Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 14 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradul, pregatit de Schengen

Aradul se straduieste sa intre onorabil in spatiul SchengenDrumuri de frontiera impecabile. Acesta e visul Consiliul Judetean Arad,  care se pregateste ca Aradul sa intre cum se cuvine in spatiul Schengen
Ca atare, CJA continua dezvoltarea proiectelor care vizeaza modernizarea infrastructurii rutiere si aducerea acesteia la standardele UE. 
"Avem proiecte transfrontaliere cu localitati din Ungaria. Unul dintre acestea il reprezinta planul de cooperare transfrontaliera privind legatura dintre comunele Graniceri si Elek", a afirmat Iosif Matula, vicepresedinte CJA.
Dupa ce s- a finalizat drumul Graniceri – limita hotar, acum va fi atacat si modernizat drumul Graniceri – Pilu. 
"Dorim sa cream o retea rutiera moderna, astfel incat la momentul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, in 2011 sau 2012, sa avem cat mai multe cai de traversare a frontierei", a sustinut Iosif Matula.
Valoarea intregului proiect se poate ridica la 4- 5 milioane de euro, dar accesarea intregii sume depinde si de partea maghiara, care a trimis in acest sens, o delegatie la Arad, in frunte cu primarul din Elek.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Iau masa, fac sex si arunca gunoaiele in padure

Strainii ne fac curatenie in spatiile protejateAu venit din toata tara, ba chiar si din strainatate pentru a face curat dupa romanii care arunca gunoaie in paduri si in locuri de agrement, chiar acestea fac parte din zone protejate.
Aproape 50 de voluntari romani si straini au luat parte la cea mai mare actiune de igienizare din Parcul National Lunca Muresului.
Autoritatile se plang ca in continuare, oamenii arunca gunoaiele la intamplare fara sa le pese de mediul inconjurator.
Aradenii au fost ajutati de 25 de tineri din mai multe tari europene. 
Înarmati cu manusi si zeci de saci de gunoi, tinerii au pornit prin padurea Ceala de la marginea Aradului, locul de picnic preferat de aradeni.
Din pacate, la plecare oamenii uita sa mai faca si curat, asa ca isi lasa gunoiul pe unde apuca… de cele mai multe ori, direct pe spatiul verde… sau daca au de aruncat lucruri mai intime, atunci tufisurile par sa fie locul perfect de depozitare.
"Îsi fac treburile si arunca chiar ceva ce nu pot sa spun acuma"
Voluntarii au ramas impresionati de cata mizerie au gasit.
"curatam padurea, nu doar pentru ca e parcul natural, ci pentru ca este o zona in care multi vin sa se recreeze, dar nu o respecta. Pur si simplu arunca gunoaiele cum vor ei, desi sunt cosuri de gunoi. E foarte multa mizerie. E foarte urat ca vin isi fac treburile si arunca chiar ceva ce nu pot sa spun acuma", spune Anca Tiptis.
Voluntarii au gasit multe prezervative si chiar lenjerie intima aruncata langa zona de campare.
Kaie Kuldkep spune ca "vin din Estonia si sunt unul dintre organizatorii programului de schimb de experienta intre tinerii din Europa. Facem cateva actiuni de ecologizare in Parcul Natural Lunca Muresului… acum facem curatenie, am reciclat hartie si am discutat despre natura. Este destul de murdar aici si din cate vedeti in cateva minute am adunat atat de mult gunoi. Cand am venit prima data aici am fost un pic socata de ce am vazut, dar se va schimba, sunt sigura".
Ovidiu Pirv, director Parcul Natural Lunca Muresului Arad, spune ca "este cea mai mare actiune de igienizare pe care am facut-o in acest an. Încercam sa acoperim o zona cat mai mare de padure, pasuni. În continuare se arunca foarte multe gunoaie si din pacate foarte multe au si impact vizual negativ, sunt acele PET-uri, care pe deasupra raman cu zecile sau sutele de an daca nu sunt stranse".
Tinerii s-au mai plimbat cu bicicletele prin padure sau cu barcile canoe pe Mures.
Prezenta tinerilor din strainatate in Romania are loc printr-un proiect realizat de un ONG din oras, si sustinut de Comisia Europeana, prin programul "Tineret in Actiune".

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Plescuta - Vor drumuri si scoli mai bune

Dorel Pogan - primarul comunei Plescuta este preocupat si de infrastructuraComuna Plescuta are in componenta sapte sate: Plescuta – centru de comuna, Aciuta, Budesti, Dumbrava, Gura-Vaii, Rostoci si Talagiu – cu o populatie totala de aproximativ 1.500 de locuitori.
Printre preocuparile administratiei locale, in acesta perioada, se numara cele legate de scoli, gradinite, dar si infrastructura.
Astfel, conform spuselor edilului-sef – Dorel Pogan, a fost asigurat necesarul cu lemne de foc pentru scolile si gradinitele de pe raza comunei.
Tot la capitolul invatamant, primarul spune ca asteapta fonduri pentru reabilitarea scolii din Plescuta – proiect ce prevede si un sistem de incalzire centrala.
În alta ordine de idei sa spunem ca au demarat lucrarile de asfaltare pe Drumul Comunal 51 care face legatura intre Aciuta – Talagiu – Varfurile, unde s-a pregatit un kilometru de drum, si unde autoritatile spera sa mai finalizeze alti trei kilometri pana la sfarsitul anului.
"Pe langa cele relatate, doresc sa mai adaug faptul ca au fost achizitionate un numar de patru cabine pentru statiile de autobuz de pe raza comunei noastre, cabine pe care urmeaza sa le montam in viitorul apropiat. Pentru ca cei ce folosesc acest mijloc de transport sa nu fie nevoiti sa astepte sub cerul liber, am decis montarea acestor cabine care sa-i protejeze de ploaie sau zapada" – completeaza primarul Pogan. 

Sida Voicu - Glasul Aradului

  • Cinci oferte pentru 90% din conducta Arad – Szeged

Gazoductul care va trece prin Pecica va transporta gaz din UngariaDivizia FGSZ a grupului petrolier MOL a acceptat cele cinci oferte primite pentru rezervarea a 90% din capacitatea conductei de gaze naturale Arad - Szeged, pe teritoriul ungar, potrivit companiei. 
"Au fost inregistrate cinci oferte, fiecare dintre ele indeplinind termenii si conditiile incluse in invitatia la licitatie, si in consecinta acceptate de FGSZ", au anuntat oficialii firmei. 
Capacitatea totala solicitata de cei cinci ofertanti, pentru perioada 1 iulie 2010 - 30 iunie 2030, depaseste 160.000 metri cubi pe ora, reprezentand 90% din capacitatea maxima a conductei, iar cererea pe termen scurt, in perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2010, se ridica la 70.000 metri cubi pe zi, potrivit companiei. 
Capacitatea totala a gazoductului va fi de 180.000 metri cubi de gaz pe ora. FGSZ si Transgaz au derulat in perioada 5 august - 3 septembrie o licitatie similara, in cadrul careia au primit tot cinci oferte, care acopereau insa numai 70% din capacitatea gazoductului. 
Transgaz si FGSZ au semnat, la inceputul lunii iulie, acordul privind interconectarea sistemului de transport intre cele doua state, prin construirea conductei Arad-Szeged, lucrarile urmand sa fie incheiate in 2010. 
Pentru inceput, gazoductul va transporta gaze din Ungaria spre Romania, urmand ca, pe viitor, modificari de ordin tehnic sa permita tranzitul si pe directia est-vest. 

C. P. - Observator

  • Aradul muzical – Rememorari

Cristian George Neagu informeaza publicul despre planul institutiei de a prezenta pe parcursul aceastei stagiuni si lucrari ale compozitorilor aradeniO impresionanta lume florala a asteptat joia trecuta pe melomanii aradeni in holul si sala mare a Filarmonicii. Dirijorul serii, Cristian George Neagu, primit cu aplauze calduroase de public, a inmanat diplome de fidelitate unor auditori constanti, dupa care ne-a informat asupra unui interesant plan al institutiei de a prezenta pe parcursul stagiunii aniversare lucrari ale compozitorilor aradeni Nicolae Branzeu si Nicolae Boboc, care au fost si primii dirijori ai noii Filarmonici de Stat, incepand cu 1948, anul crunt al nationalizarilor de tot felul. De asemenea, acest plan prevede si trecerea in revista a celor noua simfonii beethoveniene. 
Filarmonica aradeana chiar de la infiintarea ei in 1890 a abordat lucrari ale titanului simfoniei, in primul rand uverturi. Prima simfonie a acestuia a fost cantata la Arad in 6 martie1912 si 5 octombrie 1916, desi tara din care facea parte Aradul atunci, era in al treilea an de razboi (Mondial).
Daca ne referim la Filarmonica de Stat, trebuie sa amintim data de 10 octombrie 1978 (acum 30 de ani) cand directorul de atunci al institutiei, Eliodor Rau, inaugura dupa o truda indelungata “sala de concerte complet renovata”, dupa cum consemna ziarul lui Zavoianu, zis DZC, dirijand: Uvertura “Inaugurarea casei” si “Simfonia a IX-a” de Beethoven, cu solistii de marca ai vremii (Emilia Petrescu, Marta Kessler, Mihai Zamfir, Ionel Pantea), lucrari care au insotit si Rapsodia a II-a de Enescu. 
Aceste opusuri fusesera abordate de Filarmonica mai demult: Inaugurarea casei in 1913, la inaugurarea Palatului Cultural, acest minunat dar acordat aradenilor de catre Soceitatea Kolcsey, iar Simfonia a IX-a in 1927, la centenarul mortii lui Beethovan, cand lista orchestrantilor cuprindea 75 de membri, cea a coristilor 107, plus cei 4 solisti si dirijorul Dr. Walter Cornelius. Asa este ca e greu de crezut ? Totusi, asa a fost, dovada fiind frumosul si modernul program de sala.
Bethoven, Simfonia a IX-a interpretata la Arad 1927 Concertul din 9 octombrie, dirijat de amintitul Cristian George Neagu, a inceput cu “Rapsodia I” de Nicolae Branzeu, compusa ia 1958, avand la baza semnale de tulnic din Muntii Apuseni, colinde, inlantuite cu cantece de lume din diverse zone ale tarii, incheind cu jocuri precum: hora, sarba, rustemul, braul. 
Orchestra a imprimat cursivitate, robustete si antren discursului conceput pentru aniversarea a 10 ani de la etatizarea Filarmonicii.
In “Concerto grosso in La major op. 3 nr. 8” de Antonio Vivaldi, orchestra si cei doi solisti, Traian Roman si Florin Gherghel, nu au dat prilejul auditorilor sa “guste” frumosul, realizand lumini fugitive, ceva asemanator iuresului imaginilor perindate in goana unui tren rapid. Asta, din cauza punerii pe prim plan a tehnicismului, de altfel admirabil, imprimand discursului, mai ales in a treia miscare, o viteza toscaniniana, “boala” a vremurilor noastre, care insa... smulge aplauze! 
Simfonia I a lui Beethoven, lucrare ce tine de traditia clasica, dar premerge evolutia ulterioara a genului pe care titanul l-a revolutionat (amintim doar Menuetul care imbraca deja haina viitorului Scherzo), a captat auditorii aradeni printr-o vigurozitate cuminte totusi. 
Interpretii au evidentiat caracterul eroic a primei parti, secondat de umbre intunecate, ce scot mai bine in evidenta finele luminos, gratia si energia din partea secunda, stralucitoarele contraste dinamice din Menuet, nuantele de umor ale Finalului.
Marti, 14 octombrie, ora 19, Sala mica a Filarmonicii va gazdui un RECITAL DE PIAN al Mirelei Craciun cu un program Frederic Chopin.
Joi, 16 octombrie, ora 19, Radu Popa va realiza un MEDALION BRAHMS: Dublu concert pentru vioara, violoncel si orchestra cu Andrei Agoston si Laszlo Fenyo din Germania si Simfonia a III-a in Fa major.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]