Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 11 aprilie 2008
Stirile TVA aici
  • Maghiarii vor legatura la M44

La intalnirea reprezentantilor din Arad si Bekes s-a discutat si problema autostraziiConsiliul Judetean Arad a participat la cea de-a treia sedinta a comisiei mixte Arad-Bekes.
Aceasta s-a desfasurat la sediul Consiliului Local Bekes si a debutat cu sedinta celor trei subcomisii de specialiatate: cea pentru Amenajarea Teritoriului si Infrastructura, pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Cultura si Sanatate si cea pentru Protectia Mediului, Sport si Turism. 
Temele dezbatute de comisia mixta au vizat identificarea si recunoasterea valorilor comune ca premisa a continuarii relatiilor de parteneriat, identificarea prioritatilor in domeniul infrastructurii de transport si de granita dar si incurajarea si dezvoltarea contactelor transfrontaliere si cooperarii la nivel local si regional (in principal in   sfera infrastructurii rutiere si de granita).
Maghiarii interesati de Arad
O atentie deosebita s-a acordat conexiunii drumului expres M44 din Ungaria cu drumul expres Arad-Oradea, membrii comisiei primind informatii despre situatia acestui proiect, iar partea maghiara si-a prezentat disponibilitatea ca drumul sa fie adus pana la Gyula. 
"Partea maghiara a depus eforturi pentru aducerea drumului pana la granita, urmand ca partea romana sa asigure continuitatea acestuia pana la legatura cu viitorul drum expres Arad-Oradea. Proiectul initial presupunea modernizarea drumului M44, pe portiunea Kecskemet-Bekescsaba, dar in urma intalnirilor bilaterale dintre noi, am ajuns la acest proiect comun. Mai mult, in urma dezvoltarii Zonei Industriale Chisineu-Cris si a Zonei Libere Arad-Curtici, cererea de personal calificat este tot mai mare. Astfel ca, se doreste atragerea fortei de munca din Ungaria si se pare ca interesul muncitorilor maghiari de a lucra pe platformele judetului nostru este tot mai mare", a precizat Iosif Matula, presedintele CJ Arad.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Gardenia, paradisul florilor

Expo Gardenia 2008Timp de patru zile aradenii au un nou parc: Targul Gardenia organizat de Expo Arad. 
Aflat la a noua editie, targul de flori, Gardenia, a adunat peste 40 de firme autohtone sau internationale. 
Expozantii nu s- au limitat doar la flori ci au venit si cu mobilier de gradina, utilaje pentru gradinarit, oferind vizitatorilor chiar si solutii in domeniul arhitecturii peisagiste.
"Gardenia si- a deschis din nou portile pentru a- i primii pe toti iubitorii de frumos, dovedind ca imaginatia si pasiunea sunt cheile succesului in amenajarea casei, cursii si gradinii", a punctat managerul de proiect Gabriela Bora.
In cadrul targului se pot gasi: flori naturale in ghivece, rasaduri, arbori si arbusti ornamentali pentru exterior, flori pentru amenajat balcoane, terase, interior de blocuri, materiale dendrologice pentru parcuri si gradini, seminte de flori, iarba, scoarta de copac, unelte si utilaje pentru gradinarit, vase de sticla, portelan, calcar si marmorean, suporturi pentru flori si statuete, etc.
Targul va fi deschis pana duminica, transportul vizitatorilor fiind asigurat in regim gratuit pe traseul: Podgoria - Gara CFR - UTA - Fortuna - Expo Arad si retur.

A.P. - Adevarul
  • Conferinta la PC

Presedintele filialei judetene a PC - Mircea Purcariu a anuntat ca partidul va avea 48 de candidati la functia de primarProblemele de trafic si sumele alocate de administratia locala sanatatii au fost principalele subiecte ale conferintei de presa desfasurate azi la sediul Partidului Conservator.
In opinia lui Dorel Popa, candidatul acestei formatiuni politice la functia de primar, blocajele in trafic reprezinta una din marile probleme cu care se confrunta locuitorii Aradului.
Cel care a ocupat functia de edil sef in perioada 2000-2004, considera regretabil faptul ca s-a renuntat la aplicarea studiului de fluidizare a traficului, care a fost platit, dar a ramas la stadiul de proiect.
Dorel Popa considera ca aglomeratia din oras se datoreaza faptului ca au fost deschise simultan mai multe santiere, pe care se lucreaza haotic, fara un grafic al lucrarilor. 
Situatia sectorului sanitar a fost un alt punct al conferintei de presa, in conditiile in care anul trecut din bugetul local au fost alocati pentru spitalul municipal aproximativ 150.000 de euro. In opinia conservatorilor, primaria trebuie sa fie mult mai atenta cu spitalele din municipiu, care trebuie reabilitate din punct de vedere al infrastructurii, suma necesara fiind de aproximativ cinci milioane de euro. 
Mircea Purcaru, presedinte al filialei judetene, a a anuntat ca Partidul Conservator va avea candidati la functia de primar in 48 de localitati ale judetului, printre care se numara Aradul si alte opt orase.
A fost prezentat si unul dintre acestia, Nicolae Stoian, care va candida la Seleus.

Florin Coita - Televiziunea Arad

  • Medicii de familie nu sunt obligati sa incheie contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate

Medicul de familie nu este obligat sa incheie contracte cu CAS-ulChiar daca majoritatea medicilor de familie are incheiate contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, totusi nu exista nicio lege care sa oblige cadrele medicale sa faca acest lucru, incheierea contractelor fiind facuta benevol de catre acestia.
In Arad mai mult de 90% dintre medicii de familie colaboreaza cu Casa de Asigurari de Sanatate in vederea decontarii serviciilor medicale pe care acestia le presteaza si de care beneficiaza gratuit pacientii asigurati.
Dintre cadrele medicale care nu vor sa colaboreze cu Casa de Asigurari, majoritatea sunt medici de specialitate care doresc sa functioneze in regim privat, practicand tarife pe care solicitantul trebuie sa le plateasca indiferent daca este asigurat sau nu.
Purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Arad, a declarat ca "medicii nu sunt obligati in niciun fel sa colaboreze cu noi, acest lucru il face cine doreste, noi nu obligam pe nimeni. Sunt unii medici specialisti care nu vor sa incheie contracte cu noi, dar sunt foarte putini, majoritatea medicilor colaborand cu Casa de Asigurari de Sanatate. Medicii care vor sa incheie aceste contracte cu noi si care sunt indreptatiti, trebuie sa se adreseze Casei si noi ne conformam".
In cazul in care un medic de famile nu vrea sa incheie aceste contracte automat persoanele inscrise la acesta ar trebui sa plateasca o taxa pentru seviciile medicale de care beneficiaza, insa pacientii pot opta si pentru un alt medic existand posibilitatea transferului de la un medic la altul.

A.M.C. - Observator

  • Satul aradean, incremenit la portile Europei - Hasmasul, o comuna la margine de lume

In comuna Hasmas apare o lume rustica cu oameni primitoriIncursiunea unui orasean get-beget in mediul rural pare o expeditie intr-o tara exotica.
Realitatea ne duce, intr-adevar, intr-o lume fantastica, in care chiar mai exista vaci si cai, carute cu roti de lemn si garduri din crengi, in care un rau zglobiu – prezenta permanent in satele de munte romanesti – incearca sa mimeze un strop de vitalitate unei localitati amortite.
O imagine rustica, chiar feerica! Dar asta la prima vedere...
Plecand din Arad, ne indepartam de tumultul marilor orase, de poluarea fonica si de praful cotidian, de statura impozanta si apasatoare a blocurilor si halelor industriale.
Tinta: Hasmas, o comuna aflata la marginea judetului, la limita cu Bihorul. O comuna linistita, cu oameni harnici si rabdatori.
O comuna de-a dreptul... comuna pentru judetul Arad, pentru Romania.
E sambata, ulitele sunt pustii, doar ici-colo cate un om isi iteste privirea peste gard sau de dupa fereastra, curios la masina straina si la tinerii cu priviri iscoditoare.
E, poate, una dintre putinele ocazii in care monotonia zilnica se sparge.
Incet-incet, tot mai multe fete apar pe la porti, tot mai multi sateni vin curiosi.
Deloc paradoxal, intrebarile curg mai mult inspre noi, decat invers.
Cu atata candoare si perseverenta suntem descusuti – de unde sunteti, cum am ajuns la Hasmas, cine ne-a trimis, de ce ne-a trimis – incat ajungem la concluzia ca multi hasmasani ar putea fi buni reporteri de investigatii.
Omenia s-a nascut si... a ramas la tara
Intram intr-una dintre casele care si-a deschis larg poarta. Oamenii sunt amabili, dar parca trag de timp.
Desi vrem sa plecam de vreo doua ori, suntem retinuti cu o amabilitate de-a dreptul amenintatoare, de parca i-am jigni daca am pleca chiar atunci.
Peisaj linistitor departe de zgomotul orasului Misterul se dezleaga pe loc: nu erau gata placintele. "Cum se poate sa plecati din casa mea fara sa gustati o placinta. Le-am facut eu», ne spune gazda. Ne conformam si infulecam fiecare cate o placinta fierbinte, care ne arde degetele, cu acea dureroasa si in acelasi timp placuta senzatie din copilarie, cand faceam cerc in jurul cuptorului de pamant, in asteptarea placintelor cu varza, nuca sau magiun. Stapanul casei apare cu un recipient (inevitabilul PET, cu care ne-am mai intersectat de cateva ori la Hasmas) de juma’ de litru, plin cu tuica. «E de-a noastra, de doua ori intoarsa», ne linisteste gazda, spre disperarea sotiei, care vede in tuica scoasa din camara un concurent serios si neloial al placintelor la care a lucrat de dimineata. Nu o linistim decat dupa ce mai luam cate o placinta, care s-a mai racit si e cu atat mai buna. Ne luam ramas bun, lasand in urma fete luminate de placerea unor oaspeti nepoftiti, dar intotdeauna bineveniti".
Plasticul civilizatiei
Se apropie amiaza, soarele straluceste sus, iar razele lui fac din inepuizabilul parau zglobiu un suvoi de diamante ce curg la vale cu placerea unui caine de apartament scapat din lesa.
Cateva rate coboara alene sa se scalde si, cu macanitul lor, sparg vraja suvoiului de diamante.
Fara a fi murdar – cum poate fi un rau de munte murdar?!? – raul e neingrijit.
Intr-o parte un cauciuc de masina abandonat, dincolo o oala ce sta pe un ciot de copac, in apa cateva PET-uri (v-am spus ca nu scapam de ele) ingreuneaza scalda ratelor.
Civilizatia a ajuns in acest colt de rai prin ramasitele ei, prin mizeria pe care rasa umana se straduie sa o lase mereu in urma sa, ca o marcare definitiva a teritoriului.
Viata de zi cu zi e tot mai grea
Intram intr-o alta casa. Aceleasi tabieturi, aceeasi ospitalitate, apar si placintele, de alt soi – vestitele haiosuri de casa – dar cu atat mai gustoase. Gazdele noastre tocmai au terminat de preparat un porc. 
"L-am taiat de dimineata si acum am terminat», ne spune gazda. Si-a taiat un porc pentru traiul zilnic. Barbatul din fata noastra e inca tanar, abia daca a sarit pragul varstei de 40 de ani. Poate sa tina o gospodarie. Unul dintre putinii care mai pot, pentru ca in rest majoritatea oamenilor sunt batrani".
Agricultura? Nu mai putem...
In sus, spre capatul satului, asfaltul se imputineaza, apoi dispare cu totul. Intram in una dintre ultimele case din sat.
O gospodarie mare, bine intretinuta, dar locuita de o familie trecuta de prima tinerete.
In spatele curtii serpuie raul, fara PET-uri pentru ca trece efectiv prin gradina din spate, impartind proprietatea in doua.
"Nu mai putem lucra pamantul de dincolo de apa. Traba sa ocolim mult si vin porcii (n.r. mistretii) si calca tat in picioare. N-avem hazna de munca noastra", ne spune gazda. O intelegem si ne simtim oarecum nemultumiti de faptul ca n-avem cum s-o ajutam.
Imagine idilica la Botfei unde poti intalni pe ulita si car cu bivoliCase de vacanta
Hasmasul  nu se remarca doar prin saracia majoritatii locuitorilor.
La iesirea din Botfei, spre cabana Directiei Silvice, incep sa rasara una-doua case de vacanta. "Is ale unor domni care vin pe-aici vara, cateva zile. Aici e liniste...", suntem lamuriti de un localnic.
Intr-adevar, departe de lume, fara semnal la telefon, cu un peisaj ce rivalizeaza cu orice alt loc din lume, Botfeiul este pentru unii locul ideal de refugiu. Din pacate, doar pentru cateva zile pe an, asa cum ne spunea localnicul. In rest, traim intr-o lume a vitezei...
Preturi mici, dupa buget...
Pentru a nu profita prea mult de ospitalitatea oamenilor, am intrat    intr-unul dintre localuri, la o cafea, o apa minerala sau ce-o mai fi.
Patru cafele, tot atatea sucuri, o punga de bombonele si 100 de coniac drept bonus – o comanda pe care am considerat-o relativ impresionanta. Pretul? 13 lei.
Am facut imprudenta sa-i cerem domnisoarei de la tejghea explicatii. Ni se parea putin, ridicol de putin.
Fata a rosit, convinsa ca o banuim ca ne-a umflat nota de plata. Asa am aflat ca, spre exemplu, la Hasmas o cafea (si o cafea buna, aproape la fel de buna ca si in cluburile cu renume din Arad) costa 80 de bani.
Un pret dat de puterea de cumparare a locului, de saracia oamenilor care cred ca si un leu ar fi prea mult.
Loz in plic
Urvis de Beliu – un sat apartinand de Hasmas, poarta si acum pecetea unui joc de noroc foarte popular pe vremuri: Lozul in plic.
Desi de 20 de ani nu s-a mai vandut loz in plic in Urvis, tabla se incapataneaza sa troneze pe peretele fostei cooperative din sat, ca o ultima urma a unor vremuri trecute. Vesnicia s-a nascut la sat?
"Lozul in plic" de la Urvis nu face decat sa confirme aceasta sintagma, desi daca intrebi localnicii, ei iti spun mai multe de 6/49, de pariuri sportive sau de "rosu-negru", acele aparate electronice de selectat fraieri pe care le gasim in mai fiecare dintre localurile comunei.
***
Nume, adrese, numere de casa? Oamenii s-au prezentat: Nicu, Marioara, Elena, Gheorghe. Dar parca numele nici nu mai au importanta.
Aceleasi fete triste in esenta, luminoase pentru ca le-a mai calcat cineva pragul casei.
Fete resemnate, intr-un colt de rai in care progresul a ajuns sporadic si doar prin partile sale negative.
Satul romanesc nu moare brusc, dar parca e un muribund ce hiberneaza in asteptarea sfarsitului.
Am lasat in urma Hasmasul, convinsi ca ne vom intoarce, macar pentru a mai respira un aer liber de noxe, de galagie, de semnal la telefonul mobil.
Un aer pe care-l gasim tot mai greu, in aceasta lume a vitezei, in care relaxarea o inlocuim cu inchistarea...

Elena Rusu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]