Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 12 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Sinagoga din Arad - Misterul din spatele usilor

Sinagoga - exteriorDe mii de ani, evreii constituie o intrebare istorica inconjurata de enigma. 
Un popor extem de asuprit si alungat, evreii au reusit cu mult prea multe sacrificii sa-si pastreze identitatea. Acelasi lucru il fac si in prezent. 
Chiar si in Arad, unde comunitatea  evreiasca este extrem de mica, traditia este pastrata cu sfintenie. 
Inconjurati de anonimat, evreii aradeni nu isi uita radacinile. Se aduna la sinagoga si isi comemoreaza inaintasii.
"Evreii au reusit sa faca ceea ce nici o natiune , nici un imperiu, nu a reusit in istoria omenirii. Ei  fac istorie, dar nu devin istorie", ne spune Ionel Schlesinger, cel care incearca sa-i pastreze uniti pe evreii aradeni.
In Arad, de secole
In Arad, obstea evreiasca apare odata cu secolul XVIII, desi la Lipova se poate spune despre o comunitate inca din secolul XVII.
Primul evreu stabilit legal in Arad a fost Elias Isac, un comerciant care avea sa devina si fondatorul comunitatii evreiesti, comunitate care a a luat nastere in anul 1742. 
Primul rabin al comunitatii a fost Johanan, prima slujba religioasa datand din anul 1746. 
In documente, in anul 1742, o evreica pe nume Nahuma a donat pamant pentru cladirea unei sinagogi si astfel in acel an, evreii au avut prima sinagoga din lemn.
Sinagoga de pe Tribunul Dobra  nr. 10 a fost construita in anul 1834 la initiativa  judelui Hirschl Moses si a rabinului Aaron Chorin, dupa multe lupte duse cu conducerea orasului Arad.
Astazi, din cei 12.000 de evrei care traiau in Arad inainte de razboi, mai sunt doar 363 de membri ai comunitatii evreiesti. Desi putini la numar, cei care mai sunt in viata pastreaza si astazi traditiile religiei iudaice.
"In sinagoga nu se mai tin slujbe decat pe timp de primavara-vara, deoarece constructia ei nu este prevazuta cu nici un fel de sistem de incalzire. Slujbe se mai tin doar vinerea seara si sambata dimineata. In decembrie am organizat o manisfestare omagiala in memoria Reginei Mama, care in perioada Holocaustului, primejduindu-si propria existenta, a cautat sa salveze evreii din Romania de soarta ce le era pregatita de nazisti si antonescieni. Sinagoga a fost plina, iar ca invitat special l-am avut pe Regele Mihai pentru a-i  exprima recunostintele pentru faptele mamei sale, in numele tuturor evreilor din Arad",  ne-a declarat Ionel Schlesinger, presedintele Comunitatii Evreilor din Arad si membru al Consiliului de Conducere al FCER.
Impreuna la fiecare sarbatoare
Sarbatorile reprezinta pentru evreii din Arad un prilej de rugaciune, deoarece acestia pastreza cu sfintenie traditiile si obiceiurile religiei lor.
Sinagoga - interior"Traditiile inca se pastreaza si nu ni se pare foarte greu sa fim si astazi pastratorii unor traditii mai vechi. Steaua cu sase colturi, numita «Steaua lui David», este simbolul religiei noastre asa cum pentru ortodocsi este crucea. Respectam sarbatorile crestine dar nu le tinem decat pe cele ale noastre. Acum ne pregatim pentru o sarbatoare care vine de curand, si anume pe data de 21 martie, 14 adar dupa calendarul evreiesc. Sarbatoarea se numeste Purim, si este una dintre cele mai importante sarbatori ale noastre, fiind legata de faptele povestite in cartea Esterei. Obiceiul este ca in casele evreiesti sa se pregateasca diferite dulciuri care se trimit ulterior la rude si la prieteni, acestia urmand sa daruiasca si ei mai departe din ce au pregatit",  ne-a povestit Stefan Rona, un membru foarte important al comunitatii evreiesti din oras, totodata si oficiantul de cult al sinagogii.
O alta sarbatoare importanta este Hanuca, care are loc intre 16 si 23 decembrie sau 25 Kislev-2 Tevet, dupa calendarul evreiesc. 
In prima seara se aprinde o lumanare si se adauga cate una in fiecare din cele opt seri. 
Traditia spune ca de Hanuca se mananca mancaruri prajite, cum ar fi chiftelute cu cartofi sau lotkes, gogosi cu jeleu sau safganiot.
Yom Kippur se sarbatoreste in data de 2 octombrie sau 10 Tishrei si reprezinta Ziua Rascumpararii, o zi care aduce impacare intre oameni. 
Intreaga zi este interzis sa mananci, sa bei, sa porti pantofi de piele, sa folosesti machiaj, parfum sau lotiuni, sa ai relatii sexuale si sa te speli. 
Ziua se incheie cu suflatul din shofar.
Joseph Schmidt- Unul din evreii care a  cucerit lumea
O intamplare care a ramas in istoria Sinagogii din Arad este legata de marele tenor, Joseph Schmidt. 
Acesta, la inceputul carierei sale, s-a prezentat la Sinagoga pentru a sustine un concurs pentru ocuparea postului de cantor.
Cu toate ca cei prezenti in comisia de jurizare a concursului  au fost satisfacuti de glasul sau, din cauza inaltimii (Joseph Schmidt avea 1,51 cm) a fost refuzat pe motivul ca "este prea mic pentru Sinagoga din Arad"
In urma acestui refuz, Schmidt a parasit tara si a ajuns unul dintre cei mai mari tenori ai tuturor timpurilor, sustinand spectacole pe cele mai mari scene ale lumii. 
Fiind chemat inapoi de catre cei de la Arad, acesta le-a raspuns : "Atunci eram eu prea mic pentru voi, acum sunt eu prea mare pentru Arad"
Chipa - o traditie respectata
Evreii, un popor umilit de-a lungul timpului, au invatat sa respecte traditiile si obiceiurile, printre care si purtarea unei caciulite pe cap, numite chipe.
Fara de aceasta chipa, barbatii nu intra in biserica si nici macar nu ies din casa.
Desi insemnatatea ei adevarata este aproape uitata, cand in trecut existau diferite aspecte dupa care puteai cu usurinta sa recunosti un evreu, astazi a ramas doar chipa care poate fi si ea vazuta foarte rar.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Autostrada, in dezbatere

Autostrada din nou in dezbatereProiectantul autostrazii Arad - Timisoara si a centurii ocolitoare a Aradului a fost prezent astazi in oras, pentru o dezbatere publica la care sunt asteptati sa participe toti aradenii.
Evenimentul a avut loc in sala 70 a Palatului Administrativ, incepand cu ora 15.00, scopul prezentei firmei aici fiind, potrivit primarului Gheorghe Falca, "de a prezenta autostrada, cu toate lucrarile ce se vor face aici".
Desi edilul spera ca odata cu proiectantul, la Arad va fi prezent si constructorul autostrazii, acest lucru a devenit imposibil, in conditiile in care licitatia pentru constructor nu a fost finalizata.  
Orice aradean interesat de traseul exact al autostrazii care va face legatura dintre Arad si Timisoara poate consulta schitele si actele aferente acestui proiect.
Aradul a ramas cu patru coborari de pe autostrada, langa oras, in timp ce Timisul nu a reusit sa o obtina pe cea de a treia.
Ar mai trebui amintit poate si faptul ca, potrivit Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, cele 420 de dosare de achizitie a terenurilor private de pe traseul autostrazii Arad- Timisoara au fost finalizate.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Un batran a sarit de la etajul patru al spitalului!

Un pacient a sarit de la etajul patru a Spitalului JudeteanUn pacient in varsta de 65 de ani, internat la Spitalului Judetean, a ales sa-si curme viata in noaptea de luni spre marti, sarind de la etajul patru al cladirii.
Barbatul era din localitatea Vladimirescu si fusese internat in spital la sectia de diabet alimentar in urma cu cateva zile, din cauza unor complicatii aparute.
Motivul sinuciderii este o enigma atat pentru familie si personalul medical cat si pentru colegii de salon, mai ales ca pacientul trebuia sa fie externat in cursul zilei de ieri. 
Rodica Ioiart, medic primar sectia diabet, spune ca: " pacientul suferea de mult timp de diabet si in urma cu aproximativ 10 zile a fost internat in spitalul nostru datorita unor complicatii. Astazi urma sa fie externat pentru ca boala se ameliorase, noaptea trecuta in jurul orei 4:30 a fost gasit mort pe platforma din fata spitalului. Se pare ca s-a aruncat de la fereastra toaletei aflata la etajul patru. Familia nu si-a revenit din soc mai ales ca in urma cu o zi a fost vizitat de mai multe rude. Acestea spun ca barbatul s-a purtat absolut normal fara sa dea de banuit ca ar avea de gand sa faca un astfel de gest si nici nu banuiesc care ar fi motivul ce l-a determinat pe barbat sa-si ia viata. Si colegii de salon sunt uimiti, acestia spun ca pacientul a vorbit cu ei, s-a plimbat, dar nu a avut un comportament mai ciudat, lucru constatat si de personalul medical care s-a aflat mereu in preajma salonului mai ales ca a fost o noapte agitata din punct de vedere medical."
Psihiatrii avertizeaza ca multi pacienti aflati intr-un stadiu avansat al bolii pot avea tentative de suicid.

Ana Maria Cantea- Observator

  • Austriecii si americanii investesc in vestul tarii

Investitii importante la NadlacO companie romano-americana va construi in zona industriala de la Nadlac o fabrica de biodiesel, o zona de servicii, care va cuprinde o statie de carburanti, un hotel, doua parcari si un supermarket, si cateva hale industriale destinate productiei de semifabricate si componente pentru autoturisme.
"Fabrica de biodiesel va avea 11,8 hectare si va oferi, intr-o prima faza, 150 de locuri de munca. Materia prima va fi asigurata de producatorii agricoli regionali", explica primarul din Nadlac, Vasile Ciceac.
Lucrarile ar urma sa inceapa in aceasta vara, iar fabrica va fi finalizata anul viitor.
Cele trei investitii ale firmei Rom Divers Auto, detinuta de omul de afaceri cu cetatenie americana Stefan Varo, ajung la 20 de milioane de euro si vor crea peste 600 de locuri noi de munca.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Aradul muzical – Medalion Mendelssohn-Bartholdy

Cristian George Neagu a dirijat orchestra filarmonicii aradeneProgramarea unui asemenea medalion este perfect justificata, avand in vedere multilaterala activitate a lui Felix Mendelssohn-Bartholdy, pianist adulat la vremea lui, compozitor fecund, abordand toate genurile culte, continuator clasic si novator romantic, dirijor remarcabil (la Gewandhaus din Leipzig si in alte importante centre muzicale), promovator al muzicii lui Johann Serbastian Bach.
Orchestra Filarmonicii aradene, dirijata de Cristian George Neagu, si-a inceput programul cu Uvertura "Hebridele" op. 26 (Grota lui Fingal) unul dintre roadele multiplelor calatorii in Anglia, redand mister romantic, neliniste, framantari launtrice, ardente trairi trezite de intrebari ce ne urmaresc ca un ecou.
Cristina Anghelescu, solista a Orchestrei Radio, laureata a numeroase concursuri internationale, a venit de data aceasta cu "Concertul in mi minor pentru vioara si orchestra", dedicat lui Ferdinand David, care l-a si cantat in prima auditie la Leipzig in 1845.
De atunci, acest concert infrunta vremuri si mode, cucerind noi generatii de auditori.
Solista a marcat cu finete cantabilitatea temei initiale, a dat stralucire pasajului de triolete, creionand cu suplete nelinistile si nota de tristete ce anunta tema secunda in partea I.
Conlucrand cu ansamblul ce aduce plusul de culoare, vioara solista a a subliniat melancolia, duoiosia, dand partii a II-a o expresie calda, convingatoare, iar  finalului, atmosfera jubilanta si straluciri stilului virtuoz al acestuia si in acelasi timp cantabilitate.
Orchestra lui Cr. G. Neagu a incheiat programul serii cu muzica de scena la "Visul unei nopti de vara" a lui Shakespeare terminata in 1842.
Preludiate de Uvertura cu acelasi titlu compusa anterior, la varsta de 17 ani, Scherzo-ul, Intermezzo, Nocturna, Marsul nuptial,componente orchestrale ale acestei muzici, intrunite intr-o suita, ne-au relevant luminozitatea unei poetizari a vietii umane, ce situeaza "realul in vis si visul in real prin mijloace elevate", realizandu-se un flux sonor bogat in trairi, indemnand la refelxivitate, interpretare ce a fost primita cu entuziasm de auditori.
Incheiem cu cuvintele compozitoruluilui: "Se vorbeste atat de mult despre muzica si se spune atat de putin. Cred ca, in general, cuvintele nu ajung pentru aceasta si daca as gasi ca sunt suficiente, nu as mai face in cele din urma nici o muzica".
Asadar, nu ne ramane decat sa ascultam cat mai multa muzica buna, mai ales pe viu, asa cum avem posibilitatea sa o facem cel putin o data pe saptamana la Filarmonica si, daca se poate, totusi, sa mai si citim cate ceva despre arta sonora, macar aceste articole, care suporta, la nevoie, si observatii si amendamente.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Concertul din 13.03.08 ora 19 va fi
dirijat de Robert Houlihan (Irlanda) – Solisti: Dorel Bic, Andrea Szenes
- Carl Maria von Weber – Uvertura operei "Freischuetz" – Bohuslav Martinu – Concertul pentru doua viori si orchestra – Ludwig van Beethoven – Simfonia a III-a in Mi bemol major "Eroica" op. 55


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]