Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 16 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Parlamentarii aradeni au trecut cu bine de prima zi de lucru

Parlamentarii aradeni au trecut cu bine peste prima zi de lucruPrima zi de lucru in Parlament pentru deputatii si senatorii aradeni a fost marcata de evenimentul politic important, petrecut absolut pe neasteptate: renuntarea lui Theodor Stolojan la calitatea de premier desemnat. Trecand insa peste actualitatea politica, parlamentarii aradeni au raspuns pentru prima oara „prezent” la apelul conducatorilor de sedinta, majoritatea dintre ei aflandu-se la debutul carierei de parlamentar.
In rest, deputatii si senatorii s-au pus la punct cu regulamentele de functionare a Parlamentului, au facut cunostinta cu alti colegi parlamentari si au inceput sa exploreze culoarele Casei Poporului, pentru a nu se rataci in zilele cand vor avea mult mai mult de lucru si nu vor fi atenti la drum. Iata insa ce ne-a declarat fiecare dintre cei 11 parlamentari aradeni:

Iustin Cionca, PDL:
„Am fost 298 deputati prezenti, am inceput lucrarile. Se va constitui comisia de valiadare a mandatelor, din care voi face si eu parte, fiind jurist. Lumea face cunostinta, sunt foarte putini ramasi din mandatul vechi. Am primit materiale de studiu, am primit unele obiecte pe inventar, am inceput sa facem formalitati pentru angajarea personalului la cabinetele parlamentare.”

Adrian Nitu, PDL:
„Eu am mai avut ocazia de a lucra in Parlament, ca membru al Guvernului. Este insa altceva cand esti aici in sala. Am intalnit fosti colegi din Guvern, am facut toate formalitatile administrative si asteptam sa depunem juramantul. Sambata si duminica probabil vom audia ministrii.”

Marius Göndör, PDL:
„Este o zi emotionanta pentru mine, un inceput de activitate in care-mi pun mari sperante. Ieri am facut deja formalitatile, am primit documentatii, am facut cunostinta cu deputati-colegi din alte judete.”

Lucian Rivis-Tipei, PDL:
„Atmosfera mi se pare destul de relaxata, este un mediu bun de lucru. Pana acum am avut de indeplinit o serie de formalitati, acum vom trece la validarea mandatelor.”

Ciprian Luca, PDL:
„Eu am mai fost ca vizitator in Parlament, insa e altceva sa vii ca si ales al poporului. Sunt foarte multi parlamentari noi, dar si foarte multi tineri. Acum suntem in perioada de acomodare. Ii cunosc pe multi dintre deputatii PSD, m-am intalnit si cu cei aradeni. De ieri ne ocupam tot de lucruri tehnice, zilele acesta urmand sa se valideze mandatele.”

Peter Farago, UDMR:
„A fost o sedinta scurta. M-a impresionat marimea structurilor parlamentare, am inceput sa ma acomodez. Incep sa invat caile de acces in Parlament, atat la propriu, cat si la figurat. Ii cunosc pe majoritatea colegilor deputati din UDMR, care m-au primit foarte bine.”

Mihaita Calimente, PNL:
„A fost o atmosfera destul de incordata, din cauza deciziei lui Theodor Stolojan. Se va trece la validarea mandatelor si probabil vom fi din nou convocati la Bucuresti pe ziua de vineri, pentru formarea comisiilor parlamentare.”

Ovidiu Marian, PDL:
„Sunt placut impresionat, atmosfera este buna, lucrurile sunt foarte bine organizate. Zilele urmatoare se va trece la validarea mandatelor. Grupul PDL are 51 de senatori, este cel mai numeros, iar eu ii cunosc deja pe cativa colegi din Timisoara sau Brasov. Sunt oameni seriosi si foarte bine pregatiti.”

Avram Craciun, PSD:
„ A fost o atmosfera buna de inceput, festiva, sedinta fiind condusa de Sergiu Nicolaescu. Dar a fost si agitatie in privinta deciziei lui Theodor Stolojan de a se retrage. In rest, noi vom incepe sa lucram in comisii, facem tot posibiliul pentru ca sa terminam formalitatile mai cat mai repede.”

Constantin Igas, PDL:
„Eu cred ca cei mai tineri, aflati la primul mandat adica, au avut mai multe emotii. Eu am mai trecut prin asa ceva, mi s-a parut a fi o zi normala. M-am intalnit cu fosti colegi deputati-acum senatori, suntem 10 de la toate partidele. Chiar daca am fost deputat, cunosc activitatea Senatului si m-am descurcat. Sper ca eu si colegii mei sa putem schimba imaginea Parlamentului, aceasta trebuind sa fie o preocupare pentru toti parlamentarii.”

Claudia Boghicevici, PDL:
„Pot sa spun ca am avut o traire absolut speciala, mi-am dorit foarte mult sa ajung aici pentru oamenii din colegiu, care m-au investit cu incredere. M-am simtit foarte bine pentru ca acest loc este unul care impune si se impune. Implica responsabilitate, astfel incat toate gandurile si demersurile mele sunt pentru oamenii din colegiu. Avand in vedere faptul ca este prima data cand detin aceasta functie, pentru mine personal principala preocupare acum este aceea de a ma acomoda cu tot ceea ce tine de aceasta postura, organizarea cabinetului parlamentar, acomodarea la Bucuresti, cunoasterea colegilor si stabilirea de relatii politice cu acestia.”

Lucian Cozma - Observator

  • Blocurile din Arad, la inventariat

Reabilitarea termica a blocurilor se va face si cu fonduri de la PrimarieAutoritatile locale trebuie sa se implice in reabilitarea termica a blocurilor din municipiu.
Conform celor declarate de Vasile Arion, vicepresedintele Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad (ULALA), Primaria este obligata de lege sa se implice serios in operatiunea de inventariere a blocurilor din oras. Asta, in conditiile in care Guvernul a blocat OUG 174/2002, privind reabilitarea termica a cladirilor multietajate.
„S-a instituit realizarea unui singur audit si proiect tehnic pentru toate blocurile executate dupa acelasi tip de proiect. Auditul si proiectarea pe tipuri de blocuri se vor elabora din fonduri ale autoritatilor publice locale, iar ministerul va prelua din contributia acestora, la executia lucrarilor, 3% pentru fiecare bloc reabilitat. In acest fel, contributia autoritatilor locale va fi de 30%”, sustine Arion.
Asociatiile de proprietari vor trebui sa verifice daca pentru tipul de bloc in care locuiesc, autoritatea locala a elaborat auditul si proiectul tehnic si sa obtina valoarea lucrarilor de executie.
Obligatii extinse
Masurile de interventie la nivelul blocului au fost extinse la inchiderea balcoanelor si logiilor, interventii la parapetii balcoanelor si la alte elemente de constructie, inlocuirea conductelor de distributie, recuperarea sau inlocuirea cosurilor si canalelor de fum.
„Autoritatile locale vor avea un grad mai mare de implicare in proiect prin inventarierea blocurilor si realizarea de previziuni bugetare la nivel local, pe baza carora se va fundamenta necesarul de fonduri de la bugetul de stat, pe mai multi ani. La Arad, asociatiile de proprietari s-au inscris masiv in acest program, Primaria avand obligatia ca in baza resurselor financiare existente, sa prevada in bugetul pe 2009 fondurile necesare pentru subventionarea reabilitarii termice”, a incheiat Arion.

L. S. - Jurnal aradean

  • Primii romani amendati pentru taierea ilegala a porcului sunt... aradeni!

Porcii trebuie sacrificati folosind una din tehnicile legale de asomareTrei aradeni au fost amendati intrucat si-au sacrificat porcii din gospodarii fara aplicarea uneia din tehnicile legale de asomare, conform reglementarilor adoptate dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Cei trei au primit amenzi de cate 2500 de lei (aprox. 700 de euro). „Porcii au fost ucisi brutal, fiind loviti in cap cu ciocanul inainte de a fi transati”, spune Viorel Agud, directorul Directiei Sanitar-Veterinare. Aradenii au fost reclamati de vecinii lor.

Seful Directiei Sanitar-Veterinare Arad, Viorel Agud, a anuntat, ieri, ca este vorba de primele trei amenzi aplicate pentru sacrificarea porcilor fara asomare. „Porcii au fost ucisi brutal, fiind loviti in cap cu ciocanul inainte de a fi transati. Reglementarile actuale impun asomarea porcilor prin folosirea unui pistol special sau prin electrosocuri“, a spus Agud.
Persoanele care sacrifica porcii fara asomare pot primi amenzi de pana la 2.500 de lei, la fel ca si in cazul celor trei aradeni amendati deja. Inspectorilor le va fi imposibil sa-i depisteze pe toti cei care omoara astfel porcii, pentru ca, de regula, sacrificarile au loc dimineata la prima ora si in aceeasi perioada, cu cateva zile dinainte de Craciun, iar personalul institutiei este insuficient pentru controale in tot judetul. Viorel Agud a declarat ca nici personalul primariilor nu este pregatit, pentru ca in fiecare oras sau comuna trebuie sa fie cateva persoane instruite pentru asomarea porcilor.
Adrian Radulescu, seful de cabinet al ministrului Agriculturii a declarat ca, desi legislatia europeana prevede ca fiecare gospodarie in care sunt crescuti porci sa posede un pistol sau un cleste de asomare, in realitate, un numar infim dintre crescatorii de animale din mediul rural si-au achizitionat asemenea dispozitive. Motivul, crede seful de cabinet al ministrului Ciolos, este faptul ca acestea sunt destul de scumpe pentru marea majoritate a taranilor, ele costand intre 150 si 500 de euro bucata. Ca sa nu-i impovareze pe sateni, cateva primarii din tara au achizitionat cu bani din bugetul local asemenea aparate de asomat, pentru ca animalele sa nu mai sufere la taiere. Doar zece primarii din 79 existente in judetul Arad s-au pregatit tehnic pentru asomarea porcilor, in pofida avertismentelor transmise autoritatilor locale privind pregatirea in acest sens inainte de Craciun, cand foarte multi localnici vor taia porci. „In aceste conditii, estimam ca cea mai mare parte a porcilor vor fi sacrificati traditional, fara respectarea legislatiei“, a completat Agud.

Porcii vii se vand slab
Crescatorii de animale din Arad estimeaza ca anul acesta vor avea dificultati cu vanzarea carnii de porc. Se plang ca ies in pierdere, pentru ca lumea cumpara mai degraba din hipermarketuri, carne gata preparata, decat porci din gospodarie. „Am vandut doi porci in trei saptamani, altadata vindeam zece pe saptamana... nu mai renteaza sa crestem porci, totul este scump, graul, porumbul, iar pe noi nu ne sprijina nimeni”.
La magazin, carcasa de porc se vinde la pret comparabil cu cel solicitat de tarani, dar nu mai e nicio bataie de cap cu ea. Potrivit lui Viorel Agud, 70% din carnea care se comercializeaza la noi este din Italia, Franta sau Belgia. Kilogramul de carne in viu se vinde in judetul Arad cu 7-9 lei. Crescatorii spun insa ca pretul ar trebui sa fie cu macar 20% mai mare, pentru ca aceasta afacere sa fie una rentabila.

Andrei Ando - Observator

  • Verde la cerere pentru pietoni

Atat pietonii ca si soferii sunt multumiti de noile tipuri de semafoarePrimaria a pus in functiune, experimental, doua semafoare cu buton ce sunt actionate de catre pietoni.
O noua investitie in semaforizarea din Arad. Lucrarea se integreaza in proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai si a principalelor artere de circulatie de pe centrul orasului, cunoscuta aradenilor drept proiectul BERD si vizeaza montarea unor semafoare cu buton pentru pietoni, investitie etichetata de Primaria Arad drept experimentala. Parte din noile semafoare cu activare manuala au fost deja montate in cartierul Vlaicu, tina prinipala a executivului pentru aceasta investitie fiind zonele cu trafic auto ridicat, dar cu trafic pietonal scazut.

Experimental
Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad, sustine faptul ca acest sistem de semaforizare este numit „verde la cerere”, ca face parte din lucrarea BERD, acolo unde va fi pus in functiune la finalul lucrarilor (amanat pentru vara lui 2009) si sistemul de unda verde la tramvaie, care va face ca vizeta de circulatie a acestora sa creasca semnificativ, pentru ca mijloacele de transport in comun nu vor mai prinde, teoretic, niciodata culoarea rosie la semafor.
Cat priveste noul sistem montat in acest zile, Corina Draghici ne-a precizat faptul ca cele doua semafoare cu buton montate pe Calea Aurel Vlaicu la intersectiile cu diverse strazi sunt deja functionale. „O sa vedem daca astfel de semafoare vor fi apreciate de aradeni si, in acest caz, vom extinde sistemul. Aceste semafoare sunt si vor fi si pe viitor amplasate doar in locurile in care traficul pietonal este foarte redus. Ele au rolul de a fluidiza traficul auto, de a nu tine masinile la semafor la culoarea rosie, daca pe zebra nu trece nici un pieton. In plus, pietonii vor stabili cand va fi verde si cand vor trece strada”.

Investitie buna
Locuitorii care au de a face cu intersectia Calea Aurel Vlaicu strada Fulgerului, acolo unde a fost montat un astfel de seamfor s-au aratat curiosi de noua „inventie” si s-au declarat satisfacuti de investitie, sustinand ca solutia aleasa e, in sfarsit, una europeana, intalnita in tarile dezvoltate. „Vor sta masinile dupa pietoni si nu invers”, a punctat distrat un aradean multumit de semaforul cu buton. Si soferii s-au aratat incantati de noile semafoare si cer extinderea sistemului si in alte zone, unde stai la rosu degeaba pentru ca pe acolo nu trec decat rar pietonii.

A. B. - Jurnal aradean

  • Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad - Ultimul spectacol al lui 2008

La Teatrul Clasic din Arad se pregateste ultimul spectacol pe anul 2008Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad lucreaza in aceasta perioada la inca un spectacol - „Printesa Turandot” - a carui avanpremiera va avea loc in data de 20 decembrie.
„Printesa Turandot” este realizat dupa piesa omonima a lui Carlo Gozzi, piesa care i-a inspirat pe Giuseppe Adami si Renato Simoni in scrierea libretului pentru opera lui Giacomo Puccini. Regia spectacolului apartine lui Cristian Nedea, care a realizat si adaptarea textului lui Gozzi, iar decorurile sunt semnate Onisim Colta. Dramaturgul Carlo Gozzi s-a nascut in Venetia, provenind dintr-o veche familie.
Datoriile tatalui sau, insa, il vor determina sa caute de foarte tanar modalitati de a se intretine. Astfel, la varsta de 16 ani se va inrola in armata din Dalmatia. Trei ani mai tarziu se va intoarce in Venetia, si, in scurt timp, va fi recunoscut drept cel mai spiritual membru al societatii Granelleschi, societate culturala in care a intrat in urma publicarii catorva opere satirice. Aceasta societate, devotata vietii culturale si spiritualitatii, avea scopuri literare serioase si incerca in special sa pastreze literatura toscana ferita de influente straine. Inlocuirea vechii comedii italiene de dramele lui Pietro Chiari si Carlo Goldoni, modelate dupa exemple frantuzesti, amenintau in acea perioada sa invinga eforturile societatii Granelleschi. Astfel, Gozzi, va fi considerat salvator al stilului italian, publicand poemul satiric „La tartana degli influssi” si comedia „Dragostea pentru Trei Portocale”, ultima fiind o parodie a stilului lui Chiari si Goldoni. Pentru a pune in scena „Dragostea pentru Trei Portocale” Carlo Gozzi va apela la serviciile trupei de actori Sacchi, ramasi in acea perioada fara lucru si datorita rivalitatii cu dramaturgii amintiti.
Talentele satirice ale actorilor din trupa Sacchi, intarite de animozitatile personale, vor aduce piesei un succes extraordinar. Gozzi a continuat prin a scrie o serie de piese bazate pe povesti si pe basme populare, dar dupa dizolvarea companiei Sacchi, acestea vor fi ignorate total. Talentul lui Carlo Cozzi va fi indelung elogiat de scriitori precum Goethe, Schlegel, Sismondi, Madame de Stael, iar "Printesa Turandot", va fi chiar tradusa de Schiller.
In ultimii ani ai vietii sale Gozzi va incepe sa scrie tragedii, din care nu va lipsi insa elementul comic.
Aceasta inovatie se va dovedi inacceptabila pentru critici vremii, in consecinta Carlo Gozzi va fi nevoit sa se intoarca la stilul care l-a consacrat. Fratele lui Carlo Gozzi, Gasparo Gozzi, a fost, de asemenea, un cunoscut scriitor al acelei perioade. Operele lui au fost publicate inca din timpul vietii si insumeaza 10 volume.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]