Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 16 aprilie 2008
Stirile TVA aici
  • A fost ridicat Podul Traian

Podul Traian a fost inchisParte din suprastructura podului a fost ridicata cativa centimetri, dupa ce liniile au fost scoase.
Podul Traian a fost ridicat, astazi, cu cativa centimetri, cu ajutorul unor prese hidraulice, interventia desfasurandu- se in jurul amiezii.
Primele lucrari demarate aici au vizat insa scoaterea partiala a liniilor de tramvai care traverseaza podul si escavarea betonului din apropierea piciorului dinspre malul drept.
Alte operatiuni legate de garantarea sigurantei podului Traian vor fi intreprinse in zilele ce vor urma.
O rola deplasata va fi legata de celelalte doua din vecinatatea acesteia, pentru a nu se mai misca  (deplasarea acesteia creand pericolul care a dus la inchiderea circulatiei tramvaielor pe Podul Traian). 
Mai apoi, expertii vor verifica zidul de reazem de pe malul drept.
Daca pe aceasta componenta nu vor fi descoperite alte probleme, atunci, potrivit Primariei Arad, se va reface structura rutiera, vor fi remontate sinele ridicate de pe pod si turnat asfalt in locurile in care s- a intervenit.
Mai devreme
Desi lucrarea a fost programata sa dureze o saptamana si o zi, este posibil, conform celor declarate de purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici, ca interventia sa se finalizeze mai repede decat termenul stabilit.
In acest caz este posibil ca si circulatia pe Podul Traian sa fie reluata mai repede decat ziua de marti, iar blocajele din trafic, cum a fost astazi cel din Piata Avram Iancu, unde noi interventii si sapaturi au contribuit la haosul din circulatie, sa fie cat de cat eliberate.
Potrivit anuntului initial, interventia la Podul Traian trebuia finalizata pe 22 aprilie, cand circulatia tramvaielor urma sa fie reluata in conditii siguranta.
Pana atunci, podul urma sa fie inchis total circulatiei auto si pietonale pentru lucrari de reparatii la structura metalica, iar traficul deviat.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Targul educational de la UAV a atras peste 3000 de elevi

UAV a gazduit Targul educationalUniversitatea "Aurel Vlaicu" Arad a gazduit in cursul zilei de ieri targul educational unde au participat peste 3000 de liceeni din municipiu si judet.
Vizitatorii au fost intampinati de catre presedintele universitatii Lizica Mihut, care le-a prezentat institutia de invatamant superior de stat din Arad.
Elevii au vizitat standurile celor opt facultati care functioneaza in cadrul universitatii. 
Fiecare facultate a avut amplasat propriul stand unde vizitatorii au putut primi informatii despre specializarile existente. 
Cele mai vizitate au fost facultatile de Stiinte ale Educatiei si Asistenta Sociala, Ingineria si Facultatea de Educatie Fizica si Sport. 
Un real interes a trezit o noua specilizare si anume Politia comunitara. 
Atat baietii dar si fetele s-au aratat interesati de aceasta meserie, considerand ca este "de viitor".
Diplomele emise sunt recunoscute in tara si strainatate
In prezent, pe bancile Universitatii "Aurel Vlaicu" invata peste 15.000 de studenti, indrumati de 477 de cadre didactice. 
Desfasurarea cursurilor se face in amfiteatre, sali de seminar, laboratoare informatizate cu tehnica de calcul de ultima generatie. 
Studentii pot alege dintre peste 30 de specializari din cadrul facultatilor existente. 
Ei pot beneficia de o serie de facilitati si oportunitati precum: obtinerea unor burse de merit, de studiu sau sociale, burse de studiu in strainatate si cuprinderea in proiecte europene, Universitatea avand o serie de parteneriate cu Universitati din Germania, Norvegia, Danemarca, Italia, Spania, Portugalia, Franta, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si Finlanda. 
De asemenea institutia ofera locuri de cazare in caminele studentesti si servirea mesei la cantina.
Facultatea de Inginerie pune la dispozitie specializarile Tehnologia constructiilor de masini, Ingineria sudarii, Tehnologia si designul produselor textile, Tehnologia tricotajelor si confectiilor, Vehicule pentru transport feroviar, Autovehicule rutiere, Automatica si informatica aplicata, Inginerie economica industriala. In cadrul Facultatatii de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului va puteti specializa in Ingineria produselor alimentare, Controlul si expertiza produselor alimentare, Tehnologie chimica textila, Biotehnologii pentru industria alimentara, Inginerie si management in alimentatie publica si agroturism, Ingineria sistemelor biotehnice si ecologice. 
Absolventii claselor de filologie si nu numai pot opta pentru una dintre specilizarile Facultatii de Stiinte Umaniste: Limba si literatura romana – Limba si literatura engleza, administratie publica, jurnalism, istorie, teologie penticostala didactica. 
Stiintele Economice pun la dispozitia viitorilor studenti specializari precum: Finante – banci, contabilitate si informatica de gestiune, economia comertului, turismului si serviciilor, management. 
Specializarile informatica si matematica – informatica le puteti gasi in cadrul Facultatii de Stiinte Exacte. 
Teologia vine cu specializari pentru teologie ortodoxa pastorala, teologie ortodoxa didactica, teologie sociala. 
Viitoarele cadre didactice se pot forma la una dintre specializarile din cadrul Facultatii de Stiinte ale Educatiei si Asistenta Sociala: psihopedagogie speciala, pedagogia invatamantului primar si prescolar, asistenta sociala. 
Educatia Fizica si Sport propune specializarea educatie fizica si sportiva. 
Anul acesta Universitatea isi propune sa autorizeze inca trei noi specializari: Design (vestimentar, de produs, ambiental), Politie comunitara si Drept.
La absolvire diplomele sunt emise sub egida Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, fiind recunoscute in tara si in strainatate.
Conditii de admitere pentru anul universitar 2008-2009
Admiterea la universitate se face pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. 
Ocuparea locurilor scoase la concurs se face in functie de medie, in ordine descrescatoare si potrivit optiunilor candidatului. 
Probe de aptitudini se vor sustine numai in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport. 
Pentru inscriere, participantul are nevoie de o cerere tip – care se primeste la inscriere, diploma sau adeverinta legalizata dupa examenul de bacalaureat, copie legalizata dupa certificatul de nastere si dupa cel de casatorie daca este cazul, adeverinta medicala tip M.S. 18.1.1, doua fotografii color tip buletin si un dosar plic. 
Prima sesiune de inscriere se desfasoara in perioada 14-30 iulie cu afisarea rezultatelor in 30 iulie, iar a doua sesiune in 1-14 septembrie rezultatele afisandu-se in 14 septembrie 2008.

Simina Roz - Observator

  • Primul aradean vicepresedinte la IMM-uri

Mircea Purcaru este vicepresedinte la IMM-uriMircea Purcaru a fost ales, pe 12 aprilie, la Sinaia, vicepresedinte al Consiliului National   al Intreprinderilor Private Mici  si Mijlocii din Romania la nivel national.
Presedintele CNIPMMR Filiala Arad isi va exercita atributiile alaturi de alti 26 de vicepresedinti din tara, in timp ce Ovidiu Nicolescu a fost reales in functia de presedinte iar functia de prim-vicepresedinte i-a revenit lui Ioan Mintas, reprezentantul micilor intreprinzatori din Oradea. 
Pentru Arad, participarea delegatiei la Conventie a reprezentat o premiera.
"Ne dorim ca dialogul pe care il avem cu autoritatile centrale si locale sprijinul pe care acestea promit sa il acorde IMM sa devina unul real, palpabil, nu sa avem parte doar de declaratia bunelor intentii. Pentru ca intreprinzatorii sa poata accesa mult asteptatele programe de finantare, nu e nevoie doar de proiecte bine intocmite, ci si de transparenta in acordarea lor, precum si de proceduri flexibile care sa usureze munca IMM", a aratat Purcaru.
Pe langa alegerile structurilor de conducere, scopul Conventiei Nationale a CNIPMMR, aflata la cea de-a cincea editie, a fost conturarea Strategiei de actiune a Consiliului. 
Obiectivele acesteia sunt cresterea densitatii IMM-urilor de la 26 la 40 la mia de locuitori, pana in 2013, cresterea numarului locurilor de munca in medie cu 5% anual, dezvoltarea de retele puternice de centre furnizoare de servicii suport, asistarea IMM-urilor in elaborarea proiectelor pentru accesarea de fonduri, realizarea de parteneriate public-private si actionarea ferma contra coruptiei.
Romani aserviti
Mircea Purcaru isi manifesta dezaprobarea fata de abuzurile savarsite asupra transportatorilor romani. 
Purcaru i-a acuzat si pe reprezentantii Ambasadei din Budapesta: "Ambasadele au personal platit ca sa ii sprijine pe intreprinzatorii care au legatura cu respectivele state dar reprezentantii Romaniei de la Ambasada din Budapesta au un comportament aservit fata de autoritatile maghiare, motivand ca nu pot lua atitudine in tara si pentru legile altora".  
Intre timp, romanii care merg in Ungaria, fie si cu autocarul, sunt ilegal controlati de angajatii Ministerului Maghiar de Finante iar consulul de la Szeged spune ca transportatorii romani nu au depus Guvernului din Ungaria nicio sesizare legata de aceste anomalii.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Contrabanda cu 20 de tone de parfum

Contrabanda cu parfumuri la Vama VarsandPolitistii de frontiera de la Varsand au descoperit, intr-un TIR, 20 de tone de parfum de contrabanda.
Potrivit documentelor, TIR-ul transporta in Germania textile din Turcia.
"In remorca existau doar vreo 20 de saci de textile. Restul erau parfumuri care, la prima analiza, par a fi contrafacute", spune comisarul Ion Mares, purtator de cuvant al Politiei de Frontiera Arad.
Toata marfa a fost confiscata, iar soferul amendat cu 10.000 lei.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Aradul muzical – In lumea sonora a romantismului

Pianistul maghiar - Csaba Kiraly a concertat la FilarmonicaCristian George Neagu, dirijor permanent al Filarmonicii aradene si Csaba Kiraly (Ungaria), solist de notorietate internationala (pian si orga), profesor al Institutului de Muzica din Pecs, secretar general al Societatii Franz Liszt, ne-au propus un program Liszt – Wagner, in primul rand concertant.
Din creatia lui Franz Liszt, creator inspirat, pianist si improvizator legendar, a fost ales cel de-al doilea "Concert pentru pian si orchestra in La major", in al carui Adagio initial interpretii au subliniat caracterul de confesiune lirica, pentru ca pasajele de virtuozitate ale pianului sa duca la episodul luminos si accentele viguroase ale celei de a doua teme si expresia eroica relevata de orchestra.
Auditorii au perceput caldura temei principale intonate de violoncelul solo (Mircea Suteu) ca si arpegiile expresive  ale pianului ce duc la atmosfera primavarateca a melodiei cu caracter liric ce releva dominanta poetica al acestui Allegro moderato median.
Sectiunea finala, Marziale, a insufletit pe cei prezenti prin verva impetuoasei impletiri a discursurilor pianului solist si ale orchestrei, prin perceperea accentelor lor de sinceritate, caracteristice creatiei lisztiene.
Cu "Dansul macabru" al aceluiasi virtuz al pianului si al penei creative lisztiene, lucrare inspirata de gravurile lui Holbein (veacul al XVI-lea), intre care "Dansul mortii", ca si de fresca "Triumful mortii" a lui Orcagna (XIV), solistul maghiar a dat dovada stapanirii unei virtuozitati aservite expresiei eficiente, impresionante nu numai prin tehnica propriu zisa.
Csaba Kiraly si orchestra lui Cr. G. Neagu a creionat un discurs viu, emotionant, bazat pe tema medievala Dies Irae, creand un adevarat spectacol sonor, cu variatiunile temei, spectacol care a starnit caldele si entuziastele aplauze ale celor prezenti.
In Uveretura
"Maestrii cantareti din Nuernberg" de Richard Wagner, rezumat muzical al operei, orchestra dirijata de Cr.G.Neagu a reliefat solemnitatea motivului maestrilor cantareti, ca si aspectul ei caricatural de mai tarziu, simbolizand zeflemisirea de catre Walter a ideii de arta inchistata in traditii seci.
Apoi a subliniat delicatetea motivului dragostei, ca si sugerarea intervenitiei lui Hans Sachs pentru imbinarea vechii arte a maestrilor cu  cea innoitoare a lui Walter, redata de suprapunerea finala a motivelor maestrilor, al drapelului si al iubirii, suprapunere ce genereaza atmosfera sarbatoreasca a incheierii uverturii.
Cu poemul simfonic "Preludiile", conceput de Franz Liszt la mijloculul veacului a XIX-lea, s-a incheiat triumfal manifestarea de joia trecuta, orchestra evidentiind episoadele acestui prim poem din istoria muzicii: energia umana si latura sa lirica, in speta iubirea, prezenta binefacatoare a naturii, ca si toate incercarile la care il supune soarta pe om, incercari ce trebuie mereu invinse prin vointa activa si tarie sufleteasca.
***
Joi, 17.04.08 MEDALION ANTONIO VIVALDI
Dirijor: Valentin Doni / Solista: Tatiana Nicolae
- Anotimpurile / Sinfonia in Do major / Sinfonia in Sol major -


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]