Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 16 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Oferta turistica de 125.000 euro

Colaborare turistica intre Arad si BekesUn proiect de promovare a turismului din cele doua judete si-a pus tinta pe vorbitorii de germana.
Proiect lansat de Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu, ce va fi finantat de Uniunea Europeana in cadrul programului Phare CBC 2004, dedicat promovarii turismului in judetele transfrontaliere Arad si Bekes.
Proiectul, aflat acum pe masa fundatiei, este intitulat "Europa! Aradul si Bekes-ul te asteapta", iar ideea acestuia este de a aduce impreuna intreprinzatorii din turismul celor doua judete, de a-i determina sa se cunoasca, sa coopereze, sa-si preia reciproc bunele practici si sa se prezinte impreuna pe piata ofertei turistice.
La stabilirea strategiei de promovare s-a avut in vedere, drept grup tinta al campaniei clientela europeana, in special din zona de limba germana.
12 oferte
In baza proiectului, s-au pus la punct nu mai putin de 19 pachete de programe de sejur turistic, fiecare sejur avand o parte desfasurata in judetul Arad si o alta in judetul Bekes. 
12 din cele 19 proiecte au fost selectate pentru promovare, acestea fiind cele care pun in valoare cel mai bine oferta turistica a ambelor judete.
Ofertele sunt descrise si ilustrate in pliante si intr-un catalog, in timp ce pachetele de programe si lista firmelor de turism identificate in cele doua judete au fost lansate pe internet www.arad-bekes-turism.ro, pagina fiind gandita in nu mai putin de patru limbi (romana, maghiara, germana si engleza).
Proiectul are un buget total de 125.000 euro, din care finantarea constituie 90 %, iar 10 % contributia proprie a partenerilor in proiect.

A.B. - Jurnal aradean

  • Colaborare cu austriecii

UVVG va colabora in domeniul electrochimiei cu austrieciiUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" va colabora cu Institutul national de electrochimie din Austria. 
Parteneriatul a fost perfectat, in week-end, in localitatea Wiener Neustadt la 40 de km de capitala Austriei, acolo unde este situat institutul. 
Zeci de specialisti in cercetare din 16 tari lucreaza in institutul austriac care deruleaza proiecte de cercetare comune cu mari intreprinderi din Germania, Elvetia si Austria. 
Alaturi de ei se formeaza studenti si masteranzi din toata Europa si SUA care, dupa absolvire au sansa sa fie angajati direct in intreprinderile partenere din cele 3 tari.  
Reprezentantii Institutului national de electrochimie au fost primii care au vizitat Universitatea "Vasile Goldis" in toamna anului trecut.
In week-end aradenii au intors vizita. 
Cele doua institutii partenere intentioneaza sa acceseze impreuna proiecte europene, iar studenti aradeni vor avea posibilitatea sa se perfectioneze in orasul Wiener Neustadt, in domeniul chimiei si electrochimiei.

Izabela Vekas -  Televiziunea Arad

  • Jucaria, primul instrument periculos de educatie

Jucariile trebuie sa aiba un rol educativ pentru dezvoltarea copiilorJucaria, obiectul cel mai dorit de pitici, privit cu nostalgie de cei mari... 
Jocul, cea mai frumoasa si educativa indeletnicire a copilului, "insanatosirea" morala a adultului harsait prin relele lumii. 
"Pana la urma, uiti totul, in afara primelor jocuri sub lumina curata a soarelui dintai" - spunea un poet. 
"Jucariile au evoluat si ele, precum vremurile, inspre... sinistru!" – ne spune bunicul unui nepotel nazdravan din Parcul Copiilor. 
"Nu inteleg nimic din ce se intampla azi, nepotul meu se "joaca" numai pe calculator, de-a razboiul, lupte intergalactice, urmariri cu oameni cagulati, inarmati, monstri... Brrr! Ne mai miram de ce generatiile de azi sunt atat de agresive si fac fapte oribile?!"
Jucaria, ieri. Copilul sanatos, moral si fizic
Jocul - modalitatea prin care micul om se dezvolta din toate punctele de vedere. 
Cati isi mai aduc aminte de jocul cuminte cu galetusa si lopatica in fata unei balti?! 
Unde sunt copiii castelelor de nisip, construite cu infinita rabdare?! 
Sau cuburile cu imagini (animale, flori, persoanje din povesti sau istorice) trompetele si tobele din tabla colorata vesel, papusile in straie romanesti de la "Aradeanca", "Nu te supara, frate!", sah, domino, moara, loto cu imagini de fructe, animale, inegalabilul ochean din plastic rosu cu pietricele colorate, dispuse in nenumarate variante geometrice, stropitoarea, masinutele, tramvaiele si trenuletele modeste?! 
Dar jocul cu mingea, placerea oricarui copil?! 
Astazi, toate aceste binefaceri ale jocului frumos, util si cuminte al copilariei sanatoase, cu entuziasmul desenelor facute cu creta pe asfalt – ce bucurie!, sotronul sarit in timp ce mergeai sau veneai de la scoala (asfaltul era fin, iar strazile linistite, rar vedeai cate-o masina parcata!) – au disparut. 
Copiii de ieri colectionau servetele, timbre, reviste Pif-PaF, Cutezatorii, Stiinta si Tehnica, mergeau din placere la Palatul Pionierilor unde participau la cursurile diferitelor cercuri (teatru, radio, navomodele, textile, croitorie, muzica, desen, pictura, sculptura, dans, etc.), participau la concursuri educative, mergeau la teatru, la concertele filarmonicii, se "bateau" pentru o carte de la biblioteca... 
Cultura si bunul simt erau pe primul plan, iar respectul pentru parinti si profesori era indiscutabil... 
Ei sunt astazi oameni de nadejde, la randul lor, parintii unei generatii de copii dezorientati, "canalizati malefic spre fapte si trairi abisale".
Jucaria, azi. Copilul-matur, agresiv si dependent de calculator
Am intrat intr-un magazin de jucarii si am iesit cu sufletul strans. 
"Jucariile", niste agresiuni vizuale si palpabile, in minia-tura – nu aduc nicio bucurie privirii, indemnand copilul la ganduri si acte violente. 
Cei foarte mici au parte de jucarii prea diversificate, de parca ar incepe competitia desteptaciunii de cum au deschis ochii. 
Nici jucariile de plus nu sunt dragute, toate animalele, pisici, caini, maimute, iepuri, ursi, broscute, ratuste, etc. – desi sunt confectionate din materiale aspectuoase, au o privire ostil-searbada, iar zambetul e fortat. 
De unde aplecarea asta spre uriesenie? 
De ce ursii, cainii, tigrii trebuie sa aiba un metru (uneori chiar si mai mult) inaltime? 
Micutii care au incercat sa escaladeze uriasii au trait experiente cu totul neplacute. 
La fel, papusile sunt prea inalte, prea...femei, prea fardate, acea oribila Barbie, de la bebelus si pana la cea mai sexy Barbie –domnisoara, trusoul Barbie, etc. extrem de scumpe, toate. 
Papusile sunt dotate cu truse: de imbracaminte, incaltaminte (culori oribile) cosmetica sau obiecte pentru bebelusi. 
Masinile, cele mai multe de razboi, tancuri, blindate - cu soldati inauntru, masini de curse, masini teleghidate, roboti uriasi razboindu-se intr-un peisaj cosmic.
Unii copii au ajuns dependenti de calculatorJocurile educative aproape ca lipsesc sau exista in putine variante. 
In rest, cateva jocuri de constructii si atat. 
Chiar si bicicletele, dotate cu prea multe zorzoane – arata nefiresc, iar preturile, in general, sunt foarte ridicate. 
Mingile cu desene intortocheate sunt parca prea usoare si scumpe. 
O coloristica generala a jucariilor, suprasaturata, ineficienta imagistic, obiecte, pe cat de scumpe pe atat de putin rezistente. 
Niste parinti se tot invart de ceva timp prin acest spatiu care ar trebui sa fie de basm – dar nu gasesc nimic placut si util copilului lor de patru ani... 
La iesire, un leu urias pare sa te ameninte cu ragetul sau descatusat. 
Pleci de aici, din acest imperiu al culorilor agresive, al robotilor si razboinicilor ucigasi, al pustilor (120 lei!) cu care-ti ucizi adversarul, al pistoalelor care imita perfect modelul real – cu un sentiment cetos. 
Cum sa-i inveti pe copii sa se joace cu astfel de atrocitati, cum sa le formezi o atitudine morala sanatoasa ?!
***
Acasa, calculatorul absoarbe atentia micutilor de la doar cativa ani, pana la adolescentii agresivi, dependenti ore intregi de ecranul in fata caruia se desfasoara scene de razboi, ucideri, filme porno, formatii de muzica satanica, informatii periculoase pentru o minte necoapta. 
Parintii care au facut greseala sa ofere aceasta "bucurie informatica" nefiresc de devreme, copiilor – suporta acum, neputinciosi, cele mai grave consecinte ale lipsei de educatie a copiilor lor. 
Sunt copiii care fug de la ore, beau, fumeaza, se drogheaza, fac avorturi, se bat, ucid, uneori - sau se sinucid. 
Infractionalitatea in randul minorilor a crescut mult peste alarmant si trebuie, de urgenta, stopata. 
Intorcandu-ne la varsta copilariei, la Joc – ANPC, in urma controalelor efectuate si a reclamatiilor primite – a retras de pe piata un numar de 723 de jucarii periculoase pentru copii.

Felicia R.Gheorghe - Observator
  • Pe strada Tarafului - Noi locuinte sociale

Pe strada tarafului se construiesc noi locuinte socialePrimaria Municipiului Arad vine in ajutorul chiriasilor evacuati construind inca o serie de locuinte sociale pe strada Tarafului (etapa a II a). 
Astfel va fi organizata licitatia pentru constructia a 200 de apartamente sociale (4 blocuri) in Complexul din Cartierul Sanicolaul Mic. 
Constructia primelor trei blocuri, este in faza avansata. 
Datorita tehnologiei moderne folosite, executantul a anuntat ca lucrarea urmeza sa fie finalizata cu mult inainte de termenul contractual.
Cele trei blocuri (parter, 2 etaje plus mansarda) cuprind 150 de apartamente compuse din o camera, bucatarie, baie, hol. 
Pentru realizarea constructiilor s-a apelat la o solutie tehnologica foarte eficienta, bazata pe panouri prefabricate. 
Incalzirea  imobilelor va fi asigurata prin centrale termice proprii, cu functionare pe gaz. 
Repartizarea  noilor locuinte se va face in functie de ordinea pe lista de prioritati pe care o va aproba Consiliul Local Municipal, la sfarsitul acestui an.
Primarul Aradului, Gheorghe Falca declara ca investitia in Complexul de locuinte sociale de pe str. Tarafului, sapte blocuri cu 350 de apartamente, este menita sa rezolve situatia locativa a chiriasilor evacuati din imobile retrocedate din Municipiul Arad.  
Pana in prezent, la Primaria Municipiului Arad au fost depuse aproximativ 130 de cereri din partea persoanelor aflate in aceasta situatie.

Claudia Untaru - Glasul aradului

  • Apa de la robinet, plina de noroi

La robinetele din Curtici curge apa murdaraDe doua saptamani, locuitorii orasului Curtici au la robinet apa plina de mal si rugina.
Oamenii au ajuns sa cumpere apa plata pentru a-si putea spala rufele, iar unora dintre ei li s-au stricat masinile de spalat.
"Localnicii folosesc foarte multa apa de la retea pentru a-si uda legumele. Astfel se creeaza diferente de presiune, care conduc la antrenarea depunerilor de rugina de pe conducte", sustine primarul Nicolae Aanitei.
Reteaua este veche, iar lucrarile la statia de reglare a presiunii va fi gata abia in septembrie.

Alex Negru - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]