliniate nuantele reflexive, accentuate de jocul coloristic supus expresiei, in care autorul era un maestru. Auditorii au reverberat la exuberanta ritmica si zburdalnicia sonoritatilor din Scherzo, pentru ca prelucrarea variationala din partea a IV-a a muzicii liedului sau “Pastravul” (de unde si numele cvintetului), cu multitudinea ei de stari, sa adauge o stralucire speciala fluxului sonor. Ritmurile Finalului, in care acelasi muzicolog desluseste o pecete slava a intregit buna dispozitie, neumbrita pe tot parcursul acestui minunat discurs sonor.
Formatia poloneza a facut apoi cunoscut publicului aradean partea I a “Cvintetului cu pian in do minor” op. 16, creatie a aceluiasi secol al XIX-lea (1874), semnata Hermann Goetz (1840-1876).
Compozitor putin cunoscut, cel putin la noi, cu o soarta aproape similara celei a lui Schubert (a trait numai 36 de ani), a fost autorul uneia dintre putinele opere comice germane izbutite ale secolului al XIX-lea, “Der Wiederspenstiger Zähmung” dupa Shakespeare, a operei neterminate “Francesca da Rimini”, creator al unui concert pentru pian si orchestra, apoi “Nenie” pentru cor si orchestra, al unor piese corale si lieduri, amintind in final: Uvertura Primaverii, Simfonia in mi minor (pierduta), Simfonia in Fa major, Trio cu pian in sol minor, Cvartetul cu pian in Mi major, ultimul dedicat lui Johannes Brahms.
Interpretii au subliniat dramatismul “Cvintetului in do minor” op.16, a lui Hermann Goetz printr-o redare sobra, dar plina de trairi, relevand bogatia melodica si tesatura expresiva a sonoritatilor acestui opus aflat in prima auditie la noi in Arad.
Melomanii aradeni au primit cu caldura aceasta interesanta manifestare, rasplatind cu repetate aplauze pe muzicienii polonezi si creatiile oferite.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

  • UTA: Fotbalistii sprijina demersul suporterilor

Faza din meciul UTA - Mechel Campia TurziiBatrana Doamna a invins cu 2-0 pe Mechel Campia Turzii, intr-un meci in care Florin Dan a fost arma secreta
UTA a invins usor, logic si meritat pe Mechel Campia Turzii. A fost 2-0 pentru aradeni - gratie golurilor marcate de un Florin Dan in zi excelenta - intr-un duel inegal, oaspetii fiind net inferiori, la toate capitolele. “Mi-a fost teama de acest meci, de mentalitatea jucatorilor. Echipele mari, asa-zis mari, care se afla in varful clasamentului, cand joaca impotriva unor echipe mici, nu se pot concentra ca intr-un derby. Mi-a fost teama ca va interveni o stare psihologica si ca nu-mi voi putea determina jucatorii sa intre la joc asa cum imi doream” a spus Ionut Chirila, dupa meci. Constient ca, desi e codasa clasamentului, trupa din Campia Turzii poate pune probleme, principalul utist si-a avertizat elevii inaintea partidei. “Le-am spus ca vom intalni o echipa care n-are ce pierde. La cate meciuri a pierdut, nu mai e nicio problema daca rateaza si aceasta partida. Le-am mai spus ca schimbarea antrenorului a motivat jucatorii si ca vom intalni o echipa care nu va semana cu ce a fost pana acum. Trebuie sa jucam si sa construim chiar daca nu dam gol pana in min 70. Cred ca am reusit sa ii motivez si sa isi dea seama ca un egal era o lovitura foarte grea pentru noi. Aceasta echipa ne-a pus probleme in prima repriza, mai multe decat “U” Cluj. Dar cred ca rezultatul de pe tabela de marcaj a aratat diferenta de valoare dintre cele doua echipe” a sustinut Chirila.
Campania pro-UTA e in plina desfasurare: s-au strans 1500 de semnaturi!
In alta ordine de idei, membrii Suporter Club UTA si utistii care au decis sa sprijine proiectul ce vizeaza declararea clubului drept obiectiv de interes local au adunat sambata, in cateva ore, aproximativ 1500 de semnaturi. Nici acum, suporterii nu stiu daca vor beneficia de sprijinul consilierilor pentru a promova proiectul, motiv pentru care lucreaza si la varianta alternativa, cea de propulsare a ideei in comisiile de specialitate si in plen, prin initiativa cetateneasca. In aceasta saptamana, campania de strangere a semnaturilor va continua, cei interesati putand semna pentru UTA la Old Lady’s Pub si la magazinul Computer World. Tot in aceasta saptamana, intr-un cadru oficial, jucatorii si oficialii utisti vor semna si ei pentru sustinerea proiectului.
Deocamdata, cu toate ca a fost contactat de membrii SCU, atat inainte de a-si face publica intentia, cat si dupa, primarul Gheorghe Falca nu a dat niciun semn de viata. Sustinut de primar, care conduce Aradul si din punct de vedere politic, proiectul care urmareste declararea UTA-ei drept obiectiv de interes local poate avea reusita, insa edilul nu reactioneaza. Oricum, el este informat prin SMS de etapele parcurse.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]