Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !



Cu adanca durere in suflet, va anuntam decesul colegului nostru prof. Gheorghe Puterity.
Inmormantarea va avea loc sambata 18 octombrie 2008, la ora 14 la Cimitirul Pomenirea.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!,
Colectivul Virtual Arad

 

Miercuri, 15 octombrie 2008

Stirile TVA aici
  • Liber la vanzarea patrimoniului

Levente Bognar a facut interventii pe langa Guvern si astfel Primaria a obtinut dreptul sa cumpere imobilele de patrimoniu din orasViceprimarul Bognar Levente a obtinut dreptul sa cumpere pentru primarie imobilele de patrimoniu din oras.
Vesti bune pentru aradeni si pentru imobilele de valoare. Primaria va putea sa cumpere, in sfarsit, casele monument istoric pe care pusese ochii de ceva vreme, cu toate ca o recenta ordonanta de Guvern interzicea orice fel de achizitii de acest fel.
Totul a fost posibil doar dupa ce Primaria Arad, prin viceprimarul Bognar Levente, a facut interventii pe langa Guvern, subliniind faptul ca institutia demarase deja negocieri pentru cumpararea unor imobile istorice. „Datorita interventiilor facute de mine, am reusit sa modificam Ordonanta nr.37/2008 iar primariile pot cumpara imobilele de patrimoniu. In fapt, ordonanta era in contradictie cu Legea 422 care ne dadea drept de preemtiune la achizitionarea imobilelor de patrimoniu”, ne-a declarat viceprimarul.
Proiectul Primariei Arad ajunsese doar un vis, odata cu aparitia ordonantei 37, iar imobilele de valoare precum Teatrul Vechi, Casa Hirschl, Cinematograful Studio sau Turnul de Apa continuau sa se degradeze. Lucrurile s-au schimbat odata cu interventia lui Bognar Levente, autoritatile primind dezlegare la cumpararea imobilelor de valoare.
Incep evaluarile
Oficialul ne-a declarat faptul ca primaria a trecut, deja, la discutii cu proprietarii imobilelor. „Am avut deja o intalnire cu proprietarii, ca sa incepem sa facem evaluarile noastre pentru Casa Hirschl, Vama Arad si Turnul de Apa. Trebuie sa ajungem, desigur, la o intelegere cu proprietarii asupra valorii acestor cladiri, ca sa nu se intample ca astfel de imobile sa dispara, asa cum s-a intamplat cu Casa Turceasca”, a precizat Bognar.
Si Parcul Reconcilierii
Un alt proiect ambitios al Primariei Arad si de suflet pentru comunitatea maghiara, proiectul de extindere a Parcului Reconcilierii, nu s-a bucurat insa de derogarea venita de la Bucuresti. Motivul e simplu: cladirile pe care primaria vrea sa le cumpere pentru a le demola mai apoi si a extinde parcul pana la Turnul de Apa nu sunt cladiri de patrimoniu. Totusi, si aici, viceprimarul spera sa obtina derogare. A facut deja o cerere la Guvern, iar de partea sa sunt si liderii national ai UDMR.
„Am facut si in acest caz demersuri la Guvern pentru exceptie de la interdictia de cumparare. Pentru acest proiect avem un PUZ inca din 2004 si am si primit bani de la Guvern. In plus, Marko Bela si ambasadorul Ungariei sunt de acord sa sustinem la Arad, tocmai pentru ca aici exista acest parc, urmatoarea intrunire a Guvernelor roman si maghiar."
14 miliarde
Incercarea de la trece cladirile din zona parcului ca exceptii de la ordonanta 37/2008 are destule sanse de reusita, daca tinem cont ca aici e vorba de un puternic interes al comunitatii maghiare din tara. In plus, in acest an, Guvernul a alocat pentru investitiile ce ar fi urmat sa se realizeze aici 14 miliarde de lei vechi, bani care in momentul de fata nu pot fi cheltuiti.

A.B. - Jurnal aradean

  • La Cantina Municipala mananca zilnic 350 de persoane

350 de persoane mancanca zilnic la Cantina MunicipalaCantina Municipala, situata pe B-dul Revolutiei nr. 93, gazduieste zilnic 350 de persoane, care au dosare la serviciul social al Primariei. 
Masa se serveste o data pe zi, intre orele 12-14, cantina fiind inchisa in zilele de sambata si duminica.
In ceea ce priveste modalitatea de realizare a meniurilor, se tine cont de suma aprobata, care este de 6 lei/meniu si de aportul caloric necesar zilnic. 
Avand in vedere ca cele mai multe persoane care iau masa la Cantina Municipala, sunt copii si batrani, aportul caloric trebuie sa fie unul potrivit pentru acestia, bogat in proteine, fibre si vegetale. 
La inceputul fiecarei luni se realizeaza o evidenta a persoanelor care au dosar social si astfel se cunosc exact cate portii trebuie pregatite in fiecare zi. 
"Meniul unei zile cuprinde felul I, felul II si, de patru ori se saptamana, oamenii primesc si desert. Doar sambata si duminica se primeste pachet pentru acasa, deoarece cantina este inchisa. Un exemplu de meniu, cum este cel de azi (n.r. ieri) cuprinde: supa de varza cu bulion la felul I, soté de ficatei cu pilaf de orez la felul II, paine si bomboane dropsuri. Pentru sambata si duminica, oamenii primesc la pachet: paine, branza topita, conserve de peste si de fasole cu carnati, pateu de ficat si ca desert napolitane", a declarat Valeriu Maris, director al cantinei.
Pentru a facilita accesul persoanelor la cantina, exista in fiecare cartier cate un centru de zi, unde acestea pot lua zilnic masa. 
Mancarea este pregatita la Cantina Municipala din centru, dupa care, cu ajutorul a doua masini, este transportata spre centrele din cartiere. 
De asemenea, pentru persoanele care beneficiaza de masa la cantina si nu se pot deplasa, mancarea este adusa chiar la domiciliul lor. 
Pe langa persoanele care au dosar social, mai pot lua masa la cantina si persoane  care viziteaza orasul sau care sunt doar in trecere, un meniu fiind oferit tot la pretul de 6 lei. 
Banii pentru realizarea meniurilor vin de la bugetul local, iar pentru ca sediul cantinei se afla chiar in centru, aspectul ei este foarte important. 
"Pentru a ne gospodari, printr-o hotarare de la Consiliul Local, inchiriem sala pentru organizarea a diverse evenimente, cum ar fi botezuri, baluri sau nunti. Se percepe o taxa de inchiriere de 20 euro pe ora, iar banii adunati de aici ii utilizam pentru diferite nevoi. Chiar acum am inceput sa renovam, se zugraveste si atunci cand este necesar sunt cumparate noi instrumente pentru gatit. Tot noi organizam mese festive pentru diferitele evenimente culturale sau sportive organizate de Primarie", a adaugat Valeriu Maris.
Persoanele care beneficiaza de masa la cantina sunt, in primul rand, copii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea familiilor cu probleme. 
A doua categorie de beneficiari sunt tinerii care urmeaza cursuri de zi la institutiile de invatamant ce functioneaza in conditiile legii pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 25 de ani, respectiv 26, in cazul celor care realizeaza studii superioare cu o durata mai mare de cinci ani. 
Alta categorie sunt persoanele care beneficiaza de ajutor social sau alte ajutoare banesti acordate in conditiile legii si a caror venit este pana la nivelul venitului net lunar  pentru o persoana singura luata in calcul la stabilirea ajutorului social. 
"In Arad cei care beneficiaza de ajutor social, nu mai au parte si de masa la cantina, anul acesta cei mai multi dintre ei alegand ajutorul social", a spus Cezar Janca, sef al Serviciului Social de Prestatii Sociale din cadrul Primariei. 
Mai pot beneficia de masa la cantina, pensionarii; persoanele care au implinit varsta de pensionare aflate intr-una din urmatoarele situatii: sunt izolate social, nu au sustinatori legali sau sunt lipsite de venituri; invalizii si bolnavii cronici si orice persoane care temporar nu realizeaza venituri si nici nu sunt bolnavi cronici (pe o perioada de trei luni). 
"In proportie de 90 % cei care beneficiaza de masa la cantina sunt tot aceiasi ca si anul trecut", a afirmat Cezar Janca.
Marea majoritate beneficiaza de masa gratuita, doar unele persoane platind 30% din pensie (intre 60 si 80 de lei lunar), iar cei care beneficiaza de gratuitate deplina sunt copiii sub 18 ani.

Anca Oprea - Observator

  • Doi aradeni in Topul 300 al bogatilor

Conform topului realizat de revista Capital, Tudor Caracioni este unul dintre primi 300 de milionari in euro ai tariiAradul are numai doi milionari in euro conform Topului 300 - cei mai bogati romani realizat de revista Capital. Este vorba despre fratii Adrian si Floare Cuc, care au reusit sa acumuleze o avere impresionanta in euro din activitati de distributie si retail si despre Tudor Caracioni a carui avere provine din productia de aparate de masura si control dar si din tranzactii imobiliare. In timp ce agoniseala fratilor Cuc este estimata in preajma valorilor de 75-80 de milioane de euro, Caracioni a adunat „numai” 28-30 de milioane de euro. Milionarii aradeni nu au reusit sa se incadreze printre primii zece bogati ai tarii, unde averile sunt absolut naucitoare.
Top zece de miliarde
Conform clasamentului realizat de Capital, averile Romanilor din top zece sunt cuprinse intre 2,4 miliarde de euro si 800 de milioane de euro. Cap de lista, cu o avere fabuloasa estimata la 2,5 miliarde de euro, este Gigi Becali, urmat de Ion Ţiriac, cu 2,2-2,4 miliarde, Dinu Patriciu, cu 2 miliarde sau familia Paunescu , a carei avere se situeaza intre 1,5 si 1,6 miliarde. Ultimii doi clasati sunt fratii Micula cu 960-980 de milioane de euro si fratii Cristescu, a caror avere ajunge la 800-820 de milioane.
Imobiliarele - cap de lista
Sondajul realizat de Capital releva o tendinta clara a bogatilor Romaniei de a investi in afaceri imobiliare. Pana in 2007, romanii obisnuiau doar sa achizitioneze terenuri ca apoi sa la vanda mai scump. Constructiile sau protectia mediului sunt, de asemenea, la mare cautare. La fel si transporturile sau investitiile in agricultura. Echipa Capital a identificat anul acesta 40 de nume noi ajunse in top 300. Puse cap la cap, averile celor mai bogati 300 de romani ajung la circa 39 de miliarde de euro, adica 32,5% din Produsul Intern Brut al tarii. La aceste performante, contributia celor doi aradeni milionari in euro este de aproximativ 110 milioane de euro.

Monica Tulcan  - Glasul Aradului

  • Proiect de cinci sute de mii de euro pentru extinderea Hotelului Moneasa

Hotelul Moneasa va accesa un proiect european in valoare de 500 de mii de euro pentru dezvoltarea bazei materialeHotelul va aplica, incepand de anul viitor, un nou procedeu de tratament, de la care spera cresterea numarului de turisti straini: impachetarile in spirulina vie
Hotelul Moneasa, din statiunea careia i-a imprumutat denumirea, va accesa un proiect european de dezvoltare a bazei materiale, in valoare de 500 de mii de euro.
Banii vor fi destinati amenajarii a 24 de camere noi, destinate exclusiv pensionarilor care folosesc baza de tratament a hotelului.
Camerele vor fi construite distinct fata de actualul corp de cladire, langa baza de tratament.
"Este un proiect ambitios, in care cred foarte mult. Anul acesta am avut in prima faza 1500 de locuri pentru pesionari, prin Casa de Pensii, apoi am mai primit o suplimentare de 500 de locuri. Hotelul a functionat mereu la capacitate maxima, si de aceea ne si punem acum problema extinderii sale. Am avut si 26 de nunti, vom mai avea si altele pana la sfarsitul anului, iar mare parte din nuntasi se cazeaza si ei la hotel. Afacerea merge, am luat alaturi de mine un director tanar, iar acum ne gandim deja la programul de iarna, avem conturate ofertele chiar si pentru Revelion" – ne-a declarat Nicoara Cret, proprietarul hotelului Moneasa.
Interesant de amintit este ca nu numai pensionarii frecventeaza hotelul.
Cele doua apartamente de lux au fost ocupate in fiecare sfarsit de saptamana, desi pretul pe noapte al fiecaruia este de 3,6 milioane lei vechi.
O noutate absoluta o reprezinta faptul ca baza de tratament se va innoi complet, pornind de la mobilier, la dotarile medicale.
A doua piscina a hotelului (bazinul mai mic) va fi amenajat pentru cultivarea spirulinei, iar hotelul va asigura, la recomandarea medicului specialist, impachetari cu spirulina vie pentru cei ce se trateaza la Moneasa.
Este vorba de o alga complexa, care contine toate elementele necesare bunei functionari a organismului uman.
Un medic de la baza de tratament a realizat deja un stagiu de pregatire si perfectionare la specialistul nr. 1 din Romania in tratamente cu spirulina.
"Impachetarile cu spirulina vie sunt inca o necunoscuta in majoritatea bazelor de tratament din tara. Eu zic ca aducerea acestui procedeu la Moneasa va fi un succes nu numai pentru hotelul nostru, ci pentru partea de vest a tarii. Exista turisti straini care vin special pentru un astfel de tratament in Romania, iar noi vom putea profita si de pozitia noastra geografica pentru a-i atrage in judetul Arad, la Moneasa"
, spune Nicoara Cret.
Anul viitor, si piscina hotelului se modernizeaza.
In primul rand, continua forarea dupa apa termala.
Acum din pamant vine apa de 37 de grade, pe conducta se pierd doua grade Celsius, astfel ca apa din bazin are 35 de grade.
Potrivit studiilor de specialitate, cu cativa metri mai adanc temperatura apei este de 40 de grade Celsius, iar proprietarul hotelului sustine ca va face investitia necesara adancirii forajului.

Observator

  • De 3 X mai multe droguri, la granita cu Ungaria

Captura de droguri din acest an a crescut semnificativBoom al drogurilor la granita cu Ungaria, dupa ce politistii de frontiera aradeni au descoperit, in primele 9 luni anului, de 3 ori mai multe droguri decat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Politistii de frontiera aradeni au depistat in 147,079 kg stupefiante, fata de 54,000 kg. in aceeasi perioada din 2007, reprezentand o valoare de 3 ori mai mare", se arata in bilantul Politiei de Frontiera Arad.
Cel mai intalnit drog a fost de heroina, din care s-au descoperit 143 kg.

Alex Negru - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]