Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 15 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Incepe show-ul în cartiere

Incep lucrarile de canalizare in trei cartierePrimaria a semnat contractele cu executantii lucrarilor de canalizare din Gai, Bujac si Sanicolau. 
Contractele dintre Primaria Arad si castigatorii licitatiilor organizate de Banca Mondiala pentru canalizarea a trei cartiere din Arad au fost semnate ieri, în Sala Festiva a Palatului Administrativ.
Este vorba de lucrarile de executie a canalizarii în Sanicolaul Mic, Gai si Bujac, dublate de asfaltarea strazilor si trotuarelor, investitie de peste 70 de milioane de euro.
La eveniment au participat primarul Gheorghe Falca, presedintele CJA, Iosif Matula, consilieri locali, directori de institutii, reprezentantii firmelor asociate care au castigat licitatiile, dar si un reprezentant al Bancii Mondiale, Doina Visa.
"Suntem în business, cum ar spune colegi mei de la Washington", a sustinut Doina Visa, în timp ce primarul Gheorghe Falca a tinut sa precizeze ca este "un eveniment deosebit de important în conditiile în care este vorba de cel mai mare proiect de infrastructura din Romania, dupa Bucuresti. Primim aici un grant de 40 de milioane de euro si vom reabilita în întregime cele trei cartiere".
ICIM, stapan peste cartiere
Este vorba de 55 de strazi din Gai, 73 de strazi din Bujac si 22 din Sanicolaul Mic. 
Castigatorii celor trei licitatii sunt mai multe firme, grupate într- o asociatie, ICIM gasindu- si loc în toate cele trei contracte.
Asociatiile dintre firmele Confort, Befonut, ICIM si Amarad, respectiv Amarad- Ekawark- Confort- ICIM au licitat pentru toate cele trei cartiere cele mai mici sume în contul lucrarilor: 81.193.033 RON pentru Gai, 114.536.716 RON pentru Bujac, respectiv 41.642.286 RON pentru Sanicolaul Mic. În aceste cartiere va fi realizata canalizarea, vor fi asfaltate strazile si trotuarele, vor fi statii de pompare, bazine de retentie etc.
Banca Mondiala ameninta
Constructorii nu au scapat însa, nici ieri, la moment festiv, de amenintarea Bancii Mondiale. 
Doina Visa le-a atras atentia firmelor romanesti care au castigat licitatiile ca "daca ati licitat cele mai mici preturi  doar în speranta ca va creste valoarea proiectului pe parcursul lucrarii, v- ati înselat. Misiunea bancii e de acum aceea de a superviza realizarea lucrarii, asa ca orice plata va fi verificata de noi".
Nici pentru primarie misiunea nu va fi usoara, pentru ca aceasta are de platit, în 15 ani, creditul de 10 milioane de euro luat de la Banca Mondiala, dar si 20 de milioane de euro, bani ce trebuie achitati pe parcursul lucrarii.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Suprafata fondului forestier al judetului Arad a crescut in ultimii cinci ani cu 670 de hectare

Directia Silvica anunta marirea suprafetei ce va fi impaduritaIncepand de astazi, pana in 15 aprilie, Directia Silvica organizeaza diverse actiuni specifice, numind acest interval "luna padurii"
Pentru ca "oamenii sunt precedati de paduri si urmariti de deserturi", se vor desfasura activitati intense de constientizare a populatiei privind protectia padurii. 
Teodor Tigan, directorul Directiei Silvice Arad, spune ca "de cand a intrat in vigoare legea retrocedarii, multe zone impadurite au fost defrisate, iar natura nu iarta. Multe paraie s-au napustit si au dat peste sate lasand in urma dezastre sau oameni care s-au trezit cu dealul in casa, din cauza taierii necontrolate a arborilor. Daca inainte de a se aplica legea retrocedarii in Romania exista o suprafata impadurita de 26,8 % , dupa 16 ani a scazut simtitor procentul padurilor. "
In acest an, Directia Silvica Arad si-a propus sa mareasca procentul suprafetei acoperita de paduri a judetului nostru cu 230 de hectare. 
In aceasta campanie vor fi plantati 1.200.000 de puieti, pretul de impadurire a unui hectar atingand suma de 1000 de euro.
In "luna padurilor" vor mai avea loc si alte activitati in care sunt implicati elevi aradeni si pensionari, precum si actiuni specifice domeniului silvicol, cum ar fi lucrari de exploatare si valorificarea a masei lemnoase, ca urmare a reimpaduririlor. 
Directia Silvica a avut deja o licitatie importanta in care din cei 10.150 de metri cubi de lemn au fost valorificati 5000 de metri cubi. 
In 8 aprilie va avea loc o alta licitatie considerata importanta, in care se va prezenta masa lemnoasa sub forma de loturi si piese in cele 18 subunitati ale ocoalelor silvice, acestea putand fi vazute incepand din 29 martie. 
De asemenea vor mai avea loc controale, lucrari de curatire, combaterea incendiilor si a sustragerii ilegale de lemn, revizuirea culturilor in pepiniere, infiintarea a 156 de culturi pentru vanat in cele 23 de fonduri de vanatoare. 
Nici drumurile forestiere nu au fost uitate, in acest an preconizandu-se repararea a 60 de kilometri de drumuri pentru care au fost alocati 1.700.000 de lei si infiintarea a 14 km de drum nou, suma alocata pentru aceasta actiune fiind de 2.000.000 lei .
Suprafata fondului forestier al judetului Arad a crescut in ultimii 5 ani cu 670 de hectare, clasandu-ne printre zonele care nu se confrunta cu probleme alaturi de Bihor, Satul Mare si judetele din sudul tarii.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Primaria reamenajeaza, vandalii distrug

Parcul Europa a fost pregatit pentru copiiSa faci o plimbare prin parcurile de pe Malul Muresului poate fi chiar o aventura. 
Imaginea pe care acestea o prezinta nu este tocmai una atragatoare dat fiind faptul ca la modernizarea acestora nu s-a mai lucrat de multa vreme.
Cosuri de gunoi, banci si absolut orice mobilier urban existent erau vandalizate de asa zisii tineri "bine crescuti", iar proprietarii de caini îi scoteau la plimbare si îi lasau sa-si faca nevoile pe unde apucau: alei, trotuare, spatii verzi. 
De altfel nici tasnitorile, desi exista nu functioneaza, astfel ca daca vrei sa bei o gura de apa si nu ti-ai luat la pachet de acasa, rabzi. 
Nu ca acest lucru nu s-ar întampla si în zilele noastre... doar ca nici un cetatean nu mai este interesat de aceasta problema deoarece a devenit o obisnuinta.
Modernizari s-ar putea face multe si în acest parc, dar daca nimeni nu e interesat.... 
Municipalitatea s-a gandit ca e de ajuns pentru copiii din zona o groapa cu nisip (în care si cainii îsi fac nevoile) si doua mese de ping-pong, restul lipsurilor nemaicontand. 
Dar iata ca macar în privinta unui parc Primaria Municipiului Arad a luat masuri, a Parcului Europa, desi nu pierdem speranta ca si cel din Micalaca (vizavi de Maranata) sa aiba parte de aceeasi soarta. 
Pentru ca imaginea pe care o reprezinta este, din punctul de vedere al unui simplu cetatean, anosta: mobilierul urban de aici este destul de vechi, iar spatiul este cam saracacios în privinta locurilor si modulelor de joaca pentru copii. 
"Deocamdata de acel parc nu stiu nimic. Probabil se va trece si la modernizarea lui, dar trebuie sa vedem cand si cum", a mentionat Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei.

 Corina Timpa - Glasul Aradului

  • Un oras mai frumos

In Arad a inceput amplasarea de flori pe stalpiPregatirile pentru infrumusetarea orasului sunt pe ultima suta de metri. 
Sute de plante curgatoare asteapta sa fie amplasate pe stalpii din centrul orasului. 
Toate acestea sunt in pepiniera Gospodaririi Comunale si vor fi amplasate in centrul orasului odata cu incalzirea vremii. 
In serele societatii mai sunt si cateva mii de flori care vor fi plantate imediat ce timpul o va permite. 
Pentru creserea lor este nevoie de cateva luni bune de munca. 
Cu toate ca in fiecare an in centrul orasului dar si pe spatiile verzi sunt plantate mii de flori, de cele mai multe ori, acestea sunt distruse sau furate. 
Asa s-a intamplat si anul trecut cand au disparut sute de muscate amplasate pe stalpi chiar in centrul orasului.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Statul, orb la problemele nevazatorilor

Educatia nevazatorilor este tratata cu superficialitateLoviti din toate partile, copiii nevazatori din Arad inca se inghesuie in bancile scolii
In Arad sunt aproximativ 300 de persoane sub 18 ani cu deficiente de vedere. 
Acestia primesc alocatia de stat de 40 de lei, dublata. 
Dar banii nu le ajung in folosinta daca urmeaza  cursurile Scolii Speciale si locuiesc la Centrul de Plasament, ca un blestem asupra dorintei de a invata carte sau a se profesionaliza intr-o meserie, care eventual i-ar ajuta sa isi castige painea.
Marginalizati de restul populatiei, persoanele care au deficiente de vedere nu se trateaza in timp, ei nu vad rasaritul soarelui sau chipul educatoarei de la gradinita, si daca il vad, vad doar o fasie, imagine incompleta la fel ca drepturile de care ar trebui sa beneficieze. 
Insa copiii sunt viitorul. Iar ei sunt cei mai asupriti.
Calin Alexandru Szilagyi, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, cu filiala in Arad, declara: "Noi am facut tot posibilul ca nevazatorii sa beneficieze de acea indemnizatie de asistenta sociala si de alocatia sociala. S-au facut toate demersurile, dar nu am fost ajutati cu nimic. Am fost si in proces cu statul roman, in 2002. Timp de o luna, doua, s-au dat alocatii si indemnizatii, dar dupa, s-au sistat. Noi am fost mai mici decat conducerea statului."
Pe langa faptul ca oamenii care au deficiente de vedere au greutati in a se integra, ei doresc sa invete si sa aiba parte de o viata cat de cat normala, judetul Arad bucurandu-se de forme de invatamant pentru toate categoriile de varsta, de la invatamat prescolar la scoala postliceala. 
Insa lipsa banilor duce in timp la eschivarea parintilor in fata inscrierii copiilor la o scoala speciala.
Silviu Vanda, director adjunct al Liceului pentru persoanele cu deficiente de vedere, Cluj, declara: "Daca copiii sunt in institutii, unde primesc totul pe gratis: mancare, echipament, daca locuiesc acolo non-stop, ei nu mai primesc nici un ban. Daca sunt in regim extern, isi primesc drepturile. La Arad, majoritatea sunt in regim intern. Statul cheltuieste cu ei, pe haine, mancare, personal, de ce sa le mai dea alocatie si drepturi? Pentru ca pierd acesti bani, parintii nu isi mai duc copiii la scoala si aleg sa intretina familia cu banii primiti."
O alta problema intampinata in gestionarea banilor este legata de alocatia de hrana, mult prea mica. 
"Eu am sesizat si Parlamentul Romaniei, mi se pare inuman ca alocatia sa fie de 7 lei, cum e in Arad, respectiv 6 lei, cat e la Cluj", ne mai spune Silviu Vanda.
Pe langa faptul ca depun un efort supraomenesc de a memora cele auzite in clasa, pentru ca explicatiile educatoarei sau profesorului nu sunt  integral reproduse in cartile editate in alfabetul Braille, ei nu sunt tratati la fel ca si ceilalti copii, care se bucura de cei 40 de lei lunar.
Daca alocatia de hrana pentru cei care sunt lipsiti de simtul vazului este de doar sapte lei, ce calitate trebuie sa aiba hrana data in schimbul alocatiei sociale? 
Si toate acestea, in ciuda faptului ca acesti copii au cel mai mare nevoie de ajutor, neputand a se descurca singuri nici in alegerea hainelor cu care sa mearga la scoala.
La propriu, acesti copii nu stiu cum arata banul. 
Nici domnul Calin Popescu Tariceanu!

Andreea Dorotovics - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]