Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 13 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Prima linie electrica noua dupa 20 de ani

Transelectrica a inaugurat ieri o noua linie electrica care leaga vestul tarii de sistemul energetic din UngariaTranselectrica a inaugurat, ieri, singura linie electrica realizata in Romania in ultimii 20 de ani, care leaga vestul tarii de sistemul de transport al energiei din Ungaria.
Noul obiectiv, care va dubla capacitatea de comercializare de electricitate intre cele doua tari, face parte din programul de cuplare a pietelor de profil din Romania, Ungaria si Austria.

„Scopul este scaderea pretului final al electricitatii“
„Miza principala a Romaniei in acest proiect este sa exporte energie catre piete unde pretul este mai bun si cererea mare, care sa creeze predictibilitate si mai mare incredere in piata. Scopul este scaderea pretului final al electricitatii“
, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
El sustine in continuare ca operatorul pietei din Romania, OPCOM, este indeptatit sa devina centrul tranzactiilor la nivel regional, avand in vedere experienta superioara in fata celorlalti operatori de sistem.
Romania poate deveni exportator net de electricitate odata cu realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, respectiv 2016, si cu punerea in functiune a mai multor termocentrale si hidrocentrale de cateva mii de MW, aflate in prezent in stadiu de proiect.

Fonduri europene pentru interconectare
Noua linie de interconectare de 400 kV Ungaria, Nadab-Bekescsaba, care leaga, de asemenea, Arad si Oradea, a necesitat o investitie de 25 milioane euro. Circa 6 milioane euro au provenit din fonduri PHARE, 14 milioane euro reprezinta credite sindicalizate de la BERD si Raiffeisen Bank, iar restul sunt fondurile proprii ale companiei.
Pana in prezent, Romania si Ungaria erau interconectate printr-un singur fir de acest gen. Din Ungaria, electricitatea merge mai departe spre Grecia si fostele tari iugoslave, unde cererea de energie este in crestere. „Strategia de viitor a Transelectrica include realizarea altor trei interconectari cu Serbia, Turcia, respectiv Republica Moldova“, a mai aratat Gal.
Pentru aceasta, dar si pentru modernizarea altor linii, compania are in vedere utilizarea fondurilor structurale.

Florentina Cioaca - Evenimentul Zilei

  • Peste 200 de persoane au participat ieri la bursa locurilor de munca, dintre care 15 au fost angajate pe loc

La Arad a avut loc o noua editie a bursei locurilor de muncaAgentia Judeteana pentru Ocupare a Fortei de Munca Arad in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Arad a organizat ieri “Bursa Muncii” sub egida “Festivalului National al Sanselor Tale” in Arad, promovand conceptul de “Invatare pe tot parcursul vietii“ ca premisa a sporirii sanselor in gasirea unui loc de munca.
La eveniment au participat furnizori de formare profesionala, consilieri specializati in medierea muncii, precum si reprezentantul Inspectoratului Scolar Judetean, Vasile Borza.
Au participat la bursa muncii 25 de agenti economici din judetul Arad, oferind 234 locuri de munca, in cele mai diverse domenii, spre exemplu: 80 de confectionere, 39 de muncitori necalificati, 20 de operatori in asigurari si 13 zidari.
De asemenea exista locuri de munca disponibile in meseriile de ospatar, bucatar, tamplar si tapiter.
Atat angajatorii, cat si cei interesati de un post au venit inca de dimineata fie pentru a-si prezenta oferta locurilor demunca, fie pentru a-si cauta o slujba.
Ludovic Silaghi: „Reprezint firma “Asistent Manager” si oferim posturi de barmani la Statia de benzina OMV. Avem disponibile 3 posturi, pentru a completa posturile libere avand in vedere ca unitatea functioneaza de mult, dar pana in prezent nu am avut niciun solicitant, dar e inca devreme”.
Lavinia Crucean: „Nu mi-am depus pana in prezent niciun CV, dar acum completez un formular pentru postul de manager de proiect pentru ca am terminat studiile in domeniu si sper ca aptitudinile mele sa corespunda cerintelor angajatorilor pentru ca intr-adevar am nevoie de o slujba. O sa mai depun CV-uri si in alte parti pentru ca sansele mele sa fie mai multe”.
Elisabeta Ciurdariu, Mediasoft: „Noi nu am venit pregatiti pentru o oferta de munca, ci oferim tinerilor si nu numai sansa de a face cursuri pentru pregatire profesionala, pentru ca avem in obiectul de activitate pregatirea profesionala „Educatia continua a adultilor”. Pana in prezent au fost interesati si tineri, dar deopotriva si persoane in cautarea unui loc de munca sau persoane care doresc sa-si schimbe calificarea sau sa-si imbunatateasca competentele, avand in vedere ca este criza de locuri de munca si se evalueaza intr-un alt mod oamenii la angajare".
Diana Serban: „Am auzit ca se va organiza aceasta bursa si am venit pentru ca sunt interesata sa-mi gasesc un loc de munca, mai ales ca ne aflam si in pragul unei crize financiare. Mi-am depus mai multe CV-uri, iar acum copletez un formular pentru postul de operator-calculator, pentru ca am studii de specialitate. Sper sa fiu contactata pentru acest post pentru ca am nevoie de un post cat mai repede”.
Ioan Toncean: „Noi suntem de la Grupul Scolar de Arte si Meserii „Spiru Haret” Arad si asiguram reconversia profesionala, organizand cursuri de calificare pentru adulti pentru meseriile de bucatar, cofetar, comerciant, lucrator in comert, ospatar, zidar, zugrav,mecanic, electrician si altele. Am venit la bursa pentru a face oferte pentru calificari. Pana in prezent nu prea am fost solicitati, pentru ca oamenii cauta locuri de munca. Au venit vreo doi-trei , dar au spus ca au calificare, n-au loc de munca. Pe noi ne intereseaza si cei care vor sa-si schimbe profilul. Taxa de scolarizare variaza in functie de profil de la 450 de lei la 1500 de lei”.
Florin Cizmas: „Pentru postul de ospatar astept sa completez un formular. Am incercat si in alta parte, dar vreau sa-mi pun in cat mai multe parti, ca sa am sanse mai multe”.
Maria Mat: „Eu am venit la bursa muncii pentru ca vreau sa-mi gasesc ceva de lucru. Deocamdata nu am gasit nimic, dar vreau sa-mi depun un CV pentru postul de ospatar”.
Florina Birta: „Am avut vreo patru persoane care s-au interesat, dar au fost mai multi muncitori necalificati. Noi am cautat mai mult muncitori calificati pentru aceste meserii, de confectioner si tapiter, care sa stie meserie. Nu avem un numar limitat de locuri, dar problema e ca nu gasim oameni cu experienta”.
“Au participat la Bursa de astazi 223 depersoane aflate in cautarea unui loc de munca, someri si persoane care doresc sa beneficieze de formare profesionala in vederea gasirii unui loc de munca. Dintre acestea 15 persoane au fost angajate pe loc: 5 confectionere, 8 muncitori necalificati si 2 fierar-betonisti. De asemenea, angajatorii au contactat in vederea angajarii 32 persoane, spre exemplu: 8 casieri, 7 consultanti asigurari, 2 operatori PC, 15 muncitori necalificati”, a incheiat Mihaela Jude, purtator de cuvant A.J.O.F.M. Arad.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Licitatie pentru Padurice

Se va face licitatie pentru reabilitarea zonei lacului de la PaduriceFirmele se bat pentru a realiza proiectul tehnic de reabilitare a zonei lacului de la Padurice.
47.750.650 lei adica 13.264.069 euro. Un motiv numai bun pentru ca mai multe firme din Arad sa se bata pentru a obtine contractul in functie de care vor fi cheltuiti acesti bani. Banii sunt destinati, pe hartie, pe moment, reamenajarii Parcului Padurice iar lupta s-a dat, in aceasta saptamana, pentru contractul de executare a proiectului tehnic care va sta la baza acestei lucrari. Totul a pornit de la un studiu de fezabilitate votat de alesi in acest an, care propune reconfigurarea Parcului Padurice.
Studiul de fezabilitate votat deja prezinta propuneri pentru urmatoarele directii: „remodelarea aleilor parcului existent cu optimizarea fluxurilor de circulatie si refacerea pavimentului si bordurilor acestuia intr-o maniera decorativa, reabilitarea parapetilor circulatiilor pietonale, tratarea decorativa a bordurilor lacului, ambientarea cu mobilier urban, amenajarea unui loc de joaca pentru copii, reabilitarea peisagera a parcului existent prin toaletarea vegetatiei existente si plantarea de material dendrologic nou, iluminarea ambientala a aleilor parcului, mutarea fantanii existente pe raul Mures, in locatia dintre podul Decebal si podul de pontoane si amplasarea unei fantani muzicale pe locatia fostei fantani etc”.

Investitiile
Studiul merge si mai departe si vorbeste de fantana arteziana muzicala, care va fi formata „dintr-un ansamblu plutitor ce va contine pompe submersibile, duze, electrovalve, tevi si fitinguri, lampi subacvatice, sistem de plutire si fixare pentru aceste echipamente”, dar si de amplasarea bustului lui Corneliu Coposu in parc.
Se vorbeste aici de faptul ca drumul de acces catre Casa Sindicatelor va fi realizat din pavaje cu dale din granit antderapant, ca aleilor si trotuare pietonale vor fi din pavaj decorativ flamat, ca aleile secundare vor fi realizate din dale de beton si, desigur, ca aici va fi amplasat Monumentul Marii Uniri de care nimeni nu mai vorbeste acum.
Primaria va anunta in curand firma care va realiza proiectul tehnic al acestei investitii, ultima etapa pana la realizarea lucrarii.

Bani si timp
Suma necesara unui astfel de proiect a fost deja indicata in studiul de fezabilitate, fiind calculata la 47.750.650 lei
(13.264.069 euro) iar durata de realizare a investitiei 20 de luni. In proiect se mai arata ca finantarea obiectivului de investitie se face din fonduri de la bugetul general si din alte surse atrase.

A. B. - Jurnal aradean

  • Copiii iau atitudine. Stop violentei impotriva femeii

Copii de la mai multe scoli din Arad au protestat impotriva violentei asupra femeii"Nu violenta, ci o picatura de iubire“ sau „Mama, lumina vreau sa ai in ochi, nu lacrimi“, sunt cateva din mesajele pe care au vrut sa le transmita 100 de copii de la mai multe scoli din Arad tuturor celor prezenti ieri in Centrul orasului. Micutii au fost coordonati de profesoarele educative de la scolile de care apartineau si de prof. Mariana Tocaciu din cadrul Inspectoratului Scolar. Aceasta din urma ne-a declarat: „Ideea ne-a venit in urma observarii intr-un ziar care se distribuie gratuit in orasul nostru, faptul ca pe ultima sa pagina erau postate femei dezbracate. De asemenea, politica europeana de lupta impotriva violentei domestice asupra femeilor ne-a incurajat sa pornim aceasta campanie. Femeia este perceputa de catre orice copil, ca fiind o mama. Tocmai de aceea, ea trebuie sa aiba locul sau onorabil intr-o societate care tinde spre normalitate, asa cum este a noastra“.
Toti copiii prezenti aveau asupra lor stegulete, cartonase, planse cu desene confectionate de ei. „Ma aflu aici sa protestez impotriva violentei asupra femeii“, ne spune plin de suflu Florin Teuta, un elev de 11 ani.
Prof. Daniela Lazar, consilier educativ al Scolii Generale nr.5 ne-a declarat: „Consideram ca orice copil are dreptul la o familie fericita si la un climat psiho-afectiv care sa-i permita dezvoltarea armonioasa a personalitatii“. Prof. Mihaela Vostinar, consilierul educativ al Scolii Generale „Caius Iacob“, ne-a declarat de asemenea: „In urma campaniei care s-a derulat in toata tara legata de violenta domestica, protestam si noi impotriva acestui fenomen raspandit in tara noastra. Victimele acestui fenomen sunt femeile, dar cei mai afectati sunt copiii“.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Comerciantii din Piata Mihai Viteazul ofera ingredientele Craciunului pe tava, dar aradenii nu se prea inghesuie

In Piata "Mihai Viteazul" comerciantii ofera spre vanzare o sumedenie de produse specifice CraciunuluiComerciantii din Piata Mihai Viteazul s-au adaptat sarbatorilor de iarna, oferind spre vanzare o sumedenie de produse specifice Craciunului. Spre deosebire de alti ani, aradenii nu mai iau cu asalt piata, din cauza lipsei banilor si a concurentei marilor magazine. Cu toate acestea, pietarii continua sa vina la munca pentru a-si vinde saloanele, beteala, globurile, instalatiile electrice sau cd-urile cu colinde.

Bomboanele de pom si ciocolata: placerea copiilor... mari
Ultimul rand, dinspre fosta statie Peco, este ocupat de vanzatorii de dulciuri, ce in aceasta perioada a anului se prezinta in fata clientilor cu fel de fel de sortimente de saloane, sau bomboane de pom. „Preturile sunt negociabile” , spune Maria Chis, nedorind sa divulge insa un pret minim. Sortimentul este extrem de variat, cel mai mare succes avandu-l bomboanele cu jeleu sau cocos. Din pacate, aradenii vin si cumpara mai putin decat o faceau in alti ani, lipsa banilor fiind motivul invocat de vanzatoare. Insa, in ciuda crizei economice, „marfa expusa este mereu proaspata, nu ca la magazin”, spune aceeasi Maria Chis. Pe taraba mai pot fi gasite saloane cu martipan, cu visine sau cirese sau chiar caramel „cum erau alea de pe vremuri”. Printre cumparatori se numara si romanii care lucreaza in strainatate, acestia aprovizionandu-se din Romania deoarece „in Occident nu exista traditia cu bomboanele de pom”. In afara de acestea, comerciantii mai ofera mosi de ciocolata, jeleuri clasice, dar si... mate pentru produsele traditionale de porc!

Globuri si beteala, indispensabile unui Craciun traditional
Produsele cuadevarat specifice Craciunului sunt ornamentele pentru brazi. In acest caz, oferta este parca mai slaba decat in alti ani. Totusi, „lumea vine si cumpara daca are bani, pentru ca fara pom mai poti petrece Craciunul dar fara mancare nu”, spune Eugen Gradinariu, un comerciant ce ofera spre vanzare ornamentele pentru pomul de Craciun. Preturile nu sunt prea mari, un set de 6 globuri colorate costand 4,5 lei, setul de 12-7,5 lei, pe cand un set de 20 de globuri costa 9 lei. Beteala porneste de la 2,5 lei, in functie de marime, latime si calitate. Pretul jucariilor variaza de asemenea in functie de marime, un ursulet de plus pornind de la 15 lei si ajungand pana catre 30 de lei.

Electronicele: „Hrusca avem, vrem altceva”
In Piata Mihai Viteazul isi mai desfasoara activitatea si o serie de agenti economici care ofera spre vanzare articole de Craciun. Unii dintre acestia ofera spre vanzare instalatii electrice pentru pom, ale caror preturi sunt cuprinse intre 9 si 25 de lei, in functie de numarul beculetelor. Aradenii mai cauta in piata DVD-uri,CD-uri sau casete audio continand colinde cantate de artistii preferati.
Conform marturiei unui vanzator, cea mai cautata compilatie se numeste „Colinde pe ulita”, cantate de Suzana Toader, Varu’ Sandel sau Puiu Codreanu. In rest, colindele cantate de manelisti nu prea trec, nefiind de altfel recomandate de catre vanzatori. Aceleasi probleme le intampina si albumele lui Stefan Hrusca, ce se afla deja in bibliotecile audio ale majoritatii aradenilor.

Romina Ioana Tolan, Lucian Cozma - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]