Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 15 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori Arad, vrea sa infiinteze o banca!

Valeriu Blidar doreste sa infiinteze o bancaOmul de afaceri Valer Blidar, proprietarul mai multor firme, printre care Astra Vagoane Calatori Arad, a depus la Banca Nationala a Romaniei (BNR) documentatia pentru autorizarea unei banci cu capital integral romanesc. Blidar a spus ca nu comenteaza informatia in acest moment, avand in vedere ca si daca informatia ar fi corecta exista clauze de confidentialitate in procesul de autorizare a unei banci.
Sursele citate (apropiati ai omului de afaceri), nu au putut preciza daca alaturi de Blidar participa la capitalul bancii si alti actionari.
La Astra Vagoane Calatori Arad, Blidar detine in mod direct 44,91% din actiuni si un pachet de 51% indirect, prin firma Tristar SRL, unde controleaza 80% din partile sociale. Daca demersul lui Valer Blidar s-ar concretiza, Aradul ar deveni singurul oras de provincie din tara care gazduieste sediul central a doua banci.
Astra Vagoane Calatori este cea mai solida intreprindere aradeana. Cu cateva saptamani in urma a fost vizitata de seful statului, Traian Basescu. Presedintele a subliniat ca Astra este o societate foarte stabila, declarand ca „societatea are productia asigurata pentru anul viitor”. Fabrica de vagoane calatori nu isi pune problema disponibilizarilor, ceea ce inseamna ca nu numai Astra, dar si furnizorii Astrei vor avea de lucru pentru la anul. Uzina aradeana exporta pe trei continente. Valer Blidar, presedintele grupului de firme Astra, anunta la sfarsitul lunii iunie ca va obtine in acest an o cifra de afaceri de 60 milioane euro, datorita livrarilor ascendente atat in ceea ce priveste productia interna cat si a exporturilor.
Astra Vagoane Calatori este nucleul unui grup de firme din care mai fac parte Astra Vest, SIRV Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti.
In aceasta vara, producatorul de material rulant Astra Vagoane Calatori Arad si-a dublat capitalul social de la 8,572 mil. lei la 17,144 mil. lei, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial. Majorarea s-a realizat cu rezervele de investitii. Compania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, aproximativ acelasi nivel al afacerilor cu cel din perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii costurilor. Anul trecut, compania a avut afaceri de circa 12 mil. euro in primul trimestru. La nivelul intregului an, firma se asteapta la o crestere de 10% fata de anul trecut.

Andrei Ando - Observator

  • Aradenii s-au rasculat impotriva taxei auto

Sute de aradeni au protestat si in fata Palatului Administrativ impotriva taxei autoSute de masini acoperite cu lozinici care loveau in Guvern au blocat circulatia
„Mafia lui Tariceanu, loveste tot cetateanul!”, „Dati votul inapoi!”, „Nu va mai iertam!”, „Nu taxei auto!”, „Jos cu toate partidele mincinoase!”...
Acestea au fost doar cateva dintre lozincile afisate si scandate de sute de aradeni, care au protestat sambata impotriva taxei auto, in fata Palatului Administrativ al municipiului, dar si la iesirea din oras spre Nadlac, respectiv spre Timisoara. „Hotii! Jos taxa!...”
Oamenii s-au rasculat impotriva legiuitorilor cu masinile acoperite de mesaje anti-Guvern si anti-taxa. Protestul in centrul Aradului a inceput in jurul orei 10,00 si timp de aproape doua ore, contestatarii si-au strigat nemultumirile, in fata Palatului Administrativ. In ritmul claxoanelor asurzitoare, cele mai des auzite scandari erau: „Hotii!!!” si „Jos taxa!”
Practic, protestatarii au blocat, cu masini neinmatriculate, centrul Aradului.
Mai mult decat atat, unii au si adus sicrie, spunand ca... ingroapa taxa auto. „Am platit 6.000 de euro pentru masina si trebuie sa mai dau inca 7.000 de euro pentru aceasta taxa. Cat trebuie sa munceasca albinele mele pana cand o sa reusesc sa castig suma acesta...”, a spus un protestatar care se ocupa cu apicultura. Un alt aradean a spus ca Guvernul a crescut atat de mult taxa deoarece exista interese ale unor sus, pusi: „Sunt interese meschine la mijloc, legate de favorurile pentru cei care vand masini noi...”, a spus acesta. Cei care au tinut protestele au fost sustinuti de zeci de persoane care au venit din orasele vecine, Timisoara si Oradea. Dupa zeci de minute de proteste, lumea s-a urcat in masini si a pornit prin oras. Organizatorii marsului au amenintat ca este posibil ca revolta sa se mute in Vama Nadlac, de unde vor cere interventia unui comisar european.
Circulatie blocata la iesirea spre Nadlac
Mai tarziu, opozantii taxei de mediu s-au mutat la iesirea din Arad spre Nadlac, unde au paralizat circulatia timp de cateva ore. Interesant este faptul ca autoritatile aradene nu au intervenit, probabil de frica unor conflicte violente. Astfel ca, mai multe masini si camioane au ramas blocate printre masinile cu numere provizorii, oprite in mijlocul soselei. La inceput, drumul a fost blocat in zona unui hiper-market, de la iesirea din oras spre Nadlac. In scurt timp insa, coada de masini formata a ajuns... kilometrica. Organele de ordine au ramas, probabil, si ele blocate cu masinile de serviciu, undeva in mijlocul revoltei. De asemenea, mai multe autobuze care transporta clientii catre hypermarket-ul din zona au ramas si acestea blocate in trafic. In cele din urma, politistii de la rutiera au deviat circulatia spre Vama Varsand, in timp ce jandarmii asteptau indicatii de la centru. Totusi, conducerea politiei si jandarmeriei aradene nu a dat semne ca se doreste o interventie in forta, pentru deblocarea drumului European E 68. Abia spre seara, spiritele s-au mai potolit, protestantii ducandu-se fiecare la casele lor. Insa, se pare ca protestele vor continua si saptamana aceasta in fata Prefecturii Arad.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • O luna fara santiere in Arad

Santierele de infrastructura din municipiul Arad vor fi inchise timp de o lunaToate santierele de infrastructura din Arad vor fi inchise timp de o luna.
Scapam de santiere si de blocaje cauzate de lucrari insa doar pentru o luna. In municipiu cele mai mari santiere, cele care creeaza cel mai mult disconfort cetatenilor si participantilor la trafic, lucrarea BERD de pe centrul orasului si lucrarea de canalizare a celor trei cartiere pe banii Bancii Mondiale, vor fi sistate. Motivul e simplu si de inteles: vin sarbatorile, iar mini-vacanta va fi gustata din plin si de muncitorii de la drumuri. In plus, criza financiara impinge probabil firmele care realizeaza aceste lucrari spre decizia de suspendare a santierelor pentru a face economie la banii platiti pe ore suplimenare si zile libere lucrate. In atare conditii, din 18 decembrie, Aradul va scapa de santiere pana aproape de mijlocul lui ianuarie. Faptul ne-a fost confirmat si de purtatorul de cuvant al Primariei Arad, care afirma faptul ca „este adevarat: constructorii ne-au anuntat o mica intrerupere a activitatii in perioada sarbatorilor. Perioada in care vor fi inchise toate santierele este 18 decembrie -12 ianuarie. Este vorba aici de santierele BERD, Banca Mondiala, dar si de celelalte santiere mai mici”.
Dupa alegeri, santiere putine
Numarul santierelor care vor fi inchise nu sunt insa nici pe departe atat de multe ca in anii trecuti, cand executivul local se lauda cu peste 60 de santiere deschise prin Arad. Unul dintre motive ar putea fi si faptul ca alegerile au trecut iar mai marii Primariei nu s-au mai grabit sa impresioneze aradenii cu noi si noi lucrari. In afara de cele doua lucrari ample, nici un alt santier mare nu a mai fost deschis in acest an. Purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici, neaga insa faptul ca Primaria nu s-a mai agitat sa demareze lucrari dupa alegeri: „Nici pe departe: noi avem foarte multe lucrari pe langa cele doua mari. Refacem retelele termice, introducem utilitati la blocurile ANL din Micalcala, lucram la blocurile de pe Tarafului, avem lucrari curente la drumuri etc.”
Poate in 2009
Primarul Gheorghe Falca recunoaste faptul ca dincolo de lucrarea BERD si de cea pe banii Bancii Mondiale, santiere mari nu s-au mai deschis in Arad, dar pune vina pe seama faptului ca lucreaza, dupa alegeri, tot cu bugetul gandit la inceputul anului, buget in care nu au fost cuprinse alte lucrari. In 2009, cu un buget nou, situatia se va schimba in privinta investitiilor in infrastructura, sustine edilul.
Lucrari cu intarziere
Un lucru e batut in cuie: odata cu inchiderea santierelor in perioada sarbatorilor de iarna, lucrarile vor acumula noi intarzieri fata de termenele de finalizare stabilite initial. De curand, Primaria a recunoscut faptul ca pe lucrarea BERD intarzierea este deja de sase luni si a cerut pasuire de la banca pe aceasta tema. E aproape sigur faptul ca si lucrarea de canalizare din cele trei cartiere isi poate trece in cont intarzieri, in conditiile in care in unele zone lucrarile incepute au fost refacute pentru ca fie proiectul, fie executia au fost gresite.

A. B. - Jurnal Aradean

  • Balul de Cristal, bilant al caritatii la Arad

A treia editie a Balului de Cristal s-a desfasurat intr-o atmosfera de eleganta si rafinamentEveniment regal sambata seara la Filarmonica de Stat Arad. Pentru al treilea an consecutiv, organizatorul principal, Primaria Municipiului Arad, si-a propus sa reuneasca aradeni cu potential financiar la o serata caritabila. Banii adunati din vanzarea de bilete si donatii vor ajunge in conturile Spitalului Clinic Municipal pentru amenajarea Sectiei de Oncologie.
Evenimentul a avut loc sub patronajul Casei Regale a Romaniei, parteneri fiind Cluburile Lions, Rotary si Fundatia Concordia. Mult asteptatul Bal de Cristal a debutat cu primirea oaspetilor pe covorul rosu de pe treptele Palatului Cultural. Personalitati politice, ale administratiei publice, oameni de afaceri, alaturi de sotii, au purces in sala splendid amenajata in tonuri de roz si mov. A treia editie a Balului de Cristal se anunta a fi mai maiestuoasa decat primele doua in ciuda faptului ca de pe lista de invitati au lipsit familia regala si unul dintre cei mai ravniti burlaci ai orasului, omul de afaceri Mirco Maschio.
Invitatii nu au primit cu entuziasm ideea lansata de organizatori de a purta toalete specifice anilor 20, pentru ca serata sa se transpuna in perioada cu iz ilicit a fumatorilor din sipca, a jazz-ului si a toaletelor lejere a femeilor independente. Doar sotia viceprimarului Levente Bognar a tinut cont de aceasta propunere, restul invitatelor alegand rochiile de seara clasice. Balul a fost deschis cu mesajul Casei Regale, citit de catre prezentatorii deja obisnuiti ai evenimentelor mondene aradene, Bogdan Costea si Zoltan Lovas. Au urcat pe scena corul Filarmonicii Arad, formatia de dans Famous, Cotton Club Singers (Ungaria), Cvartetul Virtuozii Transilvaniei si Vienna Residence Orchestra (Austria). De asemenea, la asa-zisul bilant al caritatii, pe scena s-au aflat si reprezentantii Cluburilor Lions si Rotary si Fundatia Concordia, care si-au prezentat proiectele.
Membrii Clubului Lions au donat deja 50.000 de euro, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, pentru modernizarea unei sali de operatie a Sectie de chirurgie. Clubul Rotary isi propune acordarea unei burse de excelenta anuale de 5.000 de euro unui tanar talentat din judetul Arad, iar Fundatia Concordia ofera, ca de fiecare data, ajutor financiar pentru tineri bolnavi care nu isi permit tratamente costisitoare la clinici din strainatate. Anul acesta, vedeta balului a fost Spitalul Clinic Municipal Arad care s-a imbogatit cu 80.000 de lei, pentru infiintarea unei noi sectii de oncologie. „In primul rand multumim Primariei pentru acest frumos bal. Cu acesti bani vom reconditiona Sectia de Oncologie. Mai bine spus ii vom da o noua locatie pentru ca este o sectie deosebit de importanta, iar bolnavii aradeni merita acest lucru. Proiectul initial avea in vizor 40 de bolnavi care sa beneficieze de aceasta noua sectie, dar spatiul este destul de mic asa ca am redus capacitatea la 35 de paturi. Lucrarile vor demara in curand in incinta pavilionului de dermatologie si speram sa fie finalizate in aprilie-mai a anului viitor. Sectia se va infiinta la etajul doi al cladirii”, ne-a declarat Teodora Olariu, director interimar al Spitalului Clinic Municipal Arad. Si cea de-a doua editie a Balului de Cristal, cea organizata anul trecut, a avut ca scop ajutorarea cu fonduri a Spitalului Clinic Municipal, atunci cand s-au colectat de la aradenii marinimosi aproximativ 200.000 de euro pentru trei mari proiecte, modernizarea blocului operator, cladirii Dermatologiei si a unui laborator de analize. „Este al treilea an al Balului de Cristal. Este un moment de bilant pentru societatea caritabila din municipiul nostru si ma bucur ca noi atingem astazi o valoare de peste 800 de milioane de lei vechi, bani pe care noi o sa-i acordam Spitalului Municipal. Si tot astazi (sambata, n.r.) veti vedea ce proiecte indraznete au partenerii nostri tocmai pentru a da un semnal pozitiv pentru ca sociatatea care are o anumita bunastare trebuie sa faca gesturi de caritate pentru cei care poate nu au avut atat de multe sanse in viata”, a declarat primarul Gheorghe Falca.
Si ca o curiozitate pentru toti cei care au vrut sa afle ce se mai serveste la un astfel de eveniment, mai ales atunci cand prezenta se plateste cu bani grei, va putem spune ca invitatii au servit la gustarea rece tartine cu icre, tartine cu anchois, terina de branza si jambon pe pepene. La felul principal au primit ficat de gasca pe ananas, cu sos de struguri, muschi de vita pe cruton, cu sos de piper verde, piept de curcan pe mar, cu sos de alune si nuci alaturi de garnituri precum zuchini, ciuperci si brocoli. Masa s-a incheiat cu un delicios desert de spuma de ciocolata.

Camelia Bente - Glasul Aradului

  • Aradul muzical - Chitara si poezie

Chitaristul Corneliu George Voicescu si actorul Zoltan Lovas au sustinut un recital muzical-literarSala mica a Filarmonicii a gazduit din nou un recital muzical-literar in seara zilei de 8 decembrie, sustinut de chitaristul Corneliu George Voicescu si actorul Zoltan Lovas care ne-a lecturat scrisori adresate lui Mos Craciun si povesti legate de mult asteptatul personaj.
Daca actorul aradean ne-a obisnuit deja cu arta sa de vrajitor al cuvintelor, nedezmintindu-se nici de asta data, chitaristul Voicescu nu ne-a vizitat cam demult.
Sigur, noi ne vom opri cu preponderenta asupra laturii muzicale a manifestarii, aceasta fiind specialitatea rubricii noastre.
Muzicianul oaspete, Cornelui Voicescu, si-a inceput recitalul cu un vechi cantec de mare succes pana in zilele noastre, “Greensleeves”, in notatia lui John Dowland (1562-1626), cantec ascultat recent pe aceeasi scena intr-o prelucrare variationala.
Din creatia aceluiasi lautist si compozitor englez, chiaristul brasovean a oferit aradenilor “The Cobber”, leganatul “Wilson's Wild” si “Go from my Window” cu stilul sau responsorial imitativ.
Din creatia mai batranului florentin Vincenzo Galilei (1520-91},tatal celebruli astronom, lautist, violonist, compozitor si teoretician de seama, Corneliu Voicescu a facut cunoscut aradenilor “Bianca fiore”.
Chitaristul, compozitorul si dirijorul spaniol Jose Vinas (veacul al XIX-lea) a fost prezent cu “Fantasia”. Trecand imaginar Oceanul,ne-am apropiat de primul compozitor brazilian de renume mondial,Heitor Villa Lobos cu aproape 1.000 de compozitii in toate genurile, cu “Preludiul nr.1”, iar de mai putin cunoscutul Joao Pernambuco cu ”Brasilian Dance” ca si concetatenii celor dinainte, Antonio Carlos Jobim (n.1934} cu “Corcovado” si ceva mai tanarul Baden Powell cu “Deve ser amor”.
Largul evantai al creatiei chitaristice a mai cuprins: “Ho-ba-la-la” de Joao Gilberto, ”Bossa Chico” a lui Sozinha Nao si vivanta “Habanera” a lui C. Roccia.
Incheierea s-a facut cu antrenantul “The Entertainer” semnat de Scott Joplin, mult aplaudat de cei prezenti.
Am mai facut si cu alta ocazie o observatie legata de suprapunerea rostirii versurilor sau prozei pe fond muzical (la mijlocul programului}, ca rareori cele doua au acelasi mesaj, o subliniem cu atat mai mult cu cat acest gen de manifestari au mai avut loc, chiar in aceasta stagiune.
De data aceasta aduc in sprijin amintirea unei intalniri a cercului profesorilor de muzica cu dirijorul Eliodor Rau, in care experimentatul muzician abordase aceasta problema in acelasi fel.
Fuziunea cuvant - sunete muzicale este o preocupare multimilenara a cretorilor populari sau profesionisti, ramanand pana in ziua de azi un tel greu de atins. De la simplul cantec popular si liedul profesionist, la opera, cantata, oratoriu etc. mereu se cauta sudura celor doua arte, cea a cuvantului si cea a muzicii.
Asadar, simpla suprapunere a doua mesaje in limbaje diferite poate crea deseori senzatia de divergenta, auditorul neputand sa le urmareasca si sa le perceapa deodata.
Cu siguranta, melomanii prezenti ar fi fost dispusi sa stea mai mult in sala frumos dichisita, pentru a asculta pe-ndelete programul, chiar daca ar fi durat mai mult.

Concert de Advent
Concertul de Advent ce a avut loc la Filarmonica s-a remarcat printr-un program variat si atragatorOrchestra Filarmonicii, dirijata de Dorin Frandes, corul lui Robert Daniel Radoias, avandu-i alaturi pe solistii Teodora Ciucur si Cristian Tuns, au oferit aradenilor un Concert de Advent, cu un program variat si atragator.
Orchestra si-a inceput programul cu Concerto grosso op. 6 nr.8 in sol minor “Per la Notte di Natale” dedicata de Arcangello Corelli, dupa cum ne spune si titlul, serii de Craciun, creand de la bun inceput o atmosfera elevata.
Avandu-l ca solist pe Cristian Tuns, tanar si activ membru al orchestrei, formatia instrumentala a lui Dorin Frandes a abordat o alta lucrare celebra din perioada preclasica, “Concertul pentru oboi si orchestra in re minor” de Alessandro Marcello, in care interpretii au redat trairi luminoase si inerentele dar trecatoarele umbre.
Celebrul “Adagio” semnat Tomaso Albinoni, avandu-i ca solisti pe Sorin Dagariu la pian si pe Dorel Bic la vioara a fost primit cu vii aplauze de public.
Aceeasi formatie intrumentala a interpretat Pifa, nr.13 din oratoriul “Messias” a lui Georg Friedrich Haendel.
Timisoreana Teodora Ciucur, pe care melomanii aradeni o considera si solista lor, a talmacit din creatia lui Mozart “Exultate Jubilate (Alleluja)” K 165, imbinand sensibilitatea cu velocitatea, apoi “Laudate Dominum”, avand alaturi si corul instruit de R.D. Radoias.
Cu rugaciunea de inalta elevatie care este “Ave Maria” de Bach/Gounod”, solista, avand alaturi orchestra lui D. Frandes, a emotionat odata in plus pe cei prezenti.
Intregirea programului serii de Advent a fost completata de solista cu nr. 16 din “Messias”, Aria “Erwach, frohlocke, o Tochter von Zion”, pentru ca formatia corala acompaniata de orchestra sa incheie cu vestitul “Halleluja” din acelasi oratoriu haendelian.
Dirijorul, dr. Dorin Frandes a reusit sa imprime corului si totodata publicului o stare emotionala de exaltare care nu va fi uitata curand.
Pacat ca un grup de tenori au tinut la un moment dat, cu orice pret, sa iasa in evidenta exultand taria, calitate ce nu prea are nimic comun cu emotia artistica. Nu e pentru prima oara.
Altfel, in mare, manifestarea s-a inscris intre reusitele acestei stagiuni aniversare.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]