Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 10 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Ceata si poleiul fac victime

Ceata si poleiul duc la evenimente rutiereCeata de azi dimineata care a redus vizibilitatea pe drumurile din judet sub 50 de m precum si poleiul a facut patru victime pe soseaua Siria-Horia, iar doua masini au fost avariate.
Primul accident a fost unul relativ usor dupa spusele sefului de Post din Siria. 
O Dacie a derapat dupa ce soferul acesteia a pierdut controlul asupra volanului, cel mai probabil din cauza poleiului si a cetii, intrand direct intr- un copac situat pe marginea drumului. 
Din fericire, conducatorul masinii nu a fost ranit.
Nu acelasi lucru se poate spune despre cel de-al doilea accident petrecut pe acelasi drum, unde patru persoane au suferit leziuni, doua dintre acestea ajungand la spital.
Din cercetarile efectuate la fata locului s- a constatat ca soferul unui VW Polo a intrat intr- o depasire si a acrosat cu spatele un Audi. 
Din cauza carosabilului acoperit cu polei, Volkswagwn- ul a derapat, izbindu- se de parapetul de pe marginea drumului de unde a fost proiectat intr- un copac.
"La fata locului am gasit patru victime cu leziuni minore. Niciuna din victime nu prezintam leziuni care sa le puna in pericol viata. S-a acordat primul ajutor conducatorului auto care a refuzat internarea si transportarea a doua victime la spital", a declarat dr. Mircea Merea, din cadrul Serviciului de Ambulanta.

I.C. - Adevarul

  • Peste 400 de aradeni au vrut sa se faca soldati!

Tot mai multi tineri vor sa fie militariLa inceputul lunii s-a implinit un an de cand stagiul militar nu mai constituie o obligatie pentru tineri, armata bazandu-se pe profesionisti voluntari. 
Cariera militara nu este insa nicidecum in declin, dimpotriva, multi tineri aleg in continuare sa lucreze la institutia care se bucura, potrivit sondajelor de opinie, de cel mai mare grad de incredere din partea populatiei – Armata Romana.
Trecerea la o armata de profesionisti a fost pregatita mai multi ani. 
"La baza acestei optiuni au stat mai multe considerente, dar in principal, participarea tot mai crescuta a unor structuri si contingente romanesti la operatii si misiuni internationale, care impunea existenta unui mare numar de militari profesionisti" arata comandantul centrului Militar Judetean, Gheorghe Istrate.
Totusi, armata reprezinta o optiune serioasa pentru foarte multi aradeni, care vor sa devina soldati. 
Doritorii sunt avertizati, din start, ca nu este o optiune facila: perioadele de instructie nu sunt usoare, iar cariera presupune o desprindere de familie. 
La nivel national, in anul 2007, in planul de recrutare au fost repartizate aproximativ 5 000 de locuri, dintre care aproximativ 2000 pentru cei cu stagiul militar satisfacut si 3000 pentru cei cu stagiul militar nesatisfacut.
Selectia profesionala se desfasoara in centrele zonale de selectie si orientare, unde au loc probe cu caracter eliminatoriu: testare psihilogica, testare a potentialului fizic si interviul final de evaluare. 
Pregatirea soldatilor s-a facut in doua ture, in sistem centralizat, in baze si centre de instructie.
La Centrul de informare-recrutare Arad s-au prezentat peste 400 de aradeni interesati sa devina soldati profesionisti. 
Sita a inceput sa cearna: 120 au dorit sa participe la selectie, 55 au fost admisi si au participat la pregatire. 
Posturile repartizate Aradului au fost, de altfel, ocupate in intregime si mai mult decat atat, unii aradeni au optat chiar pentru repartitia in alte judete.
Ce poti sa faci ca sa devii soldat?
Tinerii barbati sau femei care au varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, au absolvit minimum 10 clase si sunt interesati de profesia de soldat voluntar se pot adresa pentru inscriere biroului de informare-recrutare Arad din cadrul Centrului Militar Judetean Arad zilnic, de luni pana vineri, intre orele 8-20, la adresa institutiei: Arad, str. Lucian Blaga nr. 4-6, tel. 282447, informeaza ofiterul de relatii publice, locotenent-colonel Ovidiu Alesu.

Flavius Ghender - Observator

  • Taxe si impozite

Aradenii sunt interesati sa-si plateasca impoziteleTaxele si impozitele locale ajung chiar in cutia postala.
Peste 100 de mii de aradeni s-au trezit in ultimele zile in cutia postala cu o scrisoare din partea Primariei din Arad prin care sunt informati cu privire la taxele si impozitele pe care le-au avut anul trecut dar si cele pe care trebuie sa le plateasca in cursul acestui an.
Directia Venituri din cadrul primariei aradene a recurs la aceasta metoda pentru a evita aglomeratia de la ghiesee a celor care doresc sa se informeze cu privire la impozitele pe care trebuie sa le plateasca.
De mai bine de o saptamana, 60 de angajati de la Directiei Venituri impart scrisori in cutiile postale.
Datele sunt confidentiale, asa ca, scrisorile sunt puse bucata cu bucata in posta constribuabililor.
In acest fel, 117 mii de aradeni trebuie sa afle sumele pe care le-au datorat bugetului local in 2007, dar si sumele pe care trebuie sa le plateasca sub forma de impozit pentru casa sau masina in 2008. 
Pe fiecare scrisoare, sunt tiparite si 6 numere de telefon, unde cei interesati pot obtine informatii despre taxele si impozitele care urmeaza sa fie platite in cursul acestui an.
Intrucat astfel de date sunt personale, conducerea Directiei Fiscale spune ca acestea pot fi obtinute doar pe baza codului numeri personal detinut de fiecare persoana in parte.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Sindicatul "Dreptatea 2007" de la Delphi Ineu isi cauta… dreptatea

"Sindicatul de la Delphi Ineu isi cauta dreptatea" -anunta liderul Sindicatului "Dreptatea 2007" Silviu BotaIntamplari iesite parca din paginile cruntei exploatari capitaliste de la inceputul revolutiei tehnice, cand orice intentie de organizare a muncitorilor intr-un sindicat era crunt oprimata de patronate, se intalnesc in zilele noastre, in Romania europeana, la o firma cu capital american care are o capacitate de productie la Ineu. 
Firma Delphi din Ineu, confruntata de-a lungul timpului cu numeroase scandaluri vizand modul cum este exploatata forta de munca, este scena unui nou conflict generat de aceasta data de intentia angajatilor de a se organiza intr-un sindicat. 
Sindicatul "Dreptatea 2007", legal infiintat prin hotarare judecatoreasca si afiliat la Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania s-a trezit decapitat de lideri tocai cand acestia se pregateau sa anunte conducerea firmei despre infiintarea sindicatului. Dati afara cand vroiau sa anunte infiintarea sindicatului Silviu Bota si Flavius Blidar au fost alesi drept presedinte, respectiv secretar general al Sindicatului "Dreptatea 2007" din firma Delphi din Ineu. 
Primul este inginer mecanic si este angajat in sectorul Productie iar al doilea este economist dar este angajat fara studii superioare in sectorul administrativ la Delphi Ineu. 
Prin natura functiilor lor nici unul nu are un loc de munca bine definit a carui parasire temporara sa puna in pericol productia. 
Totusi, cand cei doi au mers cu documentele sindicatului pentru a le prezenta conducerii firmei, nu au fost lasati sa vorbeasca si, pur si simplu, au fost anuntati ca sunt suspendati din functii, ca prim pas spre desfacerea disciplinara a contractelor de munca pentru ca in acel moment, in care doreau sa prezinte actele sindicatului, conform legii, conducerii firmei, si-ar fi parasit fara aprobare locurile de munca. 
"Nici nu au stat de vorba cu noi. Cand am vrut sa le aratam documentele sindicatului au spus ca nu au treaba cu asa ceva si ca problema este ca noi ne-am parasit locurile de munca fara aprobare"
- ne-a declarat Silviu Bota. 
Celor doi li s-au retinut legitimatiile de serviciu, telefoanele de serviciu si au fost anuntati ca nu mai au voie sa calce in firma. 
"Am fost dati in consemn la gardienii de la poarta, sa nu ni se mai permita accesul in firma, nici macar in parcarea de unde angajatii sunt imbarcati in autobuze"- a completat Flavius Blidar, secretarul general al sindicatului. 
Dupa cum ne-au declarat cei doi lideri sindicali, gardienii, angajati ai firmei care se ocupa de paza fabricii din Ineu, ar fi primit chiar fotografiile lor pentru a ii impiedica sa intre in parcare sau in fabrica. 
"Odata ce ti s-a retinut legitimatia de la Delphi, nu mai ai cum sa intri vreodata in fabrica"- a mai spus Silviu Bota. 
Cei doi au povestit ca multi fosti angajati au patit la fel, fiind practic fortati sa semneze de bunavoie ca sunt de acord cu incetarea contractelor de munca sau retinandu-li-se legitimatiile de serviciu apoi, dupa trei zile, trezindu-se cu contractele de munca desfacute pentru… absente nemotivate cand ei de fapt nu mai puteau intra in fabrica fara legitimatii. 
"De aceea am si dorit sa infiintam un sindicat, pentru a apara drepturile oamenilor pentru ca aici functioneaza doar Legea Delphi iar oamenii nu stiu sa-si protejeze drepturile legale sau nu au bani de avocati sa se adreseze instantei atunci cand ar putea castiga in instanta postul pierdut"- a mai spus Silviu Bota. 
Liderii sindicali au aflat ca, desi conducerea firmei nu vrea sa fie instiintata oficial de infiintarea sindicatului, aceasta a obtinut, nu se stie cum, lista cu membri fondatori depusa la Judecatorie odata cu documentele necesare obtinerii sentintei care aproba infiintarea acestuia. 
"Ne-au sunat colegii ca au fost contactati si li s-a spus sa renunte la sindicat pentru ca altfel vor fi urmariti si vor fi obligati sa plece din firma, asa cum s-a intamplat si cu noi"- a declarat Silviu Bota. 
Ionel Rusu precizeaza ca vinovatii pot ajunge in fata justitiei Cei doi lideri sunt insa hotarati sa nu cedeze si sa incerce sa tina sindicatul unit prin interpusi pe perioada cand le este interzis accesul in fabrica. 
Legea apara sindicatele si conducerile sindicale Sindicatul "Dreptatea 2007" din firma Delphi din Ineu a aparut dupa ce, cu vreo doi ani in urma, alta tentativa de a infiinta un sindicat a esuat inaintea obtinerii sentintei judecatoresti de infiintare. 
Ionel Rusu, lider judetean al CSDR, a sprijinit grupul de initiativa care a creat actualul sindicat
"Ne-am intalnit ca in ilegalitate, intr-o casa conspirativa din Ineu pentru a pregati actele sindicatului"-
ne-a povestit liderul sindical modul prin care s-a reusit ca toata situatia sa fie tinuta secreta inaintea obtinerii sentintei de infiintare a sindicatului, pentru a nu se repeta esecul de acum doi ani. Ionel Rusu stie ca legea din Romania protejeaza activitatea sindicala. 
"Nu inteleg aceasta reactie feroce. De ce nu se respecta dreptul fundamental de organizare sindicala? Pai va spun eu de ce. Celor de acolo nu le convine sa se stie ce se intampla. Ei scot rate ale profitului si nu-i intereseaza prin ce metode. A fost informat inclusiv presedintele Confederatiei si va fi informat si Ministerul Justitiei"- a declarat Ionel Rusu. 
Liderul sindical a mai precizat ca pentru impiedicarea infiintarii si functionarii unui sindicat legal constituit, vinovatii pot fi urmariti chiar si penal, conform legislatiei in vigoare. 
In privinta celor doi lideri de la Ineu se asteapta derularea etapelor de solutionare a suspendarii lor si apoi se va trece la adoptarea masurilor ce se impun. "Vom ajunge si la Comunitatea Europeana pentru a sesiza ce se intampla la Delphi Ineu si-i vom chema pe cei de acolo sa vada cu ochii lor ce se petrece la noi"- a amenintat Ionel Rusu. 
Domnia sa a precizat ca in Arad a mai avut oarecare probleme doar atunci cand a fost infiintat sindicatul de la Takata dar au fost doar amenintari verbale intr-o faza incipienta, nu s-a trecut la masuri de genul celor de la Delphi, iar acum sindicatul functioneaza fara probleme. 
De la Delphi, doar tacere 
Dupa ce am aflat versiunea celor doi lideri sindicali si am analizat documentele acestora, am cautat, evident, sa luam legatura cu un reprezentant oficial al firmei. 
L-am contactat telefonic pe Sorin Miclea, country production manager, care a evitat sa se pronunte, spunand ca nu este abilitat in acest sens. 
Domnia sa ne-a recomandat sa sunam la numarul de la poarta firmei de unde ni se va face legatura cu cineva autorizat. 
Dar la poarta ni s-a spus ca nu mai este nimeni in firma, desi Sorin Miclea ne spusese cu doua minute mai devreme ca autobuzele inca nu plecasera de la Delphi. 
Vom continua demersurile pentru a obtine un punct de vedere autorizat din partea reprezentantilor firmei din Ineu. 
Delphi Ineu, zguduita de scandaluri 
Amplasarea unei unitati productive care a asigurat peste 4000 locuri de munca la Ineu a fost privita ca o imensa realizare de toata lumea. 
Administratia locala se mandreste cu faptul ca a obtinut un contribuabil de talia firmei Delphi. 
Insa curand in spatele poleielii au aparut primele fisuri. 
Au fost gasite focare de TBC in randul angajatilor, ceea ce a tras severe semnale de alarma privind modul in care s-a facut selectia si angajarea personalului si mai ales cum a fost facuta vizita medicala obligatorie la angajare. 
A urmat decesul unei angajate, pe fondul unui surmenaj generat de programul prelungit de munca si de interdictia aplicata angajatilor de a se prezenta la cabinetul medical din fabrica in afara pauzei, chiar daca, asa cum a fost cazul, a fost vorba de o urgenta medicala. 
Totul a culminat cu decesul unei tunisience, la Moneasa, care facea parte dintr-un grup de tunisience aduse la Ineu pentru a se pregati sa lucreze la Delphi. 
Desi conducerea firmei a facut tot posibilul pentru a musamaliza scandalul, au urmat anchete, inclusiv din partea Inspectoratului Teritorial de Munca si s-a vorbit chiar despre munca la negru in firma. 
Tentativele de sugrumare din fasa a miscarii sindicale vin doar sa se adauge acestui sir de probleme de imagine pe care cei care se ocupa de destinele unitatii de productie de la Ineu ale firmei Delphi si le-au creat de-a lungul scurtului timp de cand fabrica functioneaza.

Sorin Trocan - Glasul Aradului

  • Falsuri la frontiera cu Ungaria

Cinci turci au incercat sa intre in Ungaria cu pasapoarte falsificateCinci turci, cu varste intre opt si cincizeci de ani, intre care trei adulti si doi minori, au fost prinsi de politistii de frontiera de la Nadlac, in timp ce incercau sa iasa din tara prezentand la controlul de frontiera acte bulgaresti falsificate.
Politistii au avut suspiciuni si au trecut la verificari amanuntite.
Asa si-au dat seama ca actele erau falsificate prin radierea fotografiilor si inlocuirea lor cu folii autocolante, pe care au fost scanate fotografiile turcilor.
Mama celor doi copii din grup le-a spus politistilor de frontiera ca a dat 4.000 de euro, pe trei acte false.
Ceilalti doi turci adulti dadusera 3.000 de euro pentru a obtine actele false.
Turcii sunt cercetati pentru fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]