Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 15 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Ziua Crucii

Ziua Sfintei CruciDuminca s-a sarbatorit omenirea inaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci. 
Constantin cel Mare, intaiul imparat al crestinilor, avea razboi, precum zic unii din istorici, la Roma, impotriva lui Maxentiu, pana a nu lua imparatia, iar altii zic ca la apa Dunarii impotriva scitilor.
Vazand ca multimea potrivnicilor era mai multa decat oastea lui, Constantin cel Mare era cuprins de nedumerire si frica. 
Atunci i s-a aratat in amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer si litere romane imprejurul Crucii, care si acelea erau inchipuite cu stele si ziceau: "Intru aceasta vei birui"
Facand numaidecat o cruce de aur, dupa chipul celei ce i se aratase si poruncind sa fie purtata inaintea ostasilor sai, au dat razboi cu vrajmasii, dintre care cei mai multi au pierit, iar altii au fugit. 
Pentru aceasta, gandind intru sine la puterea Celui ce a fost rastignit pe Cruce, si crezand ca Acesta este Adevaratul Dumnezeu si intarindu-se cu Botezul impreuna cu maica-sa, a trimis-o la Ierusalim ca sa gaseasca Crucea lui Hristos. 
Si a aflat-o ascunsa, impreuna cu celelalte doua cruci, pe care fusesera rastigniti talharii; si nu numai crucile, ci si piroanele le-au aflat. 
Nestiind imparateasa care ar fi Crucea Domnului, s-a aratat aceasta prin minune. 
O femeie vaduva moarta, de care s-a atins Crucea a inviat; iar celelalte doua cruci ale talharilor nu au aratat nici un semn de minune. 
Atunci imparateasa s-a inchinat si a sarutat Crucea, impreuna cu toata suita. 
Si neputand incapea tot poporul sa se inchine s-a rugat ca macar sa o vada. 
Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, si a inaltat deasupra amvonului Cinstita Cruce, si vazand-o poporul, a inceput a striga: "Doamne miluieste!" 
Si de atunci a inceput a se tine sarbatoarea Inaltarii Cinstitei Cruci.
Tot in aceasta zi se sarbatoreste pomenirea adormirii celui intre sfinti Parintele nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.
Sfantul Ioan Hrisostomul ("Gura de Aur") a raposat in aceasta zi de 14 septembrie, anul 407, in exil, si pentru praznicul Cinstitei Cruci, i s-a mutat slujba in luna noiembrie in 13 zile. 
Iar la 27 ianuarie praznuim aducerea moastelor sale la Constantinopol.
Tot in aceasta zi, crestinii o pomenesc pe binecredincioasa impararateasa. 
Aceasta sfanta a fost sotia imparatului Teodosie cel Mare, si petrecand toata viata ei intru dreapta credinta in grija si nevointa spre saraci, asa s-a mutat catre Domnul.
Tot in aceasta zi se pomenesc cei 170 sfinti Parinti, care s-au adunat la sfantul a toata lumea Sinod al VI-lea.
In anii 680-681, pe vremea imparatului Constantin VI Pogonatul, tatal lui Iustinian cel Mic, Riznomitul, carma Bisericii Constantinopolului o purta Serghie, si a Bisericii Romei, Agaton. 
Si s-au adunat la Trula palatului imperial ce se chema Oat, acestia si trimisii papei Agaton, ai patriarhilor de Ierusalim si Alexandria, trei episcopi occidentali si alti episcopi si Parinti din Orient, pana la numarul de 170, si supunand anatemei pe monotelitii: Serghie, Pir, Petru si Pavel, ce fusesera episcopi ai Constantinopolului, si pe Macrovie al Antiohiei, pe Chir al Alexandriei, pe Onorie al Romei, pe Stefan si Polihronie si pe cei ce erau la un gand cu dansii.
Sfantul Sinod s-a adunat pe vremea celui mai sus zis Constantin Pogonatul, iar Cartea Canoanelor s-a facut in zilele lui Iustinian, fiul lui.
Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Papa. 
Acest sfant a trait pe vremea imparatiei lui Maximian si a lui Magnus, ighemonul cetatii Larandrei din Eparhia Licaoniei. 
Iar chipul muceniciei sale a fost in multe feluri in timpul carora si-a dat sufletul catre Domnul.
De asemenea se sarbatoreste, tot astazi, pomenirea Sfantului noul cuvios Mucenic Macarie, care a marturisit in Tesalonic la anul 1525, si a fost ucenic al Sfantului Nifon, patriarhul Constantinopolului, si care prin sabie s-a savarsit.

Adrian Cotuna - Glasul aradului

  • Afacere sub Avram Iancu

Sub Piata Avram Iancu se va amenaja parcare si spatii comercialePrimaria Arad repune pe tapet proiectul: parcare sub piata si pe 20% din subsol spatii comerciale
Primaria Arad nu renunta la proiectul prin care ar urma sa se amenajeze sute de locuri de parcare sub Piata Avram Iancu si sa rezolve in parte una dintre cele mai grave probleme din oras.
Proiectul va intra, se pare, in curand in linie dreapta, modificat insa fata de propunerea din trecut, care nu si- a gasit prea multi finantatori. 
Acum 20% din terenul situat sub piata va reveni firmei care va amenaja parcarea, pentru a- si face aici spatii comerciale.
Gheorghe Falca sustine ca doar asa se gasesc investitori care sa fie de acord sa cheltuiasca peste 10 milioane de euro intr- o parcare si ca propunerea de acum este pe lege. 
In plus, edilul sustine ca proiectul are girul unor specialisti BERD, care au analizat situatia parcarilor din Arad inainte de startul lucrarii realizate pe creditul bancii europene. 

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Peste 2.000 de persoane l-au comemorat pe Avram Iancu la Tebea

Comemorarea lui Avram Iancu la TebeaPeste 2.000 de persoane s-au aflat ieri la Tebea, judetul Hunedoara, pentru a participa la comemorarea a 136 de ani de la moartea lui Avram Iancu, unul dintre cei mai mari revolutionari de la 1848. 
Oficialitati din toate colturile tarii au venit sa depuna coroane de flori in cinstea eroului national, printre care si Traian Basescu, Theodor Stolojan, Adrian Paunescu si Gheorghe Funar. 
Dupa ceremonia de depunere a coroanelor si oficierea unei slujbe reliogioase la mormantul lui Avram Iancu, cei prezenti la eveniment s-au bucurat de o adevarata petrecere campeneasca: cu mancare si bautura din belsug, muzica si voie buna. 
Sarbatoare s-a incheiat tarziu in noapte, in timp ce multi dintre romani inca aprindeau lumanari in cinstea eroului inmormantat in Tara Zarandului, langa gorunul lui Horia.

Andrea Dorotovics - Glasul aradului

  • Trafic de transfugi cu TIR-uri KFOR

Transport de transfugi cu TIR-uri ale KFORPolitistii de frontiera din Arad au prins, vineri noapte, la granita cu Ungaria, 19 persoane, printre care si 3 copii, ascunsi intr-un TIR care circula sub egida KFOR. Cel mai mic copil din grup are doar doi ani.
Camionul, care circula sub egida KFOR, era condus de un sofer croat sitrnsporta o masina de teren militara din Kosovo pentru Germania. 
Politistii de frontiera de la Nadlac au intrat la banuieli cand au constatat ca ceva nu e in regula cu TIR-ul.
Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Arad, Mihaela Les, spune ca "suspiciunile politistilor au pornit de la cablul de siguranta al prelatei care nu era introdus prin toate verigile, era rupt si innodat in partea din spate a cabinei. Cercetarile continua".
Intre cei 19 sarbi din Kosovo se aflau 11 barbati, 5 femei si 3 copii. 
Soferul croat sustine ca nu stie cum au ajuns sarbii in camionul pe care il conducea. Calatoria tuturor s-a oprit la Nadlac.
Din cauza numarului mare de transfugi, cercetarile sunt extinse pentru a se afla daca transportul face parte dintr-o retea specializata in traficul de persoane si calauzirea grupurilor de migranti.
Sunt din ce in ce mai multi
Grupurile mari de transfugi din TIR-uri s-au inmultit in ultima vreme. Pe 3 iulie, politistii de frontiera de la Varsand au descoperit, ascunsi in doua TIR-uri, 12 cetateni din Republica Moldova si 22 de turci. 
Pe 12 august, alti 19 turci incercau sa iasa din tara ascunsi intr-un TIR ce transporta 20 de tone de caise. 
Pe data, 2 septembrie, 8 turci au incercat sa iasa din tara intr-un TIR cu haine, iar pe 7 septembrie, 11 turci si irakieni, printre care si cei care au incercat sa iasa din tara pe 2 septembrie, au mai fost prinsi o data, la Varsand.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Piata de masini functioneaza si in timpul saptamanii

Piata de masini functioneaza si in timpul saptamaniiPiata de masini este un loc unde iti poti achizitiona o masina la mana a doua, la un pret care poate fi negociat.
Duminica se intalnesc la iesirea din Arad spre Nadlac cei care-si expun autovehiculele si cei care vor sa-si cumpere o masina sau piese auto, casetofoane, DVD-uri.
Insa, de ceva vreme, piata de masini a devenit neincapatoare si in timpul saptamanii, deoarece proprietarii care nu reusesc sa-si vanda autoturismele, prefera sa plateasca o taxa de 40 de lei pe saptamana pentru a scapa de stresul intretinerii unei masini.
Pentru aceasta suma, masina poate fi lasata in piata pe toata durata saptamanii, unde este pazita 24 de ore din 24, iar proprietarii nu isi vor mai bate capul cu locurile de parcare si cu masurile de siguranta ale masinilor pe care nu le folosesc.
Cele mai multe au numerele expirate sau nu sunt inmatriculate, fiind aduse din strainatate, asa ca detinatorii  nu le pot folosi intre zilele de piata.
Afacerea cu masini la mana a doua a redevenit rentabila de cand s-a diminuat taxa de prima inmatriculare a scazut.
Pretul masinilor aduse din afara, in special din Austria si Germania, poate fi negociat, ajungandu-se la un pret destul de mic.
Astfel, comerciantii cumpara masinile din strainatate la un pret accesibil si le vand aici la un pret mai ridicat, alegandu-se cu un profit de cel putin 25-30 % din pretul masinii.
Daca un Audi A4 (diesel), din anul 1993, cu motor de 1,9 TDI, poate fi cumparat in Germania cu aproximativ 2 700 de euro, in piata de masini poate fi gasit la pretul de minim 4 000 de euro, plus taxa de inmatriculare care ajunge la 300 de euro.
Vanzarile au scazut insa considerabil, pentru ca cei care vor sa-si cumpere o masina, prefera sa treaca vama si sa o achizitioneze personal.
Astfel sute de masini luxoase, scumpe, dar si mai vechi pot fi vazute in piata de masini zilnic.
Cele care inca mai intereseaza publicul sunt cele diesel (pe motorina), in special Volkswagen, disponibile de la 2 000-2 400 de euro negociabil, BMW de la 3200 de euro negociabil, Mercedes de la 1 190 de euro.
Cei care isi expun masinile doar in week-end scot din buzunar doar jumatate din suma pe care o dau ceilalti proprietari, adica 20 de lei.
Acestia vin duminica si prezinta autoturismul, apoi pleaca si se reintorc in urmatoarea saptamana.
Dintre cei care procedeaza astfel, majoritatea detin masini inmatriculate, de care se folosesc in cursul saptamanii.
Pentru cei care inca mai merg la piata de masini tarifele de intrare sunt de 1 leu pentru  pietoni, 5 lei pentru motoare si motociclete, 15 lei pentru autoturisme,  30 de lei pentru camioane si 50 de lei pentru agenti economici.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]